Zwarte Cavapoo Eigenschappen en verzorging

zwarte cavapoo

De schattige zwarte Cavapoo is mijn favoriete gemengde ras. Deze kruising tussen de Cavalier King Charles Spaniel en de Poedel is aanhankelijk, vriendelijk en begrijpelijkerwijs een populair huisdier. Zwarte puppies worden helaas over het hoofd gezien door sommige toekomstige puppy ouders. Maar vandaag vertel ik u waarom deze kleur eigenlijk de beste keuze is voor veel gezinnen en hoe u uw zoektocht naar een puppy kunt beginnen.

Inhoud

Wat is een Zwarte Cavapoo?

De Labradoodle wordt algemeen erkend als de eerste “Doodle” designer hond. Maar, Cavapoos en andere Poedel mixen volgden al snel. De Cavapoo is een kruising tussen de Cavalier King Charles Spaniel en de Poedel, meestal een Dwerg- of Toy Poedel. Een Cavalier-Standaard Poedel mix is mogelijk, maar niet gebruikelijk. De geschiedenis van deze mix gaat terug tot in deze raszuivere honden!

De Cavalier King Charles Spaniel lijkt misschien op de aristocratische schoothondjes op oude schilderijen, maar het is eigenlijk een recent hondenras dat is gecreëerd om op die ouderwetse spaniels te lijken. Rasdeskundigen zeggen dat de huidige Cavalier een mix is van verschillende rassen die werden gecombineerd om een speelgoed spaniël te creëren met een zacht uiterlijk en een zacht temperament.

De geschiedenis van de Poedel gaat verder terug dan die van de Cavalier. Dit ras ontstond honderden jaren geleden in Duitsland, als een werkende water retriever hond. Deze oorspronkelijke Poedels waren ongeveer zo groot als de huidige Standaard Poedel. Fokkers maakten ze kleiner om de andere 2 Poedelrassen te creëren: Miniatuur en Toy.

De moderne Cavapoo vertoont nog steeds veel eigenschappen van beide ouderrassen. Laten we eens nader bekijken wat je vandaag de dag van een puppy kunt verwachten.

Zwarte Cavapoo Uiterlijk

Zoals alle honden van gemengde rassen, varieert het uiterlijk van de Cavapoo afhankelijk van de eigenschappen die ze van hun ouders erven. Maar de meeste Cavapoos zijn kleine honden met een golvende of krullende vacht. Een volgroeide Cavapoo weegt tussen de 10-20 pond en is ongeveer 10-15 centimeter lang. Reuen zijn meestal groter dan teven, en Cavapoos met een Toy Poodle ouder kunnen zelfs kleiner zijn dan dit gemiddelde!

Cavapoos zijn echte teddybeer honden. De meeste Cavapoos hebben een golvende of gekrulde vacht met een zachte, fleece-achtige textuur. Sommige hebben meer krul dan andere, vooral als ze teruggekruist zijn met een poedel. De vacht van een Cavapoo moet regelmatig worden verzorgd om vervilting en klitten te voorkomen. Ze hebben ronde ogen en een zwarte knoopneus die goed past bij hun zwarte vacht. Maar er zijn een paar verschillende opties die u zult zien als u naar deze vachtkleur zoekt:

 • Effen zwart
 • Verkeerd gemerkt (zwart met kleine hoeveelheden wit op borst en poten)
 • Parti (minstens 50% wit met zwarte aftekeningen)
 • Tricolor (zwart, wit en tan)
 • Zwart en tan
zwarte cavapoo

Zijn zwarte cavapoos zeldzaam?

Cavapoos kunnen voorkomen in alle tinten die door hun ouders zijn doorgegeven, niet alleen zwart. Zwart is een dominante kleur bij de meeste hondenrassen. Het is dus logisch om te denken dat je gemakkelijk een zwarte Cavapoo pup zult vinden. Maar andere factoren kunnen de zeldzaamheid van vachtkleuren beïnvloeden.

Zwart is een veel minder populaire kleur voor Cavapoos dan tinten als rood en abrikoos. En, studies hebben aangetoond dat kleine hondjes in asielen eerder werden geëuthanaseerd als ze geheel of gedeeltelijk zwart waren. Helaas kan deze lagere populariteit ertoe leiden dat fokkers het fokken van zwarte pups vermijden. Dus, als zwart bont een topprioriteit is, wees dan geduldig in uw zoektocht.

Sommige Poedels kunnen ook het progressief grijzende gen doorgeven. Pups met dit gen hebben aanvankelijk een zwarte vacht, maar hun vacht zal in de loop van enkele maanden voortijdig grijs worden. Dus, sommige Cavapoo-puppy’s die zwart lijken, blijven misschien niet precies hetzelfde als ze volwassen zijn.

Zwarte Cavapoo Temperament en Persoonlijkheid

Een van de redenen dat ik, en veel andere mensen, zo dol zijn op de Cavapoo mix is zijn geweldige persoonlijkheid! Deze mix is zachtaardig en aanhankelijk, waardoor het een uitstekend gezelschapsdier is voor senioren of gezinnen met jonge kinderen.

Cavapoos van alle kleuren zijn vriendelijk, speels en vrolijk. Ze zijn intelligent en willen graag behagen, waardoor ze goed te trainen zijn. Training met positieve beloning werkt meestal het beste. Het bouwt voort op de sterke band tussen een Cavapoo en zijn eigenaar.

