Spaanse Hondenrassen: Ontdek de fantastische hondenrassen uit Spanje

spaanse hondenrassen

Spanje was de oorspronkelijke geboorteplaats van vele prachtige Spaanse hondenrassen, waarvan sommige onbekend waren in Engelstalige landen.

Deze honden zijn vaak geweldige jacht- en herdershonden, maar ook geweldige huisdieren. We hebben veel te danken aan de Spanjaarden voor tapas, sangria, flamenco; en Spaanse hondenrassen zoals de Purdeguero de Burgos, Spaanse Pointer, en de Spaanse Mastiff.

In dit artikel worden deze hondenrassen uit Spanje onderverdeeld in vier algemene categorieën:
grote honden, jachthonden, terriërs en herdershonden. Laten we dus eens kijken naar deze Spaanse hondenrassen!

Inhoud

Grote Spaanse Hondenrassen

1. De Spaanse Mastiff

Ons eerste Spaanse hondenras is de ongelooflijk krachtige Spaanse Mastiff die 28 tot 35 centimeter hoog is bij de schouder. Ze hebben een groot hoofd met een hangende huid die hen een slaperige maar nobele uitdrukking geeft.

Ze hebben een diepe, luide blaf, die je van een behoorlijke afstand kunt horen.

Dit Spaanse hondenras is sterk, vriendelijk en trouw. Mensen fokten ze om hun kracht om de mensen onder hun hoede te beschermen.

spaanse mastiff - spaanse hondenrassen

Hoewel het een groot ras is, hebben ze door hun ontspannen karakter niet veel beweging nodig. Maar elke dag tijd uittrekken voor wat buiten spelen, een wandeling of een wandeling zal zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid van de hond bevorderen.

Gezien hun grootte, kracht en aard, werden ze oorspronkelijk gebruikt als waakhonden om herders en hun kuddes Marino-schapen te beschermen.

Hun geschiedenis gaat terug tot in de Middeleeuwen.

Gezondheidsproblemen en levensduur

Zoals gebruikelijk bij grote honden kan heupdysplasie een probleem zijn. Dit ras is ook gevoelig voor hartproblemen, oogproblemen en opgeblazenheid. Zorg ervoor dat u bij uw fokker nagaat of er geen geschiedenis is van deze problemen voordat u een pup van hen neemt.

De Spaanse Mastiff is over het algemeen een gezonde hond en heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 10 tot 11 jaar.

Mastiff leuke feiten

 • Mensen dateren dit Spaanse hondenras 2000 jaar geleden
 • Vergilius vermeldt een Iberische Mastiff in zijn gedicht De Georgische.
 • Men denkt dat ze oorspronkelijk uit India of Syrië naar het Iberisch schiereiland kwamen.

2. De Grote Pyreneeën

Grote Pyreneeën

Ook bekend als de Pyreneese Berghond, deze statige, knappe honden staan 27 tot 32 centimeter hoog op de schouder.
Ze hebben een kenmerkende, dikke witte vacht en een vriendelijk, rustig gezicht. Dit ras vindt zijn oorsprong in de Pyreneeën op de grens van Spanje en Frankrijk.

Vergelijkbaar met de Spaanse Mastiff, fokten de mensen deze honden om kuddes schapen te bewaken tegen wilde dieren of dieven. Hun kalme, geduldige aard kwam hen goed van pas bij deze taak, omdat ze urenlang moesten zitten om de schapen die aan hun zorg waren toevertrouwd in de gaten te houden.

Voor het grootste deel zijn ze zeer rustig en zachtaardig. Maar ze kunnen zich snel bewegen. Ze tonen ook kracht en vastberadenheid als het gaat om het beschermen van hun kudde (of familie).

Gezondheidsproblemen en levensduur

Van de Grote Pyreneeën is bekend dat ze kunnen lijden aan bepaalde neurologische en immuungerelateerde aandoeningen. Ze kunnen ook problemen hebben met heupdysplasie, patella luxatie en hun ogen.

Ethische fokkers zullen ervoor zorgen dat hun honden worden gescreend op gezondheidsproblemen die kunnen opduiken. Maar ondanks inspanningen om verantwoord te fokken, kan de Grote Pyreneeën nog steeds gevoelig zijn voor bloat.

