1 jaar oude Duitse Herder

1 jaar oude duitse herder

De eerste verjaardag van je puppy is een spannende mijlpaal, en hier is alles wat je moet weten over wat de toekomst in petto heeft met een 1 jaar oude Duitse Herdershond!

Een eenjarige Duitse Herder is fysiek bijna volgroeid, maar emotioneel moeten ze nog veel rijpen. Ze bereiken een aantal belangrijke mijlpalen, maar tegelijkertijd is het belangrijk om niet te vroeg te stoppen met het versterken van de goede gewoonten die je in de puppytijd hebt vastgesteld.

1 jaar oude Duitse Herder

Of je je puppy nu al vanaf zijn geboorte hebt, of dat je hem later hebt geadopteerd, het bereiken van zijn eerste verjaardag kan voelen als een stap in het onbekende. Je zult waarschijnlijk vragen hebben zoals

Wij hebben de antwoorden op al deze vragen, en een handige checklist met andere mijlpalen die u niet mag missen, als uw Herder één jaar wordt.

1 Jaar Oude Duitse Herder Maat

Duitse Herders, zoals alle hondenrassen, groeien zeer snel tijdens hun eerste jaar. Als ze een jaar oud zijn, zijn ze nauwelijks herkenbaar als de pluizige puppy die je thuis hebt gekocht!

Hoeveel moet een 1 jaar oude Duitse Herder wegen?

Een mannelijke Duitse Herder weegt meestal tussen de 60 en 84 pond op zijn eerste verjaardag. En een één jaar oude vrouwelijke Duitse Herder weegt meestal tussen de 46 en 68 pond. Omdat vrouwtjes sneller rijpen dan mannetjes, ligt haar gewicht op haar eerste verjaardag dichter bij haar uiteindelijke volwassen gewicht dan haar broertjes.

Wanneer stoppen Duitse Herders met groeien?

Als je er een gewoonte van hebt gemaakt je GSD regelmatig te wegen (en dat zou je moeten doen, het is een heel goede gewoonte!) zul je merken dat ze nu minder snel in gewicht toenemen. In feite mogen teefjes na hun eerste verjaardag nog maar een paar pond aankomen – het ideale gewicht voor volwassen vrouwelijke GSD’s is 50 tot 70 pond.

Mannelijke Duitse Herders stoppen ook zo snel met aankomen na hun eerste verjaardag. Maar net als bij andere grote en reusachtige hondenrassen is dit eerder een pauze dan een einde van de groei. Voordat ze twee jaar worden, zult u merken dat ze beginnen te “vullen” met spieren en nog eens 5 of 6 pond aankomen. Het duurt dus nog enkele maanden voor je hun echte volwassen gewicht kent. Volwassen mannelijke GSD’s wegen tussen 65 en 90 pond.

1 jaar oude duitse herder

1 Jaar Oude Duitse Herder Dieet

Rond hun eerste verjaardag is de mijlpaal die veel GSD ouders kiezen om hun pup over te zetten op een volwassen dieet. Duitse Herder pups hebben een dieet nodig dat specifiek is voor hun leeftijd en voorspeld volwassen gewicht. Dit dient om de snelle groeiperiode voor hun eerste verjaardag te stimuleren, maar ook om ervoor te zorgen dat ze niet te snel groeien, wat het risico op orthopedische problemen op latere leeftijd kan verhogen.

Zelfs de grootste mannelijke GSD’s hebben op hun eerste verjaardag meer dan 90% van hun volwassen gewicht bereikt. En de kleinste teefjes zijn waarschijnlijk volgroeid. Het is dus tijd om te beslissen wat je ze voortaan wilt laten eten, en ze op hun nieuwe dieet te zetten. Hun volwassen voer zal minder calorierijk zijn dan hun puppyvoer, zodat ze nog steeds kunnen genieten van porties die hen een vol gevoel geven, maar niet te zwaar worden.

Dit artikel kan u helpen bij het kiezen van een volwassen dieet voor uw jaar oude Duitse Herder. Indien mogelijk, schakel uw hond geleidelijk over op zijn nieuwe voeding over een periode van enkele dagen. Geef ze 3 delen oud voer op 1 deel nieuw voer op dag 1 en 2. Dan gelijke delen oud en nieuw voer op dag 3 en 4. En tenslotte 1 deel oud voer op 3 delen nieuw voer op dag 5 en 6, voordat u het oude voer helemaal weggooit. Uw puppy eet nu als een volwassene!

