Old Pug – Zorg voor een ouder wordende hond

oude mopshond

Deze gedetailleerde gids voor de verzorging van oudere Mopshonden zal je helpen je voor te bereiden op het leven met een oude Mopshond. We bekijken op welke leeftijd honden als senioren worden beschouwd, hoe je kunt verwachten dat ze daarna zullen veranderen en hoe je ze het beste een gelukkige en waardige oude dag kunt bezorgen.

Een oude Mopshond heeft andere zorg nodig dan een jongere Mopshond, wat betreft voeding, beweging en het veilig maken van je huis voor hen. Je kunt ook merken dat hun gedrag en persoonlijkheid geleidelijk veranderen. Als u weet wat u kunt verwachten, kunt u zich hierop voorbereiden en maximaal genieten van de oude dag van uw mops.


In deze video is Perry de oude mopshond te zien die geniet van een rustiger levenstempo. Laten we eens kijken hoe hij veranderd is ten opzichte van zijn jongere dagen, en welke speciale leeftijdsgebonden zorg hij nodig zou kunnen hebben.

Hoe oud worden mopshonden?

Schattingen van de gemiddelde levensduur van Mopshonden, gebaseerd op gegevens van dierenklinieken, rasverenigingen of enquêtes onder eigenaren, variëren van 10 tot 11 jaar. Dit ligt dicht bij, maar iets lager dan het gemiddelde van 11 tot 12 jaar voor alle honden. De oudste individuele Mopshond die in een van deze bronnen is gedocumenteerd, werd 17 jaar oud. Maar anekdotisch zijn er nog oudere Mopshonden gemeld. Bijvoorbeeld, volgens zijn eigenaar werd Perry in de video hierboven 18 jaar oud.

oude mopshond

In het algemeen gaat de levensverwachting van honden omhoog naarmate ze kleiner worden. Toy Poodles bijvoorbeeld hebben een gemiddelde levensduur van bijna 15 jaar, terwijl dat voor Sint Bernards slechts 7 jaar is. Helaas, terwijl de levensverwachting van mopshonden gemiddeld goed afsteekt bij alle honden, ziet het er niet zo goed uit in vergelijking met andere honden van vergelijkbare grootte. Onderzoekers schatten dat de levensverwachting van mopshonden 3 tot 4 jaar korter is dan die van honden van vergelijkbare grootte. Border Terriers, Lhasa Apso en West Highland White Terriers bijvoorbeeld, zitten allemaal in dezelfde gewichtsklasse als een Mopshond, maar leven gemiddeld 14 jaar.

Het is niet dat Mopshonden sneller oud worden dan die rassen. Helaas komt het doordat gezondheidsproblemen, veroorzaakt door de vorm van hun hoofd, het risico van vroegtijdig sterven vergroten, en de gemiddelde cijfers voor hun levensverwachting vertekenen. We zullen daar straks dieper op ingaan, maar laten we eerst eens kijken wanneer een Mopshond officieel oud wordt.

Wanneer worden honden beschouwd als senioren?

Kleine honden zoals Mopshonden worden meestal als senior beschouwd op hun 10e of 11e verjaardag. Maar er zijn enkele aanpassingen voor seniorenhonden die uw dierenarts u kan aanraden eerder dan dat te doen. Zoals overschakelen naar een senior hondendieet op ongeveer 7 jaar oud.

Aangezien de gemiddelde levensverwachting van mopshonden ook 10 of 11 jaar is, klinkt het alsof ze niet veel tijd in ‘ouderdom’ doorbrengen, toch? Maar vergeet niet dat de gemiddelde levensverwachting alle honden omvat die helaas vroegtijdig zijn gestorven. Wat we niet kunnen afleiden uit dat gemiddelde is hoeveel mopshonden niet… een ouderdom, en hoeveel bereikten hun midden tienerjaren, waardoor ze enkele jaren senioren waren. Laten we hopen dat uw mops één van de gelukkigen is, en dat hij nog steeds bij u is om de kaarsjes op zijn 10e verjaardagstaart uit te blazen. Wat zal er vanaf dan waarschijnlijk in hem veranderen?

Zal mijn oudere mops veranderen?

