Chocolate Goldendoodle Eigenschappen en verzorging

chocolade goldendoodle

De chocolate Goldendoodle is een van mijn favoriete tinten voor een Poedel Golden Retriever mix! Chocolade is een rijke kleur bruin. Bij de Goldendoodle wordt de chocoladekleur meestal doorgegeven door de Poedelouder. De chocolate Goldendoodle’s kenmerkende bruine vacht maakt hen misschien anders dan andere Goldendoodle varianten, maar ze zijn niet anders in termen van grootte, temperament en gezondheid. Dus, is de chocolate Goldendoodle de juiste keuze voor uw gezin? In deze gids leg ik alles uit wat u moet weten over deze mix om u te helpen erachter te komen!

Inhoud

Wat is een Chocolate Goldendoodle?

Goldendoodles zijn designer honden. Ze zijn een mix tussen de Poedel en de Golden Retriever. Afhankelijk van de grootte van de Poedel ouder, kunnen Goldendoodles miniatuur, medium of standaard grootte zijn. Ze hebben ook een grote verscheidenheid aan kleuren, waaronder chocolade.

De term “chocolate” beschrijft de bruine vachtkleur en komt in verschillende tinten voor. Maar de meest populaire is een donkere chocolade kleur. Bij sommige chocolate Goldendoodles kan verzilvering optreden, waardoor zilverbeige of café au lait kleuren ontstaan. Omdat ze het chocolade-gen dragen, hebben chocolate Goldendoodles leverkleurige lippen, neus, oogranden en pootkussentjes, in plaats van zwart. Afgezien van hun kleur zijn deze Goldendoodles net zo liefdevol en aanhankelijk als elke andere kleur!

Hoe krijgen Chocolate Goldendoodles hun kleur?

Chocolade kleur bij honden komt van een recessief gen. Dit betekent dat Goldendoodle puppies het van beide ouders moeten erven om chocoladevacht uit te stralen. Golden Retrievers bezitten het chocolade gen echter niet. Dus fokken met een chocolade Poedel levert geen chocolade Goldendoodle op.

Goldendoodles van de eerste generatie (raszuivere Poedel x raszuivere Golden Retriever) bezitten slechts één kopie van het chocolade-gen. Zij brengen de chocoladekleur dus niet tot uiting. Om chocoladebont te krijgen, zullen fokkers een F1 Goldendoodle terugkruisen met een chocolade Poedel, of ze mengen met een andere, eerder vastgestelde, chocolade Goldendoodle. Terugkruisen met een Poedel maakt de kans groter dat hij andere Poedel-achtige kwaliteiten erft. U zult dus merken dat chocolade Goldendoodles meestal een meer gekrulde vacht hebben dan sommige gele tinten!

Zijn Chocolate Goldendoodles zeldzaam?

Chocolate Goldendoodles zijn niet de meest voorkomende tint voor deze mix. Het kan verschillende generaties fokken duren voordat de kleur goed is ingeburgerd, dus sommige fokkers vermijden het en houden het bij gouden pups. Maar, andere fokkers kunnen zich specialiseren in het produceren van bruine Goldendoodle pups. Dus geef niet op als je hart uitgaat naar deze kleur!

Chocolade Goldendoodles zijn misschien ongewoon, maar ze zijn niet zo zeldzaam als sommige andere Goldendoodle kleuren. Opties zoals blauw, zilver en grijs zijn erg moeilijk om tegen te komen.

Chocolate Goldendoodle Vachtsoorten en Verzorging

Goldendoodles kunnen drie vachttypes hebben: recht, krullend en golvend. Elk van deze verschillende vachten heeft verschillende verzorgingseisen. Als algemene regel hebben chocolade Goldendoodles meestal een golvende of gekrulde vacht. Dit komt omdat fokkers meestal terugkruisen met een raszuivere poedel om de genen voor chocolade kleur te verkrijgen. U kunt echter het geluk hebben een ongewone chocolate Goldendoodle met rechte vacht tegen te komen.

