Agressieve puppy – Hoe stop je snel puppy-agressie?

agressieve puppy

Omgaan met een agressieve puppy is stressvol en verontrustend, maar wij kunnen u helpen hun blaffen, bijten, kauwen en slechte gedrag te stoppen. Je zorgen maken dat je een agressieve puppy hebt is heel gewoon. Vooral als ze 11 tot 12 weken oud zijn, wanneer hun zelfvertrouwen groeit en ze kunnen gaan grommen, snauwen, staren of zelfs naar u lonken. Vandaag zal puppy-expert Liz London u helpen de lichaamstaal van uw puppy te lezen en het verschil te zien tussen puppyagressie en puppyspel. U leert hoe u de tekenen van een echt agressieve puppy kunt herkennen, en wanneer hij natuurlijke maar ruwe neigingen vertoont. We vertellen u hoe u uw puppy kunt kalmeren en hoe u kunt voorkomen dat puppyagressie een langdurig probleem wordt. Verander uw agressieve puppy in een kalme, gelukkige metgezel.

Inhoud

Puppyagressie kan een probleem zijn voor babyhonden van elk geslacht of ras, maar komt bij sommigen vaker voor dan bij anderen. Traditionele jachthonden zullen bijvoorbeeld eerder kauwen en bijten. En werkbewakingsrassen zijn eerder op hun hoede voor vreemden of onrustig bij verandering. Maar het meeste gedrag dat u bij pups ziet dat er echt agressief uitziet, is dat eigenlijk niet!


Je bent niet alleen: Puppy Agressie zorgen zijn gemeenschappelijk

In mijn ervaring als trainer in een grote dierenkliniek realiseerde ik me dat puppyagressie een van de meest voorkomende, verkeerd geïnterpreteerde gedragsscenario’s is die onrust veroorzaken bij huisdiereigenaren. Gelukkig konden we, in samenwerking met dierenartsen en gedragsdeskundigen, in de meeste gevallen de angsten in verband met puppyagressie wegnemen.

Stel je dit voor. Je gaat naar je dierenarts en zegt: “Help! Mijn puppy blijft me agressief bijten!” Maar in de kliniek vertoont de pup geen van de gebruikelijke tekenen van bijten of agressie. Natuurlijk is hij voor iedereen een perfecte knuffelpup… Zonder fysieke of medische problemen te kunnen zien, kan uw dierenarts geen oplossing bieden.

Hij zou kunnen zeggen, “Het is waarschijnlijk gewoon normaal puppy gedrag.” Voelt u zich daardoor beter? Je bent misschien nog steeds overstuur. Je vraagt je misschien af: Hoe weet ik of deze boze puppy veilig is? Hoe weet ik of het bijten, grommen en blaffen van mijn puppy normale fasen van het puppyspel zijn of dat er een groter probleem is?

Leren hoe je een puppy kunt stoppen met agressief zijn

Dat is precies waar we het vandaag over hebben! Houd in gedachten dat hondenagressie een controversieel onderwerp is. Het is belangrijk om te beseffen dat er veel redenen zijn waarom honden agressief kunnen zijn. Dus als je er na het lezen van dit artikel nog steeds niet zeker van bent dat het agressieve gegrom en gebijt van je puppy deel uitmaakt van de normale groei- en leercyclus van je hond, moet je maar eens met je dierenarts gaan praten of een trainer bellen.

Wist u dat er meer dan 10 soorten agressie bij honden worden gekenmerkt? Naast het snauwen, grommen en bijten dat kenmerkend is voor wat als typisch puppy-spelgedrag wordt beschouwd, zijn er verschillende soorten agressie die honden kunnen vertonen. Agressie als gevolg van angst, voedsel, objectbewaking en idiopathische biologische agressie zijn slechts enkele voorbeelden van ernstiger gedragsproblemen.

