Staffordshire Bull Terrier Vs Pitbull – Welke is het beste?

Staffordshire Bull Terrier Vs Pitbull

Welkom bij Staffordshire Bull Terrier Vs Pitbull!

In dit artikel bespreken we hoe de Staffordshire Bull Terrier zich verhoudt tot andere Pitbull rassen wat betreft geschiedenis, temperament, behoeften aan training en beweging, en gezondheid.

“Pitbull” is een nogal vage term, maar het wordt meestal toegepast op de volgende rassen:

 • Amerikaanse Pitbull Terrier
 • American Staffordshire Terrier
 • Staffordshire Bull Terrier
 • American Bully

Omdat we Pitbull rassen vergelijken, zul je merken dat ze veel gemeen hebben.

Meer over Pitbulls:

Eén zo’n overeenkomst is hun geschiedenis, waar we het hierna over zullen hebben.

Staffordshire Bull Terrier Vs Pitbull Geschiedenis

De Staffordshire Bull Terrier stamt af van de Bulldog en de Britse Terrier. Bulldogs werden gebruikt in de beren- en stierengevechten, maar toen dat eenmaal verboden was, werden hondengevechten populair.

De Bulldog werd gekruist met de Britse Terrier om te profiteren van de behendigheid van de Terrier en de spieren van de Bulldog.

Deze geschiedenis is bijna hetzelfde voor alle Pitbull rassen, omdat ze afstammen van Bulldogs gekruist met een soort terriër voor gevechtsdoeleinden.

Staffordshire Bull Terrier Vs Pitbull

Staffordshire Bull Terrier Vs Pitbull Uiterlijk

Staffordshire Bull Terriers zijn tussen de 14 en 16 inch groot, en wegen tussen de 24 en 38 pond, waardoor ze kleine tot middelgrote honden zijn.

Ze hebben een gespierde, gedrongen bouw en een korte, gladde vacht. Hun oren zitten relatief hoog op het hoofd en kunnen half geplukt of roos zijn.

Andere Pitbulls zijn eveneens gespierd en gedrongen van bouw, maar de grootte varieert. Bijvoorbeeld, de American Staffordshire Terrier kan tot 70 pond wegen.

Sommige Pitbulls hebben ook gecoupeerde oren, wat ongewoon is voor Staffordshire Bull Terriers.

Pitbulls hebben over het algemeen een korte vacht, die niet vaak verzorgd hoeft te worden.

De lijst van mogelijke vachtkleuren en aftekeningen voor een Staffordshire Bull Terrier is uitgebreid, en u kunt er meer over te weten komen op de website van de AKC.

Pitbull rassen in het algemeen hebben een aantal mogelijke kleuringen. Volgens de UKC zijn alleen merle en albino onaanvaardbaar.

Staffordshire Bull Terrier Vs Pitbull Temperament

De Staffordshire Bull Terrier kan een liefdevol, aanhankelijk gezelschapsdier zijn, ondanks zijn vechtgeschiedenis.

Deze honden zijn trouwe leden van het gezin, en zijn net zo lief als elk ander ras.

Ze worden echter vaak beschouwd als koppig en impulsief, waardoor ze mogelijk een slechte keuze zijn voor nieuwe eigenaren.

U vraagt zich misschien af of de Staffordshire Bull Terrier agressief is of niet. De meeste Staffordshire Bull Terriers zijn niet agressief.

Er zijn echter altijd “rotte appels”, evenals honden die mishandeld zijn of een gebrek aan socialisatie hebben.

De Staffordshire Bull Terrier is vaak een zelfverzekerde hond die niet terugdeinst voor een uitdaging, wat een probleem kan zijn in de omgang met andere honden.

Vroege socialisatie kan uw hond helpen om met anderen om te gaan.

Het castreren van een Staffie reu kan conflicten tussen honden als gevolg van seksuele concurrentie helpen voorkomen.

Enkele veel gebruikte termen om Pitbull rassen (inclusief Staffordshire Bulls) te beschrijven zijn zelfverzekerd, vasthoudend, koppig, moedig, slim en trouw.

Pitbull overeenkomsten

In het algemeen hebben Pitbull rassen een gelijkaardig temperament omdat het honden zijn die dezelfde geschiedenis delen.

Wat agressie betreft, bleek uit een studie dat kinderen een groter risico liepen om door een Pitbull gebeten te worden dan volwassenen. Dit zou te wijten kunnen zijn aan de naïviteit van kinderen en het gebrek aan kennis over de omgang met honden.

