Maak je eigen hondenspeelgoed: 7 DIY-ideeën voor jou!

Spelen is een belangrijk onderdeel van de sociale communicatie tussen honden. Vooral het bezig zijn met een voorwerp als een speeltje bevordert de mentale en fysieke vaardigheden van uw viervoeter. Puppy’s hebben vooral spel nodig om sociale interactie, communicatie, emotionele controle en de verdeling van middelen te leren. Als hondeneigenaar hoef je niet steeds geld uit te geven aan nieuw speelgoed, want met een paar eenvoudige gebruiksvoorwerpen kun je zelf hondenspeelgoed maken. Deze oplossing is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarom laten we je nu 7 instructies zien voor het maken van je eigen hondenspeelgoed.
zelfgemaakt hondenspeelgoed

Welk speeltje past bij uw hond?

Honden houden van spelen! En dat is een goede zaak, want al spelend leren ze flexibel te reageren op verschillende situaties en agressie te verminderen. Tegelijkertijd kweken ze een sociale band met hun tweevoeters – en dat is toch een van de belangrijkste dingen voor onze pups. Zo zie je maar: plezier en spelletjes zijn elementair voor je relatie in de roedel.

Natuurlijk heeft elke viervoeter zijn eigen speelstijl: terwijl de kleine terriër wild en soms zelfs ruw is, is de Labrador waarschijnlijk terughoudender en maakt hij het spel zo aangenaam mogelijk voor zijn mensen. Wat is de beste manier om met je huisdier te ravotten? Probeer het gewoon! Daag hem uit en bied hem verschillende speeltjes aan. U zult snel merken met welke actie uw viervoeter het meeste plezier heeft.

Heb je eenmaal het juiste spel voor jou gevonden, dan is de volgende vraag: welk speelgoed hoort erbij? Wie door dierenwinkels struint of op het web zoekt, vindt eindeloze mogelijkheden: van de ultra-robuuste plastic bal tot de schattige, piepende knuffel. Maar moet het echt altijd gekocht speelgoed zijn? Nee, want je kunt ook zelf speelgoed voor je harige vriend maken van heel eenvoudige materialen! We hebben vijf DIY’s voor je verzameld.

Tip
Onze zelfgemaakte hondenspeeltjes zijn ook geweldig voor saaie regenachtige dagen thuis – of wanneer onvoorziene uitdagingen zoals Corona het moeilijk maken om ze buiten bezig te houden 😉

Onze DIY instructies voor u

DIY hondenspeelgoed nr. 1: Het muffin zoekspel

Benodigde tijd: 2 minuten
Ons is vaak gevraagd welke lekkernijen gevoelige viervoeters kunnen krijgen als ze alleen InsectDog of VeggieDog kunnen verdragen. Het antwoord is supermakkelijk: je neemt een deel van het dagelijkse menu en gebruikt het normale voedsel als traktatie! Dit bespaart een paar calorieën voor pups met overgewicht.

Er is ook een spel dat het voedselrantsoen smakelijk maakt in traktatievorm: het zoekspel. Alle snuffelaars die van neuswerk houden gaan echt aan de slag! Je verstopt een paar kroketten in een leeg muffinblik en bedekt de openingen met afgesneden wc-rolletjes die aan één kant zijn dichtgeplakt.
De bedoeling is dat uw harige vriend ruikt waar het voedsel is verstopt en het meteen opeet als beloning. En als de neus alleen niet genoeg is, moet de poot helpen.

DIY hondenspeelgoed nr. 2: Een schoenendoos vol lekkernijen

hond met karton
Benodigde tijd: ongeveer 10 min.
Voor dit zelfgemaakte hondenspeelgoed heb je een lege schoenendoos nodig en veel uitgerolde wc-rollen. Afhankelijk van de grootte van de doos heb je tot 25 rollen nodig. Vul je schoenendoos (of een andere lege doos) met de rollen toiletpapier zodat de openingen naar boven wijzen. Als u de moeilijkheidsgraad wilt verhogen, kunt u de rollen aan de uiteinden inkorten zodat ze verschillende hoogtes hebben. Strooi nu wat lekkers in de openingen en laat uw hond zoeken en puzzelen.

