Rottweiler vs Pitbull – Welk ras is het beste?

pitbull puppy naast een rottweiler puppy. Rottweiler Vs Pitbull

Ben je op zoek naar een nieuwe hond en weeg je de voor- en nadelen van een Rottweiler vs Pitbull af?

Uiteraard is er niet één ‘Pitbull’ ras, maar we kunnen wel een Pitbull ’type’ ras (bully rassen) vergelijken met de Rottweiler.

Dit zal u helpen beslissen welke het beste bij u en uw gezin past. Dus, laten we eens kijken hoe verschillend deze twee rassen zijn!

Rottweiler vs Pitbull Geschiedenis

Je denkt misschien niet veel na over de geschiedenis van je hond voordat je hem krijgt. Maar het kan juist interessant zijn om te leren waar je hond vandaan komt.

Het kan ook een geweldige manier zijn om te pronken met je nieuwe pooch.

Laten we eens kijken hoe verschillend de geschiedenissen van de rassen Rottweiler en Pitbull zijn.

Rottweiler geschiedenis

De Rottweiler ontwikkelde zich uit Aziatische mastiff-type honden die werden gebruikt door het Romeinse Rijk. Na de val van het Rijk werden deze honden populair in de Duitse stad Rottweil.

Ooit gebruikt om vee te verplaatsen, beschermden ze ook het vee tegen bedreigingen, zoals inbrekers of gemene dieren.

Toen deze loopbaan minder gebruikelijk werd, veranderde de rol van de Rottweilers in die van bescherming.

Ze werden ook populair als diensthonden, voor de politie, zoek- en reddingsmissies, en slechtzienden.

Dus, dit ras heeft heel wat verschillende rollen gehad in de loop van zijn geschiedenis.

Pitbull geschiedenis

Hoewel veel rassen kunnen worden geclassificeerd als Pitbull ras, zijn ze allemaal ontstaan uit terrier rassen en Engelse Bulldogs.

Deze rassen werden gebruikt als vecht- of lokhonden. Dus toen vechtberen en -stieren illegaal werden, werden ze tegen elkaar opgezet.

Hoewel dit nu ook illegaal is, houden veel mensen nog steeds ondergrondse hondengevechten.

Deze geschiedenis heeft de Pitbull een venijnige reputatie opgeleverd, maar hoe waar dit is zullen we even later bekijken.

Maar vechten is niet het enige waarvoor Pitbull rassen zijn gebruikt!

Pitbulls zijn ook gefokt voor minder agressieve rollen, zoals werk- en gezelschapshonden.

Deze twee rassen hebben dus een relatief verschillende geschiedenis! Maar hoe verschillend is de rest?

Rottweiler vs Pitbull Uiterlijk

Bij het kiezen van een hond kan het uiterlijk net zo belangrijk zijn als al het andere.

U wilt een hond die u schattig vindt, waarmee u kunt pronken aan uw vrienden en familie!

Maar als we het ene tegen het andere opnemen; Rottweiler vs Pitbull, hoe verschillend zijn de rassen dan?

Lijken de rassen op elkaar?

Een volwassen Rottweiler meet tussen 22 en 27 inch en weegt tussen 80 en 135 pond, waarbij de teefjes kleiner zijn.

Ze zijn een gespierd, stevig ras, met een korte zwarte vacht en lichter gekleurde aftekeningen die komen in een van de drie kleuren: roest, mahonie of tan.

Pitbull rassen kunnen variëren in uiterlijk, maar over het algemeen zijn dit ook stevige gespierde honden.

Laten we eens kijken naar het uiterlijk van enkele populaire Pitbull rassen.

De American Pitbull Terrier wordt over het algemeen tussen de 17 en 21 centimeter groot en weegt tussen de 30 en 60 pond. Vrouwtjes zijn meestal kleiner dan mannetjes.

Ze hebben een stomp, wigvormig hoofd, en kunnen in verschillende kleuren voorkomen.

American Staffordshire Terriers zijn een ander ras, maar hebben vrijwel hetzelfde uiterlijk als de American Pitbull Terrier. Het enige verschil is dat ze iets groter en zwaarder zijn.

De Staffordshire Bull Terrier is een ander Pitbull-ras dat er ongeveer hetzelfde uitziet, hoewel hij aanzienlijk kleiner is dan de vorige twee.

