Ori Pei – Een complete gids voor de mopshond Shar Pei mix.

Ori Pei hondenras

De Ori Pei is een is een hond met één Mopshond ouder en één Ori Pei ouder.

Deze honden zijn een Shar Pei Mopshond mix. Ze hebben het relaxte karakter en het gedrongen figuur van een Shar Pei, maar zijn meestal klein zoals de Mopshond.

Dit ras is vaak sociaal, slim en koppig.

Ori Pei hebben veel kwaliteiten die hen tot geweldige huisdieren maken, maar helaas zijn ze ook vatbaar voor verschillende ernstige gezondheidsaandoeningen.

Inhoud

Klik op de links hieronder om naar elke sectie van het artikel te gaan. Of blijf scrollen om alles te lezen!

Laten we verder lezen voor meer over het Ori Pei ras!

Waar komt de Ori Pei vandaan?

De Ori Pei is een kruising met Mopshond en Shar Pei bloed. Hij ontstond in Noord-Amerika in de jaren 1970 en groeit in populariteit naast andere kruisingen.

Ori Peis zijn geen raszuivere honden, en ze worden door geen van de grote rassenregisters erkend.

De ouderrassen van deze pup hebben een eigen geschiedenis. Mopshonden waren koninklijke honden in het oude China, geliefd door Chinese keizers. Ze werden gefokt als gezelschap voor koninklijke families.

Shar Peis kwamen ook uit China, maar werden gefokt om eigendommen te bewaken. Ze kunnen ook zijn gebruikt voor hondengevechten.

Leuke feiten over de Ori Pei

Ori Peis hebben ook vele andere namen, waaronder Pugpei, Sharpug, en Pug-a-Pei, om er een paar te noemen!

De ouderrassen van de Ori Pei zijn ongelooflijk populair.

Veel beroemde mensen bezitten mopshonden, waaronder Paris Hilton, Chris Pratt en Hugh Laurie.

Shar Peis leunen niet achterover en laten hun mensen alle aandacht krijgen! Ze hebben in verschillende televisierollen gespeeld, waaronder het tv-programma “Lost” en een animatierol in The Simpsons.

Ori Pei mix ras

Ori Pei Uiterlijk

Gemengde rassen kunnen op verschillende manieren op beide ouders lijken. In een nest van gemengde rassen kan het uiterlijk van de pups drastisch verschillen.

Maar door naar de ouderrassen te kijken, kunnen we sommige aspecten van het uiterlijk van een pup van een gemengd ras veilig voorspellen.

Ori Peis zijn normaal 10-14 inch groot en wegen 15-30 pond.

Deze honden hebben een kortharige, gerimpelde vacht. Ze worden geboren in verschillende kleuren, maar zijn meestal bruin of zwart. Meestal is de vacht rond hun snuit zwart.

Ze hebben meestal een gedrongen bouw en een brede, korte snuit. Hun staart krult over hun rug, of ze kunnen een schroefstaart hebben zoals de Mopshond.

Deze kenmerken zijn onmiddellijk onderscheidend, en charmant op hun manier, maar helaas zijn ze ook de wortel van de meeste gezondheidsproblemen van de Ori Pei, zoals we later zullen zien.

Ori Pei Temperament

Wanneer we kijken naar het temperament van gemengde rassen, moeten we eerst weten hoe de ouderrassen zich gedragen. Het gemengde ras zal deze elementen in de een of andere vorm combineren.

Dit maakt hun gedrag een beetje onvoorspelbaar, maar we kunnen toch een behoorlijk idee krijgen van hoe ze zich kunnen gedragen.

Mopshond Temperament

Als eerste is er de Mopshond. Mopshonden zijn speelse honden, vooral in hun jeugd. Ze zijn ongelooflijk gehecht aan hun mensen en willen altijd aan hun zijde zijn.

Daarom wil je Mopshonden niet voor langere tijd alleen laten. Het zijn ongelooflijk sociale honden.

Mopshonden zijn ook slim, beschermend en koppig.

Shar Pei Temperament

De volgende is de Shar Pei. Deze honden staan bekend als onafhankelijk en soms koppig. Hoewel ze van hun familie houden, zijn ze anekdotisch minder gevoelig voor verlatingsangst dan Mopshonden.

Het zijn ook behoorlijk stoere waakhonden, met een stevig frame dat daarbij past!

Als we deze eigenschappen combineren, krijgen we een idee van het temperament dat een Ori Pei zal hebben. Ori Peis staan bekend als vriendelijk, slim en soms koppig.

