Rode Mini Goldendoodle Vachttypes en verzorgingstips

rode mini goldendoodle

Een rode mini Goldendoodle is een kleinere versie van de traditionele Goldendoodle, met een rode vacht. Deze mixen worden meestal tussen de 13 en 20 centimeter groot, maar grootte en andere kenmerken zullen minder voorspelbaar zijn als je een eerste generatie mix kiest! Welke vachtkleur u ook kiest, een mini Goldendoodle pup zal aanhankelijk, mensgericht en erg slim zijn. Maar, hoe krulleriger hun vacht, hoe meer verzorging ze nodig hebben. Deze kleine mix is dus niet geschikt voor elk huis.

Inhoud

Bent u klaar om uit te vinden of een rode mini Goldendoodle geschikt is voor uw gezin?


Wat is een Rode Mini Goldendoodle?

De Goldendoodle is een populair modern gemengd ras. Deze kruising combineert de klassieke familiehond, de Golden Retriever, met de slimme, energieke Poedel! Honden van gemengde rassen zijn de afgelopen decennia enorm in populariteit gestegen en zijn een veel voorkomende keuze geworden voor zowel gezinnen als individuen. En, zoals veel andere hondentrends, streefden mensen ernaar om de Goldendoodle kleiner te maken.

In plaats van Golden Retrievers te fokken met Standaard Poedels, begonnen fokkers Miniatuur Poedel ouders te gebruiken. Dit leverde de Miniatuur Goldendoodle op. Kleinere maten werden consistenter gemaakt door de kleinste nakomelingen samen te fokken, om meer betrouwbare eigenschappen te creëren. Maar, als een gemengd ras, kunnen eigenschappen zoals grootte nog steeds onvoorspelbaar zijn totdat uw puppy volgroeid is.

Rood verwijst naar de kleur van een mini Goldendoodle pup. Zowel Poedels als Golden Retrievers kunnen rood zijn. Maar, dit is misschien niet rood zoals je denkt! In plaats van een brandweerwagenrood, zullen de honden een verbrande, roestige tint aan hun vacht hebben. Deze kleur kan ook omschreven worden als roodbruin, kastanjebruin of roodgoud.

Rode Mini Goldendoodle Uiterlijk

De rode vacht kan van pup tot pup iets verschillen. Maar over het algemeen hebben rode mini Goldendoodles een roestige, auburn kleur. Ze zijn donkerder dan de populaire abrikooskleurige Goldendoodles. Sommige kunnen ook kleine witte vlekjes hebben, vooral op hun borst. Maar de meeste hebben een effen kleur over hun hele lichaam.

Het bonttype zal variëren afhankelijk van de generatie van uw pup en de genen die hij van zijn ouders erft. Golden Retrievers hebben een middellange, dubbel gelaagde vacht. Hij kan wat golven en veren hebben, of recht zijn. Poedels, aan de andere kant, hebben zeer strakke krullen of koordvacht. De vacht van een Mini Goldendoodle kan overal tussen deze twee uitersten vallen. Maar omdat krullend haar een gewenste eigenschap is, zul je het waarschijnlijk zien in latere generatie mixen.

rode mini goldendoodle

Hoe groot wordt een Mini Goldendoodle?

De miniatuur Goldendoodle werd voor het eerst gefokt voor mensen die een Goldendoodle wilden maar niet de ruimte of kracht hadden voor zo’n grote hond. Mini Goldendoodles kunnen gelukkig zijn in kleinere huizen dan een standaard mix, hoewel ze net zo energiek en tijdrovend zijn om voor te zorgen!

De grootte kan nog steeds variëren bij een mini Goldendoodle, hoewel ze meestal veel kleiner zijn dan een standaard versie van deze mix. Een eerste generatie mini Goldendoodle combineert een miniatuur Poedel met een Golden Retriever. Hun hoogte kan dus variëren van 10 tot 24 centimeter. Het volwassen gewicht kan variëren van 10 tot 75 pond.

Een volgroeide mini Goldendoodle met kleinere ouders zal eerder kleiner zijn. Vrouwtjes hebben ook de neiging om kleiner te worden dan mannetjes. Mixen van de eerste generatie zijn minder voorspelbaar dan latere, omdat hun ouders het meest verschillend zijn en zij elke mix van eigenschappen van hen kunnen erven. Dus, om een kleinere gegarandeerde volwassen grootte te krijgen, kies je een multigen Goldendoodle met kleine ouders. Gemiddeld worden deze mixen tussen de 13 en 20 centimeter groot.

