Gevlekte Hondenrassen: 18 honden met vlekken, splinters en spikkels

gevlekte hondenrassen

Gevlekte hondenrassen zijn mooi en opvallend. Maar ze omvatten ook enkele van de aardigste getemperde en leukste hondemaatjes die er zijn! Vandaag gaan we kijken naar de voor- en nadelen van 18 gevlekte hondenrassen. We zullen je helpen om de perfecte gevlekte puppy te kiezen die in je gezin past.

Inhoud

Gevlekte honden zijn al generaties lang aantrekkelijk als huisdier, jachthond en in de showring. Ze zijn een geweldige manier om iemands aandacht te trekken, en hen te interesseren voor je huisdier. Maar ze omvatten ook een aantal intelligente, hard werkende en zeer liefdevolle rassen. Van puntige Fox Terriers tot slanke Shetland Sheepdogs.


Lijst van gevlekte hondenrassen

Er zijn meer gevlekte hondenrassen dan je zou denken, als je weet waar je moet kijken. Onze 18 favoriete hondenrassen met vlekken zijn:

Als sommige van deze namen je verrassen, lees dan verder om te ontdekken hoe ze hun plaats op onze lijst hebben verdiend!

Ontmoet de gevlekte hondenrassen

1. Dalmatiërs

Miniatuur Dalmatiër

Er is maar één hondenras waarvan de vlekken er echt uitzien als perfecte, heldere stippen. En dat is natuurlijk de Dalmatiër. Dalmatiërs zijn onmiddellijk herkenbaar. Maar veel mensen zijn verrast te ontdekken dat de stippen van deze hond zwart kunnen zijn… of bruin.

En niemand heeft het unieke genetische recept achter hun vlekken nog helemaal ontrafeld, wat ze volgens ons nog specialer maakt. Maar we weten wel dat een van de genen die een cruciale rol speelt – het Extreme Piebald-gen – ook verband houdt met een verhoogd risico op doofheid.

In feite ondervindt bijna 12% van de Dalmatiërs gehoorverlies. Ze zijn ook kwetsbaar voor gebitsproblemen, heupdysplasie, blaas- en nierstenen en schildklieraandoeningen. Maar dit middelgrote ras is ook speels, ontvankelijk voor training en toegewijd aan hun familie.

2. Duitse Doggen

Harlekijn Duitse Dog

Duitse Doggen zijn er in veel kleuren en patronen, maar er is één heel speciale vacht die exclusief voor hen is, en die het dichtst in de buurt komt van de perfecte vlekken van een Dalmatiër. En dat is de harlekijn Dog.

Harlekijn Doggen hebben een witte vacht met een willekeurig patroon van contrastrijke zwarte vlekken. De vlekken zijn veel minder uniform van grootte dan die van een dalmatiër, maar ze hebben een vergelijkbare genetische basis, wat betekent dat Harlekijn Duitse Doggen ook gevoelig zijn voor gehoorverlies.

Door hun gigantische omvang zijn ze ook vatbaar voor heup-, schouder- en elleboogdysplasie, en hun gemiddelde levensduur is veel te kort. Ondanks hun grootte zijn het geweldige huisdieren: kalm, zachtaardig, ontspannen en geduldig.

Splodged Dogs – Piebald en Parti Colored Coats

Hoewel geen enkel ander ras kan tippen aan de Dalmatische of harlekijnrode Dog wat betreft gevlektheid, zijn er heel wat andere rassen die kunnen sporten met een gespikkelde, gespetterde, gespikkelde en sproeterige vacht. Laten we nu eens kijken naar de honden met grote, gedurfde kleurvlekken.

3. Beagles

1 jaar oude beagle

Beagles staan al tientallen jaren in de top 10 van favoriete hondenrassen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. En dat is geen verrassing, want deze uitbundige hondjes stralen de hele dag geluk en gezelligheid uit.

Je denkt misschien niet meteen aan ze als vlekkerig, maar deze jachthonden hebben regelmatig vlekken van wit en een of twee andere kleuren. Soms zijn de kleurvlekken zo groot dat een hond bijna uniform van kleur lijkt, maar ze kunnen ook veel kleiner zijn – als grote vlekken.

Dat gezegd hebbende, het uiterlijk van de ouders is niet zo’n voorspeller voor het uiterlijk van hun nest, dus het vinden van een gevlekte Beagle pup om mee naar huis te nemen is misschien meer geluk dan oordeel. Het is beter om je te richten op het vinden van een gezond nest, waarvan de ouders zijn gescreend op heupdysplasie, oogafwijkingen, Musladin-Leuke Syndroom, hartaandoeningen en auto-immuun thyroïditis.

