Rottweiler temperament eigenschappen, persoonlijkheid en gedrag

Kalme Rottweiler puppy's zittend in een rij

Het schommelende Rottweiler temperament is zelfverzekerd, moedig, kalm en beschermend. Ze zien er misschien uit als bruten, maar dit grote, krachtige, bewakende en waakzame hondenras heeft een vrolijk kwispelende staart voor iedereen die ze goed kennen.

Rottweiler temperament maakt het ras fel loyaal en aanhankelijk naar hun familie, maar op zijn hoede voor vreemden. Rottweilers kunnen agressief zijn als ze slecht behandeld of niet goed gesocialiseerd worden, maar ze zijn nog steeds fantastische trainbare metgezellen voor actieve gezinnen. Vandaag delen we tips voor het leven met een Rottweiler en hoe u hun raseigenschappen kunt laten werken voor uw gezin. We vertellen u hoe u ze kunt leren een vriendelijk huisdier te zijn, en het risico van agressie te verminderen. Rottweilers kunnen goed omgaan met kinderen en honden die ze kennen, en socialisatie kan hen helpen ook goed te reageren op vreemden.

De Rottweiler is een knap, groot en gespierd ras dat zeer populair en geliefd is bij gezinnen over de hele wereld. Met hun potentieel om ongelooflijk loyale en liefdevolle honden te zijn, kan de Rottweiler zowel dienen als een zachtaardig lid van het gezin en een serieuze beschermer van het huis. Er bestaat echter bezorgdheid over bepaalde aspecten van het temperament van Rottweilers en hoe hun natuurlijke gedragskenmerken van invloed kunnen zijn op de mensen die naast hen leven.


Velen hebben misschien gehoord dat het temperament van de Rottweiler wordt beschreven als agressief, maar is dit waar? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alles wat u moet weten over het mogelijke temperament en gedrag van een Rottweiler. Dus laten we beginnen.

Rottweiler Temperament Kenmerken

Hoewel Rottweilers in temperament van elkaar kunnen verschillen, zijn er enkele gemeenschappelijke kenmerken binnen het ras die u kunt verwachten. De Rottweiler hecht zich sterk aan zijn gezin en toont een onwankelbare loyaliteit jegens hen.

Rottweilers zijn over het algemeen zelfverzekerde honden. En bereid om op eigen initiatief te handelen. Het ras heeft ook kudde-, bewakings- en beschermingsinstincten. En kan op zijn hoede zijn voor, en zelfs agressief zijn tegen vreemden. Hondenvertrouwen is een goede zaak, want agressie bij honden wordt vaak geassocieerd met angst.

Deze gedragskenmerken hebben zowel voordelen als nadelen, we zullen die onderweg bekijken.

Dominantie in het Rottweiler Temperament

De Rottweiler wordt soms beschouwd als een ‘dominant’ hondenras, maar hondenexperts gebruiken de term dominantie tegenwoordig zelden meer in verband met dergelijke honden. Studies ondersteunen het traditionele beeld van heirarchieën binnen hondenfamilies niet, en veel van het probleemgedrag dat we zien bij meer assertieve honden is gerelateerd aan het bewaken van middelen. In plaats van een verlangen om de leiding te hebben.

Het bewakings-, kudde- en beschermingsinstinct van de Rottweiler, kan problemen veroorzaken voor onervaren eigenaren. En de Rottweiler vereist een ervaren trainer.

Afgezien van deze bewakingskenmerken, is het belangrijk te beseffen dat er nogal wat variatie kan zijn in de persoonlijkheid van Rottweilers. Sommige zijn natuurlijke entertainers die graag spelen, terwijl anderen veel gereserveerder en rustiger kunnen zijn.

Rottweiler Temperament

Rottweiler Temperament Trainbaarheid

De combinatie van bewakingsinstincten, en waakzaamheid voor vreemden samen met hun kracht en imposante uiterlijk hebben Rottweilers gewild gemaakt als waak- en beschermhonden. Maar het zijn intelligente honden en met de juiste soort training en socialisatie kunnen velen goed passen in het gezinsleven.

In feite zijn grondige en rasgerichte training en socialisatie van vitaal belang om ervoor te zorgen dat een Rottweiler puppy uitgroeit tot een welgemanierde volwassene.

Rottweiler Training Methodes

Hoewel Rotties zeer intelligent zijn, wat betekent dat ze zeker alles kunnen opnemen wat je ze leert, zijn ze een onafhankelijk ras en moeten ze getraind worden met zeer motiverende trainingsmethoden.

