Pointer Pit Bull Mix – Is deze levendige kruising de juiste keuze voor u?

Pointer Pitbull Mix

Welkom bij onze gids voor de Pointer Pit Bull mix!

Denkt u erover om te kiezen voor een Pointer Pit Bull mix? Zoals veel gemengde honden is deze energieke hond zeker populair.

Maar past de Pointer Pit Bull mix wel bij uw gezin?

Je leert over de oorsprong van deze mix, en hoe de ouderrassen zouden kunnen combineren in termen van uiterlijk, temperament en gezondheid. We bekijken de voor- en nadelen van de Pointer Pit Bull mix, en helpen je te beslissen of deze pup geschikt is voor jou.

Voordat we ingaan op de oorsprong van de Pointer Pit Bull mix, laten we eerst eens kijken naar de controverse rond gemengde of ‘designer’ honden.

De ‘Designer Dog’ Controverse

Voorstanders van zuivere rassen beweren dat deze dieren meer voorspelbaar zijn in termen van uiterlijk, temperament en algemene gezondheid. Zij beweren dat verantwoordelijk fokken rasspecifieke genetische problemen kan verminderen.

Onderzoek suggereert echter dat raszuivere honden nog steeds een groter risico lopen op erfelijke aandoeningen dan gemengde rassen. Beperkte genenpools en inteelt leiden tot een overheersing van gelijkaardig genetisch materiaal, wat leidt tot gezondheidsproblemen en “verlies van kracht”.

“Designer” honden hebben zeker meer gevarieerd genetisch materiaal. Voorstanders van gemengde rassen suggereren dat deze pups in feite een lager risico hebben op het ontwikkelen van rasspecifieke erfelijke aandoeningen. Er is enig bewijs voor deze bewering.

Daarom is het belangrijk om te zoeken naar gerenommeerde en betrouwbare fokkers, of je nu een ‘designer’ hond of een raszuivere zoekt.

Waar komt de Pointer Pit Bull Mix vandaan?

Pointers verschenen voor het eerst in Engeland rond 1650, en werden gebruikt als jachthonden naast windhonden gedurende de 17e eeuw. Na de uitvinding van de geweren, werden Pointers populaire jachthonden.

De term “Pit Bull” is echter eigenlijk een classificatie die verwijst naar een groep rassen.

In het 19e eeuwse Groot-Brittannië werden nu uitgestorven rassen gekruist om de voorvader te creëren van de moderne rassen die als Pit Bulls worden geclassificeerd. Deze omvatten de American Pit Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Bull Terrier, Miniature Bull Terrier en Staffordshire Bull Terrier.

Pit Bulls werden oorspronkelijk gefokt voor de bloedsport. Nadat dit in 1835 verboden werd, begonnen Pit Bulls gebruikt te worden voor illegale hondengevechten.

Pit Bulls zijn echter nuttig als vanghond, familiegenoot, therapiedier en politiehond.

Helaas vormen ze nog steeds een groot deel van de honden die gebruikt worden bij illegale gevechten.

Leuke feiten over de Pointer Pit Bull Mix

Het jachtinstinct van een Pointer Pit Bull mix wordt al duidelijk als hij twee maanden oud is!

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verscheen een Pit Bull die de VS vertegenwoordigde op Amerikaanse propaganda posters.

Pointer Pit Bull Mix Verschijning

Een Pointer Pit Bull mix kan meer op één ouder lijken, of een mix van de kenmerken van beide ouders hebben.

De Pointer Pit Bull mix heeft een atletisch, sierlijk uiterlijk. Zijn vacht kan verschillende kleuren hebben, met of zonder markeringen, en hij heeft flaporen. Pointers variëren tussen 23 en 28 centimeter in hoogte, en wegen ongeveer 45 tot 75 pond.

Pit Bulls staan ergens tussen de 17 en 21 centimeter hoog, en wegen ongeveer 30-60 pond. Het zijn stevig gebouwde, gespierde honden, met een wigvormig hoofd, wijd geplaatste ogen en half gepunte oren.

Net als Pointers kan hun vacht verschillende kleuren hebben, met of zonder markeringen.

Vandaar dat de Pointer Pit Bull mix waarschijnlijk een middelgrote, gespierde hond is. Net als hun ouderrassen heeft de Pointer Pit Bull mix een korte, onderhoudsarme vacht, in verschillende kleuren.

Pointer Pit Bull Mix Temperament

Pit Bulls worden bestempeld als een agressief ras, maar zit er enige waarheid in deze reputatie?

