Rode Golden Retriever – De donkerste schaduw van goud

red golden retriever

Bent u geïnteresseerd in het krijgen van een Red Golden Retriever?

Deze prachtige honden met een slanke rode vacht zijn van hetzelfde ras als elke andere Golden Retriever.

Dit artikel zal ingaan op de voor- en nadelen van de Red Golden Retriever om u te helpen bepalen of dit het juiste hondenras voor u is.

Geschiedenis en oorsprong van de donkerrode Golden Retriever kleur

De oorsprong van de rode Golden Retriever gaat terug tot de 19e eeuw.

Aristocratische Schotse watervogeljagers wilden een nieuw type jachthond. Een die snel was, gehoorzaam, hield van het water, en koude temperaturen kon verdragen.

Er zijn verschillende verslagen over de exacte omstandigheden van hoe een werkhond met deze mix van eigenschappen werd gefokt.

Sommige bronnen schrijven Lord Tweedlemouth, een Britse Lord die leefde in Schotland gedurende het midden tot het einde van de 19e eeuw, toe aan het mengen van een Ierse Setter met een Tweed Water Spaniel als de oorsprong van de Red Golden Retriever.

Anderen geloven dat een Hunting Retriever eerst werd gefokt met een Tweed Water Spaniel, waarna een van de nakomelingen werd gepaard met een Ierse Setter.

Andere bronnen geloven dat de rode kleur waarschijnlijk afkomstig is van de genetische achtergrond van de Golden Retriever.

Een van de redenen waarom rode Golden Retrievers gewilde jachthonden werden, was omdat ze de geschoten vogel terugbrachten naar de jager zonder verdere schade aan de vogel te veroorzaken of hem op te eten zoals andere jachthonden vaak deden.

Golden Show Honden versus Donkere Haren Werkhonden

Ondanks het feit dat het een raszuivere Golden Retriever is, mogen donkerharige Golden Retrievers vanwege hun kleur niet meedoen aan kennelclubshows.

Omdat de donker gekleurde Golden Retriever werd gefokt als jachthond, is hun lichaamsbouw compacter en slanker.

Het lichaam van een show golden is langer, groter, zwaarder gebouwd, en voller in de borst.

Een dikkere huid op de rug, schouders en borst maken de Red Golden Retriever minder gevoelig voor schaafwonden dan de traditionele Golden Retriever.

De vacht van de Red Golden Retriever is nog steeds dik en glanzend, maar iets korter en dunner, en de staart is minder bevederd.

Over het geheel genomen zijn de fysieke verschillen gering. Het belangrijkste verschil tussen de traditionele Golden Retriever en de Red Golden Retriever is hun kleur.

De Cream Golden Retriever

U hebt misschien lichter gekleurde Cream Golden Retrievers gezien met een vacht die een zeer bleke tint goud heeft en bijna wit lijkt – hoewel wit genetisch niet voorkomt in het ras.

Er zijn enkele gewetenloze fokkers die u willen doen geloven dat Cream Golden Retrievers uiterst zeldzaam zijn, maar dat is niet waar.

Als je lijsten ziet voor “zeldzame witte Europese Golden Retrievers” of “Platinum Geïmporteerde Golden Retrievers,”

Dit is een marketingtruc die gebruikt wordt om hogere prijzen te vragen voor een Golden Retriever met een lichter gekleurde vacht.

Gezondheid van de Cream Golden Retriever

De kleur van een Golden Retriever bepaalt niet zijn gezondheid, vatbaarheid voor ziekten of levensduur.

De gezondheid van de hond is afhankelijk van zijn bloedlijnen en de zorg die hij krijgt.

Een Cream Golden Retriever is niet gezonder dan een andere Golden Retriever, hoewel dit een andere bewering is die je zou kunnen horen van iemand die ze fokt.

Helaas, wanneer een fokker adverteert dat Cream Golden Retrievers gezonder zijn dan andere kleuren van het ras, is dit vaak een indicator dat het tegenovergestelde waar is; wees dus sceptisch over deze beweringen.