Omdat het ras onafhankelijk en zelfverzekerd is, is de grootste hindernis die u moet overwinnen het opbouwen van een band die de aandacht van uw Rottweiler stevig op u gericht houdt. Zodat ze samen met u werken, in plaats van apart.

Ze reageren goed op positieve bekrachtiging trainingstechnieken die hen leren uit te zoeken wat u wilt, om te krijgen wat zij willen.

Onthoud dat als je moeite hebt om een Rottweiler te trainen, geef het niet zomaar op. Als je het gevoel hebt dat je de taak niet aankunt, huur dan professionele hulp in. Een Rottweiler ongetraind achterlaten is niet goed voor uw gezin of uw hond.

Zijn Rottweilers vriendelijk?

Rottweilers zijn van nature op hun hoede en afstandelijk tegenover vreemden. De meeste Rotties zullen niet het type zijn om door het park te rennen op zoek naar genegenheid van elke persoon die ze zien.

Om te voorkomen dat dit zich tot een probleem ontwikkelt, moet u uw hond van jongs af aan socialiseren. De Rottweiler langzaam blootstellen aan nieuwe mensen, honden en situaties kan helpen om uw Rottweiler te laten wennen aan het ontmoeten van vreemden en het gedrag te leren dat van hem wordt verwacht in dergelijke situaties.

Indien niet gesocialiseerd, kan een Rottweiler angstig worden voor het onbekende, en dit kan de ontwikkeling van agressie tegenover vreemden veroorzaken, samen met overmatig waakgedrag. Het is heel belangrijk dat uw Rottweiler deze training volledig krijgt.

Op voorwaarde dat ze correct zijn gesocialiseerd, zijn veel Rotties niet onvriendelijk tegen vreemden, zolang ze respect hebben voor de hond en kalm zijn. Zeg tegen eventuele geïnteresseerde vreemden dat ze uw Rottie eerst even moeten laten snuffelen en wat meer aan hen moeten wennen voordat ze proberen een klopje te geven.

Zijn Rottweilers goed met kinderen?

Er zijn een paar problemen met Rottweilers en kinderen. Hoewel ze heel trouw en liefdevol kunnen zijn aan hun gezinsleden, is dat niet gegarandeerd. En als je kinderen hebt, zullen ze vrienden meebrengen, die de hond niet kent en waar hij op zijn hoede voor zal zijn.

Rottweilers zijn betrokken geweest bij ernstige hondenaanvallen op kinderen. In het Children’s Hospital of Philadelphia in 1989 waren Rottweilers goed voor 5,4% van alle ernstige hondenbeten in dat jaar. Dit is een verhoudingsgewijs veel hoger risico dan bij verschillende andere rassen.

Kuddegedrag bij Rottweilers

Schapendrijven is een erfelijk onderdeel van het temperament van de Rottweiler. Door hun achtergrond als herder, hebben veel Rottweilers een basis instinctieve drang om mensen en dieren bijeen te drijven. Als ze een gezelschapsdier zijn, ziet de hond het gezin als hun kudde die ze moeten beschermen.

Het belangrijkste probleem met dit instinct binnen de context van het gezinshuis is dat ze kunnen proberen kinderen te hoeden en te leiden. Dit kan ertoe leiden dat ze op de kinderen leunen, of hen stoten om een bepaalde richting uit te gaan. In ernstige gevallen kunnen ze de kinderen zelfs bijten.

Om deze reden raden wij af dit ras onder te brengen bij bijzonder jonge kinderen. Omdat dit ras zo groot en zwaar gebouwd is, kan zelfs een simpele stoot een peuter omver werpen en letsel veroorzaken.

Jagerstrekken in het Rottweiler Temperament

Sommige Rottweilers kunnen ook achtervolgingsgedrag vertonen. Dit is wanneer de Rottweiler gestimuleerd wordt door snelle bewegingen en een sterke drang heeft om deze te achtervolgen. Dit kan verwijzen naar alles wat met snelheid beweegt, zoals auto’s, kinderen en joggers.

Geluiden, zoals een kind dat piept, of ongewoon gedrag zoals over de vloer rollen, kunnen soms roofzuchtig gedrag uitlokken. Het is dus essentieel dat kinderen nooit zonder toezicht in de buurt van een Rottweiler worden gelaten, hoe goed ze de hond ook kennen.

Hierdoor is gehoorzaamheidstraining van vitaal belang om ervoor te zorgen dat u de natuurlijke drang tot jagen van uw Rottie kunt beheersen. Wij raden u ook aan dit ras niet los te laten lopen, tenzij u weet dat u zich in een veilige omgeving bevindt.