DIY hondenspeelgoed nr. 3: De sok octopus

Benodigde tijd: 10 minuten
We hebben allemaal een stel partnerloze sokken thuis, toch? Goed nieuws: Je hoeft ze niet weg te gooien. In plaats daarvan kun je er een schattig hondenspeeltje van maken! Hoe doe je dat? Je hebt zes sokken van dezelfde maat nodig. Rol er een op tot een strakke bal en stop die in een andere sok – dit wordt de kop van de sokinktvis.
Trek er nog drie sokken overheen. Knip dan een lange strook van ongeveer 2 cm breed van een andere sok en gebruik die om de sokkenbundel onder de bal te binden. Zorg ervoor dat de knoop mooi strak zit, zodat niets kan wegglijden. Knip nu de sokmanchetten die onder de bal hangen in de lengte in gelijke repen. Je kunt er drie vlechten van maken – of octopus armen. Knoop de uiteinden van de octopusarmen netjes dicht.
Et voilà: De schattige sok octopus is klaar voor alle knuffel harige neuzen die er zijn!
Mechelaar en border collie

DIY hondenspeelgoed nr. 4: DIY behendigheidstunnel

Benodigde tijd: ongeveer 30 minuten
Uw hond houdt van behendigheidstraining en het overwinnen van obstakels? Bouw dan zijn eigen behendigheidstunnel! Alles wat je nodig hebt zijn stoelen, bijzet- of eettafels en een paar lakens en tafelkleden. Bij de keuze van uw tafels en stoelen moet u rekening houden met de grootte van uw harige vriend. Uw hond moet eronderdoor kunnen lopen zonder vast te komen zitten of er tegenaan te botsen. Houten tafels en stoelen waarvan je de rugleuning afzaagt zijn het meest geschikt. Je kunt de meubels aan elkaar schroeven en zo je DIY behendigheidstunnel een individuele lengte en vorm geven – precies zoals jij het wilt! Bedek je tunnel dan met afgedankte lakens en handdoeken. U kunt de lakens ook vastspijkeren zodat ze er niet gemakkelijk afvallen.

Doe-het-zelf hondenspeelgoed nr. 5: Het fleece touwtrekspeelgoed

Benodigde tijd: 10-15 minuten
Wat is een speeltje? Een geweldige activiteit voor je pelsneus! Het robuuste speelgoed van fleece of restjes stof is heel gemakkelijk zelf te maken en kan worden gebruikt voor wilde touwtrekspelletjes. Het is perfect voor alle wervelingen die graag worstelen. Je hebt slechts vier stroken fleece of stof nodig van ongeveer 8 cm breed en 120 cm lang. Wij vinden het erg leuk dat je hiervoor oude kleren of fleecedekens kunt hergebruiken!
En het is zo makkelijk: Leg de vier stroken stof op elkaar en maak ze aan het begin vast met een klem of een knoop. Verdeel de vier stroken gelijkmatig in alle richtingen en leg de bovenste strook over de rechter, de rechter over de onderste, de onderste over de linker en de linker onder de bovenste. Trek de stroken strak aan elkaar en herhaal de stappen tot het einde. Tenslotte kunt u de clip verwijderen en alle stroken strak tegen elkaar aantrekken. En het nieuwe speelgoed voor uw viervoeter is klaar!

DIY hondenspeelgoed nr. 6: Draai de fles voor honden

Benodigde tijd: 5 minuten
U kunt van een eenvoudige plastic fles een hondenspeeltje maken dat de geest van uw viervoeter zal uitdagen.
Neem een plastic fles met relatief dunne wanden en knip een gat in elk uiteinde. Haal dan een touwtje door beide gaten, zodat de fles aan de draad hangt. Span het touwtje nu tussen twee tafels of bomen en vul het met lekkers. Uw hond moet nu de fles draaien zodat de snacks eruit vallen.

DIY hondenspeelgoed nr. 7: Het apporteerhout

Benodigde tijd: 1 dag
Houdt uw hond van apporteren? In plaats van een dummy of bal kun je snel en gemakkelijk een apporteerstok maken van ongebruikte houtresten. Alles wat je nodig hebt zijn stukken hout (bv. restanten van balken) van een niet splinterend hout zoals beuken of eiken. Van deze stukken hout zaag of vijl je de gewenste vorm van je haalhout. Lange, ronde, botachtige vormen zijn het beste. Deze zijn gemakkelijk te gooien en te dragen. Het is heel belangrijk dat u het hout voldoende glad schuurt, zodat uw hond geen splinters krijgt. Bescherm het hout tegen vocht, ongedierte en ziektekiemen met een hoogwaardig, niet-giftig glazuur (speciaal voor kinder- en hondenspeelgoed).

Je kunt meteen beginnen: Een laatste advies

Klaar, klaar – spelen! Oh wacht, nog één belangrijke tip voordat je met je viervoeter gaat spelen: Laat het hondenspeelgoed alsjeblieft niet rondslingeren. Het zal snel zijn aantrekkingskracht verliezen en uw speelse vandaal zou erop kunnen kauwen of delen inslikken die niet geschikt zijn voor consumptie. Trouwens, samen spelen is toch het leukst?
Wij wensen u en uw harige vriend veel plezier met spelen, trekken, zoeken, knuffelen, snuffelen en ravotten!