Er zijn goede fokkers in het Verenigd Koninkrijk die gespecialiseerd zijn in de Cream Golden Retriever, maar de meeste van hen verschepen hun honden niet naar de VS, waar de crèmekleur vaak wordt geassocieerd met puppyfabrieken.

Rode Golden Retriever Uiterlijk

Dit grote hondenras is krachtig met een atletische bouw.

De Red Golden Retriever heeft een opvallende rode tint. Ze worden daarom soms verward met een Ierse Setter.

De donkerrode kleur kan variëren van een diepe roestkleur tot een helder levendig rood.

Hun dikke vacht is lang en loopt taps toe naar de uiteinden van het lichaam.

De dubbel gelaagde bontjassen stellen hen in staat warm te blijven in extreme klimaatomstandigheden, omdat de buitenste bontlaag water afstoot.

Een mannetje weegt tussen de 65 en 75 pond en wordt 22 tot 24 inch groot.

De vrouwelijke Red Golden Retriever zal iets kleiner zijn, met een gewicht tussen 55 en 65 pond en een hoogte tussen 20 en 22 inch.

Rood Golden Retriever Temperament

Plezierig, slim, trouw en toegewijd zijn enkele van de kwaliteiten die dit ras zo beminnelijk maken.

Zachtaardig en betrouwbaar, Rode Golden Retrievers zijn onder geen enkele omstandigheid onbetrouwbaar of onvoorspelbaar.

Ze hebben expressieve gezichten en lichaamstaal die gemakkelijk te interpreteren is.

Ze genieten veel van menselijk gezelschap en als het om kinderen gaat, zijn ze voorzichtig en zachtaardig.

Rode Golden Retrievers zullen waarschijnlijk vrienden maken met vreemden tijdens wandelingen en zullen ook goed opschieten met andere honden.

Dit ras houdt van vermaak en ze kunnen komisch zijn met een ondeugende inslag.

Het enige echte nadeel van het temperament van de Red Golden Retrievers is dat ze echt genieten van veel aandacht.

Soms kan deze aandachtzoekende kwaliteit hen nogal behoeftig maken en als ze genegeerd worden kunnen ze chagrijnig worden.

Rode Golden Retriever Intelligentie

De Rode Golden Retriever kan wat minder sociaal, maar intelligenter zijn dan de Gele Golden Retriever.

Deze hoge mate van intelligentie stelt hen in staat hun omgeving te begrijpen, waardoor ze zich zowel aan het leven op het platteland als in de stad kunnen aanpassen.

Een aangeboren intellect en een historische werkachtergrond maakt hen goede kandidaten voor rollen als assistentie- en therapiehonden, zoek- en reddingshonden, en drugs- en bomopsporingswerk.

Populariteit van het ras

Met zijn mooie vloeiende vacht, vriendelijke houding en vriendelijke, zachte gezicht, is het niet verwonderlijk dat de American Kennel Club de Golden Retriever als het derde meest populaire ras in de VS vermeldt.

Hoewel Golden Retrievers niet zo hoog staan aangeschreven in het Verenigd Koninkrijk, zijn er aanwijzingen dat hun populariteit toeneemt, met sommige peilingen die hen zelfs op de zevende plaats van meest populaire rassen plaatsen.

Hoewel u websites zult vinden die beweren dat de rode Golden Retriever steeds populairder wordt en andere die zeggen dat het de crèmekleur is die in de mode is, komt het echt neer op een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Het enige wat zeker is, is dat alle Golden Retrievers overal zeer gewild zijn als huisdier.

Rode Golden Retriever Verzorging

Een nadeel van het ras is dat ze nogal onderhoudsgevoelig zijn als het op verzorging aankomt.

Hun mooie, dikke, dichte vacht verhaart veel gedurende het jaar. Verwacht haar op je handen, kleren en bekleding.

Borstel hun vacht indien mogelijk dagelijks, vooral in de lente en de herfst, wanneer ze in nog grotere hoeveelheden verharen.

Regelmatig gebruik van een ondervachthark zou het verharen aanzienlijk moeten verbeteren.