4. Fox Terriers

vos terrier

Net als Beagles kunnen kortharige terriers met bi- of driekleurige vlekken (ook wel particolored coats genoemd) er duidelijk gevlekt uitzien. Fox Terriers, hetzij glad of draadhaar, zijn hier een goed voorbeeld van.

Deze kleine honden lijken op het eerste gezicht misschien niet op flamboyante showhonden, maar hun moedige, zelfbezeten aard heeft hen talrijke best in show titels opgeleverd op de Westminster Dog Show van de AKC. En zoals vele terriers gefokt voor fitheid en functionaliteit, genieten ze van een goede gezondheid en een lange levensduur.

Maar ze zijn gevoelig voor heupaandoeningen, dus zoek naar fokkers die hun vader en moeder screenen voor de paring.

5. Parson Russell en Jack Russell Terriers

parson russell terrier

Jack Russell Terriers in het Verenigd Koninkrijk, en Russell Terriers (hun nakomelingen in de VS) zijn een ander goed voorbeeld van kleine honden die gevoelig zijn voor vlekken en vlekken die op vlekken lijken. In feite is het moeilijk om een ander ras te vinden dat markeringen krijgt die meer lijken op Spot de Hond uit de beroemde kinderboeken!

Beide schurftige hondenrassen zijn energiek, zelfverzekerd en dapper. Ook al zijn ze klein, ze hebben veel beweging nodig, en veel spelletjes om thuis te spelen, zodat ze niet hun toevlucht nemen tot het maken van hun eigen plezier ten koste van uw meubels!

6. Chihuahuas

zwart-witte chihuahua puppies

Als kleine honden uw ding zijn, of misschien bent u op zoek naar een langharige hond die nog steeds goed gedefinieerde vlekken heeft, dan zou een Chihuahua het antwoord kunnen zijn. Deze speelgoedgrote pups hebben een lange geschiedenis als de ultieme gezelschapshond en statussymbool.

Schijnbaar onbewust van hun eigen grootte, hebben deze pittige kleine hondjes buitenmaatse persoonlijkheden. Maar hun schaal is niet zonder nadelen: deze honden zijn kwetsbaar voor gebitsproblemen, afgegleden knieschijven en verwondingen door ongelukken.

Chihuahuas kunnen particolor markeringen hebben in een spectrum van kleuren die lijken op grote vlekken, maar ze kunnen ook gespikkelde en spetterende vachten hebben die bekend staan als merle patronen. En we zullen hierna meer van dat soort honden bekijken.

Honden met spetters en vlekken – De Merle vacht

Merle is een hondenvachtpatroon veroorzaakt door één enkel gen. Als je bedenkt dat de kleur van een hond in lagen wordt opgebouwd, hebben merle honden een basiskleur, zoals blauw, rood of bruin, waar grote delen wit overheen komen.

Het merle gen prikt dan gaten in het wit, zodat er weer kleurvlekken doorheen komen. Veel rassen kunnen merle vachten hebben, maar het wordt vooral geassocieerd met de volgende rassen.

7. Border Collies

Blue Merle Border Collie

Border Collies worden algemeen beschouwd als de slimste van alle hondenrassen. In feite zijn er, omdat hun vermogen om te werken de hoogste prioriteit heeft in de rasstandaard, geen beperkingen op welke kleur ze mogen zijn – heel ongebruikelijk! Blue en red merle Border Collies hebben spatten van effen kleur, en grote gebieden van wit gespikkeld met blauwe of rode vlekken.

Border Collies staan erom bekend dat ze nieuwe commando’s in slechts vijf herhalingen oppikken, en routinematig behendigheidswedstrijden domineren. Het klinkt als de droom van een puppytrainer, maar het kan ook een tweesnijdend zwaard zijn – dit ras kan zijn toevlucht nemen tot destructief gedrag en ontsnappingskunsten als ze niet genoeg geestelijke en lichamelijke oefening krijgen.

Border Collies zijn over het algemeen gezond, maar zoek fokkers die heuptesten en oogonderzoeken uitvoeren om er zeker van te zijn dat ze alleen fokken met de gezondste individuen.

8. Australische Herders

mini australische herder

Aussies zijn een ander slim werkras uit de groep herdershonden. Hun halflange vacht is recht of golvend en komt voor in slechts vier kleuren, waarvan er twee blue merle en red merle zijn. In feite is dit ras waarschijnlijk het meest geassocieerd met de vlekken van het merle patroon.

Net als Border Collies passen Aussies bij zeer actieve, buitenshuis levende huishoudens met veel tijd voor training en beweging. Ze zijn gevoelig voor gehoorverlies, degeneratieve myelopathie, heupdysplasie en elleboogdysplasie.

