Airedoodle – De Airedale Terrier Poedel Mix

De Airedoodle is een hybride hond met twee raszuivere ouders, de Airedale Terrier en de Poedel. Airedoodles zijn middelgrote tot grote, actieve en aanhankelijke honden met een krullende vacht. Ze zijn trouwe metgezellen, goede waakhonden en geweldige huisdieren voor gezinnen die van training en verzorging houden.


Kleuren en grootte kunnen variëren afhankelijk van de Poedelouder. En Airdoodles kunnen tot 60 pond wegen en 24 centimeter hoog worden. Uw Airdoodle puppy heeft tijdens zijn groei veel beweging nodig, en een grondige training en socialisatie.

Vandaag bekijken we of de Airedoodle hond een goede gezinshond is, en bij welke huizen deze levendige, liefdevolle hond past. We helpen je een gelukkige, gezonde Airedoodle pup te vinden. En om ze op te voeden tot een leuk, goed gemanierd lid van het gezin!

Inhoud

airedoodle

Airedales en poedels zijn beide zeer intelligente honden, dus de Airedoodle wordt een slimme hond. Het zijn ook hard werkende rassen, met een hoge prooidrift en een sterke band met hun eigenaren. Hoewel ze soms niet geïnteresseerd zijn in of op hun hoede voor vreemden, zijn deze honden zeer trouw aan hun gezin en zijn ze liefdevolle huisdieren in de juiste gezinnen.


Waar komen Airedoodles vandaan?

Als we terugkijken naar enkele van de beroemdste hondenfilmsterren, zien we een rij honden van gemengde rassen – kortom, mormels! Spike, de “Old Yeller” filmhond, was een geredde Labrador/mastiff mix pup die zich ontwikkelde tot de beroemdste hond van zijn trainer! En Higgins, de hondachtige ster van “Benji”, een spaniël mix, was een natuurtalent vanaf het moment dat zijn trainer hem adopteerde uit het dierenasiel.

De Airedoodle is een echt interessante hybride mix!

Van elke raszuivere ouderlijn erft de Airedoodle een aantal verbazingwekkende eigenschappen en kwaliteiten, waaronder adel, slimheid, atletisch talent en een enorme werklust.

Oorsprong van de Airedale Terrier hond

De Airedale Terrier hond heeft als bijnaam de “Koning der Terriers”, ondanks het feit dat hij vanaf het begin een werkhond was. Dit is de grootste raszuivere terriër.

De Airedale Terrier is genoemd naar de geboorteplaats van deze hond in Aire Valley, een regio die 100 mijl ten zuiden van Schotland in het noorden van Engeland ligt.

Het meest interessante is hoe de AKC de geboorte van de Airedale Terrier beschrijft is dat deze hond werd “vervaardigd” door verschillende raszuivere hondenlijnen met elkaar te kruisen.

De Ierse Terrier, Bedlington Terrier, Engels Black and Tan Terrier, Otterhound, en bepaalde andere retriever en setter rassen worden verondersteld te hebben bijgedragen aan het ras dat nu de Airedale Terrier wordt genoemd.

Poedel Geschiedenis

De hedendaagse poedelhond wordt gefokt in drie maten: standaard, miniatuur en toy. De laatste twee lijnen zijn echter recenter. In Frankrijk is de Poedel de nationale hond, waar ze “Caniche” worden genoemd. Vertaling: “eendenhond”.

Het fijne, verende, krullende haar van de Poedelhond heeft vaak aanleiding gegeven tot flamboyante showclips. Deze zijn zeker opvallend, maar kunnen de intelligentie, het atletisch vermogen, de moed en de veelzijdigheid van deze hond maskeren.

Deze honden zijn niet alleen een van de slimste hondenrassen op de planeet, maar ze komen uit een nobele jacht- en werkhondenlijn.

Airedoodle Uiterlijk

Bij elke hybride hond, en vooral bij nesten van de eerste generatie (F1) van twee verschillende raszuivere ouderdieren, is het niet gemakkelijk om precies te voorspellen hoe een bepaalde pup eruit zal zien. Deze inherente onvoorspelbaarheid komt doordat men niet weet hoe de genen van elke ouderhond op elkaar inwerken in een bepaalde pup.