1 Jaar Oude Duitse Herder Gedrag

Rond hun eerste verjaardag is de tijd dat veel puppy-ouders melden dat hun puppy begint te kalmeren en zich meer als een ‘volwassene’ begint te gedragen. Maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Alle individuen zijn verschillend – wat geldt voor de hond van uw vriend is misschien niet hetzelfde voor de uwe.
  • Duitse Herders werden oorspronkelijk ontwikkeld als het ultieme herders- en waakras, en waakhonden hebben de neiging de emotionele volwassenheid later te bereiken dan andere honden. Als werkhonden resulteert dit in een langere periode om een hechte sociale band te vormen met hun kudde – wat hen de emotionele motivatie geeft om deze te verdedigen tegen grote roofdieren.
  • Mannelijke honden hebben de neiging langzamer te rijpen dan vrouwelijke honden, dus maak je geen zorgen als je mannelijke GSD minder gesetteld lijkt dan zijn zussen!
  • Hun temperament zal zich nog vele maanden blijven ontwikkelen. Uit een studie over de gedragsontwikkeling van Duitse Herders blijkt dat het zelfvertrouwen aanzienlijk blijft toenemen tussen hun 1e en 3e verjaardag. Er is ook een overeenkomstige afname van nervositeit en schrikachtige reacties.
  • Er zijn enkele eigenschappen waarvan we denken dat ze van nature Duitse Herder zijn, maar opvoeding is net zo belangrijk als de natuur bij het bepalen hoe vriendelijk of gereserveerd, coöperatief of koppig, brutaal of verlegen uw GSD is. Aangezien hun temperament zich nog twee jaar zal blijven ontwikkelen, moet u er niet van uitgaan dat hun persoonlijkheid op een jaar oud het eindproduct is. Blijf een patroon opbouwen van positieve ervaringen met plaatsen, mensen en andere dieren. En gebruik training om hun vertrouwen op te bouwen en samenwerking met u lonend te maken. Als u hiermee nu stopt, mist u twee jaar van mogelijkheden om hen te helpen de beste, gelukkigste hond te worden die ze kunnen zijn, en loopt u zelfs het risico dat u een deel van de vooruitgang die u tot nu toe hebt geboekt, kwijtraakt.

Het trainen van een 1 jaar oude Duitse Herder

Uw 1 jaar oude Duitse Herdershond ziet er misschien volgroeid uit, maar emotioneel zijn ze nog onvolwassen, en hun vertrouwen is nog onderontwikkeld. Het is dus belangrijk om ze te blijven trainen, om een gewoonte van goed gedrag op te bouwen, en hun vertrouwen te vergroten en nervositeit te minimaliseren.

Er zijn twee belangrijke soorten training voor een 1 jaar oude Duitse Herder:

1. Het versterken van gehoorzaamheid

Je hebt waarschijnlijk al veel gewerkt aan de algemene gehoorzaamheid van je GSD. Stop nu niet! Blijf goed gedrag en goede beslissingen belonen, om in de toekomst meer van beide te krijgen en er vaste gewoonten van te maken. Deze artikelen zullen u helpen een 1 jaar oude Duitse Herder met vertrouwen te trainen:

2. Ze een taak geven om te doen

De werklust van de GSD is legendarisch, en nu ze bijna volgroeid zijn, zul je waarschijnlijk ontdekken dat ze zich vervelen, rusteloos en zelfs destructief worden als ze overdag niet voldoende bezig zijn. Training voor activiteiten als canicross, joring, behendigheid, gevorderde gehoorzaamheid, geurwerk en kuddewedstrijden kunnen uw herder een belangrijk doel geven.

Is het tijd om uw hond te steriliseren of te castreren?

De beslissing om uw hond te steriliseren of te castreren is een zeer persoonlijke keuze. Als uw GSD niet werd gesteriliseerd of gecastreerd als pup (bijvoorbeeld voordat hij werd vrijgelaten door een opvangcentrum) dan is het waarschijnlijk dat u er nu over begint na te denken. Voor honden van grote rassen met een hoge frequentie van gewrichtsaandoeningen, waaronder de Duitse herder, raden de meeste dierenartsen aan te wachten met castratie totdat de reuen volgroeid zijn. Dit komt omdat het verwijderen van de testikels ook de groeiperiode van een hond verlengt, wat toekomstige gewrichtsproblemen kan verergeren. Als uw mannelijke GSD naar verwachting erg groot zal worden, dan is het misschien nog te vroeg om hem nu te steriliseren. Maar uw dierenarts kan u hierover persoonlijk advies geven.