Dit zijn allemaal atypische gedragingen die een hond vertoont als reactie op pijn of angst, of om conflicten of dreiging te communiceren. Er zijn veel theorieën over de oorzaken en behandelingsmethoden van hondenagressie. Echter, het verkeerd interpreteren van puppy speelgedrag voor problematische agressie komt vaak voor bij huisdiereigenaren.

Waarom is mijn puppy zo agressief?

Vandaag wil ik me concentreren op wat geclassificeerd wordt als “speelagressie”. Dit omvat alle gedragingen die als typisch agressief puppyspel worden beschouwd. Deze gedragingen zullen intensiever of zwakker worden naarmate ze rijper worden en getraind, dus het is belangrijk om te leren hoe je agressief gedrag bij puppies vroeg kunt stoppen. Ze worden levensvaardigheden voor honden als onderdeel van hun typische soortgedrag. Zelfs wilde dieren vertonen sommige van deze gedragingen in hun spel.

Bij puppies is spelgevecht een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Net zoals leeuwenwelpen leren om een prooi te bespringen. Beren leren worstelen en bijten in elkaars snuit om als volwassene hun territorium te beschermen. Of je teacup Chihuahua nu wel of niet ooit zal moeten vertrouwen op haar jacht- of verdedigingsvaardigheden, ze zal ze als pup waarschijnlijk veel oefenen! Hoe zien deze gedragingen eruit? Hier zijn enkele agressieve puppy signalen waar je je misschien zorgen over maakt.

Agressieve puppy signalen

Doet uw puppy een van de volgende dingen?

 • Springt steeds weer op uw benen
 • Snauwt of gromt
 • Snauwt haar kaken in de lucht alsof ze je probeert te bijten, snauwt naar gezichten
 • Blaft naar je
 • Bijt in je hand als je haar probeert te aaien of te knuffelen.
 • Bijt in je enkels en voeten als je probeert te lopen

Tekenen die worden verward met agressief puppygedrag

Ter vergelijking, hier zijn enkele beschrijvingen van typische canine puppy speel interacties:

 • Elkaar achterna zitten
 • Op elkaar springen
 • Een andere pup op de grond spelden en over hem heen staan
 • Bijten of kauwen op de oren en snuit van een andere puppy
 • Bijten of kauwen op de poten en de staart van een andere puppy
 • Snauwen en grommen
 • Klappende kaken
 • Blaffende

Een puppy zien stalken en bespringen kan heel amusant zijn. Maar het kan veel zorgwekkender zijn om diezelfde puppy te horen snauwen of om te ontdekken dat uw schattige puppy naar kinderen gromt. Dus hoe moet je in godsnaam weten wat normaal is, en wat problematisch agressief puppygedrag is!

agressieve puppy

Agressieve puppy valt aan!

Voel je niet alleen in je zorgen, en schaam je nooit om hulp te vragen! Ik had eens een klant die me belde, bijna in tranen, en zei: “Mijn puppy is agressief tegen mij!” Toen ik naar haar huis ging, was ik op het ergste voorbereid. (Ik had bijtbeschermende handschoenen en alles!) Ik kwam daar aan en zag de arme vrouw bovenop het aanrecht in haar keuken zitten, terwijl haar 12 weken oude Labrador puppy blaffend en kwispelend door de keuken liep.

Voor deze vrouw was haar angst echt. Ze was echt bang om gebeten te worden door haar puppy. Maar de puppy dacht dat het een spelletje was. “Ik blaf naar mama, en zij piept, dus blaf ik nog meer!” De puppy communiceerde gewoon met zijn menselijke moeder in “puppytaal”.

Brenda Aloff legt het perfect uit door te zeggen,

We begrijpen hondenagressie vaak verkeerd omdat we ons niet realiseren dat honden net zo met mensen en andere diersoorten omgaan als met een andere hond, tenzij… we ze anders onderwijzen.