Hoe krulleriger de vacht van een Goldendoodle, hoe meer u ze zult moeten verzorgen. Een recht vachttype vereist dus regelmatig borstelen, maar zal niet zoveel dure uitstapjes naar een professionele trimsalon nodig hebben. Goldendoodles met krullende vacht moeten meerdere keren per dag geborsteld worden om pijnlijke klitten en knopen te voorkomen. Het regelmatig knippen en trimmen van hun vacht door een professionele trimsalon maakt ze schoner en beter handelbaar. En Goldendoodles met golvende vacht zitten daar ergens tussenin. Zij moeten regelmatig worden geborsteld, maar niet zo vaak als Doodles met krulhaar.

chocolate goldendoodle

Verharing en allergieën

Hoe rechter de vacht van uw Doodle, hoe meer hij op de Golden Retriever zal lijken, en hoe groter de kans dat hij verhaart. Dit betekent dat krullende en golvende vachten zeer gewild zijn. Afgezien van het schattige teddybeer uiterlijk, verharen deze vachten minder, en alle losse haren raken verstrikt in de krullen van uw hond.

Dit kan ze ook ideaal maken voor mensen met allergieën. De eiwitten die allergiesymptomen veroorzaken zitten niet in hondenhaar. In plaats daarvan zitten ze in huidschilfers, speeksel en zweet. Maar huidschilfers en met speeksel bedekte haren worden opgesloten in de gekrulde vachten wanneer ze uitvallen, in plaats van dat ze in uw huis vallen. U zult dus merken dat uw allergieën niet zo erg zijn met een Goldendoodle met krullenvacht.

Omdat chocolade Goldendoodles vaak worden teruggekruist met poedels, hebben ze vaker een golvende of gekrulde vacht. Dit betekent dat ze minder snel verharen dan gouden puppies met een rechte vacht. Maar, ze hebben ook de neiging om hoge verzorgingseisen te stellen, wat veel van uw tijd in beslag zal nemen.

Hoe groot wordt een Chocolate Goldendoodle?

Het mooie van chocolade Goldendoodles is dat ze in verschillende maten komen, waardoor je meer opties hebt om bij je huis en levensstijl te passen. Goldendoodles kunnen standaard, medium of miniatuur zijn, afhankelijk van de grootte van hun Poedel ouder.

Standaard Goldendoodles zijn de grootste van deze drie, en miniaturen zijn de kleinste. Alle drie de maten zijn echter energiek en hebben een grote behoefte aan mentale stimulatie. Zorg er dus voor dat u de juiste ruimte en verzorging kunt bieden voor welke maat u ook kiest.

Chocolate Goldendoodle Temperament en Persoonlijkheid

Een van mijn favoriete dingen aan deze mix is hun temperament. Goldendoodles staan erom bekend extreem aanhankelijk en intelligent te zijn. Ze houden van mensen, zijn geduldig en tolerant tegenover kinderen en kunnen goed overweg met andere huisdieren. Als je een waakhond wilt, is een Goldendoodle niet goed, want de kans is groot dat ze bevriend raken met een indringer!

Het is belangrijk om uw Goldendoodle van jongs af aan goed te trainen en te socialiseren om een zo goed mogelijke persoonlijkheid te bevorderen. Dit zal ook helpen om eventueel angst-geassocieerd gedrag te verminderen. En om hen vertrouwd te maken met het begroeten van vreemden, die hen ongetwijfeld willen komen aaien als u op stap bent!

