Red Merle Australische Herdershond – Feiten en Plezier

Red Merle Australische Herdershond

Uw red merle Australian Shepherd heeft een bijzonder uniek en mooi kleurenpatroon geërfd. We zullen veel leuke en fascinerende feiten delen over de red merle Aussie. En geven je geweldige tips over de opvoeding van je Shepherd pup.

Je zult ontdekken hoe de genen die merle Aussie kleuren creëren gevaarlijk kunnen zijn en hoe we die genen veilig maken. Je leert hoe de vacht van je rode Aussie zal veranderen als je pup opgroeit, en waarom het onwaarschijnlijk is dat twee rood gemerleerde Australian Shepherd honden er ooit precies hetzelfde uit zullen zien!

Inhoud

De prachtige dubbele vacht van je red merle Australian Shepherd is niet onderhoudsvrij, maar we geven je onderweg een aantal goede verzorgingstips. Laten we eerst eens kijken hoe fokkers die geweldige merle vacht creëren en enkele mogelijke genetische kleur verbanden onderzoeken met temperament en gezondheid en meer!


Wat is een Red Merle Australian Shepherd?

Wat is nu precies een red merle Australian Shepherd? Hoe kun je deze vachtkleur onderscheiden van andere veel voorkomende vachtkleuren en patronen binnen het Aussie ras? Vooral als je nieuw bent in het ras, is het eerste wat je moet weten dat het gebruik van het woord “rood” om een red merle Australian Shepherd te beschrijven verwarrend en misleidend kan zijn.

Bijvoorbeeld, als je denkt aan de kleur “rood”, denk je waarschijnlijk automatisch aan een “brandweerwagen rood”. Dat is volkomen normaal! Bij honden kan de kleur rood echter verschillende dingen betekenen. Het kan verwijzen naar alles van een zeer lichte champagne- of kaneelkleur tot een aardbeiblonde tint. Het kan zelfs verwijzen naar wat lijkt op roest, koper, sienna, of andere tinten bruinrood of bruinzwart.

Deze verscheidenheid aan tinten is waarom fokkers soms verwijzen naar de rode kleur in Australische Herders als het “rode spectrum” van kleuren in plaats van gewoon te zeggen “rood”. Dit kan ook nuttig zijn om te onthouden als uw puppy opgroeit, omdat de vacht van Australian Shepherds vaak donkerder wordt naarmate de honden ouder worden.

Aussie rasstandaard kleuren

De red merle Aussie is slechts één van de verschillende erkende kleuren voor het ras. De officiële Australian Shepherd honden rasstandaard specificeert dat deze kleuren effen zwart, effen rood (ook wel lever genoemd), blue merle en red merle zijn.

Alle vier de kleuren kunnen ook witte of tan (koper) aftekeningen (ticking of points) bevatten. Zwarte ticking is ook mogelijk.

Blue merle en zwart gekleurde honden hebben meestal zwarte lippen, neuzen en oogranden. Red en red merle gekleurde honden hebben lever (rode) lippen, neuzen en oogranden. Dus als uw red merle Australian Shepherd puppy opgroeit, kunt u rood (lever) spectrum, koper (tan) spectrum en wit spectrum aftekeningen in de vacht zien ontwikkelen, evenals soms zwarte aftekeningen. En uw puppy zal waarschijnlijk ook een lever (rood) spectrum neus, lippen en oogranden hebben.

Kleur versus patroon

Australian Shepherds kunnen twee basiskleuren erven – rood of blauw. Merle is eigenlijk meer een patroon dan een kleur en beide kleuren kunnen effen of merle zijn. Je kunt dus een effen blauwe Australian Shepherd hebben en een blue merle Australian Shepherd, net zoals je zowel effen als verkochte Australian Shepherds in de rode kleur kunt hebben.

schattige red merle aussie puppy

Een eenkleurig of effen vachtpatroon zal zich uiten (tonen) als één enkele vachtkleur. Een merle kleurpatroon, daarentegen, kan van pup tot pup ongelooflijk gevarieerd zijn. Dit geldt zelfs binnen één nest! Het merle-gen heeft ook invloed op de kleur van de pootkussentjes, de kleur van de ogen, de kleur van de neus en de kleur van de lippen.

De genen voor kleur

We hebben de neiging om genen met letters te benoemen. Het gen dat de rode vachtkleur veroorzaakt wordt opgeschreven met een kleine letter ‘b’ omdat het een recessief gen is. Ik zal dat zo uitleggen.