Tips om agressief puppygedrag te onderscheiden van natuurlijk speelgedrag

Hier zijn enkele tips om onderscheid te maken tussen agressieve puppyverschijnselen en de vraag of uw puppy gewoon probeert te spelen:

 • Is hij speels aan het buigen en kwispelt hij met zijn staart? Als uw puppy buigt met zijn voorarmen op de grond terwijl zijn achterwerk hoog in de lucht hangt en zijn staart kwispelt, dan is dat een goede indicatie dat hij vrolijk aan het spelen is. spelen in plaats van agressief te dreigen.
 • Springt en bespringt hij zijn doelwit? Dat is een ander teken van een spel.
 • Zoek naar wederkerigheid. In speelwisselen pups elkaar af met hun ruw gedrag. Is uw puppy meestal alleen agressief als u speelt samen? Stopt hij als je stopt? Als je wegloopt, blijft hij je dan achtervolgen en snauwen? Als je hem laat schrikken met een hard geluid zoals in je handen klappen, trekt hij zich dan terug?
 • Misschien krijgt hij tandjes. Tandjes krijgen bij puppy’s gaat gepaard met een verhoogd verlangen om te kauwen. Als uw puppy net zo graag op speelgoed kauwt als dat hij in uw hand of voeten bijt, krijgt hij misschien tandjes. Zorg ervoor dat u verschillende goede bijtspeeltjes afwisselt om dit probleem te verlichten.
 • Vertoont hij tekenen van angst of pijn? Een puppy die bang is of pijn heeft zal waarschijnlijk agressief worden. Als zijn oren naar achteren gespitst zijn, zijn staart ingetrokken is, zijn ogen knipperen, of als hij met zijn hele lichaam dicht bij de grond zit, is uw puppy misschien ergens bang voor. Als een pup gromt als hij wordt opgepakt, is dat ook een teken dat hij bang is. Het is een goed idee om een gedragsdeskundige en een dierenarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen andere problemen zijn waardoor uw puppy een ongezond agressieniveau heeft.

Vergeet niet dat een puppy die gromt tijdens het spelen een normale puppy is. Sommige pups zijn luider en klinken woester dan andere, maar de meeste doen het tot op zekere hoogte.

Hoe om te gaan met een agressieve puppy

Er zijn twee manieren om agressief gedrag bij puppy’s te stoppen. Ten eerste moet u situaties beheersen waarin uw puppy agressief wordt. Ten tweede kunt u gedrag trainen om beleefd spel en het zoeken naar aandacht van uw pooch vorm te geven.

Agressief puppybijten

Puppy’s houden van kauwen en bijten! Maar puppytanden zijn scherp, en als uw handen zwart en blauw worden of bloeden van wat agressief puppybijten lijkt, moet u het gedrag telkens onderbreken. Hier zijn enkele stappen om agressief puppybijten en ander moeilijk puppygedrag in goede banen te leiden.

Hoe een puppy laten stoppen met bijten

 1. Om het gedrag te beheersen, moet u de omgeving rond uw pup beheren. Ruw spel houdt rechtstreeks verband met het energieniveau, dus als het spel te ruw wordt, beëindig dan het spel en geef uw pup wat tijd om te ontspannen. Onderbreek agressief puppybijten en grommen door op te staan en weg te lopen of uw hond naar haar rustplaats te brengen (bench of box).
 2. Leer hoe u agressief puppybijten kunt stoppen door hem te onderbreken en zijn aandacht af te leiden naar een geschikt kauwspeeltje telkens als hij tijdens het spelen of aaien naar uw handen bijt.
 3. Doe uw puppy aan een lange trainingslijn tijdens speelsessies met andere mensen of honden. Als hij te ruw wordt, kunt u op de riem stappen of het uiteinde van de riem gebruiken om hem van zijn speelkameraadjes weg te trekken.
 4. Kinderen hebben de neiging te piepen, te gillen en veel te bewegen – allemaal dingen die opwinding bij puppy’s opwekken. Gebruik dus een riem en leer uw kinderen en vrienden hoe ze het spel rustig kunnen houden of stoppen als het te ruw wordt.
 5. Als uw puppy onophoudelijk aan uw kleren trekt of aan uw enkels knabbelt, houd hem dan aan de lijn. Zo kunt u hem van u af trekken en zijn aandacht richten op rechtdoor lopen.
 6. Geef uw puppy kansen om met andere honden te spelen en goed te socialiseren. (Wacht zeker tot hij al zijn inentingen heeft!) Hondenparken en hondendagverblijven zijn goede plaatsen om uw puppy onder toezicht te laten socialiseren. Soms zijn andere honden betere leermeesters voor onze hondachtige metgezellen!

