Pitbull Ear Cropping – Waarom wordt het gedaan en moet het gestopt worden?

pitbull bijsnijden van oren

Vandaag gaan we je helpen om Pitbull ear cropping te begrijpen. De praktijk van het chirurgisch knippen van de oren van een puppy om ze een rechtopstaand uiterlijk te geven. We bekijken de redenen voor het couperen van de oren, hoe het gedaan wordt en de mogelijke problemen die het kan veroorzaken. U helpen beslissen of het een goede keuze is voor uw pup, of beter vermeden kan worden.

Het sterke bewijs is dat Pitbull ear cropping een puur cosmetische ingreep is die deze honden woester kan doen lijken. Helaas denken veel mensen al dat Pitbulls gevaarlijke honden zijn, en ze er meer intimiderend uit laten zien draagt niets bij aan hun publieke imago. Dus waarom willen eigenaren dat dit doorgaat?

Wat is een Pitbull?

Er zijn verschillende honden die gewoonlijk Pitbulls worden genoemd. Hoewel deze honden verschillende rassen zijn, hebben ze gemeenschappelijke voorouders en veel vergelijkbare eigenschappen. Hoewel het waar is dat Pitbulls werden gefokt om te vechten, is dit slechts een deel van hun geschiedenis. Er zijn studies die aantonen dat ze niet agressiever zijn dan vele andere rassen.

Mensen die deze rassen bezitten beschrijven ze als trouw, aanhankelijk, intelligent en speels. Deze kleine tot middelgrote honden hebben een compacte, gespierde bouw met een korte, glanzende vacht die in verschillende kleuren en patronen voorkomt. Hun kenmerkende hoofden zijn breed en wigvormig met prominente jukbeenderen.

Pitbull Puppy Oren

Pitbull pups hebben druppeloren die lijken op die van een Greyhound of Labrador pup. Het zijn van nature zacht gevouwen flappen die een beetje groot lijken voor hun hoofd. Deze oorvorm staat bekend als rozenknop. De naam duidt op een opwaartse krul in het kraakbeen die de gevouwen flap iets optilt en hen een schattig vragend gezicht geeft. Naarmate een Pitbull-pup groeit in hun te grote oorkleppen, lijken hun oren meer in verhouding tot de grootte van hun hoofd.

pitbull oor afsnijden

Pitbull Oren

Als volwassen Pitbull staan de oren meestal rechtop en krullen ze over de top. Sommige Pitbulls hebben flappere oren dan andere, en de grootte en stevigheid kan per ras enigszins verschillen. Alle honden hebben een deel van het oor dat bekend staat als de pinna. Dit is de oorklep die gemaakt is van kraakbeen en bedekt met fluweelachtige huid. Als u de oorschelp optilt, kunt u in de gehoorgang van de hond kijken. Dit is een lange, buisvormige structuur die doorloopt tot aan het trommelvlies, waarvan slechts een klein deel te zien is.

Pitbull oren knippen

Pitbull ear cropping wijzigt de natuurlijke vorm van de oren van de Pitbull door een deel van de pinna te verwijderen zodat het kraakbeen rechtop staat. Deze chirurgische ingreep wordt alleen gedaan bij puppies, nooit bij volwassen honden. Puppy’s zijn meestal tussen de 9 en 12 weken oud wanneer de ingreep wordt uitgevoerd. De reden hiervoor is dat, als puppies groeien, het oorkraakbeen dikker wordt en de operatie extreem pijnlijk zou zijn voor de hond. Ook bestaat de kans dat de operatie na 12 weken de oren niet meer rechtop houdt en ze niet meer de gewenste stekelorenlook geeft.

Het snoeiproces

Het knippen van de oren moet altijd onder volledige verdoving gebeuren en moet worden uitgevoerd door een erkende dierenarts met ervaring met deze procedure, die ongeveer 30 tot 45 minuten duurt. De oren worden op een bepaalde lengte afgeknipt en de randen worden gehecht.

Na de operatie wordt er verband om de oren gewikkeld, zodat ze in rechtopstaande positie genezen. Dit verband kan dagen tot maanden blijven zitten. De oren van de hond zullen gevoelig en pijnlijk zijn gedurende ten minste enkele weken na de ingreep. Medicijnen worden toegediend om de pijn te verminderen en infectie te voorkomen.

Waarom de oren van een Pitbull behandelen?

Het knippen van hondenoren is een eeuwenoude praktijk. De oorspronkelijke reden voor het knippen van de oren van een Pitbull was waarschijnlijk om ze te beschermen tegen beten tijdens hondengevechten. Tegenwoordig is het couperen van de oren op veel plaatsen verboden. Hieronder vallen het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, bijna alle Europese landen en de meeste Canadese provincies. Echter, in veel delen van de VS is het knippen van de oren nog steeds legaal.

Maar waarom?

De Amerikaanse Kennel Club onderschrijft de praktijk om normen te handhaven voor bepaalde rassen, waaronder de Pitbull rassen. Daarom willen sommige mensen dat hun Pitbull een specifieke oorvorm heeft om mee te kunnen doen aan shows. Er wordt ook beweerd dat gecoupeerde oren het gehoor van de hond verbeteren of oorontstekingen helpen voorkomen, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze theorieën ondersteunt. Uiteindelijk zijn gecoupeerde oren puur om cosmetische redenen.

Het beïnvloedt het uiterlijk van de hond en laat hem er stoer en fel uitzien, waardoor een misleidend stereotype over Pitbulls wordt gepropageerd. Zoals deze studie aantoonde, werden honden met aangepaste oren gezien als agressiever, dominanter en minder speels dan honden met natuurlijke oren.