Chocolade Goldendoodle Training en oefening

Vanwege hun bereidheid om te behagen en hun intelligentie zijn Chocolate Goldendoodles gemakkelijk te trainen. Vooral bij het gebruik van positieve bekrachtigingsmethoden. Training geeft uw hond goede manieren en versterkt de band tussen u beiden. Maar het kan ook zorgen voor de broodnodige mentale stimulatie. Omdat Goldendoodles zo slim zijn, kunnen ze zich gemakkelijk vervelen. Een verveelde Goldendoodle zal proberen zijn eigen plezier te maken – meestal door ongewenst gedrag zoals graven, blaffen, kauwen, enzovoort.

Het is ook vermeldenswaard dat dit hoog-energetische honden zijn. De behoefte aan beweging zal variëren, afhankelijk van hun grootte. Maar een standaard chocolade Goldendoodle heeft minstens een uur beweging per dag nodig. En zelfs de kleinste soort heeft minstens 20 tot 30 minuten nodig.

Chocolade Goldendoodle gezondheid en levensduur

Chocolate Goldendoodles zijn relatief gezonde honden met een gemiddelde levensduur van tien tot vijftien jaar. Hoewel honden van gemengde rassen over het algemeen gezonder zijn dan raszuivere honden, kunnen ze toch aandoeningen erven van de ouderrassen. Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Chocolate Goldendoodles zijn de volgende:

 • Staar
 • Kanker
 • Ziekte van Von Willebrand
 • Subvalvulaire Aortastenose
 • Oorinfecties
 • Patellaire Luxatie
 • Heupdysplasie
 • Epilepsie
 • Bloat
 • Progressieve Retinale Atrofie

Door uw chocolade Goldendoodle pup te kopen bij een deskundige en gerenommeerde fokker die de ouders genetisch heeft laten testen, vergroot u uw kansen op een gezonde hond.

Chocolade Goldendoodle Puppies vinden

Chocolade is niet de meest voorkomende of populaire kleur voor Goldendoodles. U zult dus geduld moeten hebben bij het zoeken naar een puppy. Ik raad u aan te zoeken naar gerenommeerde fokkers die gespecialiseerd zijn in deze kleur. Dit kan betekenen dat je iets verder moet reizen dan je zou verwachten om een puppy te krijgen, maar het zal het waard zijn als je een gezonde, gelukkige Goldendoodle mee naar huis neemt.

Gerenommeerde fokkers zullen alle noodzakelijke gezondheidscontroles uitvoeren en de best mogelijke zorg voor hun honden en pups bieden. Ze zullen ook veel kennis hebben over het ras, en erop gebrand zijn om voor hun pups de beste baasjes te vinden. Een chocolade Goldendoodle puppy kost meestal tussen de $1500 en $3000.

Wees op je hoede voor puppy’s van puppyfabrieken, dierenwinkels en achtertuinfokkers. Puppies uit deze bronnen zijn meestal niet getest op hun gezondheid en worden niet zo goed verzorgd. Ze kunnen ook meer gedragsproblemen hebben als gevolg van hun vroege opvoeding.

Zijn Chocolate Goldendoodles goede familie huisdieren?

Vanwege de aanhankelijke en geduldige aard van de Chocolate Goldendoodle zijn ze het ideale gezinshuisdier. Deze energieke honden hebben echter veel beweging nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Zorg er dus voor dat u aan hun verzorgingsbehoeften kunt voldoen voordat u er een mee naar huis neemt! Bent u verliefd geworden op de schattige chocolate Goldendoodle?

Meer informatie over Goldendoodles

Referenties

 • Pusta, A. (et al), ‘Color Prediction in Poodle’, Veterinary Medicine (2007).
 • Schmutz, S. (et al), ‘Genen die van invloed zijn op vachtkleur en -patroon bij huishonden: een overzicht’, Animal Genetics (2007).
 • Shouldice, V. (et al), ‘Expression of Behavioral Traits in Goldendoodles and Labradoodles’, Animals (2019)
 • Kent, M. (et al), ‘Association of Cancer-Related Mortality, Age and Gonadectomy in Golden Retriever Dogs at a Veterinary Academic Center (1989 – 2016)’, Plos One (2018).
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).