Zwemmende Dobermans: Uw Doberman van zwemmen laten houden

Doberman in een zwembad gaat voor een bal.

Ik hou van mijn Doberman, maar ik hou er toevallig ook van tijd door te brengen in mijn zwembad en naar het meer te gaan. Opgroeien in een familie die veel aan watersport doet, maakte het hebben van een hond die graag zwemt tot een prioriteit. Dus de vraag is, houden Dobermans van zwemmen? Gelukkig heb ik veel ervaring op dat gebied, dus hier is het overzicht.

Houden Dobermans van zwemmen? De meeste Dobermans houden van zwemmen, maar het is niet natuurlijk voor hen. Het zijn plezierige honden die graag in het water gaan, maar hun magere, gespierde bouw is niet ideaal om te zwemmen en kan ertoe leiden dat ze moeite hebben om te blijven drijven.

Hoewel zwemmen misschien niet natuurlijk is voor een Doberman, kunnen ze er veel plezier aan beleven en getraind worden om vrij goed te zwemmen. Er zijn echter een paar kritieke misstappen die sommige eigenaren maken wanneer ze hun Dobie voor het eerst in het water introduceren. Dit is wat u moet weten over hun zwemcapaciteiten en beperkingen, en hoe u ze voor het eerst in het water laat.

Dobermans zwemmen graag

Dobermans houden ervan om in het water te gaan en rond te spetteren. Het zijn plezierige honden die soms ook oververhit kunnen raken, zodat ze van nature graag zwemmen. Ze zijn er echter niet de beste in. Ze hebben een diepe borstkas, weinig lichaamsvet en veel spieren. Dit betekent dat ze meer zinken dan drijven.

Gelukkig zijn het zeer atletische honden en maken ze veel goed met hun pure kracht en uithoudingsvermogen. Hieronder staan enkele van de wateractiviteiten waar Dobermans van houden.

 • Zwemmen in een zwembad – Zwemmen in een zwembad is niet helemaal natuurlijk voor de Doberman. Ze zwemmen graag, maar de steile wanden en trappen om in en uit de meeste zwembaden te komen kunnen een beetje beangstigend voor ze zijn. Ze doen het veel beter met zachte hellingen in het water. Maar na wat vertrouwen opbouwen kunnen ze leren om graag in een gewoon zwembad te zwemmen.
 • Spetteren op het strand (maar niet zwemmen) – Een strand is een geweldige plek voor uw Doberman om te leren spelen in het water. Spetteren in de getijden is geweldig, maar de meeste Dobermans zullen niet in de oceaan zwemmen uit angst voor de golven. Dat is waarschijnlijk het beste, want golven, getijden en stromingen kunnen heel gevaarlijk voor hen zijn.
 • Zwemmen in een rivier of meer – Dit is meestal een veel betere optie. In feite kan dit de eerste plek zijn waar je je Doberman met succes kunt laten zwemmen. De zachte hellingen langs een meer en het stilstaande water helpen je Dobie langzaam vertrouwen op te bouwen door in het water te spelen. Gooi een stok steeds verder in het water terwijl hij die apporteert. Als u in een rivier zwemt, wees dan voorzichtig met de stroming.
 • Spelen in een kinderplonsbad – Dobermans zullen een kinderplonsbadje heel snel aannemen, vooral op warme dagen. Het is niet te diep en het stelt hen in staat vertrouwen op te bouwen met water.

Ze houden dus van nature van zowat alle soorten en variaties van zwemmen, maar waarom zijn ze er zo slecht in?

Dit is niet mijn hond Cooper, het is een andere Doberman die absoluut houdt van zijn vlot en tijd in het zwembad.

Waarom ze geen goede zwemmers zijn

We weten dus dat Dobermans behoorlijk graag zwemmen dankzij hun plezierige aard en natuurlijke nieuwsgierigheid. Maar waarom zijn ze er dan zo slecht in? Heel eenvoudig, het is omdat ze er van nature gewoon niet voor gebouwd zijn.

 • Diepe Borsten – Veel honden met een diepe borst hebben het moeilijk in het water omdat hun voorkant omhoog komt door hun grote longinhoud. Dit geldt zeker voor de Doberman. Dit betekent dat hun achterste wat wegzakt.
 • Spierlichamen Spier zinkt en vet drijft. Dobermans hebben veel spieren, maar zijn een magere hond met weinig lichaamsvet. Dat betekent dat ze meer zinken dan drijven.
 • Lange lichamen – Dobermanns hebben een lang lichaam met een brede voorkant en een smallere achterkant. Hierdoor zakt hun achterwerk nog meer naar beneden.
 • Poten – Helaas heeft een Doberman geen zwemvliezen, ze hebben voeten die lijken op die van een kat. Ze hebben gewelfde tenen, zodat de voeten maximale steun hebben en de tenen grip hebben op verschillende oppervlakken. Honden met zwemvliezen, zoals Labrador Retrievers en Newfoundland, werken goed in het water. Honden met katachtige voeten, zoals de Doberman, hebben het moeilijk in het water.