Rode Mini Goldendoodle Temperament

Temperament verschilt van hond tot hond. Het ras kan de temperamentkenmerken beïnvloeden, maar ook het vroege leven van uw hond. Over het algemeen is een Goldendoodle een vriendelijke, aanhankelijke en sociale mix. Ze vormen een sterke band met hun naaste familie en staan erom bekend dat ze goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze met hen worden opgevoed.

Het zijn zeer intelligente honden, dus kunnen ze de training snel aan. Maar het nadeel hiervan is dat ze veel mentale stimulatie nodig hebben. Als u ze zichzelf laat vermaken, kunnen ze dat doen op destructieve, ongewenste manieren, zoals blaffen, graven of kauwen op dingen die u niet wilt. Vooral als ze daarmee uw aandacht verdienen!

Socialisatie is van vitaal belang vanaf jonge leeftijd om ervoor te zorgen dat uw mini Goldendoodle de vriendelijkste, meest zelfverzekerde persoonlijkheid heeft. Een gebrek aan goede socialisatie kan leiden tot angstigheid en zelfs agressie als volwassen hond.

Behoefte aan beweging en training

Zoals bekend zal deze mix slim en mensgericht zijn. Het voordeel van deze eigenschappen is dat mini Goldendoodles meestal genieten van en slagen in training. Positieve beloningstechnieken zijn het beste, omdat deze honden vaak voedsel gemotiveerd zijn en graag willen behagen. Deze methoden bouwen ook voort op de sterke band tussen u en uw hond. Houd de sessies kort, succesvol en consequent voor de beste resultaten!

Het potentiële nadeel van deze eigenschappen is dat uw hond veel meer van uw tijd en aandacht in beslag zal nemen dan u zich in eerste instantie misschien realiseert. Mini Goldendoodles zijn kleiner dan de standaardversie van deze mix, maar ze zijn niet minder energiek. Ze hebben dagelijks beweging buitenshuis en dagelijkse mentale stimulatie nodig.

Beweging kan in enorm veel vormen voorkomen. U kunt gaan zwemmen, wandelen, of zelfs energieke spelletjes spelen zoals apporteren. Het is een goed idee om te investeren in een aantal interactieve hondenspeeltjes om ervoor te zorgen dat uw Goldendoodle gelukkig en gestimuleerd is, zelfs wanneer u een korte pauze moet nemen.

Red Mini Goldendoodle gezondheid en verzorging

Honden van gemengde rassen zijn nogal controversieel. Sommige mensen hebben er een hekel aan omdat het veel moeilijker is om te voorspellen welke eigenschappen je zult krijgen, en onbetrouwbare fokkers hebben meer kans om op de trend in te springen en ongezonde, onstabiele honden te produceren. Maar gemengde rassen kunnen een geweldige manier zijn om de genetische diversiteit en de gezondheid van honden te vergroten.

Ondanks de verhoogde genetische diversiteit bij honden van gemengde rassen, kan een Goldendoodle vatbaar zijn voor dezelfde gezondheidsaandoeningen als zijn ouderrassen. Gezondheidstesten vóór het fokken kunnen het risico van het doorgeven van deze problemen minimaliseren, maar het zal niet elk risico uitsluiten dat pups een gezondheidsprobleem krijgen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen voor mini Goldendoodles zijn:

 • Kanker
 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Pyometra
 • Pigmentaire Uveïtis
 • Spierdystrofie
 • Patellaire luxatie
 • Progressieve Retinale Atrofie

Mini Goldendoodle Verzorging en Hypoallergeniciteit

De exacte verzorgingsbehoeften van uw miniatuur Goldendoodle zullen afhangen van het vachttype dat zij van hun ouders erven. Honden van de eerste generatie zijn het minst voorspelbaar, en de meeste kans om de rechte dubbel gelaagde vacht van de Golden Retriever te hebben. Rechte vacht, of vacht met een zeer lichte golf is minder gevoelig voor klitten, maar zal niet verharen.

