Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix – Grote waakhond of trouwe metgezel?

Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix

Honden van gemengde rassen zijn erg populair onder hondenliefhebbers. Voor wie op zoek is naar een moedige, krachtige en toegewijde hond, is het moeilijk een betere keuze te bedenken dan de Rhodesian Ridgeback Pitbull mix.

Is deze knappe mix een goed gezinshuisdier? Moet je een ervaren hondeneigenaar zijn om er een te kunnen hanteren?

In dit artikel bekijken we de Rhodesian Ridgeback, de Pitbull en de mix. We beantwoorden veelgestelde vragen over uiterlijk, temperament en training, gezondheid en het vinden van een puppy.

Laten we beginnen met de geschiedenis van de twee ouderrassen.

Waar komt de Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix vandaan?

De Rhodesian Ridgeback heeft een fascinerende geschiedenis als moedige jacht- en waakhond uit zuidelijk Afrika.

Honden die naar Zuid-Afrika en Rhodesië (nu Zimbabwe) werden gebracht door Europese kolonisten werden gekruist met een inheemse hond genaamd de Khoikhoi om het ras te creëren dat we vandaag kennen.

Het ras dankt zijn naam aan de kenmerkende kam van achterwaarts groeiend haar die over de rug van de hond loopt, een kenmerk van de Khoikhoi.

De Pitbull stamt af van sterke gespierde honden die gebruikt werden in de oude bloedsporten stieren- en berengevechten.

De meeste hondenrasdeskundigen merken op dat het woord Pitbull beter een rastype beschrijft, dan een echt ras.

De American Staffordshire Terrier is het door de AKC erkende ras dat het meest lijkt op het Pitbull rastype.

De Pitbull Ridgeback mix is een zogenaamde designer mix hond. Designer mixen zijn populaire huisdieren geworden in de afgelopen decennia.

Veel eigenaren geloven dat mormels en mixen gezonder zijn dan raszuivere honden.

We zullen later op de gezondheid ingaan, maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat de gezondheid van uw individuele mix afhangt van de gezondheid van zijn ouders. Daarom is het kiezen van een goede fokker zo belangrijk.

Rhodesian Ridgeback Pitbull MixLeuke feiten over de Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix

De Rhodesian Ridgeback wordt ook wel de Afrikaanse Leeuwenhond genoemd. Het ras werd vaak gebruikt bij het opsporen van en de jacht op leeuwen en andere grote dieren.

De filmster Errol Flynn was een fan van het ras, en men denkt dat hij de eerste Ridgeback fokker in de VS was.

De Pitbull is al lang een favoriet huisdier in de VS, beroemd om zijn liefdevolle toewijding aan zijn eigenaars.

Beroemde Pitbulls zijn Petey uit de Little Rascals serie en Champion, de driepotige
Pitbull in Parks and Recreation.

Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix Uiterlijk

De Rhodesian Ridgeback is een middelgrote tot grote atletische hond die behoort tot de groep van de jachthonden.

Reuen zijn 25 tot 27 centimeter lang op de schouder en wegen ongeveer 85 pond. Teven zijn 24 tot 26 centimeter lang en wegen ongeveer 70 pond.

De vacht is kort en glanzend, met een wheaten kleur die kan variëren van buff tot roodachtig goud. De meeste Ridgebacks zijn effen, maar sommige kunnen wat witte aftekeningen hebben.

De rasstandaard voor de American Staffordshire Terrier vraagt om een sterke gespierde hond die 17 tot 19 centimeter hoog is bij de schouder.

De rasstandaard vermeldt geen gewichtsbereik. Echter, een bereik van 60 tot 80 pond is gebruikelijk voor het ras.

De vacht is kort en glanzend en kan in een grote verscheidenheid aan kleuren en aftekeningen voorkomen.

Verwacht dat uw Rhodesian Ridgeback Pitbull mix een middelgrote tot grote hond is met een goed gespierd en atletisch uiterlijk.