9. Catahoula Luipaard Honden

catahoula luipaard hond

De Catahoula luipaardhond is de staatshond van Louisana. En het is geen verrassing van hun naam dat deze honden beroemd zijn om hun vlekken! In feite komen Catahoulas voor in rode, blauwe, zwarte en grijze ‘luipaard’ kleuren, die allemaal worden bereikt door verschillende kleuren en gradaties van merle patronen.

Deze intelligente honden hebben een eindeloos uithoudingsvermogen, en ze blinken uit in vele soorten werk. Maar ze zijn gevoelig voor agressie naar vreemden en andere honden, waardoor veel mensen ze nog steeds uitsluiten als huisdier.

Momenteel bezwijkt maar liefst 1 op de 5 Catahoula’s aan heupdysplasie, wat fokkers moeten aanpakken om toekomstige generaties te beschermen. De Catahoula is de eerste van twee honden op onze lijst die nog niet erkend zijn door de AKC, maar hij is ingeschreven in hun foundation stock service.

10. Amerikaanse Pitbull Terriers

Pitbull rassen

Pitties zijn het tweede gevlekte hondenras dat momenteel niet erkend is door de AKC. In feite worden merle Pitbulls door geen enkel hondenregister erkend, omdat dit gevlekte patroon pas vrij recent in het ras is geïntroduceerd door uitkruising met niemand minder dan de Catahoula Leopard hond. Niettemin winnen de red merle en blue merle versies van de Amerikaanse Pitbull snel aan populariteit.

Als u een gevlekte Pitbull overweegt als uw volgende hond, vraag uw fokker dan om gedetailleerde informatie over hun stamboom, en zorg ervoor dat u tevreden bent met het temperament van beide ouders. Pitbulls zijn gevoelig voor heup- en elleboogdysplasie, degeneratieve myelopathie en schildklieraandoeningen.

11. Teckels

teckel labrador mix

De laatste vermelding in onze merle categorie van vlekken zijn dapple teckels. Hoewel Doxie fokkers het speciale (en zeer mooie!) woord dapple gebruiken om hun gevlekte pups te beschrijven, is de genetica achter een dapple vacht precies dezelfde als de genetica achter een merle vacht bij elk ander ras.

Teckels zijn gevoelig voor ziekten van het netvlies aan de achterkant van het oog, afglijdende knieschijven, en pijnlijke aandoeningen van de wervelkolom, veroorzaakt door hun extreem overdreven lichaamsvorm.

Grootschalige gedragsstudies hebben hen ook geïdentificeerd als een van de rassen met de grootste kans op door de eigenaar gestuurde agressie. Maar ze kunnen ook lief en amusant zijn, met een nieuwsgierige kijk op het leven en een vastberaden houding die hun gestalte verloochent.

Speckled Pups – Getikte en Roan Patroon Honden

Vervolgens komen we bij hondenrassen met kleine vlekjes. Deze patronen worden meestal veroorzaakt door een combinatie van merle, ticking, roan en flecking genen.

Hoewel fokkers en genetische onderzoekers enkele van de plaatsen in het DNA van de hond hebben geïdentificeerd waar deze genen zich bevinden, en enkele van de mogelijke genetische alternatieven, begrijpen ze nog lang niet precies hoe ze op elkaar inwerken. Maar dat hoeft ons er niet van te weerhouden van de resultaten te genieten!

12. Australische Veehonden

blue heeler puppy met één puntig oor

Australian Cattle Dogs, ook bekend als Blue Heelers, zijn de typische gespikkelde hond. Hun rasstandaard erkent blauwe, blauw gevlekte, blauw gespikkelde en rood gespikkelde vachten.

Het leven met een Blue Heeler is niet voor mensen met een zwak hart of weinig tijd, want ze hebben een enorm lichamelijk uithoudingsvermogen en hebben veel beweging nodig. Maar ze zijn ideaal voor iedereen die de meeste tijd buiten doorbrengt.

Net als alle andere honden van het herdersras hebben ze soms de neiging om kleine kinderen en andere huisdieren ‘op te pakken’ door ze op de hielen te zitten. Zoek naar pups van ouders die zijn goedgekeurd voor heupdysplasie, elleboogdysplasie en progressieve netvliesatrofie.

13. Cocker Spaniels

Engelse Cocker Spaniel kleuren

Zowel Engelse Cocker Spaniels als Amerikaanse Cocker Spaniels kunnen een roan vacht hebben – een gelijkmatig patroon van kleine witte en donkere gebieden. Waar hun vacht lang is, kan het patroon vervagen, maar op het korte haar rond hun gezicht en poten lijkt het op lieve sproetjes.

Cocker Spaniels zijn blijvend populaire kleine honden. Engelse Cockers komen vaker uit werklijnen en zijn zeer energiek. Amerikaanse Cocker Spaniels zijn eerder afkomstig van verschillende generaties huisdieren en zijn meer volgzaam.

