Zijn Doberman Pinschers hypoallergeen?

Doberman en zijn baasje knuffelen.

Veel mensen hebben me verteld dat ze graag een Doberman Pinscher zouden willen hebben, maar dat ze aarzelen omdat ze aan allergieën lijden. Dat deed me afvragen of Dobermannen hypoallergeen zijn. Ze hebben tenslotte heel kort haar. Betekent dat dat ze bij de meeste mensen geen allergische reacties veroorzaken? Is allergisch zijn voor “de meeste honden” echt een geldige reden om dit prachtige ras niet te bezitten? Ik heb geruime tijd onderzoek gedaan naar dit onderwerp en gesproken met andere Doberman eigenaren. Dit is wat ik ontdekt heb.

Zijn Doberman Pinschers hypoallergeen? Hoewel geen enkele hond 100 procent hypoallergeen is, wordt de Doberman Pinscher over het algemeen beschouwd als een slechte keuze voor mensen die lijden aan allergieën. Eigenaren melden meestal huidirritaties als gevolg van de korte, dikke vacht van het ras. Berichten over irritatie van de sinus en de ogen door Dobermanns zijn zeldzaam.

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om veel van de allergische reacties van mensen op hun Doberman Pinschers te voorkomen. Er zijn ook manieren om ervoor te zorgen dat u een specifieke Doberman kiest waarmee u kunt leven.

Als je nieuw bent met dit ras, zie dan mijn artikel De Doberman Pinscher: A Complete Breed Overview voor meer informatie over hoe het is om met een Doberman te leven.

Hoe Dobermans allergieën kunnen veroorzaken

Naast degenen die overwegen een nieuw huisdier te nemen, heb ik gemerkt dat veel huidige Doberman eigenaren naar mijn site komen omdat ze last hebben van allergieën in de buurt van de hond die ze al bezitten en niet weten wat ze moeten doen.

Allereerst is het belangrijk om precies te begrijpen hoe het Doberman Pinscher ras allergische reacties bij mensen kan veroorzaken. Het is ook niet altijd alleen de huidschilfers van het huisdier die door de lucht zweven.

Bij de vraag hoe hypoallergeen een hond is, is het belangrijk rekening te houden met de volgende aspecten:

 1. Huidschilfers
 2. Verharen
 3. Speeksel (of kwijlen)
 4. De grootte van de hond

Dobermannen hebben over het algemeen minder huidschilfers, maar de genetica van de individuele hond kan een groot verschil maken in de huidschilfers. De Doberman verhaart meestal matig omdat hij kort haar en een dunne vacht heeft. Het zijn over het algemeen ook schone honden die niet bekend staan om overmatig speeksel. Ze worden echter beschouwd als een groot hondenras en hoe groter de hond, hoe meer potentieel haar ze kunnen verharen.

Dobermannen zijn echter vrij uniek. Ze veroorzaken meestal geen allergische reactie bij hun baasjes omdat er grote plukken haar door de lucht zweven. Dus waarom veroorzaken Dobermannen allergische reacties?

Hier zijn veel voorkomende redenen waarom mensen allergische reacties op Dobermans ervaren:

 • Hun vacht veroorzaakt huidirritaties. De meeste Dobermannen hebben een korte, dikke vacht die mogelijk in de bovenste lagen van de zachte huid kan prikken. Telkens als er iets in de bovenste huidlaag prikt, riskeer je netelroos en andere irritaties. Dit wordt vaak gemeld op de voeten van Doberman-eigenaren als ze op blote voeten door hun huis lopen, of op hun armen als ze met hun hond spelen of knuffelen. Persoonlijk heb ik dit probleem echter nooit gehad.
 • Er wordt iets mee naar binnen genomen op hun vacht. Dobermannen zijn speelse pups die graag buiten rennen en spelen. Dit betekent dat ze heel gemakkelijk kunnen rollen in vers gemaaid gras, giftige eik, gifsumak, of andere irriterende planten. Eenmaal op hun vacht komen de oliën van deze planten mee naar binnen. Voeg daarbij hun haar dat deze oliën onder uw huid kan injecteren en u kunt een slechte reactie krijgen.
 • Dobermans zijn zelf gevoelig voor allergieën. Dat klopt, deze honden kunnen negatieve effecten ondervinden van simpele pollen in de lucht. Als dit gebeurt, zullen ze in uw huis een storm niezen of met hun gezicht over uw bank wrijven in een poging aan jeuk te krabben. Contact met speeksel van eender welke hond kan huidirritatie veroorzaken bij wie gevoelig is.
 • Dobermans kunnen een gevoelige huid hebben. Mijn Dobie Cooper is bijvoorbeeld gevoelig voor metaal. Toen hij een metalen voerbak had, droogde de huid aan de onderkant van zijn kin (die over de bodem van zijn bak wreef als hij at) uit en vertoonde rode bultjes. Als uw hond een huidreactie heeft op iets dergelijks, kan dat een drogere huid veroorzaken en dat betekent meer huidschilfers in de lucht van uw hond.