Deze Spaanse honden hebben een levensverwachting van 10 tot 12 jaar.

Grote Pyreneeën Fun Facts

 • Mensen kenden dit Spaanse hondenras ooit als de koninklijke hond van Frankrijk
 • Deze honden hebben populaire verschijningen gemaakt in vele films zoals de Franse film Belle en Sebastian en Amerikaanse films Dumb And Dumber en Finding Neverland.
 • Men heeft fossielen van deze hond gevonden in de Pyreneeën van 1800 tot 1000 v. Chr.

Spaanse jachthondenrassen

3. De Galgo Espanol

Mensen verwarren de Galgo Espanol (Spaanse Greyhound) vaak met de Greyhound. Deze honden lijken op elkaar met hun sierlijke, slanke bouw en atletische vaardigheden. Maar ze komen uit verschillende genetische bestanden.

Galgo’s zijn slanker en langer dan Greyhounds, wat getuigt van hun uithoudingsvermogen. Ze zijn een van de populaire jachthondenrassen uit Spanje. Ze worden gebruikt voor de jacht en voor wedstrijden, vooral in landelijke delen van Spanje.

Galgo’s zijn relaxte, zachtaardige en nieuwsgierige metgezellen. Maar hoewel ze met plezier op een comfortabele plek zullen luieren, stellen ze een korte wandeling of zelfs een jogging wel op prijs.

spaanse hondenrassen - galgo

Galgo’s kunnen het heft in eigen handen nemen als ze zich een beetje vervelen. Daarom springen ze met gemak over hoge hekken als ze besluiten dat het tijd is om op onderzoek uit te gaan.

Ze zijn er in verschillende kleuren. En hun vacht kan glad of langer en ruwer zijn.

Helaas zijn zowel Galgo’s als Greyhounds vreselijk mishandeld door mensen. Mensen laten Greyhounds vaak in de steek als hun racedagen voorbij zijn. Evenzo is het gebruikelijk dat mensen de Galgo’s achterlaten nadat ze niet langer nodig zijn voor de jacht of de jacht.

Gezondheidsproblemen en levensduur

Galgo’s zijn een winterhard, wendbaar Spaans hondenras, en zijn niet vatbaar voor veel gezondheidsproblemen. Maar houd er rekening mee dat windhonden af en toe wel risico lopen op osteosarcoom (botkanker).

Ze hebben een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 13 jaar.

Galgo’s leuke feiten

 • Vanwege hun springvermogen moet u ervoor zorgen dat hekken hoger zijn dan zes voet om te voorkomen dat ze uit uw tuin ontsnappen.
 • Deze Spaanse honden zijn grote concurrenten in de hondensport van het lokken
 • In Homerus De Odysseeheeft Odysseus een hazewindhond genaamd Argus…

4. De Spaanse Waterhond

De Spaanse Waterhond is een apart uitziende hond. Het is een middelgroot Spaans hondenras met een gekrulde vacht.

We hebben deze hond genoemd in de sectie jachthonden vanwege zijn capaciteiten als retriever. Maar deze veelzijdige, hardwerkende hond kan ook hoeden.

Deze honden zijn slim, hardwerkend en speels. En ze hebben een lange geschiedenis rond de meren van het Iberisch schiereiland.

spaanse waterhond - spaanse hondenrassen

Mensen hebben verschillende theorieën over waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Maar de meeste mensen geloven dat ze uit Turkije kwamen.

Wat hun oorsprong ook is, de mensen waardeerden ze als apporteurs van watervogels. En men kende ze voor hun vaardigheden als schapenhoeder.

Ze hebben een opgewekt temperament en gedijen goed met veel positieve versterkingstraining (clickerstijl).

Voor degenen die een actieve levensstijl hebben, kunnen deze honden geweldige joggingmetgezellen zijn als ze volwassen zijn. En ze zullen er baat bij hebben als de eigenaar ze minstens één keer per dag de gelegenheid geeft om de benen te strekken.