Ze zijn typisch niet agressief en gaan goed om met gezinnen. Ze jagen echter graag op kleine dieren. Daarom kan het stressvol zijn voor katten of andere kleinere huisdieren om met hen samen te leven.

Zoals elke hond zult u toezicht willen houden op Ori Peis rond kinderen. Ori Peis staan bekend om hun vriendelijke karakter, maar het is nog steeds een goed idee om ervoor te zorgen dat zowel de hond als het kind wordt geleerd om zich gepast te gedragen met elkaar.

Training van uw Ori Pei

Ori Pei zouden gemakkelijk te trainen moeten zijn, maar ze hebben soms een onafhankelijke, koppige neiging die extra reserves van geduld vereist.

Met veel lof en enkele beloningen die ze niet kunnen weerstaan, zullen u en uw pup de training onder de knie krijgen. Zie voor meer hulp onze trainingsgidsen.

U kunt ook onze gidsen over potjestraining en krattraining bekijken!

Socialiserende behoeften

Tenslotte zult u uw Ori Pei willen socialiseren. Dit is belangrijk voor alle rassen, maar vooral voor die met bewakingsneigingen.

U zult hen willen laten kennismaken met een verscheidenheid aan vreemden en andere honden, wat hen zal leren niet wantrouwig te zijn tegenover nieuwe mensen of dieren die ze ontmoeten.

Als u toch kleine dieren of zelfs kinderen in huis hebt, zult u uw Ori Pei al vroeg willen leren om ze niet op te jagen.

Behoefte aan beweging

Wat beweging betreft, hebben deze honden geen grote tuinen of veel speeltijd nodig. Ze zijn een groot deel van de tijd binnen, maar zorg er wel voor dat ze de hele dag wat beweging krijgen. Wandelingen of joggen kunnen goed voor ze zijn, en geven u de kans om te trainen aan de lijn.

Houd ze tijdens het sporten in de gaten, want hun korte snuit kan ademhalingsproblemen of problemen met oververhitting veroorzaken.

Ori Peis kunnen niet goed tegen extreme temperaturen, dus wees voorzichtig als je ze mee naar buiten neemt in de hitte of kou.

Ori Pei Gezondheid

Zowel de Mopshond als de Sharpei hebben een berucht risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen als gevolg van hun bouw (lichaamsvorm).

Het combineren van beide rassen in de Ori Pei hond lost helaas geen van deze problemen op.

Wat betekent dat ze waarschijnlijk zorgvuldig management en mogelijk dure veterinaire zorg nodig hebben gedurende het leven van een Ori Pei.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen die Ori Pei’s kunnen erven van hun ouders zijn:

Brachycephalische aandoeningen

Mopshonden zijn extreem brachycephalisch (korte snuit). Shar Pei’s hebben ook kleine, geknepen snuiten.

Dit kan het moeilijk maken om te ademen, of te hijgen om een veilige interne lichaamstemperatuur te handhaven tijdens warm weer of inspanning.

Brachycephalic Airway Syndrome wordt ook in verband gebracht met plotselinge dood bij warm weer.

En daarom worden “luie” of “relaxte” Ori Pei’s vaak verkeerd geïnterpreteerd. Het is niet zo dat ze niet dezelfde hondeninstincten hebben om te rennen en te spelen, ze zijn gewoon te gehandicapt door hun vorm om mee te doen.

Als een Ori Pei ook de uitpuilende ogen van een Mopshond erft, kunnen ze de gevolgen ondervinden van het Brachycephalic Ocular Syndrome.

Spinale aandoeningen

Honden met schroefstaarten zijn ook kwetsbaarder voor misvormde wervels verderop in de wervelkolom.

Dit kan leiden tot structurele problemen zoals kromming van de wervelkolom, en neurologische problemen zoals incontinentie en zwakte van de achterpoten.

Andere gezondheidsproblemen

Ori Peis zijn ook gevoelig voor de volgende gezondheidsaandoeningen, die vaak voorkomen bij Mopshonden en/of Shar Peis

 • Gistinfecties – Deze infecties ontstaan door alle plooien die de Ori Pei heeft. Om dit risico te minimaliseren, houdt u ze schoon en droog.
 • Elleboog Dysplasie – misvormde elleboogkom
 • Heupdysplasie – misvormde heupkom
 • Legg-Calve-Perthes – een heup- en gewrichtsaandoening, veroorzaakt mank lopen
 • Patellaire Luxatie – ontwrichte knieschijf
 • Zenuwdegeneratie – een ziekte die het ruggenmerg aantast
 • Epilepsie – een aanvalsstoornis
 • Gevoeligheid voor vaccins
 • Hypothyreoïdie
 • Kanker

Ori Pei verzorging en dagelijkse verzorging

Ori Peis hebben een korte vacht en hoeven daarom niet vaak geborsteld te worden. Ze hebben echter wel regelmatig een bad nodig en verzorging van hun huidplooien. U kunt onze gids voor de verzorging van rimpelige honden raadplegen voor meer informatie!