Over het algemeen is de Doberman vrij gemakkelijk met allergieën in de zin van sinusirritaties. Ze hebben een voorspelbare mate van verharing gedurende het hele jaar, zijn relatief schone honden, en verharen niet zoveel als veel andere rassen.

Als we zouden beoordelen hoe hypoallergeen Dobermans zijn, alleen wat betreft sinusirritaties, zouden ze behoorlijk hoog scoren. Helaas is het hun neiging tot huidirritatie die hen in de slechte categorie van allergielijders doet belanden. Dus als je een sterke huid hebt maar gevoelige neusgaten, kun je misschien wegkomen met een Doberman als huisdier.

Persoonlijk loop ik altijd met blote voeten door mijn huis en slaap vaak met mijn hond tegen me aan op de bank. Ik heb nog nooit een negatieve huidreactie gehad. Opmerkelijk is dat mijn Doberman een Europees ras is, maar daarover dadelijk meer.

Ik slapend in de auto met mijn Doberman Cooper.
Ik kan wel zeggen dat ik volledig aangepast ben aan mijn Doberman Cooper. Hier slapen we samen in de auto na een lange rit. Ik heb nooit problemen gehad met allergieën bij hem.

Aanpassen aan je Doberman Pinscher

Allergieën kunnen een raar iets zijn. Het is niet omdat je allergisch bent voor één Doberman Pinscher die je op een dag in het park tegenkwam, dat je allergisch bent voor allemaal. In feite speelt genetica een grote rol. De sleutel is om de specifieke hond te vinden die bij jou geen reactie veroorzaakt.

Zelfs als je denkt dat je een goede keuze hebt gemaakt en een nieuwe pup mee naar huis neemt, kun je later ontdekken dat je op die hond reageert. Dit komt heel vaak voor. Veel Doberman eigenaren melden dat ze allergisch waren voor hun hond toen ze hem voor het eerst mee naar huis namen, maar merken dat ze zich na ongeveer zes tot acht weken aanpassen aan hun nieuwe huisdier.

Het lichaam heeft de neiging een tolerantie op te bouwen, vooral als je 24/7 bij je pup in de buurt bent. Dus als je last hebt van je Dobie, moet je misschien gewoon afwachten.

Een Doberman puppy kiezen die geen reactie veroorzaakt

De beste manier om op de juiste voet te beginnen is het vinden van een specifieke hond die geen reactie lijkt te veroorzaken. Wanneer u een Doberman Pinscher fokker vindt, vraag dan of u wat tijd mag doorbrengen met de ouders van uw potentiële nieuwe pup. Als de ouders geen huid- of oogirritatie of sinusproblemen veroorzaken, is de kans groot dat de pups dat ook niet doen.

Als u geen Doberman kunt vinden die geen allergische reactie veroorzaakt, probeer dan een ander type Doberman. Ja, ik wed dat je niet wist dat er verschillende types waren, of wel? Nou, die zijn er! Kijk eens bij Alle kleuren en types van de Doberman Pinscher om alle keuzes te zien.

Het Amerikaanse ras van de Doberman Pinscher komt het meest voor, maar er is ook het Europese ras. Dat is wat mijn Doberman is. Europese Dobermannen zijn iets dikker, met een bredere kop en snuit. Ze kunnen ook verschillen hebben in hun vacht en huid. Als uw huid gevoelig is voor het Amerikaanse ras, probeer dan een Europees ras. Hun spar is vaak zachter en minder irriterend dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Hoe uw Doberman Hypoallergeen te maken

Gelukkig, als je de trotse ouder bent van een Doberman maar merkt dat je last hebt van allergieën, zijn er stappen die je kunt nemen om te proberen het probleem te verlichten. Hier zijn enkele dingen die u kunt proberen.

