1 jaar oude Berner Sennenhond

1 jaar oude berner Sennenhond

Deze complete gids voor uw 1 jaar oude Berner Sennenhond onderzoekt de gezondste maat voor uw pup, hoeveel groei ze nog hebben, en hun beste verzorging.

Een 1 jaar oude Berner Sennenhond zal groot zijn. Maar, ze zijn nog niet op hun volwassen grootte! In feite moeten de meeste Berner Sennenhonden nog 12 maanden groeien. Het is dus belangrijk dat u deze groei blijft ondersteunen met een voedzame, evenwichtige voeding, positieve training en zachte beweging. Laten we dit eens nader bekijken, zodat uw Berner verder kan uitgroeien tot een gelukkige, gezonde volwassene.


1 jaar oude Berner Sennenhond

Als hij 12 maanden oud is, lijkt een Berner Sennenhond veel meer op een volwassene dan op een puppy. Vooral voor mensen die meer vertrouwd zijn met kleinere rassen! Maar als reuzenras zullen deze honden nog niet op hun volwassen grootte of volwassenheid zijn. Een 1 jaar oude Berner zal dus nog steeds een energiek en speels puppy temperament hebben.

Berners van 12 maanden zullen graag veel tijd met u doorbrengen terwijl ze de wereld blijven leren kennen. Maar training en een gezonde levensstijl zijn belangrijker dan ooit! Als grote honden kunnen ze gemakkelijk mensen verwonden bij het spelen, of als ze geen gehoorzaamheidstraining hebben. En als groot ras zijn hun gewrichten kwetsbaar voor bepaalde problemen.

1 Jaar Berner Sennenhond Maat

Als ze volgroeid zijn, kan een Berner Sennenhond wel 27 centimeter lang worden en meer dan 100 pond wegen. Reuen zijn meestal groter dan teven, dus kan het nog langer duren om hun volle gewicht en lengte te bereiken. Een Berner puppy van 12 maanden zal niet helemaal op zijn volle grootte zijn, maar hij zal er dicht bij in de buurt komen.

De meeste jaar oude Berner Sennenhonden zullen op (of zeer dicht bij) hun volledige volwassen lengte zijn. Dit is meestal ergens tussen 24 en 26 centimeter lang. Maar in het daaropvolgende jaar zullen ze nog meer spieren krijgen. Met twee jaar is uw Berner zo groot als ze kunnen worden – hoewel dit alleen geldt voor honden met een gezond gewicht. Natuurlijk, hoe meer u uw Berner voert, hoe groter ze worden, maar overgewicht en obesitas kunnen ernstige gezondheidsproblemen bij Berner Sennenhonden verergeren.

Hoeveel moet een 1 jaar oude Berner Sennenhond wegen?

Een Berner Sennenhond zal niet op zijn volle gewicht zijn als hij 12 maanden oud is. En het gewicht varieert natuurlijk van pup tot pup. Zelfs pups uit hetzelfde nest kunnen op dezelfde leeftijd een heel verschillend gewicht hebben.

Teven zijn over het algemeen lichter dan reuen. Op de leeftijd van 1 jaar zal een Berner teefje waarschijnlijk ergens tussen de 60 en 90 pond wegen. Maar, een reu zal meestal meer wegen, vaak tussen 70 en 100 pond.

1 jaar oude berner Sennenhond

Omdat elke Berner Sennenhond zo verschillend kan zijn van de volgende, moet u niet te veel vertrouwen op online gewichtstabellen en schattingen. Als u zich ooit zorgen maakt over de grootte of het gewicht van uw puppy, is de beste persoon om met uw dierenarts te spreken. Die kan u helpen ervoor te zorgen dat uw puppy gezond groeit en niet te zwaar wordt.

1 Jaar Oude Berner Sennenhond Gezondheid

Er zijn een aantal ernstige gezondheidsaandoeningen bekend die dit ras kunnen treffen. Met name gewrichtsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie kunnen een probleem zijn voor grote rassen. Om deze problemen te verminderen, moet u ervoor zorgen dat uw puppy een gezond gewicht heeft terwijl hij opgroeit. Honden met obesitas en overgewicht lopen een groter risico op gezondheidsproblemen.

Terwijl de gewrichten van uw hond groeien, is het een goed idee om extreem inspannende lichaamsbeweging te vermijden. Sommige studies suggereren dat honden zelfs trappen moeten vermijden tot ze ouder zijn dan 3 maanden. Als u zich zorgen maakt over de gewrichten van uw Berner puppy, is het een goed idee om met uw dierenarts te praten. Met regelmatige controles en goede zorg kunt u ervoor zorgen dat uw opgroeiende hond de best mogelijke gezondheid heeft.