Gezondheidsproblemen en levensduur

Spaanse Waterhonden kunnen lijden aan heupdysplasie en oogproblemen. En hun oren zijn ook een gebied dat aandacht nodig heeft, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor infecties en vreemde voorwerpen die erin vast komen te zitten.

De gemiddelde levensverwachting van een Spaanse Waterhond is 12 tot 14 jaar.

Spaanse Waterhond Leuke Feiten

 • De Amerikaanse Kennel Club erkende deze Spaanse honden pas in 2005.
 • Wij kennen ze onder vele andere namen: Perro de Agua Espanol, Churro, Perro Turco, Pewrro Rizado, Barbeta en Laneto.
 • Je borstelt de vacht van deze honden niet! Je scheidt de koorden om te voorkomen dat ze mat worden.

5. Perdiguero de Burgos (Spaanse Pointer)

De Spaanse Pointer bestaat al sinds de jaren 1500. En ze hebben waarschijnlijk een rol gespeeld in de ontwikkeling van sommige van de andere pointerrassen die we vandaag de dag zien.

Jagers gebruikten deze grote pointer oorspronkelijk op hertenjachten. En ze zijn een ander populair Spaans jachthondenras.
Maar tegenwoordig, als jagers ze gebruiken als jachthond, is het meestal voor kleinere dieren zoals kwartel en patrijs.

spaanse hondenrassen

Mensen kennen deze honden als rustig, waardig van aard en ook zeer intelligent. Deze kwaliteiten zijn een handelsmerk van alle pointing honden.

Net als andere pointers komen deze honden voornamelijk voor in de kleuren wit en lever. Ze hebben een stevig, robuust lichaam en een korte, sluike vacht.

Gezondheidsproblemen en levensduur

Ondanks dat het een relatief gezond ras is, is het toch aan te raden om ervoor te zorgen dat ze gescreend worden op heupdysplasie.

Verder moet u weten dat bloat ook een probleem kan zijn omdat deze Spaanse honden een diepe borst hebben.

De Spaanse Pointer heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 12 tot 15 jaar.

Spaanse Pointer Leuke Feiten

 • De Britten brachten dit Spaanse hondenras mee naar huis na de Spaanse Successieoorlog in 1713.
 • Mensen vonden afbeeldingen van Pointerhonden in 3000 jaar oude Egyptische graven
 • Ze blinken niet alleen uit in de jacht maar ook in de hondensport

6. Ibizaanse Hond

Deze slanke kleine honden hebben een geschiedenis van meer dan 3000 jaar. En we kunnen ze terug traceren tot het oude Egypte.

Mensen brachten de Ibizan Hound naar de eilanden voor de kust van Spanje om op konijnen te jagen. Hun magere, atletische bouw en behendigheid maakte hen perfect voor het werk.

Dit Spaanse hondenras kan zeer snel rennen en ook springen alsof het veerkrachtig is. Sommige mensen kennen Ibizan Hounds die vanuit stilstand wel 5 of 6 meter hoog springen.

spaanse hondenrassen - ibizan hound

Omdat ze een sterke prooidrift hebben, mogen eigenaren ze niet loslaten in niet-omheinde gebieden. Dit is zowel voor de veiligheid van de hond als voor de veiligheid van de plaatselijke kattenpopulatie.

Omdat ze atletisch zijn, hebben deze honden veel beweging nodig. Ze genieten van een of twee keer per dag goed rennen. En thuis zijn ze trouw en vriendelijk, waardoor ze populaire huisdieren zijn.

Ze komen in zowel gladde als draadvachten en ze zijn niet onderhoudsgevoelig als het op verzorging aankomt. Als u ze af en toe borstelt en wast, houdt dit hun vacht schoon en gezond.

Gezondheidsproblemen en levensduur

Hoewel Ibizan Hounds grotendeels gezond zijn, kunnen ze gevoelig zijn voor heupdysplasie, hypothyreoïdie, aanvalsstoornissen, oogproblemen en doofheid. U moet controleren of elke fokker waarmee u contact opneemt op dergelijke aandoeningen screent.

De Ibizan Hound heeft een levensduur van 11 tot 14 jaar.