 • Wacht. Veel nieuwe Doberan eigenaren die aanvankelijk last hebben van een reactie op hun huisdier, zeggen dat hun lichaam zich na ongeveer 6 tot 8 weken aanpast aan hun hond.
 • Houd goede verzorgingsgewoonten aan. Het regelmatig borstelen van uw hond (buiten) kan een groot verschil maken bij het beperken van de haren en huidschilfers in uw huis. Ook het eens per maand wassen van uw Doberman met babyshampoo of een shampoo op basis van havermout kan helpen de huidschilfers te verminderen en uw allergieën te verlichten. Er is een goede en een verkeerde manier om een Doberman in bad te doen. Ervoor zorgen dat je op de juiste manier in bad gaat, kan aanzienlijk helpen bij allergieën. Zie mijn Gids voor het Baden van een Doberman hier.
 • Probeer verschillende soorten hondenvoer. Experimenteren met verschillend hondenvoer kan helpen, omdat het soort voedsel dat uw hond eet een direct effect kan hebben op zijn vacht. Verander echter niet te vaak van voer en doe het geleidelijk, zodat uw hond geen maagklachten krijgt.
 • Gebruik orale of geïnjecteerde medicijnen tegen vlooien en teken. Als u een vlooien- en tekenbehandeling voor uw Dobie gebruikt die u rechtstreeks op hun vacht aanbrengt, kunt u uw dierenarts vragen naar een behandeling in de vorm van een pil of injectie. De topische behandelingen die op de vacht van de hond worden aangebracht kunnen bij mensen bijwerkingen veroorzaken.
 • Gebruik babydoekjes om hun vacht af te vegen. Dagelijks de vacht van uw hond afvegen met ongeparfumeerde babydoekjes helpt het aantal buitenallergenen dat uw hond in huis brengt te verminderen.
 • Draag lange mouwen als u met uw Doberman speelt. Aangezien de meeste allergische reacties op Dobermans het gevolg zijn van huidirritaties door hun vacht, kan iets simpels als het bedekken van je armen tijdens het spelen met je hond helpen om je huid te beschermen.

Als al het andere faalt, kunt u zeker verschillende medicijnen proberen om sommige van de negatieve reacties die u ervaart te verlichten. Sommige eigenaren hebben ontdekt dat cortisone crèmes effectief zijn bij het verminderen van de huidreacties die zij ervaren. Voor sinus- en oogirritaties hebben velen verlichting gevonden met vrij verkrijgbare allergiemedicijnen zoals Claritin D of Benedryl.

Als al het andere faalt, ga dan naar een getrainde allergoloog. Niet alleen kunnen zij u testen om te zien of het echt uw hond is waarvoor u allergisch bent, maar zij kunnen u misschien een injectie met allergiemedicatie geven die maandenlang symptomen kan helpen voorkomen.

Andere honden die beter zijn voor mensen met een allergie

Ik zal de eerste zijn om te zeggen dat er geen vervanging is voor de Doberman Pinscher omdat ze echt uniek zijn. Maar veel zeer gevoelige allergiepatiënten willen weten welke andere hondenrassen nog meer kenmerken hebben van een Doberman, maar meer hypoallergeen zijn. Hier zijn enkele opties.

 • American Hairless Terrier: Dit is een middelgrote hond (ze kunnen tot ongeveer 25 pond wegen) die haarloos is en algemeen wordt beschouwd als het beste ras voor mensen met een allergie.
 • Xoloitzcuintle (ook bekend als “Xolo”): Deze hond staat ook bekend als de “Mexicaanse Haarloze Hond” en is een topkeuze voor gevoelige allergiepatiënten. Deze honden kunnen ongeveer 44 pond wegen, hebben oren die van nature rechtop staan, en van een afstand kunnen ze bijna doorgaan voor een kleinere Doberman. Net als de Doberman, zijn ze ook zeer trouw en zijn ze geweldige waakhonden.
 • Italiaanse Greyhound: De Doberman Pinscher heeft wat greyhound in zijn genen. De Italiaanse Greyhound wordt beschouwd als een van de beste honden voor mensen met een allergie die gevoelig zijn voor huidschilfers in het haar van huisdieren.
 • Schnauzer: De Schnauzer is het ras met de minste huidschilfers. Ze hebben ook een niet verharende dubbel gelaagde vacht. Deze honden zijn intelligent, zeer trainbaar, en ook een geweldig werkras.

Hoewel er nooit een vervanging zal zijn voor de Doberman Pinscher, zijn er nog steeds andere opties beschikbaar voor u als u een hond wilt, maar er zeer allergisch voor bent. De meeste mensen zullen echter in staat zijn om hun gevoeligheid voor Dobermans op te lossen met behulp van een van de in dit artikel beschreven methoden.

Gerelateerde vragen aan

Kun je alleen allergisch zijn voor Doberman Pinschers? Het is niet mogelijk om alleen voor één hondenras allergisch te zijn. Sommige rassen verharen echter meer dan andere of produceren meer huidschilfers. In het geval van Dobermans veroorzaakt hun korte dikke vacht vaak huidirritaties bij mensen met een gevoelige huid. Deze kenmerken komen bij veel rassen voor en zijn niet exclusief voor de Doberman.

Hoe erg verharen Dobermans? De Doberman Pinscher wordt beschouwd als een matig verharende hond. Ze hebben een enkele vacht en verharen over het algemeen het hele jaar door in een gelijkmatig tempo. Soms verhaart een Doberman iets zwaarder in het voorjaar, maar hun haar is over het algemeen kort en valt niet zo gemakkelijk op op de grond als dat van langharige hondenrassen.