Nogmaals, training en socialisatie vanaf jonge leeftijd is de sleutel tot het onderdrukken van deze instincten en gedragingen voordat ze een groot probleem worden. Zorg er altijd voor dat uw Rottie de best mogelijke training krijgt, hetzij van u of van een professional.

Omvat Rottweiler temperament ook agressie?

Zoals u waarschijnlijk al gehoord heeft, hebben Rottweilers een reputatie als het gaat om agressie. Samen met andere rassen zijn Rottweilers afgeschilderd als een potentieel gevaarlijke hond vanwege gerapporteerde gevallen van agressie. Maar is het hele ras agressief?

Kijkend naar wetenschappelijk onderzoek naar de zaak, is het zeker dat agressie binnen het ras aanwezig kan zijn. Hier volgen enkele feiten en statistieken uit verschillende studies over de kwestie:

Rottweilers hebben een sterke beet

Rottweilers hebben een ongelooflijk sterke beet. Een die tot 450 pond druk kan bereiken. Ze zijn potentieel agressief gebleken tegen zowel mensen als andere dieren.

Het ras wordt door sommige verzekeringsmaatschappijen verboden, wegens bezorgdheid over zijn agressie. In Ierland is het ras beperkt, en zij eisen dat de hond wordt gemuilkorfd in openbare gelegenheden.

Dodelijke Rottweiler Aanvallen

Aanvallen van Rottweilers hebben geleid tot dodelijke slachtoffers. In een studie uitgevoerd door de AVMA werd 50% van alle dodelijke hondenaanvallen in de Verenigde Staten tussen 1979 en 1998 toegeschreven aan Pitbulls of Rottweilers. De meeste slachtoffers waren kinderen.

Met deze informatie is het gemakkelijk te zien dat er op zijn minst een aanleg voor agressie bestaat binnen het Rottweiler ras. En natuurlijk, vanwege hun immense kracht en sterke beet, is agressie bij dit ras een zeer ernstige zaak.

Zijn alle Rottweilers agressief?

Het is niet waar dat elke hond van dit ras agressief is. Er zijn genoeg gezinnen die nooit een probleem hebben gehad met agressie bij hun Rottie.

Er zijn een heleboel factoren die meespelen in wat de oorzaak kan zijn dat een hond agressief is. Hoewel aanleg voor het ras er één van kan zijn, kan het ook komen door de opvoeding, het niveau van training/socialisatie en de omstandigheden van een bepaalde situatie.

De belangrijkste factor bij agressie bij honden is angst. Daarom is socialisatie en het opvoeden van een zelfverzekerde pup, zo belangrijk…

Een vriendelijkere Rottweiler Puppy vinden

Het is ook vermeldenswaard dat agressie, samen met andere aspecten van Rottweiler temperament en persoonlijkheid, kan worden doorgegeven via hondenlijnen. Bijvoorbeeld, als de ouders van de Rottweiler puppy agressief zijn, is er een groter risico dat de puppy ook agressie ontwikkelt.

Om ervoor te zorgen dat agressie geen probleem wordt bij een Rottweiler pup zijn er een paar dingen die u kunt doen. Ten eerste, zorg ervoor dat u de puppy koopt bij een betrouwbare en verantwoordelijke fokker.

Als ze erkend zijn door gerenommeerde en gevestigde fokverenigingen, kan dat een goed teken zijn. Vraag om de ouders te zien en hun temperament te peilen. Een agressieve of overdreven waakzame aard in hen kan een rode vlag zijn.

Een vriendelijke Rottweiler Puppy opvoeden

Een ander ding dat u moet doen om de kans op agressie te verminderen is de hond effectief te trainen en te socialiseren. Vermijd tenslotte ruw spel met de puppy terwijl hij opgroeit.

Hoewel het leuk kan zijn voor zowel u als de hond, kan het agressief gedrag op latere leeftijd aanmoedigen.

Vanwege de bezorgdheid over agressie raden wij af een Rottweiler onder te brengen bij jonge kinderen of andere huisdieren. Wij raden potentiële eigenaren van dit ras ook sterk aan ervaring te hebben met het omgaan met onafhankelijke en krachtige honden. Dit is geen ras voor nieuwe eigenaren.

Houden Rottweilers van andere honden?