Rode Golden Retrievers kunnen gevoelig zijn voor oorontstekingen.

Inspecteer hun oren regelmatig bij het aaien door de oren om te draaien en naar binnen te kijken.

Gezonde oren zullen roze van kleur zijn met een gladde binnenhuid.

Als uw hond aan zijn oren krabt of met zijn kop schudt, zijn dit tekenen dat hij een oorontsteking kan hebben.

Rode Golden Retriever Training

Rode Golden Retrievers zijn relatief gemakkelijk te trainen omdat ze een hoog niveau van gehoorzaamheid bezitten.

Het is het beste om zo vroeg mogelijk met de training te beginnen en daarbij alleen positieve methoden te gebruiken.

Het creëren van een regelmatige routine is belangrijk.

Door hun erfgoed als werkhond blinken ze uit wanneer ze voelen dat ze een taak te vervullen hebben en ze zijn altijd blij om hun trainer een plezier te doen.

Rode Golden Retriever pups houden van bijten en knabbelen als ze de kans krijgen.

Zorg dat je een speeltje of iets passends voor hem hebt om op te kauwen en geef hem daarna een beloning voor zijn goede gedrag.

Rode Golden Retriever Activiteit

De Red Golden Retriever is uiterst beweeglijk en een natuurlijke zwemmer.

Ze houden van apporteren en hebben veel activiteit en dagelijkse beweging nodig.

Zolang ze voldoende beweging krijgen, zullen ze zich in huis rustig en ontspannen opstellen, vooral naarmate ze ouder worden.

Rode Golden Retrievers kunnen zich beter aanpassen aan het buiten zijn dan andere Golden Retrievers, maar zullen zich ook ontspannen in het binnen zijn.

De rode Golden Retriever is doorgaans gespierder en actiever dan de gele Golden Retriever.

Als u op zoek bent naar een metgezel voor hardlopen of wandelen, zou een Rode Golden Retriever uw nieuwe beste vriend kunnen zijn.

Kanker bij Golden Retrievers

Helaas hebben studies aangetoond dat de Golden Retriever een verhoogd risico op kanker heeft in vergelijking met andere hondenrassen.

Deze studie van honden in Denemarken stelt het sterftecijfer van de Golden Retriever op 14,5%, terwijl andere bevindingen dat getal aanzienlijk hoger achten.

De twee meest voorkomende soorten kanker bij de Golden Retriever zijn hemangiosarcoom, een kanker van de bloedvatwanden, en lymfoom.

Of de hond al dan niet gesteriliseerd of gecastreerd is lijkt ook te wijzen op een hoger risico op het ontwikkelen van kanker, vooral als de operatie is uitgevoerd wanneer de hond jonger is dan een jaar.

Het feit dat honden in de VS op jongere leeftijd worden gesteriliseerd en dat zij in een hoger tempo kanker ontwikkelen dan honden die in Europa zijn gefokt, kan een sleutel zijn tot een beter begrip van de etiologie van kanker bij honden.

Levenslange Golden Retriever Studie

De Morris Animal Foundation startte in 2012 de eerste levenslange studie van 3.000 raszuivere Golden Retrievers uit de hele VS om de gezondheids- en omgevingsfactoren van het ras onder de loep te nemen.

Meer dan 2.000 dierenartsen zijn betrokken bij deze studie en zullen jaarlijkse fysieke onderzoeken uitvoeren waarbij ze monsters verzamelen voor analyse.

Deze lopende studie zal 10 tot 14 jaar duren en hoopt mogelijk variabele risicofactoren te ontdekken voor het hoge percentage kanker en andere ziekten bij Golden Retrievers en andere hondenrassen.

Vermindering van het kankerrisico bij uw rode Golden Retriever

Omdat ontstekingen het risico op kanker bevorderen, is het belangrijk om uw hond een ontstekingsremmend dieet te geven dat verwerkte granen, zetmeelrijke groenten en fruit met fructose vermijdt.