Pit Bulls werden oorspronkelijk gefokt om kleinere dieren op te sporen, te vangen en vast te houden. Ze hebben krachtige kaken en de neiging om te blijven “hangen” als ze eenmaal gebeten hebben.

De CDC meldt dat tussen 1979 en 1998 Pit Bulls verantwoordelijk waren voor meer menselijke sterfgevallen dan enig ander ras. Pit Bull beten zijn waarschijnlijk ernstiger, en geven slachtoffers een hoger risico op infectie, invaliditeit of misvorming.

Kinderen en ouderen lopen meer risico op een aanval dan volwassenen. Daarom hebben meer dan twaalf landen beperkingen of een totaal verbod op Pit Bulls ingevoerd.

Pit Bull eigenaren verklaren echter al snel de loyale, liefdevolle en aanhankelijke aard van hun huisdieren. In 2011 rapporteerde de American Temperament Test Society een slagingspercentage van 82,3% voor de American Bull Terrier, waardoor hij een van de vijf meest stabiele rassen van het land is.

Studies tonen aan dat Pit Bulls eerder agressie vertonen tegen honden dan tegen mensen. Bovendien suggereert onderzoek dat hondenagressie een complexe, multivariate kwestie is die niet alleen wordt beïnvloed door het ras, maar ook door leeftijd, geslacht, reproductieve status, algemene gezondheid en grootte, evenals door sociale factoren, zoals de relatie met het slachtoffer, eerdere verwaarlozing of mishandeling, en socialisatie.

Agressie naar mensen toe, onzekerheid en/of ernstige verlegenheid zijn geen rastypische eigenschappen. Pit Bulls die dergelijke eigenschappen vertonen, mogen niet worden geadopteerd of gebruikt in fokparen.

Pointers, daarentegen, zijn doorgaans vriendelijk en zachtaardig, en zijn over het algemeen goed met alle, behalve zeer jonge kinderen. Een Pointer Pit Bull mix erft waarschijnlijk een energieke, aanhankelijke aard van zijn ouders; het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat Pit Bull temperament kan variëren.

Training van uw Pointer Pit Bull Mix

Pointers kunnen koppig zijn, maar zijn zeer intelligent en leren snel wanneer ze strenge, consequente bevelen en beloningen krijgen. De training moet vroeg beginnen, en ze moeten voldoende gelegenheid krijgen om te socialiseren.

Pit Bulls hebben ook een sterke wil en zullen grenzen verleggen. Pit Bulls zijn laatrijp en kunnen op driejarige leeftijd heel anders zijn dan als pup. Alleen gelaten, kunnen ze verveling en verlatingsangst ervaren, wat kan leiden tot ongewenst gedrag zoals kauwen.

Een Pointer Pit Bull mix erft kenmerken van beide ouders.

Aangezien beide ouderrassen koppig kunnen zijn, zal een Pointer Pit Bull mix een stevige en grondige training nodig hebben van een zelfverzekerde handler, die vroeg begint. Ze hebben ook een uitgebreide socialisatie nodig.

Het is heel belangrijk om op straf gebaseerde training te vermijden, omdat deze tactiek averechts kan werken. Daarentegen staat bekend dat op beloningen gebaseerde training zeer effectief is.

Bekijk onze trainingsgidsen voor meer tips en informatie:

Pointer Pitbull Mix

Pointer Pit Bull Mix Gezondheid

Om de kans op gezondheidsproblemen te beoordelen, kijken we naar de ouderrassen.

Denk eraan: als een van de ouderrassen vatbaar is voor een bepaalde gezondheidstoestand, kan die ook aanwezig zijn in hun gemengde nakomelingen.

Pointer Gezondheid

Pointers staan bekend als redelijk gezonde honden, hoewel er enkele aandoeningen zijn waar het ras vatbaar voor is.

Pointers kunnen echter oogproblemen krijgen zoals progressieve netvliesatrofie, een aandoening die geleidelijk verlies van gezichtsvermogen en blindheid veroorzaakt. De meeste gevallen zijn erfelijk.

Pointers kunnen ook aangeboren doofheid hebben of epilepsie.

Pit Bull gezondheid

Net als Pointers zijn Pit Bulls over het algemeen gezonde honden. Ze kunnen echter de volgende gezondheidsaandoeningen hebben.

Pit Bulls kunnen gevoelig zijn voor huidinfecties, schurft, en ichthyosis, een aandoening die leidt tot een droge, schilferige huid.

