Uw hond krabt: Veel voorkomende oorzaken van jeuk bij honden

Het is niet ongewoon dat honden zich van tijd tot tijd krabben. Wij mensen doen het tenslotte ook! Krabben en knabbelen maakt deel uit van de verzorgingsroutine van uw viervoeter en kan stress helpen verlichten. Als uw hond echter gedurende langere tijd onophoudelijk (en misschien zelfs kaal en bloederig) krabt, moet u de oorzaak zeker tot op de bodem uitzoeken.
eigenaar borstelt hond bij de borst

Krabben als gevolg van infecties en verwondingen

Zoals hierboven vermeld, is af en toe krabben bij honden normaal geen reden tot bezorgdheid. Alleen als zijn gedrag afwijkt van de “normale verzorging” moet je opletten. Het is niet ongewoon dat jeuk slechts een symptoom is. De oorzaak kan veelzijdig zijn.

Huidziekten, ontstekingen en schimmelinfecties veroorzaken vaak een droge en schilferige huid. Dit is verantwoordelijk voor de intense jeuk die uw viervoeter wil verzachten door te wrijven en te knabbelen. Verwondingen die uw hond heeft opgelopen tijdens het spelen kunnen ook jeuken tijdens de genezing.

Een ontsteking in andere delen van het lichaam, zoals het oor of de anaalklieren, kan echter ook ernstige jeuk veroorzaken. Oorontsteking bij honden uit zich in veelvuldig schudden van de kop, gevoeligheid voor aanraking en overmatig krabben aan het oor. Verstopte of ontstoken anaalklieren tonen zich door het typische “sleeën” – dat is wanneer uw hond met zijn billen over de vloer kruipt. In beide gevallen is een bezoek aan de dierenarts onvermijdelijk.

Parasieten- en insectenplagen leiden tot jeuk

In veel gevallen krabben honden als hun vacht besmet is met parasieten. Vooral bij een vlooien- of mijtenplaag krabben honden onophoudelijk en soms zelfs bloederig. Het kleine ongedierte voedt zich met het bloed en de huid van de hond en verwondt hem met hun scherpe bijtwonden. Vlooienbeten en speeksel leiden vaak tot allergische reacties en hevige jeuk. De eerste prioriteit is de besmetting in te dammen en de parasieten weg te krijgen. Er zijn verschillende soorten mijten die met behulp van diergeneeskundige preparaten kunnen worden geëlimineerd. Net als bij een vlooienplaag moet u de hond en de flat grondig schoonmaken, want 90% van de vlooien leeft in de omgeving van uw viervoeter.

Uw hond heeft een allergie

Niet alleen mensen kunnen last hebben van allergieën. Allergische reacties zijn ook bij honden niet ongewoon. Er zijn verschillende soorten allergieën met verschillende oorzaken. De symptomen zijn echter vaak vergelijkbaar en jeuk is een van de prominente tekenen van een allergie. U kunt samen met uw dierenarts door middel van verschillende tests te weten komen met welke specifieke allergie u te maken heeft.

De meest voorkomende soorten allergie zijn:

  • Voedselallergie
  • Milieu-allergie
  • Vlooienspeekselallergie

Wat veroorzaakt een allergie bij een hond?

Een allergie kan worden uitgelokt door verschillende stoffen, milieu-invloeden en prikkels. Bij een voedselallergie is het vaak een eiwit (zoals kip of rundvlees) dat een reactie veroorzaakt. Het immuunsysteem reageert defensief op de ingenomen voedselcomponent. Met behulp van een eliminatiedieet kunt u nagaan of uw hond allergisch is voor een voedingsbestanddeel, en zo ja, voor welk bestanddeel. Milieuallergieën en allergieën voor de uitscheidingen van parasieten zijn net zo gevarieerd. De meeste allergische honden reageren op een bepaald soort gras, bloem of boom. Maar ook allergieën voor insectenbeten en -steken veroorzaken ernstige jeuk.

bruine labrador

Geestelijke gezondheid: stressgerelateerd krabben bij honden

Als uw hond geen verwondingen, allergieën of parasieten heeft, kan de oorzaak van de jeuk mentaal zijn. Honden die lijden onder grote of langdurige stress ontwikkelen soms negatieve gedragsproblemen. Overmatig krabben kan zo’n stressreactie zijn. Je hond gaat letterlijk “uit zijn dak” en probeert zijn energie kwijt te raken. Stress wordt vaak veroorzaakt door angst, paniek, te veel of te weinig uitdaging en onzekerheid. Maar ook diepe psychologische wonden – zoals onopgeloste trauma’s – kunnen abnormale jeuk veroorzaken. Hier is het belangrijk om de leefomgeving van uw hond onder de loep te nemen. Om welke redenen zou de psyche van uw hond gestrest kunnen zijn? Waar heeft hij meer rust nodig? Zijn er ruzies met andere honden of leden van het huishouden? Kom tot de kern van de stress en wees een betrouwbare steun voor uw hond.