De keerzijde van de mensgerichte aard van een Cavapoo is dat sommigen last kunnen hebben van verlatingsangst als ze erg gehecht raken aan hun baasje. Socialisatie en positieve versterkingstechnieken zullen ervoor zorgen dat uw Cavapoo zich goed gedraagt. Maar zorg er ook voor dat u er tijd aan besteedt om ervoor te zorgen dat ze graag alleen gelaten worden.

Zwarte Cavapoo Gezondheid en Verzorging

Zoals alle honden van gemengde rassen, kan de Cavapoo genetische gezondheidsaandoeningen erven van beide ouderrassen. Outcrossing verbetert de genetische diversiteit. Een Cavapoo van een gemengd ras kan dus gezonder zijn dan een raszuivere Cavalier of Poedel. Maar de voorouders van uw Cavapoo moeten ook gezond zijn. Bij de Cavalier en de Poedel kunnen sommige veel voorkomende gezondheidsproblemen zeer ernstig zijn.

Cavaliers kunnen degeneratieve mitralisklepziekte erven. Dit is een aandoening die kan leiden tot hartfalen en de dood. Uit een Britse studie bleek dat hartkwalen de meest voorkomende gezondheidsaandoening zijn bij Cavaliers. Het andere belangrijke gezondheidsprobleem van Cavaliers wordt veroorzaakt door de vorm van het hoofd. Hun schedel is te klein voor de hersenen, een probleem dat Chiari-achtige misvorming wordt genoemd. Dit leidt tot een pijnlijke aandoening genaamd syringomyelia (vocht in het ruggenmerg).

Standaard Poedels hebben een aantal belangrijke, erfelijke auto-immuunziekten. Maar deze komen minder vaak voor bij Miniatuur en Toy Poedels, die voornamelijk gebruikt worden in de Cavapoo fokkerij. Kleinere Poedels zijn gevoelig voor een gewrichtsprobleem, patella luxatie genaamd, en de oogziekte Progressieve Retinale Atrofie. Dwergpoedels kunnen ook Dwergpoedel osteochondrodysplasie erven, een verlammende vorm van dwerggroei.

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw zwarte Cavapoo zo gezond mogelijk is, is werken met een verantwoordelijke fokker die gezondheidstesten uitvoert en alle resultaten met u deelt.

Een zwarte cavapoo puppy vinden

Het is belangrijk om uw zwarte Cavapoo te halen bij een gerenommeerde fokker die zijn fokdieren op hun gezondheid test. Puppy mill Cavapoos kunnen aanzienlijke gezondheidsproblemen hebben. Ook het kopen van een Cavapoo pup uit een dierenwinkel of online advertentie kan de kans op dure chronische gezondheidsproblemen bij uw hond vergroten. Dus, kies uw nieuwe beste vriend met zorg. Helaas hebben deze plaatsen de neiging om op trends te springen, zoals Doodle mixen, dus wees waakzaam om ze te vermijden.

Omdat zwart niet de meest populaire Cavapoo vachtkleur is, moet je geduld hebben bij het zoeken naar een puppy. Het is een goed idee om contact op te nemen met fokkers en hen te laten weten dat u een zwarte Cavapoo zoekt. Zij kunnen u misschien voorrang geven als deze vachtkleur in een toekomstig nest verschijnt.

Cavapoos zijn een populaire mix, vooral bij oudere mensen en gezinnen. Puppy prijs kan variëren afhankelijk van uw locatie, de vraag naar puppies, en nog veel meer. Maar zwarte Cavapoos kunnen minder kosten dan andere tinten, omdat ze niet zo gewild zijn. Gemiddeld kost een zwarte Cavapoo tussen $900 en $1800.

Andere Cavapoo vachtkleuren

De Cavalier rasstandaard schetst 4 vachtkleurvariëteiten: Blenheim (kastanje en wit), tricolor (zwart, wit, tan), ruby, en black and tan. Poedels zijn er in een breder scala van vachtkleuren. De rasstandaard vraagt om een effen vacht die veel verschillende kleuren kan hebben. Dit omvat abrikoos, crème, zwart, bruin, zilver en wit. Veel poedelfokkers bieden ook “onofficiële” patroonvachten aan, zoals parti.

Een Cavapoo mix kan elk van deze kleuren erven. Dus, als u moeite hebt om een zwarte Cavapoo pup te vinden, of als u geïnteresseerd bent in andere tinten, zijn er genoeg waaruit u kunt kiezen!

Heeft u thuis een zwarte Cavapoo?

Zwarte Cavapoo honden zijn schattig, knuffelig en aanhankelijk! Ze zijn een geweldig huisdier in huizen met kinderen, andere huisdieren, of zelfs aan een individu met veel tijd te geven. Is zwart uw favoriete kleur voor deze populaire mix?

Meer informatie over de schattige Cavapoo

Referenties

 • Swift (et al.), ‘Degenerative Valvular Disease in the Cavalier King Charles Spaniel: Results of the UK Breed Scheme 1991-2010’, Journal of Veterinary Internal Medicine (2017).
 • Summers (et al), ‘Prevalence of Disorders Recorded in Cavalier King Charles Spaniels Attending Primary-care Veterinary Practices in England’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
 • Wolfe en Poma, ‘Syringomyelia in the Cavalier King Charles Spaniel (CKCS) Dog’, Canadian Veterinary Journal (2010).
 • Neff (et al), ‘Partial Deletion of the Sulfate Transporter SLC13A1 Is Associated with an Osteochondrodysplasia in the Miniature Poodle Breed’, PLoS ONE (2012).
 • Sinski, J. (et al), ‘Putting (Big) Black Dog Syndrome to the Test: Evidence from a Large Metropolitan Shelter’, Anthrozoos (2016).
 • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).