Is de Rode Rottweiler een rashond?

rood gekleurde rottweiler hond

Een rode Rottweiler ziet er misschien uit als een Rottie mix, maar een recessief gen kan deze roestbruine tint vacht veroorzaken bij een raszuivere Rottweiler. Hoewel rode Rottweilers bestaan, zijn ze ongewoon. Er zijn ook enkele andere ongewone Rottweiler vachtkleuren zoals blauw en albino. Vandaag concentreren we ons op de rode Rottweiler en hoe hij die niet-traditionele kleur krijgt. We bekijken of u uw rode Rottie kunt showen, waar u deze kleur raszuivere of gemengde puppy kunt vinden, en wat een unieke tint betekent voor de gezondheid en het temperament van een rashond.

Inhoud

Rottweilers staan bekend om hun zwarte vacht met opvallende bruine aftekeningen, maar wist je dat er ook andere zeldzame Rottweilerkleuren zijn? Maar wat zijn de voor- en nadelen van een rode Rottweiler? Zijn ze gemakkelijk te vinden? Hebben ze gezondheidsproblemen? Als u geïnteresseerd bent in een rode Rottweiler als uw volgende huisdier, vertellen wij u wat u moet weten over deze unieke hond.


Wat is een rode Rottweiler?

Vachtkleur bij alle honden wordt bepaald door genetica. Bij Rottweilers produceren de dominante genen voor vachtkleur een zwarte vacht met tan aftekeningen. De meeste Rottweilers hebben deze klassieke vachtkleur. Rode of andere zeldzame vachtkleuren kunnen voorkomen bij Rottweilers wanneer de normale dominante genen worden vervangen door recessieve genen die een andere kleur produceren.

Om een recessieve eigenschap zoals de rode vachtkleur bij een Rottweiler te laten zien, moeten in het algemeen beide ouders van een pup de genen dragen en doorgeven aan hun nakomelingen.

Bij raszuivere Rottweilers kan dit sporadisch maar op natuurlijke wijze gebeuren, wanneer een roodharige Rottweiler onverwacht wordt geboren. Het kan ook opzettelijk gebeuren als een fokker met opzet selecteert op rood bij zijn honden. De andere manier om een rode Rottweiler te krijgen is natuurlijk door een Rottweiler te kruisen met een ander ras dat van nature een rode vacht heeft, waardoor een hond van een gemengd ras ontstaat.

Rode Vachtkleur bij Honden

De grote verscheidenheid aan vachtkleuren en -tinten bij honden komt voort uit slechts 2 pigmenten: zwart (eumelanine) en rood (phaeomelanine). Het zwarte pigment kan genetisch worden verdund tot andere kleuren zoals bruin en grijs. Evenzo kan het rode pigment leiden tot vachten die geel, bruin of crème zijn. Het rode pigment beïnvloedt alleen het haar van de hond, terwijl het zwarte de kleur van het haar, de neus en de ogen beïnvloedt.

Er zijn een handvol genen die de verschillende soorten hondenvachtpatronen beïnvloeden. De zwarte vacht van de Rottweiler met bruine punten komt van genen op de zogenaamde A (agouti) locus. Bij een rode Rottweiler worden de markeringen vaak gemaskeerd, en kan de vacht van de hond effen rood lijken.

Traditionele Rottweiler vs Rode Rottweiler

De meeste Rottweiler fokkers fokken honden met de klassieke Rottweiler vachtkleur. De officiële Amerikaanse Kennel Club rasstandaard vraagt om een zwarte vacht met ofwel tan, roest, of mahonie markeringen. De locaties en de hoeveelheid van de markeringen zijn specifiek gedefinieerd, met weinig variatie toegestaan in honden van showkwaliteit.

Rode Rottweilers hebben een rode of roodbruine vachtkleur. Hun aftekeningen zijn meestal verborgen of minder uitgesproken dan die van traditionele Rottweilers. Dit komt omdat, zoals we al zeiden, het rood aftekeningen kan maskeren, waardoor de vachten een algemene solide uitstraling krijgen.