Pit Bulls kunnen op oudere leeftijd ook staar ontwikkelen. Staar tast het gezichtsvermogen aan, en kan een operatie vereisen om het te corrigeren.

Aandoeningen die beide rassen gemeen hebben

Pointers en Pit Bulls kunnen Canine Hip Dysplasia (CHD) ontwikkelen. Deze aandoening kan leiden tot kreupelheid en ernstige artritis.

Pointers en Pit Bulls kunnen ook hypothyreoïdie ontwikkelen, een endocriene aandoening waarbij het lichaam niet genoeg schildklierhormoon produceert. Dit ontwikkelt zich op middelbare leeftijd, dus het is belangrijk om veranderingen in de conditie van uw hond bij te houden.

Pointers kunnen hartproblemen krijgen zoals aortavernauwing, meestal te herkennen aan hartruisen. Evenzo kunnen Pit Bulls aangeboren hartafwijkingen hebben, zoals misvorming van de kleppen of onregelmatige hartritmes.

Beide rassen kunnen gevoelig zijn voor allergieën. Antihistaminica of speciale shampoos kunnen helpen deze te beheersen.

Onderzoek suggereert dat het raadplegen van gezondheidsdatabases met stambomen het risico op erfelijke aandoeningen bij honden kan verminderen. Verantwoordelijke fokkers doen dit bij het selecteren van fokkoppels.

Zowel de Pointer als de Pit Bull ouders moeten goede heupscores hebben, een duidelijke oogtest, een recente hartcontrole en een schildklierbeoordeling. Het is belangrijk om het gedrag en het temperament van de Pit Bull ouder te leren kennen.

Gezonde Pointers worden ongeveer 12 tot 14 jaar oud en Pit Bulls kunnen tussen de 8 en 16 jaar oud worden. Een gezonde Pointer Pit Bull mix zal waarschijnlijk een vergelijkbare levensduur hebben.

Zijn Pointer Pit Bull Mixen Goede Gezinshonden?

Met consequente training en socialisatie heeft de Pointer Pit Bull mix het potentieel om een aanhankelijke, liefdevolle hond te zijn.

Ze zijn sterk en energiek, en hebben waarschijnlijk een koppig karakter. Als zodanig vereisen ze een grondige training vanaf jonge leeftijd en een stevige, zelfverzekerde baas.

Onervaren of minder zelfverzekerde eigenaren zouden een ander ras of een andere mix moeten overwegen. Ook zijn Pointer Pit Bull mixen meer geschikt voor kinderloze huishoudens.

Van Pointers wordt verwacht dat ze vogels opsporen en apporteren. Deze aangeboren neiging kan ertoe leiden dat ze andere dieren opjagen.

Pit Bulls kunnen zich agressief gedragen tegenover andere dieren, vooral tegenover ‘vreemde’ honden. Daarom is het niet raadzaam om een Pointer Pit Bull mix in een huis met andere huisdieren te brengen.

Een Pointer Pit Bull mix zal een actieve, energieke hond zijn. Het is dus essentieel dat u hem regelmatig beweging kunt geven om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen of destructief gedrag gaat vertonen.

Een Pointer Pit Bull Mix redden

Als u geïnteresseerd bent in het adopteren van een Pointer Pit Bull mix, zijn er organisaties die gespecialiseerd zijn in het herplaatsen van Pit mixen.

Het kan echter moeilijk zijn voor reddingsorganisaties om uitgebreide achtergrondinformatie te hebben over al hun honden. Bovendien kan het temperament van Pit Bulls variëren, dus u kunt overwegen om een Pointer Pit Bull mix van een fokker te kopen.

Als u niet zeker bent, aarzel dan niet om uw dierenarts om verder advies te vragen.

Het vinden van een Pointer Pit Bull Mix pup

Voordat u investeert in een Pointer Pit Bull mix pup, is het van vitaal belang om wat huiswerk te doen en een betrouwbare fokker te vinden.

Gerenommeerde fokkers zullen het bewijs leveren van de gezondheidsgegevens van de ouderhonden.

Ze moeten ook een gedragsgeschiedenis kunnen geven, wat vooral belangrijk is voor de Pit Bull ouder.

Fokkers moeten graag uw vragen beantwoorden, en de ouderdieren, evenals de pups met hun moeder, voor uw inspectie presenteren.

