Snorkie – De Dwerg Schnauzer Yorkie Mix

dwergschnauzer yorkie mix

De Snorkie hond is een Miniature Schnauzer Yorkie mix. Een hybride designer hondenras met één raszuivere Miniature Schnauzer ouder, en één raszuivere Yorkshire Terrier ouder. Snorkies zijn vriendelijk, aanhankelijk en speels. Een kleine kruising, een volwassen Snorkie kan tot 25 pond wegen, en wordt 7 – 14 inch groot. Snorkie-puppy’s zijn actief en energiek, maar kunnen nog steeds uitstekende huisdieren of schoothondjes zijn. Ze zijn niet altijd geweldig met jonge kinderen, maar zijn goed met oudere, meer verstandige kinderen. Vandaag bekijken we de raskenmerken, de persoonlijkheid en de gezondheid van de schattige Snorkie. We delen tips voor het vinden, opvoeden en verzorgen van een Snorkie puppy, en beslissen of deze puppy bij uw gezin past.

Inhoud

Kleine hondenrassen zijn erg populair omdat ze makkelijk bij je te houden zijn, en minder ruimte nodig hebben dan hun grotere neven. De Snorkie combineert twee schattige kleine rassen in één schattig klein pakketje.

Wat is een Snorkie?

De Snorkie is een hybride design hond, met één raszuivere Miniature Schnauzer ouder en één raszuivere Yorkshire Terrier ouder. Het zijn kleine gezelschapshonden met een sterke persoonlijkheid en veel liefde om te geven.

 • Populariteit: Groei!
 • Doel: Companion
 • Gewicht: 7 – 25 pond
 • Temperament: Beschermend, vriendelijk, intelligent

Waar komen Snorkels vandaan?

Wat betreft de Snorkie zelf, niemand weet echt de exacte datum waarop een Yorkie en Schnauzer voor het eerst samenkwamen om het ontwerpersras te creëren. In feite, Schnauzer Yorkie kruisingsnesten kwamen waarschijnlijk decennia lang zonder vermelding voordat de pakkende Snorkie naam aansloeg. Om een beter idee te krijgen waar hij vandaan komt, moeten we naar zijn ouders kijken.

U mag aannemen dat de Yorkshire Terrier oorspronkelijk werd gecreëerd voor Engelse vrouwen uit Yorkshire die een schattig schoothondje wilden hebben om mee te pronken op foto’s.

Hoewel dit uiteindelijk misschien een element van waarheid heeft gekregen, is het niet het begin van de geschiedenis van het schattige ras. De Yorkie werd eigenlijk gecreëerd als een winterharde rattenvanger, klein genoeg om in de hoeken en gaten van molens en kolenmijnen te passen.

De Dwergschnauzer werd gefokt uit de Standaard Schnauzer als een kleinere versie van de Duitse boerenknecht. Aanvankelijk waren Miniatuur Schnauzers voorbestemd om ook rattenvangers te worden, maar net als de Yorkshire Terrier werden ze al snel populair als gezelschapshonden.

Dit betekende dat fokkers de voorkeur begonnen te geven aan honden met grote huisdieren persoonlijkheden, en nu staat de Miniatuur Schnauzer bekend als meer gehoorzaam en minder vurig dan zijn Giant en Standard formaat neven.

snorkie

Hoe groot zijn Snorkie honden?

Een Yorkshire Terrier weegt over het algemeen ongeveer 7 pond en staat 7-8 inches hoog bij hun schouderbladen. Een Dwerg Schnauzer is een beetje groter dan de Yorkie met een gewicht van 11-20 pond. Dwergschnauzers zijn iets minder dan twee keer zo groot als Yorkies.

Met deze kennis kun je veilig aannemen dat een Snorkie ergens in het bereik van hun ouders zal zijn. Statistisch gezien zullen de meeste Snorkies eindigen op een gewicht halverwege hun ouders.

Sommige uitschieters kunnen heel klein zijn, zoals een Yorkie, of zo groot als een Dwergschnauzer. Er kan zelfs veel variatie zijn tussen broers en zussen in hetzelfde nest! Maar ze zullen bijna nooit 25 pond bereiken, tenzij ze overvoed zijn.