Goldendoodles met een gekrulde vacht zullen meer verzorging nodig hebben. Verharende haren worden in hun vacht opgevangen in plaats van dat ze in huis vallen. Maar dit kan leiden tot klitten en knopen in hun haar. Als u ze niet verzorgt (in sommige gevallen dagelijks), kunnen deze knopen veranderen in klitten. Een vervilte vacht is pijnlijk voor uw hond en moet soms helemaal worden afgeschoren.

Een weinig verharende, hypoallergene vacht is een belangrijk verkoopargument voor moderne Doodle honden zoals de mini Goldendoodle. Studies hebben echter gemengde meningen aangetoond over het al dan niet bestaan van hypoallergene honden. Het allergeen dat een reactie veroorzaakt bij honden zit in hun huidschilfers, speeksel en zweet, en niet in hun haar zelf. U kunt dus nog steeds reageren op een “hypoallergene” hond. En individuele honden van hetzelfde ras kunnen een verschillende uitwerking hebben.

Het implementeren van een goede schoonmaakroutine is een goede manier om allergenen in uw huis te verminderen. Breng wat tijd door met uw gekozen Goldendoodle voordat u ze mee naar huis neemt om te zien of ze uw allergiesymptomen uitlokken. En haal iemand anders in huis om hun verzorging buiten te doen, zodat u niet in nauw contact komt met die vervelende allergenen op speeksel bedekte haren en huidschilfers.

Mini Goldendoodle Levensduur

Levensduur kan moeilijk te voorspellen zijn bij honden van gemengde rassen. We kunnen immers niet voorspellen welke gezondheidsproblemen onze honden in de toekomst kunnen treffen. Maar door te kijken naar de gemiddelde levensduur van de zuivere ouderrassen, kunnen we een algemeen idee krijgen. Gemiddeld worden Golden Retrievers 12 jaar oud. Dwergpoedels hebben een iets langer gemiddelde, van iets minder dan 14 jaar.

Kleinere honden hebben de neiging om gemiddeld langer te leven dan honden van grote rassen. Er is dus een kans dat uw miniatuur Goldendoodle langer zal leven dankzij hun grootte. Maar studies hebben ook aangetoond dat honden van gemengde rassen gemiddeld langer leven dan raszuivere honden. Dus, gemiddeld zou een Goldendoodle tot ver in hun tienerjaren moeten leven. Vooral als u ze de best mogelijke zorg biedt!

Is een Rode Mini Goldendoodle een goed huisdier?

Voor een actief gezin met veel tijd voor training en verzorging kan een mini Goldendoodle een geweldig huisdier zijn. Rode mini Doodles zijn net zo’n goed huisdier als elke andere kleur! En hun prachtige vacht zal zeker veel complimenten krijgen.

Maar, dit ras is niet voor iedereen geschikt. Omdat het een gemengd ras is, kunnen mini Goldendoodles nogal onvoorspelbaar zijn. Er is dus geen garantie dat u een hond mee naar huis neemt die uw allergieën niet activeert. En ondanks hun kleinere formaat hebben mini Goldendoodles een zeer grote behoefte aan beweging en mentale stimulatie. Het niet voldoen aan deze behoeften is een belangrijke reden waarom veel mensen denken dat deze honden “gek” en oncontroleerbaar zijn.

Mini Goldendoodles kunnen gelukkiger zijn in kleinere huizen dan de standaard variëteit. Maar ze hebben dagelijkse beweging, training en verzorging nodig. U moet ze ook van jongs af aan socialiseren om agressie en angst te voorkomen. Hun kleine formaat is geen excuus om de training te verslappen. Training is van vitaal belang voor de veiligheid van uw hond, maar ook voor de veiligheid van kwetsbare mensen of kinderen in hun omgeving.

Zorg ervoor dat je eerlijk bent tegen jezelf over hoeveel tijd je kunt besteden aan een hond voordat je je vestigt op de mini Goldendoodle. Deze sociale, energieke honden hebben vaak veel meer zorg nodig dan mensen zich realiseren.