F1, F1b, F2 en F3 Airedoodle Honden

Als je eenmaal voorbij de eerste generatie liters komt in de tweede generatie of later (F1b, F2, F3, etc). Wordt het wat makkelijker om te voorspellen hoe een pup eruit ziet, wat zijn persoonlijkheid, temperament en gezondheid zijn.

Dit komt omdat je vanaf de tweede generatie ouderhondenkoppelingen kunt zien waarbij beide ouderhonden Airedoodles zijn.

De ene ouderhond is een Airedoodle en de andere ouderhond is een Poedel, of de ene ouderhond is een Airedoodle en de andere ouderhond is een Airedale Terrier.

De eerste combinatie zal het meest stabiel zijn om te voorspellen hoe de pups zullen zijn. Hoe verder je afstaat van de eerste generatie combinatie, hoe stabieler de eigenschappen van de pups waarschijnlijk zullen worden. Daarom richten we ons hier op de eerste generatie (F1) pups en kijken we naar elke raszuivere ouderhond. Dit geeft u een algemeen beeld van hoe een F1 Airedoodle hond kan zijn!

Airedoodle grootte, gewicht en hoogte

Airedoodles kunnen overal worden 13 – 23 inch in hoogte en wegen tussen de 15 – 70 pond!

De poedel wordt gefokt in drie maten: standaard, miniatuur en toy. De standaard Poedel is meer dan 15 centimeter groot en weegt 40 tot 70 pond. De dwergpoedel is 10 tot 15 centimeter groot en weegt 10 tot 15 pond. De speelgoedpoedel is kleiner dan 10 centimeter en weegt 4 tot 6 pond.

De Airedale Terrier wordt gefokt in één maat. De volwassen hond wordt 23 centimeter hoog en weegt 50 tot 70 pond. Hier ziet u dat er zelfs binnen een nest Airedoodle puppies een grote variatie in grootte kan zijn!

Airedoodle Vachten & Verzorging

De Airedale Terrier heeft een korte, pezige, dikke vacht die over het algemeen kort wordt geschoren.

Deze hond wordt vaak aanbevolen voor mensen met huisdierallergieën vanwege de geringe verharing.

Wekelijks borstelen is vaak voldoende om de vacht gezond te houden.

Zijn Airedoodles hypoallergeen?

De Poedel heeft een lange, krullende, dikke vacht die velen “hypoallergeen” noemen. Hoewel er geen echt hypoallergeen hondenras bestaat, komt de Poedel het dichtst in de buurt omdat deze hond zelden verhaart.

Poedels kunnen vaker geborsteld moeten worden met langere clips. Dit betekent dat een Airedoodle-pup waarschijnlijk een weinig verharende vacht zal erven van beide ouderhonden.

Airedale Persoonlijkheid en Temperament

Airedoodle honden zijn een van de hybride hondenrassen waarbij elke ouderhond een aantal prachtige eigenschappen met elkaar gemeen heeft! Zowel de Airedale Terrier als de Poedel hebben een sterke werk- en jachthondenachtergrond.

En aangezien beide een groot arbeidsethos hebben, een sterke menslievende persoonlijkheid, natuurlijke intelligentie en atletisch vermogen, kunt u redelijkerwijs verwachten dat u dezelfde eigenschappen terugziet in uw Airedoodle pup.

Socialisatie & Training voor Airedoodle honden

Zowel de Poedel als de Airedale Terrier zijn ongelooflijk slimme hondenrassen.

Het belangrijkste onderdeel van het trainen van Airedoodles is dus tweeledig: je moet altijd positieve trainingsmethoden gebruiken en zorgen voor een consistente training.

U kunt verwachten dat uw Airedoodle pup zal gedijen met vroege en voortdurende training en socialisatie met familie, nieuwe mensen en andere honden.

De Airedoodle kan een geweldige atleet zijn en zal waarschijnlijk genieten van en uitblinken in behendigheid, rally, show, K-9, en dienst- en therapiehondentraining.

Gezondheid van de Airedoodle

Een van de grote onbekenden bij hybride honden is tegenwoordig de gezondheid.