U moet uw Ori Pei een aangepaste voeding geven, verdeeld over twee of meer maaltijden per dag.

Gezonde Ori Peis leven doorgaans 12-15 jaar.

Zijn Ori Peis goede familie honden?

Ori Peis zijn waarschijnlijk vriendelijke en liefdevolle honden die het goed kunnen vinden met kinderen en volwassen honden.

Maar helaas zal de meerderheid van de Ori Pei’s waarschijnlijk een ongemakkelijk leven leiden en ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen als gevolg van hun bouw.

Wij pleiten tegen het fokken van honden met zo’n schadelijke lichaamsbouw.

Dus, als u een Ori Pei mee naar huis wilt nemen, raden wij u aan er een uit een asiel te redden, in plaats van verdere fok aan te moedigen.

Een Ori Pei redden

Redding is een fantastische optie bij het zoeken naar een nieuwe hond! Het is ook het meest verantwoordelijke om te doen in gevallen als deze, wanneer het ras niet erg gezond is.

Helaas worden veel extreem brachycefale hondenrassen afgestaan aan asielen, wanneer de veterinaire kosten van de zorg voor hen te hoog worden voor hun eigenaren.

Je kunt soms gemengde rassen vinden in asielen of algemene reddingen, maar je hebt misschien meer kans bij een rasspecifieke redding.

Reddingen die gespecialiseerd zijn in Mopshonden of Shar Peis kunnen ook Ori Peis ter adoptie hebben.

Raising An Ori Pei Puppy

Er komt veel kijken bij het opvoeden van een nieuwe puppy! Het kan overweldigend zijn, vooral als je voor het eerst een hond bezit.

Gelukkig bieden onze puppyverzorgingsgids en onze trainingsgidsen een schat aan informatie.

Ori Pei producten en accessoires

Hier zijn enkele producten voor uw Ori Pei die u geweldig zult vinden!

Voor-en nadelen van het krijgen van een Ori Pei

Ori Pei nadelen

Het ergste aan Ori Pei’s is dat ze met veel, heel veel gezondheidsproblemen komen.

Ze zijn niet geschikt voor extreem hoge of lage temperaturen, en zijn misschien beter af binnen op zeer warme of koude dagen.

Ze zijn ook gevoelig voor verlatingsangst en kunnen moeilijk te trainen zijn.

Ori Pei Voordelen

Ori Peis zijn goed met kinderen en geschikt voor kleine woningen, waaronder appartementen.

Soortgelijke Ori Peis en rassen

Hier zijn enkele op Ori Peis gelijkende gemengde rassen:

 • Cocker Spaniel Shar Pei mix
 • Shar Pei Bulldog mix
 • Shar Pei Lab mix
 • Pitbull Shar Pei mix
 • Pitbull Lab Mix

Of u kunt de Shar Pei met berenvacht proberen!

Ori Pei Reddingen

Hieronder vindt u een lijst van opvangcentra waar u een Ori Pei kunt vinden. Als u nog andere rescues kent, laat het ons dan weten in de comments!

Ori Pei Rescues USA

Ori Pei Rescues Canada

Ori Pei Rescues UK

Ori Pei Rescues Australië

Is een Ori Pei iets voor mij?

Ori Peis zijn sociale honden. U zult waarschijnlijk een goede verstandhouding opbouwen met deze hond, maar door hun gezondheidsproblemen raden wij het fokken ervan af. Wij raden u aan niet bij een fokker te kopen. Als u er toch een wilt, kijk dan of u een Ori Pei kunt redden.

Referenties en bronnen

Kapatkin et al. Genetische controle van heupdysplasie bij honden. Universiteit van Pennsylvania. 2002.

Mele, E. Epidemiologie van artrose. Veterinary Focus. 2007.

Muller, G. Skin diseases of the Chinese Shar-Pei. The Veterinary Clinics of North America. Small Animal Practice. 1990.

Ostrander, E. The Genetics of the Dog 2nd Edition. CAB International. 2012.