Honden ervaren fysieke veroudering net als wij. Veel voorkomende lichamelijke veranderingen bij oude Mopshonden zijn onder andere:

 • Verlies van pigment in hun vacht
 • Worden trager en minder beweeglijk
 • Gewicht winnen of verliezen
 • Verlies van spiermassa
 • Zintuiglijk verlies, zoals gezichts- of gehoorverlies

Ouderdom zelf is geen ziekte, maar stukjes van het lichaam kunnen versleten beginnen te raken, en je bejaarde Mopshond kan ook enkele gezondheidsproblemen ontwikkelen die meer met ouderdom worden geassocieerd. Daar komen we zo op terug. Maar eerst kan ook hun gedrag veranderen. Ze kunnen bijvoorbeeld:

 • Meer vastgeroest in hun manieren
 • Minder speels
 • Minder tolerant tegenover irritaties, zoals ongewenste aandacht van kinderen of puppy’s
 • Gemakkelijker in de war

Laten we enkele mopshond levensstadia nader vergelijken.

7 jaar oude Mopshond vs 10 jaar oude Mopshond

Het verschil tussen een mops van 7 jaar en een mops van 10 jaar is in grote lijnen vergelijkbaar met het verschil tussen iemand van midden veertig en iemand van midden vijftig. Als ze met 7 jaar nog niet een beetje grijs zijn rond de snuit, zijn ze dat met 10 jaar vrijwel zeker wel! Sommige mopshonden van 10 jaar oud zijn misschien ook al wat langzamer geworden, terwijl anderen nog net zo dynamisch zijn als ze ooit waren.

7 jaar oud is ongeveer de mijlpaal waarop uw dierenarts zal beginnen aan te bevelen over te schakelen op een seniorendieet, en misschien supplementen voor de gezondheid van de gewrichten in te bouwen. Seniorendiëten zijn minder calorierijk, zodat uw hond niet aankomt als hij minder actief wordt. Als u na 10 jaar nog niet bent overgestapt, is het zeker tijd om er met uw dierenarts over te praten. Met andere woorden, het is een goed moment om plannen te maken voor een gezonde oude dag.

10 jaar oude Mopshond vs 13 jaar oude Mopshond

Tegen de tijd dat uw mopshond nog eens 3 jaar ouder is geworden, is hij (ongeveer) gelijk aan een mens van 70 jaar. Op dit punt is het eerlijk om ze te beschrijven als een geriatrische mops, zelfs als je oom van 70 dat label niet zou waarderen! Een mops van 13 jaar oud zal hoogstwaarschijnlijk enkele van de lichamelijke en gedragsveranderingen ondergaan die met ouderdom gepaard gaan, en u zult vrijwel zeker enkele aanpassingen moeten doen in de manier waarop u voor hem zorgt. We zullen zo meteen bekijken wat die veranderingen inhouden, maar laten we eerst hun gezondheid onder de loep nemen.

Oudere mopshond gezondheidsproblemen

Naast de algemene lichamelijke veranderingen die met de leeftijd gepaard gaan, zijn oudere Mopshonden ook vatbaar voor enkele bijkomende ziekten.

Oudere Mopshond ademhalingsproblemen

Helaas maakt de vorm van Mopshonden hen vatbaar voor veel gezondheidsproblemen die al lang voor de ouderdom beginnen. Fokkers zijn erin geslaagd om de vorm van hun kaak en schedelbeenderen drastisch te veranderen, zodat ze nu een zeer plat gezicht hebben. Maar de zachte weefsels zijn niet in dezelfde mate gekrompen, waardoor ze vaak de luchtwegen blokkeren. Ten minste 1 op de 5 mopshonden heeft hiervoor diergeneeskundige hulp nodig, maar naar schatting lijden nog meer mopshonden zonder medische behandeling omdat hun eigenaars is verteld dat de symptomen “normaal zijn voor het ras”. Door hun platte gezicht zijn mopshonden vatbaarder voor

 • luidruchtige en/of moeizame ademhaling
 • warmte-intolerantie
 • slaap apneu
 • braken
 • luchtweginfecties
 • en in de ergste gevallen, instorting en dood

Oudere Mopshonden die in het verleden geen problemen hadden met betrekking tot hun gezichtsvorm, kunnen deze gaan ontwikkelen als ze in hun oudere jaren in gewicht toenemen. De immuunfunctie begint ook af te nemen bij oudere honden, wat betekent dat Mopshonden meer kans hebben om luchtweginfecties te krijgen vanwege hun gezicht, en meer kans hebben om er ernstig ziek van te worden vanwege hun leeftijd. Als u zich zorgen maakt over ademhalingsproblemen bij oudere Mopshonden, of merkt dat uw Mopshond hoest, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Canine cognitieve degeneratie

Canine cognitive degeneration (CCD) wordt ook wel hondendementie genoemd, vanwege de gelijkenis met de ziekte van Alzheimer bij mensen. Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 7 honden op hun 8e verjaardag symptomen van CCD heeft, en dat zowel het aantal getroffen honden als de ernst van hun symptomen elk jaar daarna toeneemt. CCD is niet te genezen, maar sommige van de verzorgingstips in ons volgende hoofdstuk kunnen helpen om de angst en het leed dat het veroorzaakt te beheersen.