Dat komt omdat je de individuele gezondheidsgeschiedenis van twee al lang bestaande raszuivere hondenlijnen neemt en die genen samenvoegt in de pups.

U moet dus vooraf de tijd investeren om alles te weten te komen over mogelijke gezondheidsproblemen die uw Airedoodle pup kan erven van beide ouderlijnen.

Gezondheidstesten voor Airedale Poedelkruisingen

Wij adviseren de Airedale ouderdieren te testen op:

 • Heupdysplasie
 • Hartproblemen
 • Nierziekte
 • Oogproblemen
 • Autoimmune thyroiditis
 • Elleboogdysplasie.

De Poedel Club van Amerika beveelt momenteel aan deze honden te testen op:

 • Ziekte van Addison
 • Atrium septisch defect
 • Bloat
 • Ziekte van Cushing
 • Epilepsie
 • Heupdysplasie
 • Hypothyreoïdie
 • ziekte van Legg-Calve-Perthes
 • Oogziekten
 • De ziekte van Von Willebrand.

Zijn designer honden gezonder?

Hybride of “designer” honden zijn tegenwoordig behoorlijk populair onder hondenbezitters, en deze honden kunnen een aantal verrassende sterke punten en voordelen te bieden hebben! Niet iedereen is echter een fan van het kruisen van twee verschillende raszuivere hondenrassen om puppy’s te produceren.

Het idee van hybride honden is minder populair bij de raszuivere fokkers. Dit komt omdat fokkers van raszuivere hondenlijnen zoals de Airedale Terrier en de Poedel hard hebben gewerkt om honden te fokken die precies voldoen aan de rasstandaard.

Rashondenlijnen hebben echter soms ook genetische gezondheidszwakheden die zich ontwikkelen wanneer honden worden gefokt om er op een bepaalde manier uit te zien. Hier zeggen hondenbiologen dat het kruisen van twee raszuivere hondenlijnen beide kan versterken door “hybride kracht”.

Hoe lang leven Airedoodles?

Airedoodles worden gemiddeld ongeveer 13 jaar oud.

Is een Airedoodle een goede gezinshond?

De Airedoodle kan een uitstekende gezinshond zijn, zelfs voor gezinnen met jonge kinderen.

Maar omdat zowel de Airedale Terrier als de Poedel een sterke prooidrift hebben, is dit misschien niet de ideale huishond voor gezinnen met andere kwetsbare huisdieren.

airedoodle

Het vinden van een Airedoodle Puppy

Kiezen uit een nest van zeer schattige Airedoodle pups zal niet gemakkelijk zijn – daar kunt u op rekenen! Hier is de beste manier om te beginnen met het identificeren van gerenommeerde en verantwoordelijke Airedoodle fokkers die alle vereiste en aanbevolen gezondheidstesten doen voordat ze met hun ouderdieren fokken.

Vanaf nu beginnen de fokkersprijzen voor Airedoodle-puppy’s rond de $1.000. Airedoodle redding is een andere geweldige manier om een Airedoodle puppy te vinden, en je kunt vaak minder betalen in de herplaatsingskosten door te werken met een reddingsopvang.

Zijn Airedoodles goede huisdieren?

De Airedale terrier poedel mix hond heeft u veel te bieden als u de tijd heeft om deze prachtige hybride hond een actief, verrijkend leven te bieden!

Lezers vonden dit ook leuk

Referenties en verder lezen

 • Harness, J. “The Most Famous Mutts Ever,” Neatorama, 2012.
 • VanOver, S. “Officiële Rasgezondheidsverklaring: Airedale Terrier,” Airedale Terrier Club of America, 2014.
 • Burge, S., “Officiële Rasgezondheidsverklaring: Poedel,” Poedelclub van Amerika, 2015.
 • Cook, J. et al, “Wat is een Airedoodle,” Wicket Gate Farm Kennels, 2018.
 • CHIC/OFA, “Poedel gezondheidstesten,” Canine Health Information Center/Orthopedic Foundation for Animals, 2018.
 • CHIC/OFA, “Airedale Terrier Health Testing,” Canine Health Information Center/Orthopedic Foundation for Animals, 2018.