Hoewel de Rottweiler van nature op zijn hoede is voor vreemde honden, kunnen ze met een goede training leren kalm te zijn en andere honden in hun aanwezigheid te accepteren. Socialisatie is opnieuw de sleutel om ervoor te zorgen dat de Rottweiler geen agressief gedrag vertoont met andere honden.

Honden van hetzelfde geslacht

Er kunnen problemen zijn met de Rottweiler en honden van hetzelfde geslacht. Sommige Rottweilers kunnen agressief zijn tegen honden van hetzelfde geslacht. Houd uw Rottweiler daarom altijd aan de lijn als u in een openbare ruimte bent, zelfs als hij kalm lijkt.

Als ze van jongs af aan samen gesocialiseerd zijn, kunnen veel goed getrainde Rotties goed opschieten met andere huisdieren in het gezin, hoewel ze nog steeds problemen kunnen hebben met honden van hetzelfde geslacht.

Zijn Rottweilers goed met kleine huisdieren?

Sommige Rottweilers kunnen roofzuchtig zijn naar kleinere huisdieren zoals katten. Als u een kat in huis heeft, is een vroege socialisatie de sleutel om ervoor te zorgen dat dit gedrag niet de kop opsteekt.

Rottweiler Temperament: Bewakingsinstincten

Het Rottweiler ras heeft millennia lang gewerkt als herder en waakhond, en daardoor herbergen Rotties van vandaag nog steeds een aantal sterke instincten uit hun verleden. Deze instincten kunnen het gedrag van een hond aanzienlijk beïnvloeden als ze niet onder controle worden gehouden of op een positieve manier worden uitgedrukt.

Waken versus hoeden

Het kuddegedrag van Rottweilers kan ook leiden tot bewakings- en territoriumgedrag dat een natuurlijk onderdeel is van het temperament van de Rottweiler. De Rottie volgt gewoon zijn instincten en beschermt wat hij ziet als zijn kudde. Als deze instincten echter niet effectief onder controle worden gehouden, kunnen ze leiden tot negatief gedrag.

Een Rottweiler met ongecontroleerd bewakings- en territoriumgedrag kan overmatig wantrouwend zijn tegenover vreemden, wat leidt tot agressief gedrag tegenover hen. Omdat ze hun huis als hun territorium beschouwen, kan elk dier of elke persoon die het huis betreedt onderhevig zijn aan agressie. Het is ook mogelijk dat een Rottweiler de behoefte voelt om andere dingen te bewaken, zoals zijn etensbak of speelgoed.

Zijn Rottweilers Goede Gezinsdieren?

Rottweilers kunnen potentieel liefdevolle en bevredigende gezinshuisdieren zijn, maar alleen als u in staat bent ze op de juiste manier op te voeden. Dit is een ras dat het meest geschikt is voor een meer ervaren eigenaar, of één met veel steun van een ervaren mentor. Rottweilers vereisen uitgebreide training en socialisatie zodat ze attente gezinsleden en goede hondenburgers worden.

Training en een goede socialisatie zijn cruciaal voor dit ras om uit te groeien tot een goed opgevoede hond. Zonder goede training zullen negatieve eigenschappen de kop opsteken. Als u naar Rottweilers kijkt als een potentieel gezinshuisdier, overweeg dan uw gezinssituatie en uw ervaring met het omgaan met waakhonden.

Dit is geen beslissing die lichtvaardig moet worden genomen. U moet overwegen of ze goed in het gezin passen en of u in staat bent ze goed op te voeden.

Wat vindt u van het ras Rottweiler? Welke persoonlijkheid heeft jouw Rottweiler? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!

Referenties en bronnen

  • Blackshaw, JK, Een overzicht van soorten agressief gedrag bij honden en behandelmethoden Applied Animal Behavior Science, 1991.
  • Duffy, DL, et al, Rasverschillen in agressie bij honden Applied Animal Behavior Science, 2008
  • Stafford, KJ, Opinions of veterinarians regarding aggression in different breeds of dogs New Zealand Veterinary Journal, 1996.
  • Overall, KL, Dog bites to humans – demography, epidemiology, injury, and risk Journal of the American Veterinary Medical Association, 2001
  • Haug, LI, Canine Aggression Towards Unfamiliar People and Dogs Veterinary Clinics of North America Small Animal Practice, 2008
  • Coren, S, Dog Bite Force: Mythes, misinterpretaties en realiteiten Psychology Today
  • De Amerikaanse Rottweiler Club
  • Sacks, JJ, et al, Breeds of dogs involved in fatal human attacks in the United States between 1979 and 1988 Journal of the American Veterinary Medical Association, 2000.