Zoals bij elke hond van een gemengd ras, kunnen hoogte en gewicht overal tussen beide ouderrassen vallen.

De vacht van uw hond zal kort en glanzend zijn. Veel Ridgeback Pitbull mixen erven de effen wheaten Ridgeback kleur, maar andere vachtkleuren en patronen zijn zeker ook mogelijk.

Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix Temperament

Temperament is een belangrijke overweging bij het kiezen van een hond, maar vooral een grote krachtige hond zoals de Rhodesian Ridgeback Pitbull mix.

Rasdeskundigen beschrijven de Rhodesian Ridgeback als een onafhankelijke hond, liefdevol en beschermend tegenover familie, maar enigszins gereserveerd tegenover vreemden.

Pitbulls gefokt door verantwoordelijke fokkers en opgevoed als huisdieren zijn beroemd slim, kalm en toegewijd.

Helaas hebben sommige onverantwoordelijke eigenaren en fokkers agressie gekweekt in bepaalde honden die gebruikt werden voor gevechten en bescherming.

Hoe verhouden Pitbulls zich tot Ridgebacks als het gaat om agressie, en hoe zit het met de mix?

Gegevens over het temperament van hondenrassen, verzameld door de American Temperament Test Society, tonen aan dat 84,2% van de geteste Ridgebacks slaagde, terwijl een hoger aantal – 85,5% – van de American Staffordshire Terriers slaagde.

Er is geen biologische reden voor een Ridgeback Pitbull mix om agressief te zijn. Een goede training en socialisatie zijn de sleutel tot een goed temperament bij elk hondenras.

Training van uw Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix

Wat zijn de beste methodes om een grote, krachtig gebouwde hond als de Rhodesian Ridgeback Pitbull mix te trainen?

Alle rassen hebben baat bij een goede training met positieve versterkingstechnieken (nooit bestraffing) en socialisatie met andere honden en mensen, te beginnen in de vroege puppytijd en doorlopend tot in de volwassenheid.

Er zijn een paar speciale trainingskwesties voor de Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix.

De Ridgeback heeft een sterke prooidrift, wat betekent dat uw mix geneigd kan zijn kleine kinderen en dieren te achtervolgen. Ze kunnen ook een sterke wil hebben en doen het over het algemeen het beste met een stevige en zelfverzekerde eigenaar.

De Pitbull staat bekend als een slimme en gretige hond, wat de training kan vergemakkelijken, maar de kracht van het ras en de neiging om te kauwen en te graven vereisen ook een zelfverzekerde eigenaar met een stevige maar zachte hand.

Hoe zit het met lichaamsbeweging?

Beide ouderrassen zijn actieve en atletische honden die veel beweging nodig hebben. Ridgebacks zijn vooral dol op rennen en kunnen uitstekende metgezellen zijn voor eigenaren die graag wandelen, joggen en fietsen.

Pitbulls nemen graag deel aan speel- en oefensessies met hun baasjes. Ze doen het niet goed alleen in de tuin zonder menselijke interactie.

Verwacht dat uw mix een energieke hond is die geniet van regelmatige speel- en oefensessies. Actieve, betrokken eigenaren zijn een geweldige match voor de Ridgeback Pitbull mix.

U kunt uw hond ook inschrijven voor georganiseerde hondensportactiviteiten zoals behendigheid en gehoorzaamheidsproeven.

Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix Gezondheid

Zal uw Ridgeback Pitbull mix gezond zijn? Beide ouderrassen kunnen lijden aan enkele erfelijke gezondheidsaandoeningen.

Net als andere middelgrote tot grote honden, kunnen beide vatbaar zijn voor de gewrichtsaandoeningen genaamd heup- en elleboogdysplasie.

Honden met Ridgeback voorouders kunnen een aandoening erven die sinus dermoide wordt genoemd, waardoor zich tunnels in de huid vormen die zich verbinden met diepere weefsels (waaronder in ernstige gevallen de wervelkolom).

De AmStaff kan gevoelig zijn voor een ernstige degeneratieve neurologische aandoening genaamd cerebellaire ataxie.