De Bull Terrier is de meest kenmerkende Pitbull, die te herkennen is aan zijn langere snuit en eivormige gezicht.

Dus zelfs onder de Pitbull rassen is er een groot verschil in uiterlijk. Maar over het algemeen lijken Pitbulls en Rottweilers op elkaar, vooral met hun gespierde, gedrongen bouw.

Rottweiler vs Pitbull Temperament

Het temperament van een ras is een van de belangrijkste onderdelen van het kiezen van een nieuw gezinslid. Vooral als ze een slechte reputatie hebben.

De Rottweiler staat bekend als trouw, aanhankelijk en zelfverzekerd.

Ze zijn een mensgericht ras dat graag een gezin heeft dat veel tijd met hen kan doorbrengen.

Rottweilers zijn even aanhankelijk als sterk en beschermend.

Er wordt gesuggereerd dat Rottweilers lager dan gemiddeld scoren op agressie naar eigenaren, maar hoger dan gemiddeld op agressie naar vreemden en andere honden.

Een studie die specifiek keek naar agressie Rottweilers en Pit Bull rassen, maar kritiek heeft op het idee dat hele rassen kunnen worden gegeneraliseerd als gevaarlijk.

Pitbull rassen hebben wel een beetje een reputatie van agressie, deels vanwege hun geschiedenis en oorsprong.

Een studie suggereerde echter dat ze niet agressiever zijn dan andere rassen. Terwijl verder onderzoek deze theorie ondersteunt in een directe vergelijking tussen Pitbull rassen en Golden Retrievers.

In feite is Pitbull agressie meestal gericht op andere honden en zijn ze een van de minst agressieve rassen ten opzichte van hun eigenaren.

Hoewel het potentieel voor agressie eng is, kan elke hond agressief zijn bij slechte socialisatie en behandeling.

De belangrijkste manier om het te voorkomen is socialisatie vanaf jonge leeftijd. Dit omvat dieren en mensen om mogelijke agressie op latere leeftijd te voorkomen.

Zowel Rottweilers als Pitbulls zijn zeer aanhankelijk voor hun eigen familie en zachtaardig voor vertrouwde kinderen.

Maar wees op uw hoede om jonge kinderen alleen met hen te laten.

Rottweiler vs Pitbull Training

Training is belangrijk voor elke hond, maar vooral voor gespierde en sterke honden.

Het is belangrijk dat deze honden goed getraind zijn, vooral rond andere mensen en dieren, zodat je nooit de controle verliest.

De Rottweiler wordt gebruikt als hulphond en kan dus heel goed tegen training. De beste resultaten worden echter behaald als u zo vroeg mogelijk in het leven van uw hond begint.

Het is een intelligent, mensgericht ras dat koppig kan zijn.

Trainingsmethoden moeten positief zijn en ruwe discipline moet worden vermeden, zodat agressie nooit wordt aangemoedigd.

Ondanks het feit dat Pitbulls mensgerichte honden zijn, hebben ze meestal een korte aandachtsspanne, zodat de beste resultaten worden bereikt met kortstondige training.

Zowel Rottweilers als Pitbull rassen moeten van jongs af aan gesocialiseerd worden. Dit kan mogelijke agressie helpen voorkomen, maar zorgt er ook voor dat uw pup gelukkig is en vertrouwen heeft in nieuwe situaties.

Rottweiler vs Pitbull oefening

Beide rassen zijn erg gespierd, dus je kunt verwachten dat ze veel beweging nodig hebben.

Rottweilers hebben dagelijks beweging nodig, en vergezellen u graag bij alle buitenactiviteiten. Ze kunnen ook goede kandidaten zijn voor hondensporten als hoeden, speuren en gehoorzaamheid.

Pitbulls hebben ook dagelijkse beweging nodig. Net als Rottweilers zullen ze genieten van de kans om wat energie te verbranden, maar ook om tijd met u door te brengen.

Als ze voldoende beweging krijgen, zullen beide rassen het heerlijk vinden om ’s avonds met u te knuffelen.

Rottweiler Vs Pitbull

Rottweiler Puppy vs Pitbull Puppy Gezondheid

Rottweilers worden over het algemeen 9 tot 10 jaar oud.

Ze zijn helaas vatbaar voor enkele gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, oogziekten, hartaandoeningen en kanker.

Maar het kiezen van een verantwoordelijke fokker kan u helpen deze aandoeningen te voorkomen.