Gebrek aan verzorging benadrukt huid en haar

De vacht van een hond stelt speciale eisen, afhankelijk van het ras. Honden die niet slechts één vachtlaag hebben (zoals poedels), maar boven- en ondervacht, moeten regelmatig worden gekamd en geborsteld. Borstelen heeft een positief effect op de doorbloeding van hun huid en wordt door de meeste honden als prettig ervaren.
Dit is vooral belangrijk tijdens het verharingsseizoen (lente en herfst). De ondervacht beschermt uw hond tegen vuil, parasieten, kou, nattigheid en sterk zonlicht en is daarom essentieel. Als uw viervoeter zijn mooie haar verliest, moet u hem ondersteunen met een ondervachtkam. Als het losse, dode haar in de vacht blijft zitten, ontstaan er klitten en kan de huid niet goed ademen. Schimmelinfecties, ontstekingen en onevenwichtigheden die leiden tot jeuk zijn de gevolgen.

U moet uw hond ook niet te vaak baden. Shampoos en zepen belasten de huidstructuur en drogen deze uit. Daarom is een bad niet meer dan één keer per maand nodig.

Kalmeert de jeuk, voorkomt krabben: Hoe kan ik mijn hond helpen?

Als uw hond last heeft van ernstige jeuk en voortdurend krabt, is dit meestal slechts een symptoom van een oorzaak die op de achtergrond verborgen ligt. Allereerst moet u de huid van uw hond controleren: Zie je kale, bloederige of ontstoken plekken? Als dat zo is, moet u contact opnemen met uw dierenarts om de infectie of huidziekte tot op de bodem uit te zoeken.

Ziet u mijten of vlooien in de vacht (of oren) van uw hond? Als dat zo is, moet u de dierenarts bellen en voorbereid zijn op een lange behandelings- en reinigingstijd.

Als er niets mis is met de vacht van uw hond, kan de oorzaak een allergie of slechte verzorging zijn. In dat geval is het raadzaam na te gaan hoe vaak en hoe intensief u het lichaam van uw hond verzorgt.

Meer essentiële vetzuren in het voedsel

Zelfs als uw hond geen voedselintolerantie heeft, kan het aanvullen van zijn voeding met essentiële vetzuren geen kwaad. Tot de essentiële vetzuren behoren linolzuur en omega-3-vetzuren, die de stabiliteit, duurzaamheid en functionaliteit van de huid ondersteunen. Een beetje lijnzaadolie voorziet uw hond van goede vetzuren en kan het krabben tegengaan.

Diagnose en therapie: Wat doet de dierenarts?

Uiteindelijk zal alleen het vinden van de oorzaak helpen om de jeuk van uw viervoeter op lange termijn op te lossen.

Wanneer u uw dierenarts bezoekt, zal hij of zij eerst de vacht en de huid van uw hond goed bekijken en, indien nodig, bloed afnemen. Als infecties, parasieten, ontstekingen en anaalklierproblemen kunnen worden uitgesloten, wordt een allergie vermoed. Een hond kan aan verschillende allergieën lijden.

De meest voorkomende zijn voedselallergieën of atopie (ook wel omgevingsallergieën genoemd). Terwijl een voedselallergie kan worden vastgesteld door middel van een uitsluitingsdieet, vereist de diagnose van een andere allergie een serologische of intradermale gevoeligheidstest.

Welke therapie voor uw hond geschikt is, hangt dus in de eerste plaats af van de oorzaak van de jeuk.

Omdat krabben in de eerste plaats onaangenaam is voor uw hond en jeuk kan blijven optreden zelfs nadat de oorzaak is behandeld (bv. vlooienbeten), schrijven veel dierenartsen jeukstillende medicijnen voor.

Conclusie

Honden krabben. Dit is normaal en geen reden tot paniek. Krabben en knabbelen maakt deel uit van de dagelijkse verzorgingsroutine van uw hond. Je moet je alleen zorgen maken als hij afwijkt van het normale gedrag of als er kale of bloederige plekken ontstaan. De oorzaak van de jeuk van uw hond kan velerlei zijn. Of het een infectie, ontsteking, allergie of parasietenplaag is, kunt u te weten komen door een bezoek aan uw dierenarts. Alleen een dierenarts kan u met zekerheid vertellen waarom uw hond voortdurend krabt en een passende behandeling instellen.