Ibizan Hound leuke feiten

 • Ze kunnen lachen! Sommige eigenaren kunnen hun hond breed laten grijnzen als een truc.
 • Sommige mensen associëren Ibizan Hounds met Egypte, maar de meeste mensen geloven dat deze honden oorspronkelijk uit Malta komen.
 • Dit is een ras van uitzonderlijke springers, en sommige van hen kunnen over een 6 meter hoog hek klimmen!

7. Podenco Maneto

Deze kleine jachthond lijkt op een teckel met zijn lange lichaam en korte poten. Maar de Podenco Maneto heeft ook puntige, rechtopstaande oren en hun korte, gladde vacht komt in tinten van wit en rood.

Ze variëren in gewicht van ongeveer 18 tot 25 pond en zijn zo groot als 14 inch.

De exacte oorsprong van dit ras is niet bekend. Maar de meeste mensen geloven dat ze uit Andalusië komen.

Jagers gebruikten de Podenco Maneto met een team van honden om prooien op te sporen. Met hun korte poten is dit Spaanse hondenras niet snel. Maar ze kunnen zich een weg banen door dicht struikgewas en smalle ravijnen die andere honden niet kunnen.

Mensen kennen deze honden om hun rustige en methodische werk. Zodra ze hun prooi ontdekken, blaffen ze om de andere jachthonden te waarschuwen om de achtervolging in te zetten.

Deze kleine honden met een grote persoonlijkheid zijn niet alleen goede jagers, maar ook uitstekende hondenvrienden. Het zijn geweldige familiehonden, die trouw en aanhankelijk zijn aan hun baasjes. Ze genieten gewoon van het gezelschap van hun mensen en krullen zich aan uw voeten op.

Ze zijn intelligent, onafhankelijk en hebben een sterke wil. Eigenaren zullen dus een ferme hand moeten tonen als het op training aankomt. Zoals de meeste honden reageren ze goed op positieve trainingsmethoden.

Gezondheidsproblemen en levensduur

We weten niet veel over de erfelijke gezondheidsproblemen van de Podenco Maneto.

Door hun korte poten is dit Spaanse hondenras gevoelig voor tussenwervelschijfproblemen. Ze zijn ook een ras met een geschiedenis van gebitsproblemen en zullen hun tanden regelmatig moeten poetsen om een goede mondhygiëne te behouden.

We weten ook niet wat hun gemiddelde levensverwachting is.

Podenco Maneto Fun Facts

 • Er zijn 19e-eeuwse schilderijen waarop dit kortbenige hondenras in Spanje is afgebeeld.
 • Sommige mensen verwijzen naar hen als Andalusië Hound Maneto honden
 • Aangenomen wordt dat deze honden specifiek afkomstig zijn uit de regio’s Cadiz en Malaga in Andalusië

Spaanse Terrier Rassen

8. Ratonero Bodeguero Andaluz

De Engelstalige wereld kent ze als de Andalusische Rat Terrier of Spaanse Terrier. Maar deze middelgrote hond is alleen officieel erkend in Spanje, maar heeft zijn wortels in Engeland.

De oorspronkelijke honden vonden hun weg naar Spanje in de tijd dat er handel werd gedreven tussen de Britse eilanden en de regio Jerez. Deze oorspronkelijke honden waar de Andalusische Rat Terrier uit voortkwam zijn bekend geworden als Fox Terriers.

De Andalusische Rat Terrier bleef trouw aan de oorspronkelijke honden die naar Spanje werden gebracht. Bijgevolg zien ze er een beetje anders uit dan de Fox Terriers die we vandaag de dag kennen. Deze honden hebben een gladde vacht, in tegenstelling tot de Fox Terrier, die later in hun ontwikkeling een draadvacht kregen.

spaanse hondenrassen - ratonero

Men heeft deze Spaanse Terrier gefokt om te werken. Daarom zijn ze behendig, gespierd en gaan ze graag om met andere honden en werken ze in teamverband.

Ze zijn helder en energiek van temperament. En hoewel het trouwe metgezellen zijn, als ze een rat ontdekken, komt hun prooidrift op gang en gaan ze er vandoor.