Opvoeden van een Pointer Pit Bull Mix Puppy

Een Pointer Pit Bull mix is vrij onderhoudsarm als het gaat om verzorging. Hun korte vacht vereist slechts een wekelijkse borstelbeurt om in goede conditie te blijven.

Zorg ervoor dat u de ogen en oren van uw hond wekelijks controleert. De Pointer Pit Bull mix kan de hangende oren van de Pointer erven en kan gevoelig zijn voor infecties en regelmatig schoonmaken zal dit voorkomen. Uw dierenarts kan u laten zien hoe.

Uw Pointer Pit Bull mix heeft baat bij een dagelijkse gebitsreiniging om de mond gezond te houden. U moet ook om de paar weken de nagels knippen.

Het is belangrijk om hondenvoer van hoge kwaliteit te kiezen dat past bij de leeftijd en het activiteitsniveau van uw hond. Wees ervan bewust dat overvoeding of te veel traktaties kunnen leiden tot overgewicht van uw hond.

Lees hier meer over het opvoeden van een Pointer Pit Bull mix pup.

Voor- en nadelen van het krijgen van een Pointer Pit Bull Mix

Cons

Pointer Pit Bull mixen zijn waarschijnlijk sterke, krachtige honden met een koppige inslag. Ze vereisen veel training.

Ze zijn geen goede keuze voor onervaren hondenbezitters of mensen met een gebrek aan vertrouwen.

Een Pointer Pit Bull mix vereist veel lichaamsbeweging. Als ze te lang alleen gelaten worden, kunnen ze verlatingsangst vertonen en destructief gedrag vertonen.

Uw Pointer Pit Bull mix kan te maken krijgen met enkele gezondheidsproblemen die een voortdurende behandeling of zelfs een operatie vereisen. Daarom is het belangrijk om te overwegen of u kunt investeren in een uitgebreide huisdierenverzekering.

Voors

Een Pointer Pit Bull mix kan een liefdevolle en loyale hond zijn die goed reageert op stevige training en consequent gebruik van beloningen.

Ze zijn onderhoudsarm als het gaat om vachtverzorging en vereisen weinig meer dan een wekelijkse schoonmaakbeurt met een borstel om in goede conditie te blijven.

Soortgelijke Pointer Pit Bull Mengelingen en Rassen

Als u een ervaren hondeneigenaar bent die de uitdaging van een Pit Bull mix aankan, kunt u ook overwegen:

Je kunt ook deze Pointer kruising bekijken:

Pointer Pit Bull Mix Reddingen

De volgende organisaties zijn goede plaatsen om je onderzoek te beginnen:

Is een Pointer Pit Bull Mix geschikt voor mij?

Bent u een ervaren, zelfverzekerde hondeneigenaar die een krachtig, energiek huisdier aankan?

Heeft u tijd voor regelmatige lichaamsbeweging, training, socialisatie en spel?

Heeft u een kindvrij huis?

Zal je Pointer Pit Bull mix het enige huisdier zijn?

Zo ja, dan zou een Pointer Pit Bull de hond voor u kunnen zijn.

Bent u de trotse eigenaar van een Pointer Pit Bull mix? Zo ja, dan horen we graag van u!

Neem deel aan het gesprek door hieronder te reageren.

Referenties en bronnen

Amerikaanse Kennel Club

Amerikaanse Pitbull Stichting

Beuchat, C. Gezondheid van raszuivere vs gemengde honden: de actuele gegevens, Institute of Canine Biology, 2015.

Beuchat, C. De mythe van hybride kracht is… een mythe, Instituut voor Kynologie, 2014.

Bini, J. et. al. Mortality, Mauling, and Maiming by Vicious Dogs, Annals of Surgery, 2011.

Houpt, K.A. Genetics of Canine Behavior, Acta Veterinaria, 2007.

Wright, J.C. Canine Aggression: Dog Bites to People, Readings in Companion Animal Behavior, 1996.

Duffy, D. et.al. Breed Differences in Canine Aggression Journal of Applied Animal Behavior Science, 2008.

Sacks, J.J. et.al. Hondenrassen betrokken bij dodelijke aanvallen op mensen in de Verenigde Staten tussen 1979 en 1998 Journal of American Veterinary Medical Association, 2000.

Sampson, J. Hoe de Kennel Club erfelijke aandoeningen in het Verenigd Koninkrijk aanpakt, The Veterinary Journal, 2011.

Seksel, K. Report to the NSW Department of Local Government on Breed Specific Legislation Issues Relating to Control of Dangerous Dogs, 2002.