Hoe een agressieve puppy te trainen

Naast het beheersen van de omgeving en de situaties waarin agressie meestal optreedt, zijn hier enkele tips voor het trainen van uw puppy die de cyclus van agressie zullen doorbreken.

 1. Laat uw puppy er eerst aan wennen dat hij wordt geaaid, vastgepakt en geknuffeld zonder dat dit ruw spel of kauwen uitlokt.
 2. Leer uw puppy bijtremming. Dit is het proces van leren wanneer een beet te sterk is of geen deel meer uitmaakt van wederzijds plezier. Puppy’s leren bijtremming meestal vroeg van hun moeder, maar u kunt enkele technieken leren om dit te trainen. Bekijk de links onderaan het artikel.
 3. Leer uw puppy “laat het”, zodat u hem kunt aanmanen te stoppen met bijten, kauwen of trekken aan uw schoenen, kleren, de riem, of andere honden en mensen.

Hoe voorkom ik dat mijn puppy agressief wordt? Nuttige trainingstips van The Happy Puppy Site.

Nu je een plan hebt, breng het in actie!

Als uw puppy jonger is dan 5 maanden en een van deze tekenen van puppy speelagressie vertoont, probeer dan enkele van onze hier besproken management- en trainingstechnieken uit. Onthoud dat als uw puppy te ruw speelt, het goed is om in te grijpen en hem een tijdje van zijn speelkameraadje te scheiden.

U kunt ook op zoek gaan naar puppytrainingslessen in uw omgeving, omdat deze lessen meestal technieken bevatten voor het beheersen van ruw spel bij puppy’s.

Als de problemen na een paar weken oefenen aanhouden, raadpleeg dan een dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen medische problemen zijn die andere vormen van agressie kunnen veroorzaken.

Als u bijvoorbeeld zou zeggen: “Mijn puppy wordt ’s nachts agressief”, zou ik veel voorkomende medische aandoeningen die ’s nachts verergeren, zoals gezichtsproblemen of hormonale onevenwichtigheden, willen uitsluiten.

Pas daarna zouden we gedragstrends onderzoeken die aan het eind van de dag of aan het eind van uw avondroutine hun hoogtepunt bereiken en die de oorzaak zouden kunnen zijn dat uw puppy alleen ’s nachts agressief wordt.

Als er geen medische aandoeningen worden ontdekt, en uw puppy ouder is dan 6 maanden en nog steeds agressie vertoont, neem dan contact op met een trainer of hondengedragstherapeut.

Laat ons weten hoe uw training met uw puppy verloopt!

Kom over een paar weken weer bij ons terug en houd hier zeker een oogje in het zeil voor meer trainingsadvies voor u en uw pup!

Liz London is een gecertificeerde hondentrainer via de Certifying Council of Professional Dog Trainers (CPDT-KA) & de Karen Pryor Academy (Dog Trainer Foundations Certification) met regelmatige bijscholingscursussen van de top dierentrainers van over de hele wereld, waaronder Michele Pouliot, directeur training voor de Guide Dogs for the Blind. Zij heeft dierentuindieren, zoek- en reddingshonden, jachthonden getraind en mensen meer dan tien jaar lang geholpen om gelukkige, gezonde en goed opgevoede honden op te voeden.

Bronnen