Een Dobie is een goede, maar geen geweldige zwemmer. Ze hebben de drang, het verlangen en de fysieke mogelijkheden om te zwemmen, maar niet de bouw ervoor.

TIP: Om alles te leren over de basis van het Doberman ras, inclusief hun fysieke eigenschappen, zie mijn Complete Rasoverzicht van de Doberman.

Uw Doberman leren zwemmen

De meeste dierentrainers raden een geleidelijke aanpak aan om uw hond kennis te laten maken met water. Dit is zeker belangrijk bij Dobermans, want als u te snel te werk gaat, kunnen ze al vroeg een angst voor water ontwikkelen, en zult u grote moeite hebben om uw hond in de toekomst van zwemmen te laten genieten.

Om deze zelfde reden, dwing uw hond nooit in het water als ze dat niet willen en wees ook voorzichtig dat ze er niet per ongeluk in vallen.

Stap 1: Als u een zwemvest gebruikt, laat hem dat dan eerst op het land dragen.

Maak van hun zwemvest hun “eetjas”. Met andere woorden, als het etenstijd is, laat uw Doberman zitten en blijven terwijl u hem het zwemvest omgespt. Geef hem dan een loslaatcommando en laat hem zijn eten opeten terwijl hij het draagt. Dit zal helpen het reddingsvest te associëren met positieve dingen.

Laat hem nadat hij klaar is met eten het nog even dragen. Als hij er ongemakkelijk in lijkt of moeite heeft om eruit te komen, doe het dan uit. Je wilt dat het dragen van het reddingsvest een positieve ervaring blijft.

Stap 2: Kies een ideale plaats

Zoek een plek om voor het eerst te gaan zwemmen. Ergens ondiep met zachte hellingen in het water, geen stroming of golven, en ergens waar het over het algemeen rustig is. Deze dingen zullen helpen om ervoor te zorgen dat uw Doberman zich vertrouwd voelt terwijl hij leert zwemmen.

Stap 3: Begin geleidelijk

Loop met uw hond aan de lijn naar de plek waar het water begint en het slechts een centimeter of twee diep is. Dwing hem er niet in, maar loop rustig langs het water en kijk of u hem zover kunt krijgen dat hij zijn poten in het water zet terwijl hij loopt. Dit moet niet al te moeilijk zijn, want Dobies zijn van nature nieuwsgierig.

Ik zwemmen met mijn Doberman Cooper.
Een van mijn eerste uitstapjes in mijn zwembad met mijn Doberman puppy, Cooper.

Stap 4: Word zelf nat

Dobermans zijn erg afgestemd op hun baasjes en het is gemakkelijk om dit in je voordeel (of nadeel) te gebruiken. Als hij je in het water ziet gaan en plezier heeft zal hij geen angst voelen en het zelf ook willen proberen. Als je bang bent om het water aan te raken terwijl je probeert hem zover te krijgen, zul je waarschijnlijk niet veel vooruitgang boeken.

Stap 5: Maak hem enthousiast om erin te gaan

Nadat je hem een beetje aan het water hebt laten wennen, en hij jou in het water heeft zien spelen, is het tijd om hem enthousiast te maken om er zelf in te gaan. Probeer te apporteren en zijn speeltje langzaam steeds verder naar buiten te gooien terwijl je hem verbaal aanmoedigt. Kijk of je hem in steeds dieper water kunt krijgen totdat hij moet zwemmen om zijn speeltje te halen. Als hij zijn speeltje terugbrengt op het droge, prijs hem dan en geef hem een traktatie.

Een bron die u misschien nuttig vindt is Talented Animals Blog – Helping Your Dog Learn to Love to Swim. Daar vindt u meer specifieke en gedetailleerde suggesties die volgens dezelfde principes werken.

Zwemmen is goed voor uw Doberman

Als u worstelt om hem aan het zwemmen te krijgen en zich afvraagt of het uw tijd wel waard is, wilt u misschien weten welke voordelen zwemmen voor uw hond heeft.

 • Oefening – Zwemmen zorgt voor aerobe en krachtoefeningen. Het stelt ze in staat om wat van hun overtollige energie te verbranden en dwingt ze om spieren te gebruiken die ze normaal niet gebruiken. Dit is zo belangrijk voor Dobies omdat ze over het algemeen zeer hoge bewegingsbehoeften hebben. Zie mijn artikel over lichaamsbeweging en spieropbouw bij uw Doberman voor meer hulp hierbij.
 • Stimulatie – We weten allemaal dat honden daar veel behoefte aan hebben – vooral Dobies. Ze meenemen naar een meer of het strand geeft ze de opwinding van een nieuwe omgeving en helpt hun geest verder te activeren.
 • Binding – Dobermans zijn mensenhonden, dat weten we allemaal al, dus ze houden absoluut van binding met hun baasjes. Het houdt ze gelukkig en rustiger gedurende de dag als ze veel bindingstijd met u hebben en waterspel is een perfecte manier om dat te doen.
 • Afkoeling – Dobermans zijn verschrikkelijk in de kou, maar ze zijn ook niet geweldig in de hitte. Zwemmen kan uw hond helpen om een gezonde lichaamstemperatuur te behouden en oververhitting in de zomer te voorkomen. Bedenk wel dat wat u comfortabel vindt, misschien iets te koud is voor uw Dobie.