Hoeveel moet een 1 jaar oude Berner Sennenhond eten?

Omdat Berner Sennenhonden grote honden zijn, zullen ze vrij veel voedsel eten! Maar de specifieke hoeveelheid voedsel die een individuele hond nodig heeft, varieert. U kunt de voedingstabellen op de achterkant van het voer van uw hond gebruiken als algemene richtlijn, maar het is goed om te weten dat deze niet altijd accuraat zijn. In de meeste gevallen wordt het huidige gewicht van uw hond of het voorspelde volwassen gewicht gebruikt om te bepalen hoeveel voer uw hond op een bepaalde leeftijd nodig heeft.

Een goede manier om ervoor te zorgen dat u de juiste hoeveelheid voert, is om het gewicht van uw hond in de gaten te houden. Berner Sennenhonden hebben een dikke, lange vacht, dus u zult hun ribben nooit duidelijk kunnen zien. Maar u kunt wel regelmatig aan hun flanken voelen. Als de ribben van uw pup erg opvallend zijn, krijgt hij misschien niet genoeg voedsel, of niet de juiste voedingsbalans. Als u echt moeite hebt om hun ribben te voelen, neem dan contact op met uw dierenarts om na te gaan of uw Berner puppy geen overgewicht heeft.

Beste hondenvoer voor een 1 jaar oude Berner Sennenhond

Het beste hondenvoer voor een opgroeiende Berner Sennenhond pup is er een met uitgebalanceerde voeding om hun groeiende botten en gewrichten te ondersteunen. Berner Sennenhonden worden erg groot. U kunt dus het beste kiezen voor een hondenvoer dat ontworpen is voor grote rassen. Omdat uw Berner Sennenhond pas over ongeveer een jaar klaar is met groeien, zal hij op 1-jarige leeftijd nog steeds puppyvoer moeten eten.

Als u niet tevreden bent met het voer dat uw Berner Sennenhond momenteel eet, kan uw dierenarts u misschien alternatieven voorstellen.

Hoe een 1 jaar oude Berner Sennenhond te trainen

Berner Sennenhonden groeien op tot zeer grote en sterke honden. Het is dus belangrijk dat ze goed getraind en beleefd zijn. Zo’n grote hond die naar mensen opspringt kan problematisch en zelfs gevaarlijk zijn! En uw Berner aan de lijn uitlaten zal pijnlijk zijn als ze voortdurend aan uw arm trekken!

Berner Sennenhonden zijn intelligent en mensgericht. Positieve beloning methoden zijn geweldig, vooral voor voedsel gemotiveerde pups. En, deze trainingsmethoden kunnen beginnen vanaf het moment dat u uw puppy thuisbrengt. Voor meer hulp kunt u enkele van onze online trainingsmiddelen bekijken!

1 Jaar Oude Berner Sennenhond – Een samenvatting

Een 1 jaar oude Berner Sennenhond is ongeveer halverwege het volwassen worden! Ze zullen vrij groot zijn, maar ze moeten nog wat groeien. Berner Sennenhonden zullen met 12 maanden speels en energiek zijn. Maar, u moet nog steeds voor hun gewrichten zorgen terwijl ze groeien! Zorg voor goede voeding, veel positieve training en regelmatige dierenartscontroles!

Heeft u een 1 jaar oude Berner Sennenhond thuis? We horen graag over hen in de comments!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

  • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).
  • White, G. (et al), ‘Canine Obesity: Is There a Difference Between Veterinarian and Owner Perception?’, Journal of Small Animal Practice (2011).
  • Courcier, E. (et al), ‘An Epidemiological Study of Environmental Factors Associated with Canine Obesity’, Journal of Small Animal Practice (2010).
  • Munoz-Prieto, A. (et al), ‘European Dog Owner Perceptions of Obesity and Factors Associated with Human and Canine Obesity’, Scientific Reports (2018).
  • Yam, P. (et al), ‘Impact of Canine Overweight and Obesity on Health-Related Quality of Life’, Preventive Veterinary Medicine (2016).
  • Schachner, E. & Lopez, M. ‘Diagnosis, Prevention, and Management of Canine Hip Dysplasia: A Review’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
  • Krontveit, R. (et al), ‘Housing- and Exercise-Related Risk Factors Associated with the Development of Hip Dysplasia as Determined by Radiographic Evaluation in a Prospective Cohort of Newfoundlands, Labrador Retrievers, Leonbergers, and Irish Wolfhounds in Norway’, American Veterinary Medical Association (2012).