Net als bij de Staffordshire Bull Terrier wordt aangeraden om andere Pitbull rassen onder toezicht te houden rond andere honden. Pitbulls hebben een hogere mate van agressie getoond tegenover andere honden dan tegenover mensen.

Het is belangrijk om het potentieel voor agressie te overwegen vanwege de geschiedenis van deze honden.

Omdat ze werden gefokt om vechters te zijn, zouden honden die “gevechtsremming” vertoonden hun bloedlijnen niet voortzetten.

Gevechtsremming en Agressie

Fight inhibition kan worden omschreven als een algemene onwil om te vechten.

De meeste honden vechten liever niet, maar zullen dat onder bepaalde omstandigheden wel doen, zoals om te overleven, geschillen over territorium, of seksuele concurrentie.

Wanneer honden met elkaar vechten, is gevechtsremming wat hen weerhoudt van vechten tot de dood – in plaats daarvan vechten ze alleen totdat één partij zich overgeeft.

Gevechtsremming zou echter geen interessante hondengevechten hebben opgeleverd.

Dit is de reden waarom vroege Pitbull fokkers alleen honden dekten die deze kwaliteit niet vertoonden. In plaats daarvan selecteerden ze honden die lieten zien wat ze “gameness” noemden.

Deze honden zouden aanvallen zonder provocatie, en zouden vaak vechten tot ze overmand waren door uitputting. Ze waren ook niet bang om te vechten tot de dood.

Verantwoordelijke fokkers hebben tegenwoordig aanzienlijke inspanningen geleverd om Pitbulls te ontdoen van hun wildheid. Maar het is onmogelijk om te weten of een hond een genetische aanleg heeft voor de eigenschap of niet.

Daarom is het belangrijk dat Pitbull eigenaren ijverig zijn, altijd zorgen voor toezicht op hun dieren en waar nodig gebruik maken van dwangmiddelen zoals riemen.

Pitbulls, waaronder de Staffordshire Bull Terrier, zijn het meest geschikt voor hen die zich toeleggen op training en socialisatie.

Deze honden moeten absoluut naar verantwoordelijke eigenaren die de geschiedenis van hun hond en het potentieel om de gameness eigenschap te vertonen begrijpen.

Nieuwe eigenaren die geïnteresseerd zijn in Pitbulls moeten bereid zijn veel tijd en geld te besteden aan training.

Misschien moet u een professionele, particuliere trainer inhuren, want het is ongelooflijk belangrijk dat deze honden gehoorzaam zijn.

Staffordshire Bull Terrier Vs Pitbull Training

Staffordshire Bull Terriers moeten van jongs af aan gehoorzaamheidstraining krijgen.

Schrijf ze in voor groepslessen, zodat ze kunnen worden gesocialiseerd en leren hoe ze zich moeten gedragen, zelfs als er afleiding is, zoals andere honden.

Ondanks zijn grootte kan een Staffordshire Bull Terrier u verrassen met zijn kracht. Daarom is het belangrijk om al vroeg te werken aan zaken als leibandmanieren.

Hetzelfde geldt voor bijtremming. Hieraan werken voorkomt toekomstige ongelukken die kunnen gebeuren als een hond te opgewonden raakt tijdens het spelen.

Staffordshire Bull Terriers zijn slimme honden en kunnen snel leren, maar ze zijn impulsief. Eigenaren moeten op hun hoede blijven in plaats van volledig te vertrouwen op de gehoorzaamheid van hun hond.

Evenzo zijn de meeste Pitbull rassen, zelfs de kleinere, gespierde, sterke honden. Dit betekent dat ook zij gehoorzaamheidstraining nodig hebben voordat ze sterk genoeg zijn om met u mee te lopen in plaats van andersom.

Net als de Staffordshire Bull Terrier zijn veel Pitbulls zelfverzekerde honden die elke uitdaging aangaan. Ze mogen nooit zonder toezicht bij andere honden worden achtergelaten, zelfs als ze goed gesocialiseerd en hondvriendelijk zijn.

Staffordshire Bull Terrier Vs Pitbull Oefening

Staffordshire Bull Terriers zijn atletische honden die een matige hoeveelheid beweging nodig hebben. Dit kan een lange, stevige wandeling zijn of zelfs joggen.

Vanwege hun neiging tot oververhitting wordt aangeraden om tijdens de zomermaanden op het koelste moment van de dag te bewegen.

Helaas is zwemmen geen goede optie voor lichaamsbeweging, omdat veel Staffordshire Bull Terriers door hun gespierde bouw niet goed kunnen zwemmen.