Hoewel deze kleine kerels al een tijdje bestaan, werden ze pas in 2000 erkend door de Koninklijke Spaanse Kynologische Vereniging.

Gezondheidsproblemen en levensduur

Net als sommige van onze andere Spaanse hondenrassen zijn er weinig gegevens beschikbaar over gezondheidsproblemen bij dit ras. Ze houden echter wel van hun eten, dus houd hun vraatzucht in de gaten, want gewichtstoename kan een probleem zijn.

Ze lijken een gezond ras te zijn met een levensduur van 15 tot 18 jaar.

Ratonero Bodeguero Andaluz Leuke feiten

 • Deze Spaanse Terrier heeft verschillende namen: Andalusische Muizenjachthond, Bodeguero Andaluz, Perro Ratonero Bodeguero, en Ratonero Bodeguero Andaluz.
 • Dit is slechts één van de Spaanse hondenrassen die mensen gebruikten om ratten te vangen in paardenstallen en Andalusische grotwoningen.
 • Dit ras is momenteel (2019) niet erkend door de Amerikaanse Kennel Club of de Federation Cynologique Internationale

Spaanse Herdershondenrassen

9. Pyreneese Herder

De Pyreneese Herder werkte vaak naast de grotere Grote Pyreneeën in de bergachtige grensstreek tussen Spanje en Frankrijk. De taak van de kleinere Pyreneese Herder was het hoeden van de kudde.

Deze winterharde honden worden tussen de 15 en 21 inch bij de schouder. Ze zijn er in verschillende kleuren, en in twee algemene variëteiten: ruwharig en gladharig.

Pyr’s met een glad gezicht hebben een kortere vacht rond hun snuit. En de snuit zelf is ook een beetje langer dan hun broers en zussen met een ruwe snuit.

spaanse hondenrassen - pyreneese herder

Gefokt om alert en levendig te zijn, zijn deze honden slim, actief en altijd in voor een uitdaging.

Ze reageren goed op clickertraining en hebben veel beweging en interactie met hun familie nodig om gelukkig te zijn.

Gezondheidsproblemen en levensduur

Je moet ervoor zorgen dat ze gefokt worden uit dieren die vrij zijn van gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie en patella luxatie. Zorg er ook voor dat ze gescreend zijn op erfelijke aandoeningen, zoals epilepsie en oogproblemen.

Dit ras is vrij stevig en ze zijn relatief gezond met een levensverwachting van 15 tot 18 jaar.

Pyreneese Shepard leuke feiten

 • Renaissance kunstenaars in Frankrijk gebruiken de Pyreneese Herdershond in hun kunstwerken.
 • Ze zijn uitzonderlijk goed in het beheren van schapen. Slechts twee van deze honden zijn nodig om een kudde van 1000 schapen te beheren!
 • Deze honden werden gebruikt in de Eerste Wereldoorlog als koeriers en zoek- en reddingshonden.

10. Catalaanse Herdershond

Dit is een van de vrolijkere Spaanse hondenrassen die afkomstig is uit Noordoost-Spanje. En ze hebben een lange geschiedenis als werkhonden.

Oorspronkelijk gebruikten de mensen deze honden voor het hoeden en beschermen van kuddes. Generaties boeren waardeerden hun moedige en toch vriendelijke temperament zeer.

In de jaren 1950 en 1960 gingen deze honden snel achteruit toen de traditionele landbouwmethoden begonnen uit te sterven. In de jaren 1970, echter, begon een groep toegewijde fokkers het ras te redden, wat heeft geleid tot zijn opleving als huisdier in de afgelopen tijd.

Tegenwoordig is de Catalaanse Herdershond steeds populairder geworden als gezinshuisdier.

spaanse hondenrassen - catalaanse herdershond

Deze honden hebben een lange ruige vacht, die hen bescherming biedt in zowat alle weersomstandigheden. Ze komen voor in de kleuren fawn, sable, grijs en zwart, met een verscheidenheid aan combinaties van deze basiskleuren.

Catalaanse Herdershonden zijn trouw, plezierig en gemakkelijk trainbaar. Echter, misschien door hun oorspronkelijke rol van het hoeden en bewaken van een kudde, kunnen ze aanvankelijk op hun hoede zijn voor vreemden.