Een teefje Duitse Herder van 1 jaar heeft waarschijnlijk haar eerste loopsheid al gehad. Veel dierenartsen geven er de voorkeur aan om de sterilisatie onmiddellijk na een loopsheidcyclus uit te voeren, om te voorkomen dat de operatie wordt uitgevoerd net als een nieuwe loopsheidcyclus begint. Als u een sterilisatie nog niet hebt overwogen, kunt u bij de volgende dierenartscontrole de voor- en nadelen bespreken, en wanneer het optimale tijdstip voor de operatie is.

Checklist van één jaar oude Duitse Herder mijlpalen

Terwijl uw Duitse Herder zijn eerste verjaardag viert, is hier een checklist van andere belangrijke gebeurtenissen die u niet mag missen:

Boek hun booster shots

De meeste honden worden jaarlijks ingeënt om hun bescherming tegen rabiës, distemper en parvovirus op peil te houden. Alleen het rabiësvaccin is wettelijk verplicht – vraag uw dierenarts wat de specifieke voorschriften zijn in uw regio. Boostervaccinatie tegen distemper en parvovirus is optioneel – uw dierenarts kan de risico’s en voordelen met u bespreken, en alternatieven zoals titertests om te meten hoeveel immuniteit ze hebben behouden van hun puppyvaccins.

Hun verzekering vernieuwen

Een huisdierenverzekering biedt gemoedsrust als uw hond een dure veterinaire behandeling nodig heeft. Bijvoorbeeld, GSD’s zijn een van de hondenrassen die het meest gevoelig zijn voor maagdilatatie volvulus, of bloat. Een opgeblazen gevoel is snel dodelijk voor honden, tenzij ze een spoedoperatie ondergaan, en zelfs een operatie zonder complicaties kan 5.000 dollar kosten. 1 op de 5 GSD’s zal op volwassen leeftijd heupdysplasie ontwikkelen, en medische behandeling van hun symptomen wordt alleen gedekt door de verzekering als uw polis dateert van vóór de diagnose. Het is ook de moeite waard een verzekering te nemen die de openbare aansprakelijkheid dekt als uw GSD iemand bijt of zijn eigendom beschadigt. Uitkeringen aan slachtoffers van hondenbeten kunnen oplopen tot honderdduizenden dollars, wat veel geld is om te vinden zonder verzekering.

Maak een puppyfoto

Ok dit is een leuke. Pak een van je favoriete foto’s van je Duitse Herder als pup, en maak hem na nu hij bijna op ware grootte is. Het is een leuke manier om te herdenken hoeveel ze gegroeid zijn, en je zult het zeker leuk vinden om er de komende jaren naar terug te kijken.

Bak een taart voor ze

Want waarom niet? Het is tenslotte hun verjaardag. We hebben hier wat recepten.

Geef jezelf een schouderklopje

Het is niet gemakkelijk om een Duitse Herder van 8 weken tot een jaar oud te krijgen. Je hebt waarschijnlijk een aantal belangrijke dieptepunten gehad, maar ook enorme hoogtepunten. Neem dus wat tijd om na te denken over alles wat jullie tot nu toe samen al bereikt hebben. Jullie doen het geweldig!

Wordt uw Duitse Herder bijna 1 jaar?

Welk advies zou je jezelf 10 maanden geleden willen geven? En wat hoop je samen te bereiken voor hun tweede verjaardag? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!

Voor meer informatie over Duitse Herders, zult u ook genieten van de volgende artikelen:

Referenties

Bini et al. Mortality, Mauling, and Maiming by Vicious Dogs. Annalen van Chirurgie. 2011.

Hedhammar et al. Canine hip dysplasia: study of heritability in 401 litters of German Shepherd dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association. 1979.

Ruefenacht et al. A behaviour test on German Shepherd dogs: heritability of seven different traits. Applied Animal Behaviour Science. 2002.

Salt et al. Growth standard charts for monitoring bodyweight in dogs of different sizes. PLOS ONE. 2017.

Strandberg et al. Directe genetische, maternale en nesteffecten op gedrag bij Duitse herdershonden in Zweden. Livestock Production Science. 2002.