Kies in plaats daarvan voor echte, hele ingrediënten die veel kwaliteitseiwitten en gezonde dierlijke vetten bevatten.
Houd uw hond uit de buurt van gazons en planten die bespoten zijn met pesticiden en herbiciden en verminder zijn blootstelling aan andere gifstoffen.

Zorg er ook voor dat hij voldoende beweging krijgt.

rode golden retriever

Andere rode Golden Retriever Gezondheidsproblemen

Genetische elleboogmisvormingen, heupdysplasie en oogproblemen zijn andere gezondheidsproblemen die vaak met het ras in verband worden gebracht.

Progressieve retinale atrofie is een laat ontstane erfelijke oogziekte waarvan de symptomen bij aangetaste honden op 4 tot 5-jarige leeftijd verschijnen.

Nachtblindheid en verlies van perifeer zicht ontwikkelen zich vaak tot volledige blindheid.

Deze studie toont aan dat geconcentreerd fokken om verschillende lichaamsstructuren en gedragingen van honden te produceren om aan de menselijke vraag te voldoen, onbedoeld ongewenste eigenschappen en ziekten heeft voortgebracht, zoals heup- en elleboogdysplasie.

Heupdysplasie is een ernstige aandoening die ernstige pijn veroorzaakt bij de hond, waardoor hij moeilijk normale activiteiten kan uitvoeren.

Het wordt gekenmerkt door overmatige speling in het gewricht ondiepte van de heupkom gewricht.

De gemiddelde levensduur van de Red Golden Retriever varieert van 10 tot 12 jaar.

Rode Golden Retriever Puppies

Een Red Golden Retriever puppy heeft dezelfde beminnelijke eigenschappen als een traditionele Golden Retriever.

Op deze jonge leeftijd kan het moeilijk zijn om te zeggen welke kleur hun vacht zal worden.

De beste manier om een Rode Golden Retriever te identificeren is door naar de oren te kijken.

Dit zal de kleur van de vacht zijn als ze ouder zijn.

Houd in gedachten dat het niet de kleur van het ras is die de gezondheid, het temperament of de levensduur zal bepalen, maar de zorg die de fokker van de Red Golden Retriever heeft besteed.

Doe je huiswerk en zorg ervoor dat je je puppy bij een gecertificeerde fokker haalt.

Gerenommeerde Red Golden Retriever fokkers zullen documentatie en medische geschiedenis hebben voor hun pups.

Bekijk deze links als u zich afvraagt hoe u uw nieuwe Red Golden Retriever puppy moet noemen of voeren.

Referenties en verder lezen

 • De Happy Puppy Site
 • De Kennel Club UK
 • Amerikaanse Kennel Club
 • De Morris Animal Foundation
 • Golden Retriever Club van Amerika
 • Kent, MS, et al, “Associatie van kanker gerelateerde sterfte, leeftijd en gonadectomie in golden retriever honden in een veterinair academisch centrum (1989-2016),”. US National Library of Medicine National Institutes of Health, 2018
 • Proschowsky HFet al, “Mortality of purebred and mixed-breed dogs in Denmark,”. US National Library of Medicine National Institutes of Health, 2003
 • Clifford, CA, et al, “Treatment of canine hemangiosarcoma: 2000 and beyond,”. US National Library of Medicine National Institutes of Health, 2000
 • Thamm, DH, et al, “DNA Repair Deficiency as a Susceptibility Marker for Spontaneous Lymphoma in Golden Retriever Dogs: A Case-Control Study,”. The Public Library of Science, 2013
 • Torres de la Riva, G., et al, “Neutering Dogs: Effects on Joint Disorders and Cancers in Golden Retrievers,”. The Public Library of Science, 2013
 • Downs, LM, et al, “A Frameshift Mutation in Golden Retriever Dogs with Progressive Retinal Atrophy Endorses SLC4A3 als een kandidaat-gen voor menselijke netvliesdegeneraties”. The Public Library of Science, 2011
 • Fealey, MJ, et al, “Genetic mapping of principal components of canine pelvic morphology,”. Canine Genetics and Epidemiology, 2017