Honden en katten aan elkaar laten wennen: zo werkt harmonie!

Kun je een hond niet aan een kat laten wennen? Het vooroordeel dat honden en katten aartsvijanden zijn die niet met elkaar overweg kunnen, heeft lang stand gehouden. Maar keer op keer bewijzen de ongelijksoortige huisdieren dat ze ook beste vrienden kunnen zijn en samen kunnen leven. De gemakkelijkste en meest harmonieuze manier is wanneer puppy en kitten samen hun nieuwe huis betrekken en daar opgroeien. Zo’n band kan alles weerstaan. Niet alle eigenaren krijgen echter tegelijkertijd honden en katten. Gelukkig kun je ook volwassen dieren samenbrengen en aan elkaar laten wennen. Meestal is het zelfs makkelijker dan je denkt! Om dit met succes te doen, hoeft u slechts met een paar dingen rekening te houden, die wij u nu zullen laten zien. Dus haal de vriendschapsarmbandjes tevoorschijn, want vanaf vandaag zijn uw hond en uw kat maatjes!

3 tips voor de juiste voorbereiding

hond en kat op bank
Voorbereiding is het halve werk … elkaar leren kennen! Als u uw hond wilt laten wennen aan een kat, moet u niet beide huisdieren in het diepe gooien en ze gewoon op elkaar loslaten. Dat kan een echte ramp zijn! In plaats daarvan moet de eerste ontmoeting goed worden gepland, zodat de ontmoeting vriendelijk verloopt en de ervaring met het andere huisdier positief is.

Richt een kattenkamer en een hondenkamer in

Dé plek voor elke viervoeter: een individuele retraite. Zo kan uw huisdier rusten, ontspannen en de opgedane indrukken verwerken. Zowel uw kat als uw hond moeten hun eigen plekje hebben waar ze zich ongestoord en niet opeengepakt kunnen terugtrekken. Voor uw kat kan dit zijn krabpaal zijn, voor uw hond zijn mand of een hol. Katten houden het liefst alles van bovenaf in de gaten en trekken zich daarom graag terug in vensterbanken of kasten. U kunt een deken of kussen op deze plaatsen leggen om het wat comfortabeler te maken.

Geef teefsterreur geen kans!

Gescheiden voederplaatsen voorkomen ruzie en afgunst.
Naast uw eigen schuilplaats moet u ook zorgen voor aparte voederplaatsen. Waar voedselnijd ontstaat, zijn rivaliteitsgevechten niet ver weg. Zowel uw hond als uw kat moeten niet vechten om middelen als voedsel, maar zich in alle rust aan hun eigen bakje helpen – zonder bang te zijn dat ze die moeten verdedigen.

Wen uw hond en kat aan elkaars geur.

Katten en honden hebben hun eigen geur. Als uw hond nog nooit contact heeft gehad met katten (of omgekeerd), zal deze geur hem aanvankelijk vreemd voorkomen en daarom misschien beangstigend zijn. Om ervoor te zorgen dat de twee elkaar in de toekomst kunnen ruiken, is het een goed idee om de hond en de kat kennis te laten maken met elkaars geur – bijvoorbeeld met een deken uit de mand of een favoriet speeltje.

Maak beide huisdieren vertrouwd met elkaars geluiden

Hetzelfde geldt voor de typische geluiden van de soort. Voor uw kitten, die nog nooit een hond heeft gezien of gehoord, kan blaffen bedreigend lijken. En uw hond begrijpt het miauwen van uw kat misschien niet als een teken van liefde. Om te voorkomen dat uw huisdieren bij hun hereniging door elkaars geluiden van slag raken, raden wij u aan uw hond van tevoren te laten wennen aan de geluiden van uw kat (met behulp van een audio- of video-opname).
hond en kat op nieuw tapijt

Elkaar voor het eerst leren kennen: houd deze 3 punten in gedachten

Ready, set, go! Als alle voorbereidingen zijn getroffen, ben je klaar om te gaan: Uw hond kan de nieuwe kat leren kennen en eraan wennen. Het is altijd belangrijk dat u, als eigenaar van het huisdier, de situatie onder controle hebt en zo ontspannen mogelijk bent. Denk eraan: uw huisdieren zijn gevoelig en voelen aan wanneer u gespannen bent.

Een ontspannen en veilige sfeer

Chill mode aan! Zorg ervoor dat de sfeer in de kamer ontspannen is en dat de kennismaking niet gevaarlijk kan zijn voor uw hond of uw kat. Dit betekent concreet:

  • Lijn uw hond aan (eventueel aan een borsttuig voor meer controle).
  • Houd lekkers bij de hand om uw huisdieren aan te moedigen en gerust te stellen.
  • Vraag een vriend of familielid die uw huisdieren vertrouwen om te helpen.
  • Wees bereid zo nodig in te grijpen en ongepast gedrag te corrigeren.
  • Voorzie uw kat van een ontsnappingsmogelijkheid naar boven (bv. krabpaal).
  • Oefen uw hond en kat van tevoren goed, zodat ze rustiger zijn.

kitten en puppy op bank

Verleng de kennismaking niet!

Het motto voor de eerste ontmoeting tussen hond en kat is: rustig aan. Om uw huisdieren te helpen aan elkaar te wennen en zich niet overweldigd te voelen, moet u de eerste ontmoeting niet uitstellen. Na ongeveer 10 minuten kunt u de hond en de kat weer scheiden en ze de kans geven de opgedane indrukken te verwerken. Verhoog de duur van de volgende bijeenkomsten stap voor stap: eerst 10, dan 15, dan 20 minuten, enzovoort.

Houd altijd rekening met de karakters van uw dieren

Als huisdiereigenaar kent u uw huisdieren het beste. Idealiter houdt u bij het kiezen van een kat rekening met de karaktereigenschappen van uw hond. Als er grote verschillen in karakter zijn, kan dat leiden tot spanningen die u later meer tijd en zenuwen kosten.
Zo zal een oude, rustige hond niet goed overweg kunnen met een levendig, aanhankelijk katje. Evenzo zal een volwassen, onafhankelijke kat die liever met rust wordt gelaten het moeilijk vinden om een wilde, speelse puppy te accepteren. Let vooral niet op het ras van uw kat of hond. Een hond met een sterk jachtinstinct – zoals een ruwharige teckel – is veel meer geneigd uw kat te achtervolgen. Als je de kans hebt om leeftijd, temperament en ras op elkaar af te stemmen, moet je dat altijd doen. Als dit niet mogelijk is, raden wij u aan beide dieren tijdens de kennismaking goed in de gaten te houden en empathisch te reageren op hun behoeften.

Het geheim van vreedzaam samenleven: geduld en oefening

hond en kat knuffelen
Uiteindelijk zijn twee dingen essentieel als u uw hond aan een kat wilt laten wennen: geduld en oefening. Een harmonieuze coëxistentie komt zelden van de ene op de andere dag tot stand. Het vergt altijd veel empathie en begrip van de eigenaar van het huisdier. Oefening baart kunst! Daarom is het belangrijk om uw hond en kat vaker voor korte periodes samen te brengen. Elkaar vreedzaam leren kennen vergt geduld en routine. Stap voor stap kunt u de tijd die u samen doorbrengt uitbreiden totdat beide dieren aan elkaars aanwezigheid gewend zijn geraakt. Je mag positieve versterking nooit verwaarlozen. Prijs uw kat en uw hond ijverig wanneer zij zich vriendelijk en respectvol gedragen.

Het belangrijkste: achtervolging, vechten en paniek zijn taboe!

Het belangrijkste bij de kennismaking is dat hond noch kat angst of paniek voelt. Negatieve gevoelens brengen een harmonieus samenleven in gevaar. Vermijd daarom dat uw huisdieren elkaar opjagen of met elkaar vechten.

kitten bijt hond

Honden en katten met rust laten – wanneer kan dat?

Als eigenaar van een hond of kat bent u verantwoordelijk voor het welzijn van uw huisdieren. Met andere woorden, jij bent de koning of koningin van het huis. Het “juiste moment” om uw hond en kat samen alleen te laten is dus geheel aan u. U moet er echter absoluut zeker van zijn dat er tijdens uw afwezigheid geen gevechten of achtervolgingen plaatsvinden, die levensbedreigend kunnen zijn voor uw huisdieren. Pas als uw huisdieren langere tijd vreedzaam samen kunnen zijn, kunt u ze alleen laten. Ook hier moet u uw inspanningen geleidelijk opvoeren, want sommige viervoeters zijn zo slim dat ze gewoon wachten om niet opgemerkt te worden. Houd uw huisdieren daarom altijd in de gaten!

Conclusie: Hoe honden en katten maatjes worden

Een hond laten wennen aan een kat is niet onmogelijk! Vooral als je eerst een hond thuis hebt wonen, heb je een goede kans. Het roedelinstinct van uw hond vergroot de kans op een vreedzame introductie. Als een kat eerst bij u woonde, kan het risico van een territoriaal gevecht groter zijn. Niettemin kunt u met geduld, liefde en oefening de hond en de kat vreedzaam aan elkaar laten wennen. En wie weet – misschien worden ze zelfs beste vrienden.