Waarom je nooit de oren van een Pitbull moet aanpassen

Pitbull oren knippen is een nodeloze, pijnlijke medische procedure. Niet alleen zijn er geen voordelen voor de hond, het kan zelfs schadelijk voor hem zijn. Zoals bij elke operatie zijn er risico’s verbonden aan complicaties door verdoving of infectie achteraf. Als de operatie niet goed wordt uitgevoerd, kan dat betekenen dat de hond een litteken voor het leven heeft of een extra operatie nodig heeft, waardoor de hond nog meer van het buitenoor verliest.

Er is ook de mogelijkheid om de hond te traumatiseren door een operatie op zo’n jonge leeftijd. Honden gebruiken hun oren ook om te communiceren met hun baasje en met andere honden. Het verliezen van delen van hun oren kan leiden tot misverstanden en zelfs gevechten met andere honden.

Pitbull oorreiniging

De gehoorgangen van honden zijn veel langer dan die van ons, en ze bouwen sneller was en vuil op dan wij. Vooral flaporen en overbehaarde oren kunnen vatbaarder zijn voor oorontstekingen. Dit komt omdat ze vuiler worden en langer nat blijven. Opgesloten vocht kan leiden tot bacteriegroei en een broedplaats vormen voor parasieten zoals oormijt. De beste manier om oorontstekingen te voorkomen is de oren van uw Pitbull regelmatig schoon te maken met een goede oorreiniger.

De oren van een Pitbull schoonmaken

Doe een paar druppels van een door uw dierenarts goedgekeurde reinigingsoplossing voor hondenoren in de gehoorgang van de hond en masseer het zachtjes in. Als u puin of was ziet, gebruik dan een zachte, schone doek of een katoenen bal met schoonmaakmiddel om het te verwijderen. Gebruik nooit een wattenstaafje of een ander vreemd voorwerp in de oren van uw hond.

Wanneer u zijn oren schoonmaakt, controleert u ook of er geen tekenen van infectie zijn, zoals roodheid, donkere wasophoping of een vieze geur. Dit artikel geeft u meer informatie over het schoonmaken van de oren van een hond.

Pitbull oor gezondheid

Pitbulls zijn gevoelig voor verschillende auditieve problemen. Chronische oorontstekingen kunnen zeer pijnlijk zijn en staan erom bekend dat ze het gehoor beschadigen. Oorontstekingen houden verband met huidallergieën, waarvoor het ras ook gevoelig is.

Aural hematoma wordt vaak in verband gebracht met oormijt en infecties. Als uw hond zijn kop schudt of te veel aan zijn oren krabt, kan dit leiden tot gesprongen bloedvaten in de oorklep, waardoor een bloeduitstorting ontstaat. Dit veroorzaakt zwelling en kan behoorlijk pijnlijk zijn voor de hond.

Oormijt

Oormijten kunnen in de gehoorgang van de hond komen en hen extreme ellende bezorgen. Deze kleine beestjes zijn zeer besmettelijk. Als er meer dan één huisdier in huis is, worden de oormijten vrijelijk onder elkaar doorgegeven. Gelukkig is deze veel voorkomende parasitaire infectie meestal goed te behandelen met moderne producten die slechts een enkele dosis vereisen.

Pitbull oor afsnijden

Hopelijk heeft dit artikel duidelijk gemaakt dat er geen voor- en veel nadelen verbonden zijn aan ear cropping. Pitbulls hebben al genoeg slechte pers te verduren. Zelfs iets met een minder goede reputatie als de Pitbull Corgi mix krijgt een beetje stigma!

Hen wreder laten lijken lijkt vooral wreed voor deze rassen. Ze zijn in veel steden verboden, en zoals deze studie laat zien, worden honden die in asielen als Pitbull worden bestempeld, eerder geëuthanaseerd.

Er is geen bewijs dat het knippen van de oren honden beter doet horen of oorontstekingen vermindert. De enige reden waarom mensen de oren van hun Pitbull laten knippen, is omdat ze het mooi vinden staan.

Wat zijn uw gedachten over het couperen van Pitbull oren? Vertel ons je gedachten over deze praktijk in de commentaren hieronder.

Referenties en bronnen

  • Pitbull rassen
  • Oormijt
  • Hondenoor schoonmaken
  • MacNeil-Allcock A, et al., “Agressie, gedrag en dierverzorging bij pitbulls en andere honden geadopteerd uit een dierenasiel,” Universities Federation for Animal Welfare, 2011.
  • Mills, KE, et al., “Een overzicht van medisch onnodige operaties bij honden en katten,” JAVMA, 2016.
  • Caglar Sinmez, C., et al., “Tail docking and ear cropping in dogs: a short review of laws and welfare aspects in the Europe and Turkey,” Italian Journal of Animal Science, 2017.
  • Mills, KE, et al., “Tail Docking and Ear Cropping Dogs: Public Awareness and Perceptions,” PLOS One, 2016.
  • Ear Hematoma Canadian Veterinary Medical Association, 2012
  • Eger, CE, et al., “Effects of otitis on hearing in dogs characterised by brainstem auditory evoked response testing,” Journal of Small Animal Practice, 2008.
  • Hoffman, CL, et al., “Is That Dog a Pit Bull? A Cross-Country Comparison of Perceptions of Shelter Workers Regarding Breed Identification,” JOURNAL OF APPLIED ANIMAL WELFARE SCIENCE, 2014.