Omdat je mix van beide kanten een aantal potentieel ernstige gezondheidsproblemen kan erven, is het
belangrijk om alleen te werken met verantwoordelijke fokkers die hun honden testen op genetische gezondheidsproblemen.

We zullen later meer praten over hoe dit te doen.

Zijn Rhodesian Ridgeback Pitbull Mixen Goede Gezinshonden?

De Ridgeback Pitbull mix kan een uitstekend familie huisdier zijn voor de juiste eigenaren, maar deze mix is niet voor iedereen geschikt.

Actieve volwassenen en gezinnen met oudere kinderen passen beter bij deze sterke, grote mix dan senioren of gezinnen met kleine kinderen.

Ervaring met het bezitten en trainen van honden met onafhankelijke en wilskrachtige persoonlijkheden is ook een pluspunt. De Ridgeback Pitbull mix kan meer zijn dan een beginnende hondeneigenaar aankan.

Het redden van een Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix

Kun je een Ridgeback Pitbull mix redden? Het is mogelijk om een adoptie Ridgeback Pitbull mix te vinden, vooral als u geïnteresseerd bent in het herplaatsen van een volwassen hond.

Veel potentiële eigenaren zullen op zoek gaan naar pups van fokkers. Hier zijn enkele tips om een gezonde pup te vinden.

Het vinden van een Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix Puppy

Vermijd dat u uw puppy van een online advertentie of een detailhandel krijgt. Veel honden uit deze bronnen zijn afkomstig van fokkerijen met winstoogmerk, bekend als puppyfabrieken.

De beste manier om een gezonde pup te vinden is om te werken met een verantwoordelijke fokker die alle fokdieren test op erfelijke gezondheidsaandoeningen.

Gezondheidstesten kunnen de vorm aannemen van ofwel DNA-tests of fysieke onderzoeken uitgevoerd door veterinaire specialisten.

Alle testresultaten moeten worden gedeeld met cliënten en worden opgeslagen in een register voor de gezondheid van honden zoals de Orthopedic Foundation for Animals.

Het opvoeden van een Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix Puppy

Uw puppy zal een goede training en socialisatie nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze opgroeit tot een goed opgevoede volwaardige Rhodesian Ridgeback Pitbull mix.

Overweeg uw hond mee te nemen naar formele puppytrainingslessen, vooral als u geen ervaring heeft met grotere honden die een onafhankelijke inslag kunnen hebben.

Routinematige verzorging van uw nieuwe puppy vereist ook dat u uw hond een kwaliteitsvoeding geeft en haar laat wennen aan regelmatige verzorging, waaronder baden, schoonmaken van oren en tanden, en nagels knippen.

Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix Producten en Accessoires

Wat moet er op uw boodschappenlijstje staan als u een nieuwe hond krijgt? Uw checklist moet omvatten:

  • Voedsel- en waterbakken
  • halsband en riem
  • krat en bagagedrager
  • hondenbed
  • verzorgingsproducten (shampoo, borstel, nageltrimmer, tandenborstel).

Omdat Pitbulls geneigd kunnen zijn om te kauwen, is het een must om uw Ridgeback Pitbull mix een aantal kwaliteits kauwspeeltjes te geven.

Als uw mix de liefde voor rennen van de Rhodesian Ridgeback erft, loont het om ook te investeren in een goed sterk harnas.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix

De Rhodesian Ridgeback Pitbull mix kan een hoop hond zijn voor een onervaren of timide eigenaar.

Maar deze hond kan een geweldige keuze zijn voor een zelfverzekerde, ervaren eigenaar die geniet van de uitdaging van de zorg voor een energieke, intelligente en sterk gebouwde hond.

Vergelijkbare Rhodesian Ridgeback Pitbull Mengelingen en Rassen

Houdt u van het knappe uiterlijk van de Ridgeback Pitbull mix, maar voelt u zich een beetje geïntimideerd bij de gedachte aan de zorg voor een grote, actieve en gespierde hond?

