Springador – Uw complete gids voor de Labrador Springer Spaniel mix

springador

Vanaf 2018 is de Springador hond, een Labrador kruising Springer Spaniel, heeft de 37th plek in de UK’s “top 100 lijst” van favoriete hondenrassen.

Dit is geen eenvoudige prestatie op zich, maar in 2015 werd de Springador ook genoemd als #3 op The Field Gun Dog’s lijst van de “21 beste gekruiste honden”!

Er is duidelijk iets speciaals aan deze Springer Lab kruisras hond.

Natuurlijk is niet iedereen een grote fan van gekruiste of “designer” pups.

Deze nieuwe hybride honden hebben hun fans en hun critici.

Maar ja, dat geldt ook voor bepaalde raszuivere hondenrassen.

Voor mensen die van honden houden en op zoek zijn naar een unieke hond met een specifieke set sterke punten en eigenschappen, ontdek of misschien de Springer Lab de perfecte hond voor u is!

Wat is een Springador?

Afgezien van meer complexe kwesties van kruising versus raszuiverheid, is een Springador de officiële bijnaam voor de Labrador Springer mix rashond.

Dit betekent dat alle Springadors Labrador x Springer kenmerken en eigenschappen.

Er is echter geen manier om vooraf te voorspellen welke van deze kenmerken en eigenschappen van beide ouderhonden zich in een bepaalde pup zouden kunnen manifesteren!

Voor sommige hondenliefhebbers is dit een bron van groot avontuur en verwachting.

Voor anderen kan het een minder gewenst aspect zijn van het thuisbrengen van een Springer Lab pup.

(Als u iemand bent die een hond nodig heeft met een zeer specifieke set eigenschappen, is een andere goede optie om een Springador volgroeid!)

P.S. Soms wordt de Springador ook de Spanador genoemd, wat een woordspeling is op de “Spaniel” bijdrage aan de Engelse Springer Spaniel Lab mix, of de Labradinger, wat een woordspeling is op de “Labrador” bijdrage aan dit gemengde hondenras.

Springer Spaniel en Lab geschiedenis

Hoewel er al sinds het begin van de 21e eeuw gekruiste hondenrassen bestaanst eeuw (en soms al eerder – per slot van rekening zijn honden soms honden!), zijn sommige hondeneigenaren nog steeds bezig rassen als de Labrador Springer Spaniel mix te leren kennen.

Omdat er in elk nest hybride pups een zeker element van het onbekende kan zitten, is een van de beste manieren om te proberen uit te vinden hoe een pup zou kunnen opgroeien, het zoveel mogelijk leren over beide ouderhondenrassen.

We beginnen hier met een kort overzicht van de geschiedenis van de Springer Spaniel en de Labrador Retriever.

Springer Spaniel geschiedenis

Met een naam als “Spaniel,” is het geen wonder dat sommige historici denken dat dit rashondenras zijn oorsprong vindt in Spanje.

Echter, met een geschiedenis die teruggaat tot 300 na Christus, en veel concurrentie om de oorsprong van dit hondenras te claimen, is het moeilijk om zeker te weten wie wie bij wie introduceerde.

Aangezien er twee verschillende Springer Spaniel rassen zijn (Engelse Springer Spaniel, Welsh Springer Spaniel) en 10 totale Spaniel rassen, kan het precies uitzoeken welk Spaniel ras uw Springador pup heeft medegeparenteerd erg belangrijk zijn!

Springer Spaniels werden gefokt als spoelhonden.

Hun taak was oorspronkelijk om te springen en te blaffen en klein wild en harige zoogdieren uit het struikgewas te jagen met jachthonden, haviken of geweren.

Deze honden zijn onvermoeibaar en zeer, zeer goed in hun werk!

Labrador Retriever geschiedenis

De geschiedenis van de Labrador Retriever is al vanaf het begin intrigerend, als je leert dat het deel van Canada (destijds het grondgebied van Engeland) waar ze naar vernoemd zijn niet het deel is waar ze eigenlijk vandaan komen!

Deze honden werden oorspronkelijk gefokt in Newfoundland en werden de lesser Newfoundland dog genoemd, of anders de St. John’s dog.

De oorspronkelijke St. John’s hond lijn is nu uitgestorven.

Oorspronkelijk waren Labradors (geen verrassing hier) retrievers in het veld.

Het waren werkhonden die uitblonken in waden of zwemmen om neergehaalde watervogels en andere prooien te apporteren.

Hun dikke, waterdichte vacht gaat door als bewijs van dit vroege begin.

Vandaag zijn er twee verschillende Labrador Retriever lijnen, de Engelse (show) en Amerikaanse (huisdier) lijnen.

Er zijn enkele duidelijke verschillen in temperament en uiterlijk tussen de twee lijnen.

Dus ook hier zal het belangrijk zijn om precies uit te zoeken van welke lijn de co-ouderhond uw Springador pup afkomstig is.

Springador oorsprong

Niemand weet precies wanneer het hybride hondenras genaamd de Springador voor het eerst serieus is ontstaan.

Aangezien zowel Springer Spaniels als Labradors kunnen worden, nou ja, bepaald wanneer ze puppies willen maken, is men het er algemeen over eens dat de vroegste van deze gekruiste honden waarschijnlijk puur per ongeluk is ontstaan!

Maar tegenwoordig is het Springador hybride hondenras een erkende kruising – officieel in het Verenigd Koninkrijk en minder officieel in de Verenigde Staten.

Een deel van de voortdurende weerstand tegen de Springador, en tegen gekruiste honden in het algemeen, komt voort uit het perspectief in sommige kringen dat gekruiste honden de lijnen van raszuivere honden, waar fokkers zo hard aan gewerkt hebben, verwateren.

Echter, in bepaalde gevallen, kan er een argument zijn, zelfs onder toegewijde rashondenfokkers, om de introductie van kruising om zeer beperkte en kwetsbare genetische lijnen te versterken.

Wanneer dit met zorg en planning gebeurt, kan dit soms gunstig zijn voor de gezonde toekomst van bepaalde rashondenrassen.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat 100 procent van de hondenliefhebbers, fokkers, of clubleiders het ooit eens zullen worden in het lopende debat over raszuivere honden versus mormels, of honden van gemengde rassen, vandaag de dag is het in ieder geval duidelijk dat beide blijven bestaan.

Springador grootte

Zoals alle andere aspecten van een Springador pup, kan de grootte van de Springador op beide ouderhonden lijken in de Springer Spaniel en Lab mix.

Voor de planning kan het dus nuttig zijn om te kijken naar uitersten in grootte – zowel klein als groot.

Bij beide rashondenrassen zijn de reuen meestal groter en zwaarder dan de teven.

Springer Spaniel grootte

De Springer Spaniel kan op volwassen leeftijd tussen de 40 en 50 pond wegen.

Qua hoogte (schouder tot pootkussentjes) is de Springer Spaniel een lange hond, die tussen de 19 en 20 centimeter hoog is.

Labrador Retriever grootte

De Labrador Retriever kan op volwassen leeftijd tussen de 55 en 80 pond wegen.

Qua hoogte kan een Lab overal tussen de 21,5 en 24,5 centimeter hoog zijn.

Springmaat

Een Springador puppy kan 40 tot 80 pond wegen – dat is een behoorlijk bereik om voor te plannen!

Maar over het algemeen zullen de meeste Springador pups waarschijnlijk in het middengewicht vallen: 45 tot 65 pond.

Qua hoogte verschilt een Springador hond niet al te veel van beide ouders, omdat beiden van nature groot zijn.

Springador temperament

In de meeste gevallen erft uw Springador pup enkele mooie temperamentgenen van elke ouderhond.

Springer Spaniel temperament

De Springer Spaniel staat momenteel op 26th op de lijst van de American Kennel Club van de top 100 meest populaire rashondenrassen.

Deze honden zijn geliefd in de sportwereld vanwege hun ongelooflijke werklust en intelligentie.

Springer Spaniels staan bekend om hun sterke drang om hun mensen te behagen en een even sterke behoefte om altijd bij mensen te zijn.

Ze zullen het niet goed doen als ze regelmatig alleen gelaten worden!

Ze hebben ook veel activiteit nodig om gezond en gelukkig te blijven – dit is geen hondenras dat lang tevreden op de bank zal zitten.

Springer Spaniels zijn niet alleen geweldige jachthonden, maar ook liefdevolle gezinshuisdieren.

Ze staan erom bekend dat ze goed zijn met kinderen en volwassenen.

Als je echter andere kwetsbare huisdieren in de familie hebt, kun je misschien beter twee keer nadenken over het kiezen van een Springador hond, omdat ze gefokt zijn om kleine, snelle wildprooien op te jagen!

Labrador Retriever temperament

De Labrador Retriever staat momenteel op 1st op de lijst van de American Kennel Club van de top 100 meest populaire rashondenrassen en heeft deze positie de afgelopen 27 jaar op rij bekleed!

Het is dus geen verrassing dat zoveel nieuwe hybride hondenrassen één ouder als Lab kiezen, en natuurlijk de Springer x Lab is geen uitzondering.

De Lab staat bekend als een zeer vriendelijke familiehond met een groot enthousiasme om in alle opzichten deel uit te maken van uw leven.

Ze houden erg van rennen, spelen en zwemmen en hebben een hoge drive om het hun mensen naar de zin te maken.

Deze honden hebben echt gezelschap nodig – een Lab met te veel tijd alleen zal een destructieve Lab worden (zoals het hitboek/film Marley & Me zo treffend geschetst).

Labs zijn ook jachthonden, dus voorzichtigheid is geboden bij het socialiseren van een Lab om andere kwetsbare huisdieren te accepteren.

Labs zijn echter uitstekende gezinshuisdieren en staan bekend als geweldig met kinderen.

Springador temperament

Hier kunt u zien dat uw Springador puppy waarschijnlijk veel energie heeft, een hoge prooidrift en een grote behoefte om voortdurend deel uit te maken van een actief gezinsleven.

Springadors doen het niet goed als ze aan hun lot worden overgelaten – ze moeten echt bij mensen zijn, ongeacht op welke ouderhond een bepaalde pup het meest lijkt.

Springador training

Zoals we net geleerd hebben, zijn zowel Labrador Retrievers als Springer Spaniels energiek en willen ze graag behagen.

Wat betekent dit in termen van training?

Het betekent dat er in de meeste gevallen goed nieuws voor je in petto is!

Springador pups zijn ingesteld om hun ouders drive te erven, wat een goed voorteken is voor succes met dagelijkse interactieve trainingssessies!

springador

Springer Spaniel Lab mix oefening

Noch de Labrador noch de Springer Spaniel is een couch potato.

(Hoewel met name de Lab in het midden- en late leven meer sedentair kan worden).

Deze honden zijn geboren en gefokt om onvermoeibaar te werken.

Als je ze geen werk te doen geeft, zijn ze slim en gedreven genoeg om hun eigen werk te verzinnen!

Vooral labs (afhankelijk van de lijn: Engels of Amerikaans) kunnen laat volwassen worden.

Dus dat voegt puppy-onvolwassenheid toe aan een natuurlijk hoog energieniveau, nieuwsgierigheid en intelligentie.

Dit kan iets zijn om rekening mee te houden bij het plannen van het dagelijkse schema van uw Springador.

Beide ouderhonden genieten:

 • lange wandelingen
 • lange apporteerspelletjes
 • behendigheidstraining
 • gehoorzaamheidstraining
 • dienst- of therapiehondenwerk
 • jagen, rennen
 • andere atletische bezigheden

Dit betekent dat u hoogstwaarschijnlijk dezelfde eigenschappen in uw Springador pup zult zien.

Lab Springer mix vacht

Sommige hondenliefhebbers vinden verharende honden helemaal niet erg – ze weten dat het gewoon bij het terrein hoort!

Voor anderen, vooral als je een familielid hebt dat vatbaarder is voor huidschilfers van huisdieren, moet je misschien van tevoren weten of je puppy veel zal verharen.

Zoals je zult zien, is de Springador hond niet de juiste keuze voor mensen met huisdierallergieën!

Springer Spaniel vacht

De Springer Spaniel heeft een dichte, mooie vacht die vooral lang is rond de borst en de benen.

Deze honden zijn show-stoppers als ze fris verzorgd zijn.

Ze kunnen eruit zien als een bad hair day op steroïden als hun vacht verwaarloosd is!

Zoals veel werkhondenrassen verharen of “blazen” Springer Spaniels hun vacht per seizoen en verharen ze ook het hele jaar door.

Ze moeten veel geborsteld en verzorgd worden voor een gezonde vacht en huid.

Labrador Retriever vacht

Labs hebben een bijzonder grove, dichte, dikke, waterafstotende vacht met een dikke isolerende ondervacht.

Dit is ontstaan uit hun erfenis als jacht/waterhond.

Labs blazen hun vacht ook seizoensgebonden en verharen het hele jaar door.

Hoewel hun vacht kort is, moeten ze wel regelmatig geborsteld worden.

Dit zorgt ervoor dat het verharen beheersbaar blijft en hun huid gezond blijft.

Springvacht

In bijna alle gevallen zal een Springador pup uitkomen met een dichte vacht die seizoensgebonden waait en het hele jaar door verhaart.

Of uw pup meer lijkt op de korte vacht van de Lab ouder of de lange vacht van de Spaniel ouder kan bepalen of uitstapjes naar de professionele trimsalon ook nodig zijn.

Wat de vachtkleur betreft, is het even waarschijnlijk dat een Springador de klassieke kleuring van beide ouderhonden vertoont.

Voor een Lab kan dat zwart, chocoladebruin of geel zijn.

Een Springer Spaniel neigt naar een bruin en crème patroon.

Als u bijvoorbeeld uw oog heeft laten vallen op een puppy die gefokt moet worden uit een Chocolate Lab Springer Spaniel mixis het waarschijnlijker (hoewel niet zeker) dat uw Springador pup bruin zal zijn met crème of witte aftekeningen.

Springador gezondheid

Springer Spaniel gezondheid

De Springer Spaniel heeft aanleg voor de volgende erfelijke gezondheidsproblemen:

 • Heup- en elleboogdysplasie (gewrichtsmisvorming)
 • Oogaandoeningen
 • PRA (progressieve retinale atrofie) die leidt tot blindheid
 • Canine Fosfofructokinase (PFK) – een ziekte van de rode bloedcellen

Voor al deze bekende problemen zijn genetische tests beschikbaar.

Er is nog een ander bekend gezondheidsprobleem voor Springer Spaniels dat zeldzaam is, maar een vermelding verdient.

Het heet Springer rage syndroomen gezondheidsdeskundigen weten nog steeds niet precies wat het veroorzaakt of wat het eigenlijk is.

Dit is iets wat u zult willen onderzoeken bij de fokker.

Indien mogelijk kan het ontmoeten en beoordelen van het temperament van beide ouderhonden ook helpen om de bezorgdheid weg te nemen.

Labrador Retriever gezondheid

Van de Labrador is bekend dat hij de volgende erfelijke aandoeningen heeft gezondheidsproblemen:

 • Heup- en elleboogdysplasie (gewrichtsmisvorming)
 • Oogaandoeningen
 • PRA (progressieve retinale atrofie) die leidt tot blindheid
 • Door inspanning veroorzaakte instorting (EIC)

Voor elk van deze bekende problemen zijn genetische tests beschikbaar.

Springlevende gezondheid

Er is een grote synchroniciteit tussen de twee ouderhondenrassen wat betreft bekende genetische (erfelijke) gezondheidsaandoeningen.

Dit maakt het waarschijnlijker dat uw Springador pup deze aandoeningen erft.

Genetisch onderzoek (idealiter op de ouderhonden) zou een prioriteit moeten zijn voordat je een levenslange verbintenis aangaat met een Springador pup.

Labrador Springer kruising levensduur

Labradors hebben een gemiddelde levensduur van 10 tot 12 jaar.

Springer Spaniels hebben een gemiddelde levensduur van 12 tot 14 jaar.

Waar uw Springador pup valt in dat spectrum zal afhangen van een paar dingen:

 • grootte (kleine honden hebben de neiging om grotere honden te overleven)
 • de gezondheid van elke ouderhond, dagelijkse voeding en activiteitsniveau
 • toegang tot preventieve diergeneeskundige zorg

Springador fokkers

De Springador kruising is zowel in de States als in het Verenigd Koninkrijk populair.

Fokkers zijn echter niet altijd gemakkelijk te vinden.

U zult misschien ontdekken dat u enige afstand moet afleggen om een pup aan te schaffen.

Of je moet de pup laten verschepen.

Zoek altijd een fokker die een eerste gezondheidsgarantie en een terugnamegarantie biedt.

U zult ook een schriftelijk bewijs willen dat beide ouderdieren vrij zijn van bekende genetische gezondheidsproblemen.

Springador pups

De kosten van een Springador pup kunnen sterk variëren van fokker tot fokker.

Stamboom van de ouderhond en vroegere showprijzen, kleur, geboortevolgorde, geslacht en eenvoudige vraag kunnen allemaal de prijs opdrijven.

Labrador Retriever pups kosten over het algemeen 800 tot 1200 dollar.

Springer Spaniel pups kosten over het algemeen $700 tot $1.000. Dus u kunt verwachten dat een Springador puppy ergens tussen de $700 en $1.200 kost.

Is een Springador geschikt voor mij?

We hopen dat je met veel plezier meer hebt geleerd over de unieke hybride hondenmix die de Springador is!

Is een Springador puppy in uw toekomst?

Laat het ons hier in de comments weten!

Springador, uw complete gids - Hondenrasoverzicht

Bronnen

Johnson, L., DVM, “Springer Rage Syndroom,” English Springer Spaniel Field Trial Association, 2018.

Gripper, A., “Britain’s Favorite Dogs in Pictures,” The Mirror. 2018.

Menzies, J., “21 Beste Gekruiste Honden,” The Field Gun Dog, 2015.

Dollevoet, K, et al, “Labrador Oorsprong en Tijdslijn,” Lorken Farms Kennels, 2018.