Ook andere Pitbull rassen hebben moeite met zwemmen. U kunt echter wel een zwemvest voor uw hond aanschaffen als u met hem wilt gaan zwemmen.

Beweging in de winter kan ook moeilijk zijn omdat veel Pitbulls, waaronder de Staffordshire Bull Terrier, het niet goed doen als het buiten bijzonder koud is.

Hun korte vacht beschermt hen misschien niet tegen een koude winter, dus u zult voorzorgsmaatregelen moeten nemen om hen comfortabel en warm te houden.

De hoeveelheid beweging die andere Pitbull rassen nodig hebben, zal afhangen van hun grootte en individuele energieniveaus.

Als uw hond zich verveelt, heeft hij meer geestelijke of lichamelijke oefening nodig.

Staffordshire Bull Terrier Vs Pitbull Gezondheid

Staffordshire Bull Terriers kunnen lijden aan:

 • huidallergieën
 • heup- en elleboogdysplasie
 • staar
 • patellaire luxatie
 • Persistent Hyperplastisch Primair Glasvocht (PHPV)
 • Posterior Polar Subcapsular Cataracts (PPSC)
 • L-2-Hydroxyglutaarzuururie (L-2-HG).

L-2-HG is een erfelijke stofwisselingsziekte die kan leiden tot ongelukkige symptomen, waaronder toevallen, ataxie en psychomotorische retardatie.

Helaas bestaat er geen genezing, en terwijl sommige Staffies een behandeling voor hun symptomen kunnen krijgen, moeten anderen worden ingeslapen.

Gezonde Staffordshire Bull Terriers worden 12 tot 14 jaar oud.

Pitbull rassen lopen risico op:

 • huidallergieën
 • heup- en elleboogdysplasie
 • staar
 • hartproblemen
 • patellaire luxatie.

De meeste Pitbull rassen worden meer dan 10 jaar oud.

Er zijn gezondheidstesten beschikbaar om ervoor te zorgen dat u uw pup krijgt van gezonde ouders. De fokker moet de resultaten van de gezondheidstests kunnen overleggen.

Door hun korte vacht hebben Pitbulls geen frequente verzorging nodig. Hun nagels moeten echter indien nodig worden geknipt en hun tanden vaak gepoetst. Honden met hangende oren moeten regelmatig gecontroleerd worden op infecties.

Als het op voeding aankomt, zijn de regels vrijwel hetzelfde voor elk ras. Kies voer van hoge kwaliteit dat past bij de leeftijd van uw hond. Bepaal hoeveel u moet voeren op basis van gewicht en activiteitsniveau.

Welk ras is een beter huisdier?

Omdat Pitbull rassen zo op elkaar lijken, is het aan u welke u verkiest.

Met elke Pitbull kijk je naar een zelfverzekerde hond die trouw en vaak aanhankelijk is naar zijn baasjes.

Een Pitbull zal buiten echter toegewijde training en extra toezicht nodig hebben. Pitbulls zijn slimme honden die zelfs kunnen uitvinden hoe ze uit een omheind erf kunnen ontsnappen.

Vanwege hun aanhankelijke aard kunnen Pitbulls goede gezinsdieren zijn, maar het is belangrijk dat ze onder toezicht staan rond kinderen.

Denk je dat een Pitbull goed bij je past?

Andere rasvergelijkingen

Er zijn genoeg andere rasvergelijkingen om van te genieten!

Bekijk een paar andere hier:

Referenties en bronnen

Abramson, Carley J., et al. “L-2-Hydroxyglutaarzuururie bij Staffordshire Bull Terriers.” Journal of Veterinary Internal Medicine, vol. 17, no. 4, juli 2003, pp. 551-556.

Amerikaanse Kennel Club

Duffy, Deborah L., et al. “Rasverschillen in hondenagressie.” Applied Animal Behavior Science, vol. 114, no. 3-4, 2008, pp. 441-460.

Golinko, Michael L., et al. “Kenmerken van 1616 opeenvolgende verwondingen door hondenbeten in één instelling.” Clinical Pediatrics, vol. 56, no. 4, juli 2016.

Lockwood, Randall en Kate Rindy. “Zijn ‘Pit Bulls’ anders? Een analyse van de Pit Bull Terrier Controverse.” Anthrozoos: A Multidisciplinary Journal of the Interactions of People and Animals, vol. 1, no. 1, Mar. 1987, pp. 2-8.

Verenigde Kennel Club