Als uw rode Rottweiler raszuiver is, kunt u verwachten dat andere aspecten van zijn uiterlijk zoals hoogte en gewicht hetzelfde zijn als een normale Rottweiler. Hetzelfde geldt voor het temperament. Maar als uw rode Rottweiler is ontstaan door kruising van een Rottweiler met een ander hondenras, dan kunnen er aanzienlijke verschillen zijn in uiterlijk en temperament.

Gezondheid van de rode Rottweiler

Rode vachtkleur is op zich niet ongezond, maar er is wetenschappelijk bewijs dat het opzettelijk fokken van honden met een recessief vachtkleurgen enkele negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Uit een studie van Labrador Retrievers bleek dat Labs met een chocolade vacht (veroorzaakt door een recessief gen) een kortere levensverwachting en meer gezondheidsproblemen hebben dan gele of zwarte Labs.

Aangezien rode kleuring bij Rottweilers zeldzaam is, kan het fokken voor de rode kleur in een beperkte genenpoel leiden tot gezondheidsproblemen in verband met inteelt en een gebrek aan genetische diversiteit. Een “toevallige” rode Rottweiler kan gezonder zijn dan een die specifiek gefokt is voor de rode kleur. Een rode Rottweiler mix kan ook profiteren van een grotere genetische diversiteit.

Houd in gedachten dat Rottweilers in het algemeen bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen kunnen hebben, waaronder heup- en elleboogdysplasie, hart- en oogproblemen, en een ernstige aandoening genaamd juveniele laryngeale verlamming en polyneuropathie (JLPP).

Een fokker vinden

Het kan een uitdaging zijn om een rode Rottweiler te vinden, omdat dit een zeldzame vachtkleur voor het ras is. Fokkers die geregistreerd zijn bij officiële hondenrassenorganisaties fokken voor de klassieke black and tan vachtkleur. Het is mogelijk dat er onverwacht een rode pup geboren wordt, maar dit komt niet vaak voor.

Ga voorzichtig te werk als u een fokker vindt die zegt dat ze raszuivere rode Rottweilers hebben. Omdat de rode kleur zeldzaam is en veroorzaakt wordt door een recessief gen, kunnen gezondheidsproblemen een probleem zijn en is genetisch onderzoek een must.

Wees u ervan bewust dat sommige fokkers kunnen proberen een Rottweiler mix als een raszuivere rode Rottweiler te laten doorgaan. Anderen zijn misschien meer openhartig en vertellen u dat hun rode Rottweilers in feite mixen zijn.

Rode Rottweiler Mengelingen

Er zijn verschillende hondenrassen die bekend staan om hun rijke rode vacht. Ze omvatten de Ierse Setter, Dogue de Bordeaux, Vizsla, American Pit Bull Terrier, Rhodesian Ridgeback, Poedel, en Cocker Spaniel, om er een paar te noemen.

Als u uw hart heeft verpand aan een rode Rottweiler, kan het kiezen van een Rottweiler gemengd met een van deze rassen een goede keuze zijn. Deze andere roodgekleurde rassen kunnen ook een optie zijn als de rode vachtkleur voor u meer prioriteit heeft dan een specifiek ras.

Hoewel echte rode Rottweilers aantrekkelijk zijn, zijn ze ook zeer zeldzaam, dus zorg ervoor dat u een open geest houdt bij het zoeken naar uw volgende viervoeter.

Meer informatie over Rottweilers

Referenties

  • Dog Coat Color: Genetische testen. AnimaLabs, 2016.
  • De kleur van een hond kan de levensduur beïnvloeden, gezondheidsproblemen vergroten. ScienceDaily, 2018.
  • Juveniele Laryngeal Paralysis & Polyneuropathie (JLPP) bij Rottweilers. Universiteit van Missouri-Columbia College of Veterinary Medicine.
  • Williams, K., Buzhardt, L. Genetics Basics: Vachtkleur genetica bij honden. VCA Dierenziekenhuizen.
  • Galusha, R. Gezondheidsverklaring voor de Amerikaanse Rottweiler Club. Amerikaanse Rottweiler Club, 2019.