Het vinden van rode Mini Goldendoodle Puppies

Boven alles moet uw prioriteit liggen bij het vinden van een gerenommeerde fokker bij het zoeken naar een mini rode Goldendoodle. Honden van gemengde rassen zoals deze zijn erg populair, wat betekent dat de markt wemelt van de ongezonde pups en beruchte fokkers. Dit omvat puppyfabrieken, dierenwinkels, enzovoort. Kies een fokker die bewijs levert van gezondheidstesten, die de beste zorg biedt voor hun honden en pups, en die veel kennis heeft van de mix. Een puppy krijgen is niet iets om overhaast te doen!

Sommige fokkers zullen zich specialiseren in bepaalde kleuren. U kunt dus meer succes hebben bij het vinden van een rode pup door te zoeken naar fokkers die uitsluitend roodgetinte honden fokken. Maar in andere gevallen moet u misschien op een wachtlijst gaan staan voor specifieke kleuren.

De prijs weerspiegelt vaak de populariteit van hondenrassen. En, mini Goldendoodles zijn een populaire mix! De kosten van deze puppies zullen variëren afhankelijk van de vraag, vachtkleur, vachttype, generatie, enzovoort. Maar, de meeste mini Goldendoodles kosten tussen $1200 en $2500. Voor een goedkopere optie kunt u overwegen om een reddingshond te kiezen! Ze zullen net zo liefdevol zijn als een puppy, en kunnen zelfs wat basistraining hebben om je dat beetje werk en tijd te besparen.

Apricot vs Rode Mini Goldendoodle

Rood en abrikoos zijn twee van de meest populaire kleuren voor de miniatuur Goldendoodle mix. En ze lijken erg op elkaar, dus veel mensen halen de twee kleuren door elkaar! Echter, rode mini Goldendoodles hebben meestal een donkerder, meer gepigmenteerde vacht dan abrikoos variëteiten. De abrikozenhonden zijn meer goudkleurig en minder rood! Maar, het label dat een fokker erop plakt kan te maken hebben met persoonlijke mening en de populariteit van elke kleur. Apricot Goldendoodles zijn erg populair, dus een pup zal wellicht eerder verkocht worden als ze abrikoos genoemd worden.

Apricot en rode mini Goldendoodles kunnen ook in andere kenmerken verschillen. Inclusief hun haartype, algemene uiterlijk en hun exacte persoonlijkheid. Maar deze variatie is meer te wijten aan de kenmerken die ze van hun ouders erven, dan aan een verband met de vachtkleur.

Is een Rode Mini Goldendoodle geschikt voor mij?

De rode mini Goldendoodle heeft een prachtige vacht en dezelfde potentiële eigenschappen als de standaard Goldendoodle, in een kleinere verpakking! Deze mix heeft veel beweging, training en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Maar in het juiste huis kunnen ze een geweldige metgezel zijn.

Heeft u al een miniatuur rode Goldendoodle thuis? Of bent u nog steeds op zoek naar uw perfecte Doodle mix?

Meer Goldendoodle Gidsen

Referenties en bronnen

 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Cutler, J. (et al), ‘Puppy Socialization Practices of a Sample of Dog Owners From Across Canada and the United States’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2017).
 • Deldalle, S. & Gaunet, F. ‘Effects of 2 Training Methods on Stress-Related Behaviors of the Dog (Canis Familiaris) and on the Dog-Owner Relationship’, Journal of Veterinary Behavior (2014).
 • Makowska, I. ‘Review of Dog Training Methods: Welzijn, leervermogen en huidige normen’, BCSPCA (2018)
 • Beuchat, C. ‘The Myth of Hybrid Dog Vigor… is a Myth’, The Institute of Canine Biology (2014)
 • Arendt, M. (et al), ‘The ABCC4 Gene is Associated with Pyometra in Golden Retriever Dogs’, Scientific Reports (2021).
 • Townsend, W. (et al), ‘Golden Retriever Pigmentary Uveitis: Challenges of Diagnosis and Treatment’, Veterinary Ophthalmology (2020).
 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Burnett, E. (et al), ‘How Much is that Doodle in the Window? Exploring Motivations and Behaviors of UK Owners Acquiring Designer Crossbreed Dogs (2019-2020)’, Canine Medicine and Genetics ().
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Urfer, S. (et al), ‘Risk Factors Associated with Lifespan in Pet Dogs Evaluated in Primary Care Veterinary Hospitals’, Journal of the American Animal Hospital Association (2019).