Snorkie Vachten en Kleuren

De snuit van de Dwergschnauzer is lang en vierkant. Hun ogen hebben ook een groter bereik, maar kunnen veel lichter zijn dan die van de Yorkie. De Yorkie heeft een kortere snuit en kleine V-vormige oren.

Qua vachtuiterlijk wordt de Yorkie vaak gezien als de “vrouwelijke” kant van de Snorkie en de Schnauzer als de “mannelijke” kant. Het grootste verschil tussen het uiterlijk van een Yorkie en een Schnauzer is de lengte van hun vacht.

De Yorkie heeft een lange, zijdeachtige vacht die door het midden gescheiden is. Hun snuit is kort en hun ogen zeer donker. De vacht van de minischnauzer is heel anders, want die is ruw, grof en veel korter dan die van de Yorkie.

Omdat designer honden onvoorspelbaar zijn in uiterlijk, kan een Snorkie puppy de kleur en textuur van beide ouders hebben, en zelfs iets ertussenin. Een ding dat Yorkshire Terrier en Dwerg Schnauzer vachten gemeen hebben is een hoge verzorgingseis, en daar komen we zo op terug.

Uw Snorkie verzorgen

Zowel de Yorkie als de Dwergschnauzer zijn door hun lange vacht zeer onderhoudsgevoelige honden. De vacht van beide honden verhaart niet veel, en dat zal een Snorkie ook niet doen, maar ze moeten wel een paar keer per week geborsteld worden om vervilting te voorkomen.

Als u borstelt, kunt u nog steeds matten in hun vacht vinden. Hoewel het ras winterhard is, moet u toch voorzichtig zijn, en het langzaam uitwerken om de pup geen pijn te doen. U zult ook merken dat de verzorging van Snorkies gemakkelijker is als u een trimsalon hun haar regelmatig laat knippen, of het zelf doet.

Snorkie eigenaren hebben de neiging hun hond om de maand of twee in bad te doen, maar dit hangt af van de hond en of hij meer eigenschappen van de vader of moeder erft. Yorkies kunnen wekelijkse baden nodig hebben, terwijl de stevige Schnauzer maanden kan gaan zonder dat hij er last van heeft.

Zijn Snorkies hypoallergeen?

Zowel Yorkies als Dwergschnauzers verharen en produceren hondenspeeksel dat de eiwitten draagt die allergieën bij lijders veroorzaken. Uw Snorkie kan weinig verharen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze echt hypoallergeen zijn.

Snorkie Temperament

Hoe klein hij ook is, de Yorkie is een prachtige waakhond. Ze zijn moedig, pittig en erven de eigenschappen van veel andere terriers. Ze hebben een grote persoonlijkheid en kunnen een beetje bazig overkomen, maar de juiste eigenaar kan dit met de juiste training in zijn voordeel gebruiken.

De Mini Schnauzer wordt vergeleken met de Yorkie in die zin dat hij dapper en fel is als hij voelt dat hij, of zijn gezinsleden, in gevaar zijn. Hoewel beide rassen moedig en vurig zijn, is geen van beide agressief, dus Snorkies zijn meestal vriendelijke honden die het goed kunnen vinden met anderen.

Oefening

Beide ouderrassen voor de Snorkie zijn vriendelijke pups, maar ze vereisen ook allebei regelmatige lichaamsbeweging. Yorkies zijn intelligente honden met een stevige eetlust voor “werk”. Ze hebben elke dag fysieke en mentale oefening nodig. Dwergschnauzers hebben vergelijkbare energieniveaus als Yorkies en een sterke prooidrift. Ze doen het goed met roofspelletjes en houden ervan om hun eigenaar voor de lol te achtervolgen.

Het trainen van uw Snorkie

Wat de training betreft, kan de Snorkie nogal onvoorspelbaar zijn.

De Dwergschnauzer is zeer gretig om te behagen en gemakkelijk te trainen – ze zijn zeer ontvankelijk en letten altijd op. De Yorkie kan echter nogal koppig zijn en vereist meer geduld.