Veel dierenartsen bevelen watertherapie aan voor grotere honden zoals Dobermans. Vooral gezien de kans op bot- en gewrichtsproblemen bij de Doberman.

“Vanuit een preventief perspectief is hydrotherapie goed voor de conditie, de lichaamsconditie, en een geweldige bron van aerobe beweging die weinig impact heeft op de botten en gewrichten. Het is een geweldig hulpmiddel om uw hond te helpen in optimale vorm te blijven.”

Dr. Jonathan Block, DVM. Water4Dogs Canine Rehabilitation Center, New York (bron)

Uw hond veilig houden tijdens het zwemmen

Het belangrijkste wat u kunt doen is uw Dobie goed in de gaten houden tijdens het zwemmen. Houd hem goed in de gaten en wees in een positie om zo nodig te helpen, zodat er geen aarzeling ontstaat. Wees op het strand bedacht op onderstroom en sterke golven.

Laat uw Dobie bij twijfel wennen aan een zwemvest en gebruik het. Dit is vooral belangrijk als de stroming sterk is, de golven ruw zijn, of het water diep is. Een reddingsvest houdt uw hond drijvend totdat u de handgrepen kunt gebruiken om hem uit het water te trekken of in ieder geval te helpen blijven drijven. Het trekken van een kletsnatte hond van 80 pond behoort misschien niet tot uw vaardigheden, dus zorg voor een zwemvest met een goed handvat.

Als u met uw Dobie op een boot wilt varen, moet een zwemvest een noodzaak zijn, geen optie.

Cooper speelt in het meer.
Mijn Doberman Cooper is opgegroeid met liefde voor water en onze uitstapjes naar het meer. Uw hond kennis laten maken met zwemmen in een meer met zachte hellingen in het water is een goed begin.

Watergerelateerde gezondheidsrisico’s

Naast veiligheidsoverwegingen moet u ook letten op enkele mogelijke gezondheidsrisico’s. De meest voorkomende zijn zwemmersoor (of nog zeldzamer oorontstekingen) en de dodelijke blauwalg, als je in een natuurlijke omgeving zoals een meer zwemt.

Blauwalg

Dit is een zeer gevaarlijke algensoort die in sommige meren kan bloeien en zeer snel de dood kan veroorzaken bij een hond die het binnenkrijgt (d.w.z. binnen enkele uren). Als u een soort algenbloei ziet waar u bent, is het beter om niet met uw hond in het water te gaan.

Blauwalg heeft vaak een vieze geur en wordt vaak beschreven als lijkend op gemorste groene verf of erwtensoep. Er is vaak een glans op het wateroppervlak. Het Minnesota Pollution Control Agency heeft hier goede informatie over dit soort algen. Vergeet niet dat deze dodelijke alg zeker vele gebieden in de wereld treft, hij is niet specifiek voor Minnesota.

Zwemmersoor

Als het oor van uw hond geïrriteerd is en er extra water aanwezig is, heeft u een recept voor zwemmersoor – een bacteriële infectie. Het is veel gemakkelijker dit te voorkomen dan het later te behandelen. Dus droog de oren van uw Dobie af na het spelen in het water en maak ze tijdens het zwemseizoen regelmatig schoon met een oorreiniger. Een gewone oorreiniger is voldoende.

Als je een afscheiding, vreemde geur, overmatig krabben of roodheid in zijn oor opmerkt, zou je wel eens een geval van zwemmersoor kunnen hebben. Als u hier niet zeker van bent, neem dan contact op met uw dierenarts.

Als uw hond hoest, kan dat een waarschuwing zijn dat er iets mis is. Haal hem onmiddellijk uit het water. Ook als uw hond een infectie heeft, zoals een urineweg- of huidinfectie, kunnen wateractiviteiten die verergeren.

Een beetje goed nieuws als u in uw achtertuinzwembad zwemt – chloor is geen groot probleem zolang het in veilige hoeveelheden wordt gebruikt.

Laatste gedachten

Dobermans zijn plezierige honden die graag zwemmen, hoewel ze zeker niet de beste zwemmers ter wereld zijn. Als u wilt dat uw Doberman gaat zwemmen, moet u hem gestaag aanmoedigen en het langzaam opbouwen.

Zwemmen met je Dobie zorgt voor stimulatie, beweging en afwisseling. Vergeet niet dat het altijd een leuke en positieve ervaring moet zijn voor u en uw hond. Als het duidelijk wordt dat het dat niet is, dan is het tijd om te stoppen en het roer om te gooien. Veel zwemplezier!

Gerelateerde vragen aan

Hebben Dobermans zwemvliezen? Hoewel sommige honden webvoeten hebben, hebben Doberman Pinschers dat niet. Dobermanns hebben gebogen tenen op hun voeten zonder singels ertussen. Dit helpt hen om verschillende oppervlakken vast te houden, maar is slecht voor het betreden van water.