Als werkhonden hebben ze veel beweging nodig en zullen ze genieten van activiteiten zoals hondensporten.

Gezondheidsproblemen en levensduur

Je moet ervoor zorgen dat fokkers screenen op heupdysplasie en oogaandoeningen.

Als een bewijs van hun geschiedenis als winterharde werkers in alle weersomstandigheden, zijn deze honden vrij gezond. Hun gemiddelde levensverwachting is ongeveer 12 tot 14 jaar.

Catalaanse Herdershond Leuke Feiten

 • Deze hond draagt een paar verschillende namen, waaronder Gos d’Atura Català, Catalaanse herder en Catalaanse herdershond.
 • Er is een kortharige variëteit van dit ras die minder populair is en bijna is uitgestorven.
 • Dit ras werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog gebruikt als koeriers en als schildwachten.

11. Spaanse Alano

Dit sterke en gespierde Spaanse hondenras staat op een gemiddelde hoogte van 24 centimeter en weegt gemiddeld tussen de 72 en 99 pond.

Ze hebben een korte en stijve vacht in gestroomd, zwart, grijs, rood of reebruin. De honden met een effen vacht van reebruin of rood kunnen ook een masker van zwart of grijs hebben.

Deze honden dateren uit de 5e eeuw na Christus in Spanje. En men gelooft dat ze afkomstig zijn van de Alani stam in een regio van Iran.

Mensen gebruikten de Spaanse Alano als jacht- en veedrijvershond vanwege hun sterke kaak. Jagers en boeren gebruikten deze honden om de dieren te vangen en vast te houden totdat ze konden komen om de prooi af te maken, of in het geval van vee, de koe te merken of te vaccineren. Helaas werden ze ook gebruikt bij stierengevechten en soortgelijke sporten.

Naast hun rol als werkhond is de Spaanse Alano een goede metgezel en waakhond. Ze zijn toegewijd en trouw aan hun familie.

Deze honden kunnen een sterke wil hebben. Ze worden dus niet aanbevolen voor mensen die voor het eerst een hond bezitten. Ze hebben een sterke en ervaren hand nodig.

Spaanse Alanos hebben de neiging om goed met andere dieren om te gaan, omdat ze oorspronkelijk in jachtroedels werden gebruikt. Maar ze moeten getraind worden om met kleine dieren overweg te kunnen vanwege hun hoge prooidrift.

Gezondheidsproblemen en levensduur

Een paar gezondheidsproblemen waar u op moet letten, die veel grote rassen hebben, zijn heupdysplasie en maagzwelling.

De Spaanse Alano heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 12 jaar en is een relatief stevige en gezonde hond.

Spaanse Alto leuke feiten

 • Mensen geloven dat ze verwant zijn aan de Deense Dog en de Dogue de Bordeaux.
 • Christoffel Columbus gebruikte deze Spaanse hondenrassen in de 15e eeuw
 • Carlos Contera werkte aan de redding van het ras toen ze dreigden uit te sterven.

spaanse hondenrassen

Meer berichten die u misschien leuk vindt

Als je ons artikel over Spaanse hondenrassen interessant vond, zijn hier nog een paar artikelen die je misschien ook leuk vindt:

Spaanse hondenrassen

Spaanse hondenrassen

We hopen dat je hebt genoten van deze opsomming van enkele van de populairste hondenrassen uit Spanje. Er zijn echter nog veel meer Spaanse hondenrassen te ontdekken.

Bezit of kent u hondenrassen uit Spanje die we hier niet genoemd hebben? Wat zijn jouw ervaringen met Spaanse hondenrassen?

Vertel ons erover in het commentaarveld hieronder.

Referenties en verder lezen

 • American Kennel Club (AKC). (Accessed 2019). “Ibizan Hound.”
 • Brass, W. (1989). “Heupdysplasie bij Honden.” Journal of Small Animal Practice.
 • College of Veterinary Medicine. (Accessed 2019). “Neuronale Degeneratie.” De Universiteit van Minnesota.