Om het beste gedrag van uw Snorkie te krijgen, moet u zich inzetten voor voortdurende training met positieve versterkingstechnieken.

snorkie

Gehoorzaamheidslessen en gevorderde lessen voor Snorkie volwassenen helpen u met techniek, en geven uw hond ook een plek om te “werken”.

Snorkie oefening

Omdat de Shorkie een van de kleinere gemengde rassen is die er zijn, is hij niet de meest onderhoudsgevoelige voor beweging.

Hij zal dagelijks beweging nodig hebben. Maar dit kan komen in de vorm van wandelingen en korte intense periodes van spelen, zoals achter een bal aanzitten! Een Shorkie fit houden zal bijdragen tot zijn algemene geluk en gezondheid.

Zijn designer honden gezond?

Wanneer iemand twee raszuivere honden neemt en ze met opzet samen fokt, wordt dat ook wel een designerhond genoemd. Hier vind je Pomskies, Labradoodles, en ook de Cockapoo.

Er zijn veel verschillen tussen designerhonden en rashonden, die beginnen met de verschillen in rashonden en mormels. Rashondenfokkers kunnen vernietigend zijn over designer honden, omdat ze vele jaren hebben geïnvesteerd in het fokken van nesten puppies die consequent en betrouwbaar de beste kenmerken van hun ras hebben.

Stambomen zijn echter niet altijd in alle opzichten perfect. Veel stamboomfokprogramma’s bevatten een beperkt aantal individuele honden. Als een van die honden een overerfbaar gezondheidsprobleem heeft, kan dat probleem zich gemakkelijk verspreiden en vast komen te zitten in een groot deel van hun nakomelingen. Inteelt levert een grotere bijdrage aan gezondheidsproblemen bij honden dan kruisingen.

Dat gezegd hebbende, bij het vergelijken van raszuivere en gemengde rassen, zijn de gemengde rassen meestal in alle opzichten minder voorspelbaar. En dat komt omdat er geen manier is om te voorspellen welke mix van kwaliteiten een puppy van een gemengd ras van elke ouder zal erven.

Shorkie gezondheid en verzorging

Yorkshire Terriers en Dwergschnauzers zijn beide rashonden, wat onvermijdelijk betekent dat ze meer dan gemiddeld vatbaar zijn voor sommige overerfbare ziekten. Sommige van deze ziekten kunnen ook worden doorgegeven aan Snorkie-puppy’s.

Deze kleine hondjes zijn vatbaar voor

 • pancreas problemen
 • hartproblemen
 • luxerende patella’s (afglijdende knieschijven)
 • De ziekte van Legge Perthes (plotselinge degeneratie van het heupgewricht)
 • trachea collaps (misvormd kraakbeen dat de luchtpijp ondersteunt)
 • portosystemische shunt (waarbij het bloedstelsel de lever niet goed bedient)
 • en hypoglykemie (lage bloedsuiker).

Voors en tegens van het krijgen van een Snorkie

Laten we de voor- en nadelen van een Snorkie nog eens op een rijtje zetten.

Nadelen

 • Moet elke dag veel bewegen.
 • De Shorkie heeft veel verzorging nodig.
 • Als ze meer op hun Yorkie ouder lijken, kunnen ze misschien niet overweg met kleine kinderen.
 • Het is onmogelijk om precies te voorspellen hoe je mix zal zijn.

Pro’s

 • Beide rassen brengen graag tijd door met hun familie.
 • Bij een goede verzorging heeft dit ras een prachtige vacht.
 • Dit ras is ook vrij gemakkelijk te trainen.

Zijn Snorkies goede familie huisdieren?

Hoe weet je of een Snorkie hond de juiste pasvorm voor je heeft? Dit zijn de belangrijkste factoren om te overwegen:

Beide ouderrassen van de Snorkie hebben een levendige geest en veel energie. Als u momenteel geen tijd of middelen hebt voor veel beweging en training, is een Snorkie misschien niet de juiste hond voor u.

Het is belangrijk om Snorkies regelmatig te borstelen, omdat ze veel onderhoud vergen. Als dit eerder als een karwei dan als een plezier klinkt, heeft u op dit moment misschien geen plezier in het hebben van een Snorkie.

Zijn Snorkies goed met kinderen?