Goede Cocker Spaniel fokkers van beide typen testen hun fokhonden op heupdysplasie, patella luxatie en oogziekten.

14. Engelse Springer Spaniels

Engels Springer Spaniel Hondenras Informatie Centrum

Engelse Springer Spaniels hebben traditioneel een prachtig en onmiskenbaar patroon van grote bruine splodges en kleine bruine spikkels op een witte achtergrond.

Dit vriendelijke ras is lang populair geweest vanwege hun combinatie van vaardigheid als werkhond en liefheid als gezinshuisdier. Ze zijn ook bijna onmogelijk om moe te worden, dus ze zijn het meest geschikt voor mensen die het grootste deel van de dag met hen kunnen doorbrengen.

15. Duitse Korthaar Punters

duitse korthaar pointer

De volgende, een middelgroot ras met een korte vacht die perfect pronkt met een keurig patroon van bruine vlekken op een witte achtergrond. Andere AKC-goedgekeurde kleuren omvatten een omgekeerde versie van dat patroon, waarbij kleine lichtbruine vlekken opvallen tegen een donkerbruine (‘lever’) achtergrond.

Net als Labradors en veel spaniels, werden GSP’s gefokt om in gelijke mate geschikt te zijn voor werk en gezinsleven. Maar ze hebben een sterk jachtinstinct, wat betekent dat ze een risico kunnen vormen voor kleinere huisdieren zoals katten en konijnen.

Duitse Korthaar Pointers hebben de neiging om een betere gewrichtsgezondheid te genieten dan de meeste honden van hun grootte, maar het is nog steeds verstandig om potentiële vaders en moeders te controleren op heupdysplasie voor de dekking. Ze zijn gevoelig voor gebitsproblemen.

16. Bluetick Coonhounds

Het zwart met blauw gevlekte patroon van de Bluetick Coonhound is zo overheersend dat het zelfs in hun naam voorkomt! Deze honden zijn tamelijk ongebruikelijk als huisdier, omdat ze een extreem hoge prooidrift hebben, die voor de meeste mensen te hoog gegrepen is.

Voor geleiders die hen inzetten als werkhonden, zijn ze ook zeer trouwe en aanhankelijke metgezellen rond het huis. Omdat ze nooit zijn onderworpen aan selectief fokken voor iets anders dan het vermogen om hun werk te doen, zijn ze over het algemeen erg gezond, hoewel ze kwetsbaar zijn voor heupdysplasie en oogziekten.

Langharige honden met vlekken

Laten we tot slot eens kijken naar gevlekte hondenrassen met een lange vacht. Bij de meeste langharige honden worden gevlekte patronen, die er aan de oppervlakte van de huid helder en duidelijk uitzien, een beetje vervaagd door een lange vacht. Maar er zijn een paar opmerkelijke uitzonderingen.

17. Lagotto Romagnolo

lagotto romagnolo

Lagotto Romagnoli (enkelvoud: Lagotto Romagnolo) zijn Italiaanse truffeljagers. Ze zijn ongewoon, maar ze groeien in populariteit. Mogelijk omdat ze een raszuiver alternatief bieden voor de wildgroei aan “doodle dogs”.

Ze zijn vriendelijk en gemakkelijk te trainen. Hun aaibare, krullende vacht kan effen zijn, of het kan spikkels en vlekken van wit of tan hebben.

Sommige Lagotto Romagnoli dragen een vervagend gen dat langzaam een gevlekt roan uiterlijk geeft. Omdat deze honden ongebruikelijk zijn, vraag fokkers naar de inteeltcoëfficiënt van hun paring, evenals naar bewijzen van heuponderzoek.

18. Shetland Herdershonden

Shetland Schapendoes Temperament

Shetland Sheepdogs, of Shelties, worden waarschijnlijk meer geassocieerd met een tan en witte vacht, maar ze worden ook toegelaten in de showring met een blue merle vacht. Omdat hun lange haar recht is, blijven de vlekken in het merle patroon bijna net zo duidelijk aan de punten als aan de wortels.

Shelties zien er klein en sierlijk uit, maar daaronder zijn het stoere, energieke hondjes. En ze hebben veel verzorging nodig! Ze zijn gevoelig voor tandbederf, schildklieraandoeningen en heupdysplasie.

Gevlekte Hondenrassen

Ik hoop dat je genoten hebt van ons overzicht van onze favoriete gevlekte hondenrassen. Het is verre van volledig, dus als u een gevlekte hond van een ander ras bezit, waarom zingt u dan niet hun lof in het commentaarveld hieronder?

Lees meer over de gevlekte hondenrassen

gevlekte hondenrassen

Referenties en verdere bronnen