Het gen dat de blauwe vachtkleur veroorzaakt is opgeschreven met een hoofdletter B omdat het een dominant gen is. Dominante genen kunnen recessieve genen uitschakelen en ze zo overstemmen.

Elke pup erft een ‘bij’-gen van elk van zijn ouders. En om een rode vacht te krijgen moet de pup twee van de recessieve ‘bijen’-genen hebben. Zoals dit: bb. Eén van elke ouder. Als hij een kleine B van mama heeft en een grote B van papa (of omgekeerd) zoals dit: Bb, zal de grote B de kleine B overstemmen en zal de pup blauw zijn.

Dit betekent dat beide ouderhonden het recessieve rode vachtkleur-gen moeten bijdragen, wil je pup er met een rode vacht uitkomen. Dit betekent niet dat beide ouders rood moeten zijn, want een blue merle Aussie of effen blauwe Aussie, kan het rode gen dragen en doorgeven.

De genen voor patroon

Het gen dat het merle vachtkleurpatroon veroorzaakt heeft de naam M. In dit geval is het Merle gen M de dominante, dus een hoofdletter M gen zal het kleine letter ‘m’ gen, dat een effen vacht geeft, overstemmen. Een pup heeft maar één M nodig om de mooie Merle-vacht te hebben, maar daarmee is het verhaal nog niet af. Want als de pup twee M-genen erft, één van elke ouder, kunnen er slechte dingen gebeuren.

Honden met twee Merle genen zoals deze: MM staan bekend als Double Merle. En het Double Merle gen gaat gepaard met ernstige gezondheidsproblemen. Dat komt omdat het M of Merle, gen meer doet dan alleen de verdeling van gekleurd pigment in de vacht beïnvloeden. Het veroorzaakt ook pigmentveranderingen in de oren en ogen van de hond.

De dubbele Merle Aussie

Double merles worden ook wel ‘dodelijke witten’ genoemd! Een witte Australian Shepherd, of tenminste een met heel weinig kleur is vaak het gevolg van het double merle gen. En het merle gen kan ernstige schade veroorzaken aan de ogen en oren van een pup.

Double merle Aussie pups hebben zoveel kans op oor- en oogproblemen, zelfs totale blindheid en doofheid, dat verantwoordelijke fokkers nooit twee merle honden samen zullen fokken. Dat komt omdat in een merle op merle paring er altijd een aantal oorzaak double merle pups zijn.

Het Cryptische of “Phantom” Merle Gen

Samen met volledige effen (eigen) vachtkleuren en volledige merle vachtkleurpatronen, is er een fenomeen in de hondenfokkerij dat bekend staat als het cryptische of “spook” merle vachtpatroon. Dit doet zich voor wanneer een Australian Shepherd hond zeer vage merle aftekeningen heeft die gemakkelijk geïnterpreteerd kunnen worden als een effen vachtkleur.

Een echte cryptic merle Australian Shepherd heeft een ander type merle gen. Ze kunnen veilig gefokt worden met een gewone merle Aussie zonder het risico van het fokken van double merle pups.

Maar als een vage (phantom) regular merle hond die er effen uitziet wordt gekruist met een regular merle Aussie, kan dit resulteren in double merle pups.

Goed geïnformeerde, op gezondheid gerichte hondenfokkers die de genetica van honden zorgvuldig bestuderen, zullen zich bewust zijn van mogelijke erfelijke gezondheidsproblemen en zullen zorgvuldig ouderhonden koppelen om problemen zoals het mogelijk fokken van double merle pups te voorkomen.

Oogkleuren

Om het nog interessanter te maken, zijn er drie effen oogkleuren. De effen zwarte en rode Australian Shepherd vachtkleuren worden meestal gecombineerd met bruine, amberkleurige of blauwe ogen. De ogen van honden met de blauwe en rode merle vachtkleuren nemen vaak een gevlekt of “gemarmerd” kleurenpatroon aan. De ogen van een merle Aussie kunnen zelfs twee totaal verschillende kleuren of kleurpatronen hebben (genaamd “Heterochromia”).

Een red merle Australian Shepherd, bijvoorbeeld, kan elk van deze oogkleurcombinaties erven:

 • Twee effen bruine ogen.
 • Twee stevige blauwe ogen.
 • Eén effen blauw en één effen bruin oog.
 • Twee effen bruine ogen gemarmerd met blauw.
 • Twee stevige blauwe ogen gemarmerd met bruin.
 • Twee ogen met elk een ander bruin/blauw gemarmerd patroon.

De veranderende vacht van uw Merle Puppy

Een ander gebied van vachtkleur en vachtpatroon bij honden dat verwarrend kan zijn voor nieuwkomers is wanneer fokkers praten over hoe een puppy er nu uitziet versus welke vachtkleuren en patronen u kunt verwachten als uw puppy opgroeit.

Bijvoorbeeld, u kijkt misschien naar uw schattige red merle Australian Shepherd puppy en ziet niet waar de fokker het over heeft als hij u vertelt dat uw volwassen hond waarschijnlijk een donkerder basisvachtkleur zal hebben, meer kleuren in de vacht, minder wit over het geheel en zelfs een andere kleur neus!

Rood Merle Australische Herder

De reden waarom goed geïnformeerde Australische Herder fokkers dit soort veranderingen van tevoren kunnen voorspellen komt neer op het verschil tussen het fenotype (uiterlijk) en het genotype (genetica) van uw hond.

Hier zijn enkele bekende genetische veranderingen die veel (maar niet alle) Aussie-puppy’s doormaken wanneer de puppyvacht uitwaait en de volwassen vacht begint in te groeien:

 • Bi-color of merle-achtige pups worden driekleur.
 • Lichte puppy vachtkleuren worden donkerder en rijker.
 • Markeringen en ticking beginnen in de hele vacht te verschijnen.
 • Witte aftekeningen in de puppytijd worden kleiner op de volwassen vacht.
 • Puppy gezichtsmasker kleuren en markeringen veranderen op volwassen leeftijd.
 • Oogkleur verandert, wordt lichter of donkerder op volwassen leeftijd.
 • Neus-, lip-, ooglid- en pootkussenkleuren veranderen op volwassen leeftijd.

Laten we eens kijken naar de genen die kleur en patroon in de vacht van uw puppy regelen. Omdat ze niet hetzelfde zijn.

De kleur krijgen die je wilt

Het kan een jaar of langer duren voordat vacht, neus, ogen en andere belangrijke kleuren overgaan van puppykleuren naar volwassen hondenkleuren. U moet dus kunnen vertrouwen op het vermogen van uw fokker om te voorspellen hoe de pups zullen worden.

Als je een nestje red merle Australian Shepherd puppies wilt, is de beste aanpak om een fokker te vinden die gespecialiseerd is in het red merle vachtpatroon om je te helpen je pup te kiezen op basis van genetica van de ouders (genotype). En vergeet niet dat je ook een fokker nodig hebt die de gevaren van het merle gen begrijpt, en die op verantwoorde wijze honden met het merle gen fokt.

Oorsprong van de Red Merle Aussie

Het “Australische” deel van de naam van de Aussie is niet helemaal juist. Deze honden kunnen eigenlijk hun moderne afkomst helemaal terugvoeren naar Europa. Na verloop van tijd migreerden hun Europese eigenaren naar Australië en vervolgens naar Amerika, waarbij ze onderweg strategische kruisingen maakten.

De huidige vachtkleuren van de Australische herder vertonen nog steeds sporen van deze invloeden, geërfd van de Pyreneese herder en verschillende Collie rassen. Hieronder valt ook de geliefde Border Collie.

Red Merle Australische Herder Temperament

Er is een reden waarom de Australian Shepherd zo populair is. Het is de 16e meest populaire raszuivere huishond in de Verenigde Staten (van de 193 raszuivere hondenrassen). Deze honden zijn slim, atletisch, plezierig, energiek en zeer hardwerkend. Eigenaren beschrijven de Aussie vaak als een “klittenband” hond. Ze zijn gereserveerd tegenover vreemden, maar ongelooflijk liefdevol en aanhankelijk tegenover “hun” mensen.

Dit betekent wel dat u zeer ijverig moet zijn in het socialiseren van uw nieuwe puppy. Dit betekent dat u hem elke dag mee uit moet nemen en ervoor moet zorgen dat hij veel verschillende mensen ontmoet en aan veel verschillende ervaringen wordt blootgesteld voordat de kritieke periode voor socialisatie eindigt op een leeftijd van ongeveer 12-14 weken. Dit zal ervoor zorgen dat uw hond niet te verlegen of reactief is tegenover vreemden.

Zijn roodharigen pittiger?

Een veel voorkomende vraag van veel toekomstige of nieuwe red merle Australian Shepherd eigenaren is of de vacht het temperament kan beïnvloeden.

Het meest nauwkeurige antwoord dat onderzoekers tot nu toe hebben gevonden is “waarschijnlijk niet”. Onderzoekers die de genetica van muizen bestudeerden ontdekten een overeenkomst tussen een gen voor rood haar bij muizen en een gen voor rood haar bij mensen dat lijkt te voorspellen wat zij een “schurftig” temperament noemen.

Maar het gen dat de rode vachtkleur veroorzaakt bij Australische herders is een heel ander gen en is, tot nu toe tenminste, niet in verband gebracht met temperamentproblemen.

Ontmoet de ouders!

Fokkers en onderzoekers wijzen eerder op het cruciale belang van het selecteren van goede fokdieren (ouderdieren). Deze honden vertonen zowel gewenste temperament- als uiterlijke kenmerken.

Als u nog steeds op zoek bent naar uw nieuwe red merle Australian Shepherd puppy, zorg er dan voor dat de fokker die u kiest u toestaat beide ouderdieren te ontmoeten en er tijd mee door te brengen voordat u zich definitief aan een puppy verbindt.

Het temperament van de ouderhond is nog steeds de beste determinant van het temperament van uw puppy als hij volwassen is.

Red Merle Australian Shepherd Gezondheid

Zoals we hebben gezien, kan het merle kleur gen problematisch zijn voor een Australian Shepherd wanneer beide ouders het gen bijdragen aan een pup. Dit wordt een “double-merle” genoemd en wordt geassocieerd met een verscheidenheid aan mogelijke gezondheidsproblemen. Vooral oor- en oogproblemen.

Echter, de single merle hond, hoewel minder risicovol dan double merle, heeft ook iets meer kans op deze problemen dan een effen gekleurde hond.

Red of double red merle Australian Shepherd honden die blauwe ogen en/of een overwegend witte spectrumkleurige vacht erven, kunnen ook gevoeliger zijn voor zonlicht en meer risico lopen op oog- en huidschade, zonnebrand en aan de zon gerelateerde kanker.

Red Merle Australian Shepherd Verzorging

De Australische Herder als ras krijgt op volwassen leeftijd een dikke, lange, golvende, dubbellaagse vacht. Echte werkende Aussies hebben deze vacht echt nodig. Hij heeft een waterafstotende buitenlaag en een isolerende binnenlaag, voor bescherming tegen de elementen.

De Australische Herder heeft deze vacht ook nodig om het hele jaar door beschermend te zijn. Dit betekent dat wanneer de seizoenen twee keer per jaar veranderen, u kunt verwachten dat uw hond gaat verharen….en verharen….en verharen. Deze verharingscycli vullen de vachtlagen aan, zodat ze hun werk goed kunnen doen.

Voor de rest is er geen echt verschil tussen zwarte, blue merle, rode of red merle Australian Shepherd verzorging en vachtverzorging behoeften.

De enige uitzondering zijn Aussies met een overwegend witte vacht. Deze kunnen een gevoeligere huid hebben door blootstelling aan de elementen. Voor deze pups moet u veel ontwarrende spray gebruiken en voorzichtig zijn met het uitborstelen van klitten en viltjes.

Uw Red Merle Australian Shepherd

We hopen dat dit diepgaande artikel over de oorsprong van het red merle Australian Shepherd vachtpatroon u een nieuw inzicht heeft gegeven in de mooie en unieke kleuren van de Aussie.

Het bestuderen en leren over canine genetica is een discipline die gemakkelijk een leven lang kan duren. Hoeveel je ook leert, er valt altijd nog meer te leren en te ontdekken!

Tenzij je de ambitie hebt om zelf Australian Shepherds te fokken, is de beste manier om je persoonlijke genetische leercurve te verkorten terwijl je op zoek bent naar een pup, te werken met een goed geïnformeerde fokker die uitstekende genetische fokgegevens bijhoudt en genetische pre-testen uitvoert op ouderhonden.

Met deze aanpak heeft u de beste kans om een gezonde pup te kiezen met prachtige kleuren en een verrukkelijke persoonlijkheid om jarenlang van te genieten.

Referenties en bronnen

Jones, L., et al, “The Australian Shepherd Breed History,” The United States Australian Shepherd Association, 2018.

Johnson, G.P., “Basic Genetics: Inheritance of Color and Pattern,” The Australian Shepherd Club of America, 2018.

Sharp, C.A., et al, “Eyes / Coat Color FAQs,” Australian Shepherd Health & Genetics Institute, 2019.

Whipps, H., “Gregor Mendel, A Monk and His Peas,” Live Science, 2008.

Kirby, S., “Over de Australische herder,” Skyquake Aussies Kennel,” 2018.

Hedan, B., et al, “Coat color in dogs: identification of the Merle locus in the Australian Shepherd breed,” MBC Journal of Veterinary Research, 2006.

Johnson, L., “Grooming Your Australian Shepherd,” Australian Shepherds Furever Rescue, 2016.