Dwergschnauzers hebben een goede reputatie als familiehonden, terwijl Yorkies eerder hun geduld verliezen en afknappen op onhandige of te vasthoudende kinderen.

En vergeet niet, designer rassen zijn als dozen bonbons! Je weet nooit wat je krijgt!

Het redden van een Snorkie

Omdat designer rassen steeds populairder worden, is het steeds makkelijker om ze in reddingscentra te vinden.

Vaak zijn specifieke reddingscentra voor gemengde rassen zeldzaam. Maar je kunt rascentra voor de ouderrassen controleren als je een Snorkie wilt redden.

Het vinden van een Snorkie Puppy

Het goede nieuws is dat, omdat de meest voorkomende gezondheidsproblemen van Schnauzers en Yorkies elkaar niet overlappen, ze eerder verzacht dan verergerd worden bij de Yorkshire Terrier Schnauzer mix.

Veel genetische ziekten zijn afhankelijk van het erven van de defecte genen die ze veroorzaken van beide ouders.

Het is onwaarschijnlijk dat een Yorkshire Terrier en een Dwergschnauzer dezelfde genetische zwakheden hebben. Hun pups zouden dus beschermd kunnen zijn tegen sommige van de aandoeningen die we hebben opgesomd (helaas is er veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig voordat we precies kunnen voorspellen welke dat zijn).

Goede fokkers zorgen ervoor dat beide ouders een volledig veterinair onderzoek ondergaan voordat ze paren, en zullen alle resultaten met u delen.

Dus de beste manier om een gezonde Snorkie pup te vinden, is om een gerenommeerde fokker te vinden.

Snorkie fokkers

Omdat designer rassen niet erkend worden door de AKC, kan het verkrijgen van een Snorkie lastig zijn. Er zijn echter veel kennels en fokkers die een perfect thuis willen vinden voor hun pups!

Hoewel het uiterlijk iets is om te overwegen bij het vinden van “jouw” Snorkie, vergeet niet om de fokker te vragen naar eventuele gezondheidsaandoeningen die de ouders hebben gehad. Dit kan u veel vertellen over de gezondheid van hun pups.

Het zal je misschien niet wegjagen, maar als je niet de tijd of het geld hebt om voor een hond te zorgen die mogelijk erfelijke problemen heeft, is dat begrijpelijk.

Honden zijn bedoeld om ons vreugde te brengen, maar het is onze verantwoordelijkheid als eigenaren om ervoor te zorgen dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben!

Houd er tenslotte rekening mee dat het trendy “Snorkie” label helaas betekent dat veel puppyfokkerijen momenteel bereid zijn om deze kleine hondjes onder slechte omstandigheden te fokken om snel geld te verdienen. Gebruik onze gids voor het vinden van een fokker om ervoor te zorgen dat u niet per ongeluk deze wrede industrie steunt.

Een Snorkie Puppy Opvoeden

De zorg voor een kwetsbare Snorkie puppy is een grote verantwoordelijkheid.

Er zijn enkele geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze pagina over puppyverzorging. Bekijk ze hier.

Snorkie Producten en Accessoires

De voorbereiding van een nieuwe pup kan zwaar zijn. Vooral als hij een mengeling van kwaliteiten van twee verschillende rassen kan hebben. Maar, we hebben enkele goede gidsen die je kunnen helpen om volledig voorbereid te zijn.

De Snorkie vergelijken met andere rassen

De Snorkie is een populair gemengd ras. Maar als u nog steeds niet zeker bent, hebben we een aantal geweldige andere rassen waarmee u hem kunt vergelijken.

Bekijk enkele van deze gidsen hieronder.

Vergelijkbare rassen

Als u niet zeker weet of de Snorkie geschikt is voor uw gezin, kunt u een van deze vergelijkbare rassen overwegen:

Snorkie rasverenigingen

Als je hebt besloten dat je de adoptieroute wilt volgen, hebben we hier enkele rascentra waar je een kijkje kunt nemen.

USA

UK

Canada

Australië

Als u anderen kent die we aan deze lijst kunnen toevoegen, vermeld ze dan in het commentaar.

En vertel ons over uw ervaringen met de Snorkie!

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Owned Dogs In England. The Veterinary Journal
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne