Oranje Hondenrassen

oranje hondenrassen

Oranje hondenrassen zijn opvallende huisdieren. Hun vacht kan variëren van een bleek crèmekleurig oranje, tot een diep roodachtige amberkleur. Deze kleur heeft geen invloed op de persoonlijkheid van een hond, dus het is een goed idee om het ras dat je gevonden hebt te onderzoeken. Zorg ervoor dat hun temperament, activiteitsniveau en verzorgingsbehoeften passen bij uw levensstijl. Er zijn genoeg rassen die een prachtige oranje vacht kunnen hebben, dus u zult er een kunnen vinden die bij u past!

Honden met oranje vacht vinden

Hoewel veel honden een oranje vacht kunnen hebben, wordt het vaak op heel verschillende manieren beschreven. Waarschijnlijk ziet u honden geadverteerd als geel, rood, goud, abrikoos, karamel, enzovoort. Maar het is vrij ongewoon om een hond beschreven te zien als oranje. Dus, bij het zoeken naar een oranje hond, probeer een aantal van deze alternatieve termen.

En, oranje tinten variëren bij honden. Sommige rassen kunnen een meer gouden tint hebben, terwijl andere een dieprode kleur hebben. Sommige kunnen zelfs een oranje en witte vacht hebben, of oranje en zwart. Het is dus een goed idee om de mogelijkheden te bekijken en te beslissen welke specifieke kleur of tint u mooi vindt. En vergeet niet dat het temperament en de verzorgingsbehoeften van een hond net zo belangrijk zijn als de kleur van de vacht. Zo niet belangrijker! Laten we nu eens kijken naar 15 populaire oranje hondenrassen.

1. Pomerans

De Pomeriaan is een van de meest populaire oranje pluizige honden die er zijn. Dit ras is erg klein, tussen de 6 en 7 centimeter groot en weegt tussen de 3 en 7 pond als volwassen hond. Maar ze kunnen groter lijken dan ze zijn door hun zeer pluizige vacht! Oranje en oranje sable kleuren worden geaccepteerd op hun rasstandaard.

Door hun grootte passen deze kleine oranje hondjes in een appartement. Maar het zijn nieuwsgierige, energieke en speelse honden. Ze hebben nog steeds regelmatig beweging en veel mentale stimulatie nodig. Consequente positieve training is belangrijk vanaf het moment dat ze thuiskomen, en door hun kleine blaas hebben sommige Pomeranians moeite met zindelijkheidstraining.

2. Vizsla

De Vizsla is een van de eerste honden waar mensen aan denken als ze zich oranje hondenrassen voorstellen! Dit ras groeit uit tot een vrij grote hond, die als volwassene tussen de 21 en 24 inch meet en tussen de 44 en 60 pond weegt. Het zijn gespierde, actieve honden die voorkomen in een spectrum van oranje tinten. De meest populaire is gouden roest, maar andere door de rasstandaard geaccepteerde kleuren zijn rood, roest, goud en meer.

Vizsla honden zijn atletisch, aanhankelijk en veelzijdig. Ze vormen zeer sterke banden met hun eigenaren, dus doen ze het niet goed in huizen waar ze te vaak alleen gelaten worden. Deze honden hebben elke dag veel beweging en mentale stimulatie nodig, dus ze passen niet bij een zittende levensstijl.

3. Golden Retriever

De Golden Retriever is misschien het meest bekend om zijn lichtere crème en gele tinten, maar de donkere Golden Retriever heeft een prachtige, amberkleurige tint. En dit is een officieel geaccepteerde tint op hun rasstandaard. Golden Retrievers hebben een heerlijk zachte en gevederde vacht. Het zijn vrij grote honden, die 21,5 tot 24 inch meten, en als volwassen hond tussen de 55 en 75 pond wegen.

Golden Retrievers zijn een ultieme mensenhond. Ze gedijen goed in gezinnen die veel tijd en aandacht aan hen kunnen besteden. Het zijn ook zeer intelligente honden die elke dag veel tijd nodig hebben om te spelen, te oefenen en hun hersenen te stimuleren.

oranje hondenrassen

4. Chow Chow

Rood en kaneel zijn de kleuren van de Chow Chow die het dichtst bij oranje liggen. Maar als u op zoek bent naar een grote, pluizige oranje hond, kan de Chow Chow ideaal voor u zijn! Deze honden hebben een lange, zachte vacht die regelmatig verzorgd moet worden. Als volwassenen worden ze tussen de 17 en 20 centimeter groot, maar ze kunnen vrij gedrongen zijn, met een gewicht van 45 tot 70 pond.

Chow Chows zijn vaak krachtige, serieuze en afstandelijke honden. Ze zijn gemakkelijk zindelijk te maken, maar moeten vanaf jonge leeftijd zeer goed gesocialiseerd worden om agressie te voorkomen. Deze honden vormen zeer sterke banden met hun eigenaren, maar blijven vaak op hun hoede voor vreemden, zelfs met de beste socialisatie.

5. Shiba Inu

Shiba Inu honden komen voor in de kleuren rood en rood sesam, die beide een prachtige oranje tint kunnen hebben. Dit ras kan tussen 13,5 en 16,5 centimeter groot worden, met een gewicht van 17 tot 23 pond. Ze hebben vaak witte vlekken, en hebben een prachtige pluizige vacht en staart.

Shina Inu zijn nieuwsgierig, alert en trouw. Deze honden hebben een sterk jachtinstinct, dus kunnen ze niet goed overweg met andere huisdieren. Eigenaars moeten een sterke terugroeping oefenen en ze alleen buiten de lijn laten in veilig afgesloten gebieden.

6. Labradoodle

De Labradoodle is een populaire gemengde rashond die de wereld verovert. Hij combineert de Labrador Retriever en de Standaard Poedel tot een liefdevolle, vriendelijke en weinig verharende mix. Deze honden erven enkele populaire Poedeltinten zoals rood en abrikoos, waardoor ze een oranje tint krijgen. Maar hun eigenschappen kunnen variëren, afhankelijk van hun generatie. Sommige lijken meer op de Labrador, met een rechte, zwaar verharende vacht, en andere hebben de strakke krullen van de Poedel.

Deze honden zijn over het algemeen zeer vriendelijk en sociaal, maar moeten van jongs af aan goed getraind en gesocialiseerd worden. Ze zijn niet hypoallergeen, maar kunnen weinig verharen. Ze hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om ongewenst gedrag te voorkomen.

7. Cocker Spaniel

Een rode Cocker Spaniel heeft waarschijnlijk het dichtst bij oranje vacht, maar andere vergelijkbare tinten zijn onder andere goudkleurig. Deze kleine honden worden 13,5 tot 15,5 centimeter groot en wegen als volwassen hond tussen de 20 en 30 pond. Ze hebben een heerlijk zachte vacht, die vaak in golven op hun lange slappe oren valt.

Dit ras is vriendelijk, energiek en speels. Ze zijn graag in een gezinshuis waar ze veel aandacht en socialisatie krijgen. Cocker Spaniels zijn intelligente, energieke honden die regelmatig beweging en mentale stimulatie nodig hebben.

8. Pembroke Welsh Corgi

De Pembroke Welsh Corgi komt voor in rood, fawn en sable, die allemaal de oranjeachtige tint kunnen hebben die u zoekt. Deze kleine honden hebben korte poten en een vosachtig uiterlijk. Ze worden tussen 10 en 12 centimeter groot en wegen tot 30 pond.

Met een oorspronkelijk doel als herdershond is een Corgi misschien niet geschikt voor huizen met andere huisdieren of kleine kinderen. Sterker nog, u zult merken dat hij ze probeert te drijven! Maar ze hebben een aanhankelijk gezin nodig met tijd voor beweging, spel en verzorging. Let op hun korte poten en hun moeilijkheden met klimmen en springen.

9. Bretagne

De Brittany komt niet voor in effen oranje, maar kan oranje en wit, oranje roan, leverwit en oranje, of zwart wit en oranje zijn! Deze middelgrote honden worden tussen de 17,5 en 20 inch groot en wegen tussen de 30 en 40 pond. Ze hebben een korte vacht en passen bij actieve huizen.

Bretonse honden zijn zeer actief. Ze moeten elke dag minstens een uur beweging krijgen, evenals training en mentale stimulatie, dus ze zijn niet geschikt voor alle huizen. Als u op zoek bent naar een hond die graag meedoet aan hondensporten zoals behendigheid, rally of veldwerk, dan zou een Bretagne het perfecte oranje hondenras voor u kunnen zijn.

10. Australische Terrier

Dit is een van de kleinere oranje hondenrassen op onze lijst. De Australian Terrier is een klein hondenras, dat als volwassene tussen de 10 en 11 centimeter groot wordt en tussen de 15 en 20 pond weegt. Ze hebben een korte, pezige vacht die minimale verzorging nodig heeft. Hun vacht kan rood, sabel, zandkleurig en andere tinten oranje zijn.

Deze kleine honden zijn energiek ondanks hun grootte. Ze vormen een sterke band met hun baasjes en houden er niet altijd van die aandacht met anderen te delen. Daarom zijn veel Australian Terriers het gelukkigst in huizen zonder andere huisdieren. Ze laten zich goed trainen en kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, en de rol van waakhond in huis op zich nemen!

11. Dogue de Bordeaux

De Dogue de Bordeaux is een reusachtig oranje hondenras! Hij wordt tussen de 23 en 27 centimeter groot, en weegt meer dan 100 pond. Rood en mahonie zijn de meest oranjeachtige tinten waarin de vacht van dit ras voorkomt.

Dit ras is groot, beschermend en aanhankelijk. Ze vormen een sterke band met hun gezin, maar zijn niet geschikt voor beginnende eigenaren. Deze grote oranje honden vallen vaak in de rol van waakhond, dus komen ze veel voor op ranches en boerderijen. Ze moeten goed worden gesocialiseerd om het risico van agressie te minimaliseren wanneer ze als gezelschap worden gehouden.

12. Greyhound

Het Greyhound ras komt voor in rood, rood gestroomd, en rood en wit naast vele andere niet-oranje tinten. Deze honden zijn snel en atletisch. Als volwassenen worden ze tussen de 27 en 30 centimeter groot, met een gemiddeld gewicht van 60 tot 70 pond. Greyhounds kunnen goed overweg met andere honden en kinderen als ze goed gesocialiseerd zijn.

Greyhounds kunnen echter een sterk jachtinstinct hebben. En als ze tijdens een wandeling achter een kat of een eekhoorn aangaan, is het onwaarschijnlijk dat u ze te pakken krijgt! Laat ze dus alleen los in veilig afgesloten gebieden. Deze honden zijn over het algemeen het beste in huizen zonder katten of andere kleine huisdieren. En ze worden vaak gevonden in opvangcentra.

13. Leonberger

De Leonberger hond is nog een van de grootste oranje hondenrassen op deze lijst. Ze hebben een heerlijk lange en pluizige vacht die komt in tinten of rood, roodbruin, zandkleurig en geel. Je vindt dus elke kleur oranje in dit ras! Het zijn grote honden, die tussen de 25,5 en 31,5 cm groot worden en tussen de 90 en 170 pond wegen.

Leonbergers zijn krachtige, maar ook zachtaardige en aanhankelijke honden. Ze hebben een goede training en socialisatie van jongs af aan nodig, zodat ze niet per ongeluk iemand pijn doen. En niet alle Leonbergers kunnen goed overweg met andere huisdieren en honden. Maar, ze zijn meestal geweldig met kinderen.

14. Ierse Setter

De Ierse Setter komt voor in drie tinten: kastanje, mahonie en rood. Ze hebben dus een mooie diep oranje kleur. Deze honden hebben een vacht van gemiddelde lengte die zacht aanvoelt en regelmatig verzorging vereist. Ze worden tussen de 25 en 27 centimeter groot en wegen tussen de 60 en 70 pond als ze volwassen zijn.

Leonbergers zijn energiek, speels en opvliegend. Het zijn populaire familiehonden, maar ze hebben een uitlaatklep nodig voor hun energie. Dit ras heeft elke dag tijd nodig voor beweging en mentale stimulatie. Over het algemeen gaan ze goed om met mensen, kinderen en dieren. Maar socialiseer ze van jongs af aan om het beste temperament te bevorderen.

15. Rhodesian Ridgeback

De kleur van de Rhodesian Ridgeback wordt beschreven als wheaten. Een rode wheaten Ridgeback heeft een oranjeachtige tint in zijn vacht. Hun vacht is kort en gemakkelijk te onderhouden. Dit ras wordt tussen de 24 en 27 centimeter groot en weegt als volwassen hond 70 tot 85 pond. Deze honden hebben een slanke maar gespierde lichaamsbouw.

Ridgebacks zijn aanhankelijk en vriendelijk tegen mensen en kinderen, maar kunnen niet altijd overweg met andere honden. Het zijn energieke honden die elke dag mentale en fysieke stimulatie nodig hebben. Ze passen meestal niet in een appartement. Train en socialiseer uw Ridgeback van jongs af aan voor een optimaal temperament.

Oranje Hondenrassen

Heeft u een van de oranje hondenrassen die hierboven staan vermeld? Of bent u nog op zoek naar een vurig gekleurde pup die bij uw huis past? We horen graag over uw favoriete oranje honden in de commentaren!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

  • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
  • Duffy, D. (et al), ‘Breed Differences in Canine Genetics’, Applied Animal Behavior Science (2008).
  • Vredegoor, D. (et al), ‘Can f 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
  • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)