Pitbull rassen leven meestal tot hun mid-tien jaar als ze gezond zijn.

De meeste Pitbull rassen hebben problemen zoals heup- en elleboogdysplasie, allergieën, hartproblemen en oogproblemen.

Er zijn ook enkele gezondheidsproblemen die uniek zijn voor de verschillende Pitbull rassen. American Staffordshire Terriers kunnen kwetsbaar zijn voor cerebellaire ataxie.

Van Staffordshire Bull Terriers is bekend dat ze een stofwisselingsstoornis krijgen die L-2 Hydroxyglutaarzuururie heet.

En Bull Terriers zijn gevoelig voor zinktekorten, doofheid en erfelijke nefritis.

In het algemeen hebben beide rassen een aantal erfelijke potentiële aandoeningen, maar gezondheidsscreening door fokkers is een manier om te proberen deze te voorkomen.

Zowel de Rottweiler als de Pitbull hebben een korte, grove vacht die slechts af en toe een bad of een borstel nodig heeft. Ze verharen ook af en toe.

Hun gebit moet in de gaten worden gehouden door regelmatig hun tanden te poetsen, en hun nagels en oren moeten regelmatig worden gecontroleerd.

Welk ras is een beter huisdier?

Heeft u kunnen beslissen welk ras het beste bij uw gezin past?

Hoewel geen van beide rassen enorme eisen stelt aan de verzorging, hebben ze wel gezinnen nodig die veel tijd met hen kunnen doorbrengen. Bovendien hebben ze allebei veel training en dagelijkse beweging nodig.

Hoewel sommige mensen zich zorgen maken over het temperament van deze rassen, kunnen ze met de juiste training en socialisatie een liefdevolle, trouwe aanwinst zijn voor het juiste gezin.

Er zijn enkele gezondheidsaandoeningen waar men op moet letten, maar het kiezen van een verantwoordelijke fokker kan helpen deze te voorkomen.

Heb je eerder een Rottweiler of Pitbull gehad? Wat was uw favoriete eigenschap van deze honden? Heb je wel eens een ongewone waakhond gehad, zoals een Cane Corso of een Keeshond? Deel je gedachten!

Referenties en bronnen

Scot Dowd, ‘Assessment of Canine Temperament in Relation to Breed Groups’, Matrix Canine Research Institute, (2006),

Randall Lockwood en Kate Rindy, ‘Are “Pit Bulls” Different? An Analysis of the Pit Bull Terrier Controversy’, Anthrozoos, (1987).

Esther Schalke (et al), ‘Is Breed-Specific Legislation Justified? Study of the Results of the Temperament Test of Lower Saxony’, Journal of Veterinary Behavior, (2008).

A. MacNeil-Allcock (et al), ‘Agression, Behavior, and Animal Care Among Pit Bulls and Other Dogs Adopted from an Animal Shelter’, Animal Welfare, (2011).

Stefanie A. Ott (et al), ‘Is er een verschil? Comparison of Golden Retrievers and Dogs Affected by Breed-Specific Legislation Regarding Aggressive Behavior’, Journal of Veterinary Behavior, (2008).

Deborah Duffy (et al), “Breed Differences in Canine Aggression”, Applied Animal Behavior Science, (2008),

A. M. Oberbauer (et al), ‘Long-Term Genetic Selection Reduced Prevalence of Hip and Elbow Dysplasia in 60 Dog Breeds’, PlosOne, (2017),

Priyanka Pandy (Et al), ‘Incidence of Eye Affections in Dogs’, Indian Journal of Veterinary Sciences and Biotechnology, (2018).

Dan O’Neill (et al), ‘Rottweilers Under Primary Veterinary Care in the UK: Demography, Mortality and Disorders’, Canine Genetics and Epidemiology, (2017).

K. Gruntzig (et al), ‘Swiss Canine Cancer Registry 1955-2008: Occurrence of the Most Common Tumor Diagnoses and Influence of the Age, Breed, Body, Size, Sex and Neutering Status on Tumor Development’, Journal of Comparative Pathology, (2016).

Luisa De Risio (et al), ‘Prevalence, Heritability and Genetic Correlations of Congenital Sensorineural Deafness and Coat Pigmentation Phenotype in the English Bull Terrier’, BMC Veterinary Research, (2016).

Alex Gough, ‘Diagnosis of Inherited Diseases’, British Small Animal Veterinary Association, (2016)