Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terrier honden zijn moedige en trouwe metgezellen. Hun kleine, compacte lichamen bevatten sterke persoonlijkheden die liefdevol en toegewijd zijn aan hun families. Vandaag bekijken we de raskenmerken van de Staffie, en ontdekken we of hun geschiedenis als werk- of waakhond van invloed is op hun vermogen om een geliefde schoothond voor gezinnen te zijn. We laten u zien hoe u gelukkige, gezonde Staffordshire Bull Terrier puppies kunt vinden, en hoe u ze kunt opvoeden en verzorgen tot vriendelijke volwassen honden.

Liefkozend bekend als de ‘Staffy’ of ‘Staffie’, is deze prachtige kleine hond helaas het onderwerp geweest van veel slechte pers in de afgelopen jaren. Maar het zijn intelligente en actieve honden die gemakkelijk te trainen zijn. Een raszuivere Staffie kan een prachtige showhond zijn, of een verwend gezinshuisdier.

Waarvoor werden Staffies gefokt – Staffie geschiedenis uitgelegd

De Engelse Staffy stamt af van bulldogs die gebruikt werden voor bull baiting in de 18e eeuw.th en 19th eeuw. Stierengevechten, berengevechten enz. werden in 1835 verboden en sommige betrokkenen gingen over op hondengevechten, waarbij weddenschappen werden afgesloten op de uitkomst van de gevechten.

Ondanks deze onaangename geschiedenis, werden deze honden geleidelijk populair als gezelschap, en in de jaren 1930 werden ze eindelijk erkend door de UK Kennel Club.

Hoewel Staffies de overstap maakten naar respectabiliteit, en zich waardig toonden voor erkenning als een goed gehumeurd en vriendelijk familie huisdier, bleef er een slepende associatie tussen het ras en hondengevechten, die vandaag de dag nog steeds bestaat.

Dit is erg jammer, want de Staffie heeft veel in zich als gezond en gelukkig gezinshuisdier.

Staffordshire Bull Terrier Temperament

Bull terriers werden oorspronkelijk gefokt voor gevechten, en het lijdt geen twijfel dat Staffies stoere kleine honden kunnen zijn.

Helaas is het ras nogal populair geworden onder diegenen die er alleen in geïnteresseerd zijn om deze stoere kant van de Staffies natuur in iets sinisters te veranderen.

Staffordshire Bull Terrier

Je hoeft maar te googelen op “staffordshire bull terrier” om nieuwsberichten te vinden over hondenaanvallen als gevolg van ontmoetingen van individuen van dit ras.

Het is je vergeven als je denkt dat dit gevaarlijke honden zijn, ongeschikt voor een leven als huisdier. Maar de dingen zijn niet altijd wat ze lijken, en de waarheid is iets anders.

Dus zijn Staffordshire Terriers een agressief ras?

Staffies die in normale gezinshuizen worden opgevoed zijn in feite zeer vriendelijke, en aanhankelijke honden.

Laat er geen twijfel over bestaan. Het is mogelijk om van bijna elke hond van elk ras een snauwend, agressief en gevaarlijk dier te maken, eenvoudigweg door hem te isoleren en te mishandelen.

Het is de grote pech van de staffordshire bull terrier dat hij op deze manier misbruikt is, door een minderheid van de mensen.

Dit ras is geliefd en uitgebuit door, kleine groepen mensen die graag naar hondengevechten kijken, of die honden willen gebruiken om hun eigen illegale activiteiten te beschermen.

Zijn Staffordshire Bull Terriers goede familie honden?

De waarheid is, dat een Staffordshire Bull Terrier, opgevoed in een gezinsomgeving, gesocialiseerd en getraind, niet eerder een persoon zal aanvallen dan enige andere hond.

Integendeel, deze kleine honden zijn vriendelijke, gelukkige, goedaardige zielen die over het algemeen genieten van menselijk gezelschap.

Het nadeel van Staffies als huisdieren is dat hun terriërinstincten soms problemen veroorzaken met andere dierlijke leden van het gezin.

Een Staffy en een kat met elkaar laten opschieten kan lastig zijn, en als je een inwonende gezinskat of kleine knaagdiertjes hebt kun je misschien beter een ander ras overwegen. Of een heel zorgvuldig toezicht houden.

Staffordshire Bull Terrier Grootte

De Staffordshire Bull Terrier is een compacte, gespierde hond met een goed geproportioneerd lichaam, een brede schedel en sterke kaken.

Hoewel hij niet meer dan 16 duim of zo bij de schouder bereikt, kan hij ongeveer 35 pond wegen en is hij krachtig voor zijn grootte.

Staffies worden soms verward met Pitbulls

Wat is het verschil tussen een Pitbull en een Staffy?

Er is een oppervlakkige overeenkomst tussen de American Pit bull Terrier en de Staffordshire Bull Terrier.

Beide zijn gedrongen honden met een brede borstkas, een brede kop en een rechte snuit en een zeer korte, gemakkelijk te onderhouden vacht.

De Pitbull is echter een veel grotere en krachtigere hond, ongeveer dubbel zo groot als een gemiddelde Staffie, en komt voor in een veel breder scala van kleuren.

Dit zijn twee verschillende rassen en alleen de Staffy is erkend door de AKC.

Staffordshire Bull Terrier Gezondheid

Staffies zijn normaal gezonde honden.

Hoewel er, zoals bij de meeste rassen, enkele aandoeningen zijn waarop fokdieren getest moeten worden, en waarvoor nu DNA-testen beschikbaar zijn, waaronder enkele erfelijke oogaandoeningen.

Ze kunnen ook lijden aan een erfelijke stofwisselingsstoornis die bekend staat als L-2HGA. Dit kan aanvallen veroorzaken, evenals problemen met bewegen en gedragsproblemen.

U kunt de kans verkleinen dat uw Staffy deze problemen krijgt door uw pup te krijgen van gezond geteste ouders.

Beide ouders moeten een oogtest hebben van minder dan een jaar geleden, en DNA-vrij zijn voor L-2HGA.

Er zijn momenteel enkele berichten dat sommige Staffies een te korte snuit hebben en dat ze daardoor vatbaar zijn voor oververhitting. Dit is iets om in gedachten te houden als u fokkers onderzoekt (zie hieronder).

Hoe lang leven Staffies?

De gemiddelde gezonde levensduur van een Staffordshire Bull Terrier is ongeveer 12 tot 14 jaar.

Natuurlijk zijn er geen garanties, maar met goede zorg en een beetje geluk zou u uw Staffy een decennium of meer moeten hebben.

Verharen Staffies? – Verzorging

Een Staffordshire Bull Terrier heeft een heerlijk makkelijk te verzorgen vacht. Af en toe een borstelbeurt met een kortharige borstel is alles wat meestal nodig is.

Zoals de meeste honden, verharen Staffies wel en kunnen ze één of twee keer per jaar gedurende een korte periode flink verharen.

Maar in vergelijking met veel langerharige rassen is dit een kleine gebeurtenis.

Hebben Staffies veel beweging nodig?

Staffies hebben veel energie en hebben een matige hoeveelheid beweging nodig.

Een stevige wandeling van 30 minuten of een balspel, ’s morgens en ’s avonds, is voor de meeste Staffies voldoende.

De meeste zullen u graag vergezellen op langere wandelingen, maar denk eraan dat sommige Staffies de neiging hebben om bij warm weer oververhit te raken.

Staffordshire Bull Terrier Fokkers

Wanneer u op zoek bent naar een puppy, is het vinden van een goede fokker ongelooflijk belangrijk.

De juiste fokker zal open en eerlijk tegen je zijn. Ze zullen zeer vertrouwd zijn met hun hondenras en hun eisen. Beide ouders zijn getest op hun gezondheid.

De mama hond zal uiteraard een gekoesterd lid van het gezin zijn, en zal u begroeten met een kwispelende staart en een vriendelijke houding.

Vanwege de kans op temperamentproblemen bij Staffys moet u ervoor zorgen dat u beide ouders ontmoet. De vader zal waarschijnlijk elders wonen, dus je zult misschien moeten reizen om hem te zien.

Maar dit is de beste manier om uw pup een goede kans te geven om vriendelijk te zijn.

Uw fokker zal graag al uw vragen beantwoorden. Ze zullen ook veel vragen over u stellen, omdat ze het belangrijk vinden waar hun pups heen gaan.

Staffordshire Bull Terrier Puppies

Als u de juiste Staffordshire Bull Terrier fokker heeft gevonden dan is het wachten op uw pup.

De meeste goede fokkers hebben een wachtlijst, en het kan zijn dat u uw naam enkele maanden voor het verwekken van uw Staffie pups nestje moet neerzetten.

Hoewel het misschien verleidelijk is om een andere pup te gaan halen in plaats van te wachten, denk aan het belang van temperament en gezondheid.

Een paar maanden nu is een eerlijke prijs om te ruilen voor jaren van geluk.

En over prijs gesproken… Hoeveel kosten Staffordshire Bull Terriers?

Staffordshire Bull Terrier Prijs

De kosten van een Staffordshire Bull Terrier puppy variëren afhankelijk van waar u woont, en wie uw fokker is.

Staffordshire Bull Terrier prijs in de VS varieert sterk van $ 1.500 – $ 2.500.

In het Verenigd Koninkrijk kunt u £600 tot £1.000 verwachten voor een Staffordshire Bull Terrier pup.

Vergeet niet dat de goedkoopste Staffy pup niet noodzakelijkerwijs de beste is. Het fokken van puppies kost veel geld als je het goed doet, en een puppy van de juiste fokker zal waarschijnlijk een hoger prijskaartje hebben.

Vergeet niet dat in vergelijking met de kosten van een hond gedurende zijn leven, de kosten van de pup eigenlijk relatief klein zijn.

Staffordshire Bull Terrier Redding

Een andere goede manier om aan een Staffordshire Terrier te komen is via een reddingsmaatschappij.

Zeer helaas door hun slechte reputatie en de aard van sommige van hun eigenaren, komen deze lieve kleine hondjes vaak terecht in behoefte aan een nieuw thuis.

Moet ik een Staffordshire Bull Terrier nemen?

Staffordshire Bull Terriers zijn vrij van de meest ernstige vormafwijkingen die zoveel andere rassen teisteren, en kunnen een goede keuze zijn voor een gezin dat bereid is zich in te zetten voor de socialisatie en grondige training van hun hond.

En om hem regelmatig beweging te geven.

Zijn vacht vraagt weinig aandacht, en hij is een relatief gezonde, actieve en lang levende hond die zijn familie en vrienden vele jaren plezier moet verschaffen.

Heeft u een Staffy? Waarom laat je ons niet alles over hem weten in het commentaarveld hieronder!

Referenties en bronnen

Abramson C et al. 2008 L-2-Hydroxyglutaarzuururie bij Staffordshire Bull Terriers. Tijdschrift voor Veterinaire Interne Geneeskunde

Packer et al. 2015 Impact of Facial Conformation on Canine Health: Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome. PlosOne

Amerikaanse Kennel Club

Deze gids voor de Staffordshire Bull Terrier is herzien en bijgewerkt voor 2018.