U kunt een aantal Rhodesian Ridgeback “lookalikes” overwegen, zoals de Vizsla of Weimaraner.

Rassen die lijken op de Pitbull zijn onder andere de Amerikaanse Bulldog, Boxer, Keeshond en Bull Terrier.

Of u kunt andere gemengde rassen overwegen, zoals de Bullmastiff Pitbull mix of de Pitbull Lab Mix.

Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix Reddingen

Als u geïnteresseerd bent in het redden van een Rhodesian Ridgeback Pitbull mix, kijk dan bij uw plaatselijke asielen en reddingsgroepen voor honden die zij hebben geïdentificeerd als de mix.

Asielen en reddingsgroepen doen hun best om de honden die zij onder hun hoede hebben te identificeren, maar houd er rekening mee dat rasidentificatie niet altijd nauwkeurig is, vooral zonder DNA-tests.

Neem contact op met rasspecifieke reddingsorganisaties voor zowel de AmStaff als de Ridgeback.

De Rhodesian Ridgeback Club of the U.S. vermeldt verschillende Ridgeback reddingsorganisaties op hun website. Er zijn veel Pitbull reddingsgroepen in de V.S. en het is gemakkelijk om er een in uw omgeving te vinden.

Rhodesian Ridgeback Rescue vermeldt beschikbare honden in Canada op hun website. Zoals in de V.S. kunnen Canadezen veel Pitbull reddingshonden vinden in hun geografisch gebied.

In het V.K. kun je kijken bij de Rhodesian Ridgeback Welfare Trust voor adoptiehonden. Australiërs kunnen zoeken op de Facebook pagina van Rhodesian Ridgeback Rescue Australia.

De Amerikaanse stijl Pitbull is niet zo populair in het V.K. en Australië als in Noord-Amerika, maar hondenliefhebbers in deze landen kunnen overwegen een Ridgeback te redden die gekruist is met een soortgelijke hond, zoals de Staffordshire Bull Terrier.

Is een Rhodesian Ridgeback Pitbull Mix geschikt voor mij?

De Rhodesian Ridgeback Pitbull mix is een grote, krachtige en knappe hond. Is het de juiste keuze voor jou?

Als je geen erg actieve levensstijl hebt, kun je beter naar andere mixen kijken.

De Ridgeback Pitbull mix gedijt bij actieve, betrokken eigenaren die de tijd en toewijding hebben die nodig zijn om deze mix te bezitten.

Een goede training en socialisatie vanaf de puppytijd zijn essentieel. Zorg ervoor dat uw hond in de buurt van andere huisdieren en kleine kinderen is.

Kies een verantwoordelijke fokker die zijn honden test op erfelijke gezondheidsproblemen en vermijd het ongezien kopen van een hond uit een online advertentie.

Deelt u uw leven met een Rhodesian Ridgeback Pitbull mix? Heeft u uw hond geadopteerd uit een asiel of reddingsgroep? Vertel ons over je ervaringen in de commentaren hieronder!

Referenties en bronnen

Rhodesian Ridgeback: Illustraties van de rasstandaard zoals uitgewerkt. Rhodesian Ridgeback Club of the United States, 2003.

Officiële Standaard van de Amerikaanse Staffordshire Terrier. Amerikaanse Kennel Club, 1936.

ATTS Rasstatistieken per december 2017. American Temperament Test Society, Inc.

Arakaki, M. Let Us Prey. Baxter Creek Dierenkliniek.

Cachon, T. et al. Risk of Simultaneous Phenotypic Expression of Hip and Elbow Dysplasia in Dogs: A Study of 1,411 Radiographic Examinations Sent for Official Scoring. Veterinaire en vergelijkende orthopedie en traumatologie, 2010.

Rhodesian Ridgeback Dermoid Sinus. Universiteiten Federatie voor Dierenwelzijn, 2011.

Olby, N et al. Cerebellaire Corticale Degeneratie bij Volwassen American Staffordshire Terriers. Journal of Veterinary Internal Medicine, 2004.