Zorg voor een oudere Mopshond

Als je een oudere Mopshond hebt die hun gouden jaren nadert, laten we dan eens kijken naar enkele manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat ze het zo comfortabel mogelijk hebben:

Kies een aangepast dieet

Uw mopshond kan na zijn 7e verjaardag overschakelen op een seniorendieet. Hun nieuwe voeding zal minder calorierijk zijn, omdat ze minder actief worden. Er zijn veel opties te koop in dierenwinkels en online, waaronder speciaal gevormde brokjes voor honden met een plat gezicht. Afhankelijk van wat u kiest, kan uw dierenarts ook aanraden een gewrichtssupplement toe te voegen.

Neem ze twee keer per jaar mee voor een dierenartscontrole

Naast hun jaarlijkse check-up en rabiësvaccinatie is het een goed idee om een senior mops ook voor halfjaarlijkse controles mee te nemen. Dit is een belangrijke gelegenheid om veranderingen op te sporen die je mops pijn zouden kunnen bezorgen, of onnodige maanden van hun leven zouden kunnen afsnoepen.

Houd de dingen consistent

Thuis is het een goed idee om de dingen vanaf nu zo consistent mogelijk te houden. Probeer de inrichting van hun huis niet te veranderen als je dat kunt vermijden, en blijf zo vaak mogelijk bij hun normale dagelijkse routine. Hoe ouder ze worden, hoe onrustiger en verwarrender veranderingen kunnen zijn, vooral als ze CCD ontwikkelen.

Help ze in hun huis

Oude mopshonden worden doorgaans minder mobiel dan in hun jonge jaren. Dit betekent dat ze zich sneller verwonden als ze op en neer springen van bedden en banken, of trappen gebruiken. Denk eraan om oprijplaten te plaatsen tegen alle zachte meubels die ze gebruiken, en een hekje te plaatsen onderaan de trap zodat ze die niet zonder toezicht kunnen gebruiken.

Heroverweeg hun activiteit

Naarmate je mopshond ouder wordt, zullen ze minder beweging nodig hebben dan vroeger. Let goed op ze en volg hun signalen. Elke dag wat lichaamsbeweging is echter nog steeds van vitaal belang om ze gezond te houden, maar denk erover na om wandelingen bij warm weer in te ruilen voor het samen spelen van wat interactieve spelletjes in een ruimte met airconditioning.

Respecteer hun ruimte

Ten slotte kunnen oude Mopshonden beginnen minder tolerant te worden voor pesterijen van kinderen of meer onstuimige honden. Een veel voorkomend symptoom van CCD is ook een geleidelijke emotionele terugtrekking van hun favoriete mensen. Dit kan moeilijk te verwerken zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet persoonlijk is. Hun gevoelens respecteren en hen de ruimte geven die ze nodig hebben is de meest vredige en waardige vriendelijkheid die je hen kunt bieden.

Is zoeken naar senior mopshonden te koop een goed idee?

Oudere honden die worden afgestaan aan asielen en reddingshonden zijn notoir moeilijk te herplaatsen. Dus het zoeken naar een oudere hond om een comfortabele oude dag aan te geven is een nobel streven. Er zijn talrijke organisaties die zich uitsluitend bezighouden met het redden en herplaatsen van Mopshonden. Dit komt deels omdat Mopshonden populair zijn – er zijn er heel veel, waardoor het aandeel Mopshonden in de asielpopulatie navenant groot is. Maar het is ook omdat de gezondheidsproblemen van mopshonden vaak dure diergeneeskundige zorg vereisen. Daardoor lopen ze een groot risico om aan een asiel te worden overgedragen wanneer hun eigenaars besluiten dat ze niet meer voor hen kunnen of willen betalen.

Voordat je je verbindt aan een al oude Mopshond, moet je nadenken over hoe je zult betalen voor hun veterinaire zorg. Verzekeringspremies voor oude honden zijn vaak erg duur. Maar sommige rasspecifieke reddingsorganisaties bieden misschien financiële hulp bij medische rekeningen. Praat hierover met hen als u contact opneemt.

Old Pug – Samenvatting

Mopshonden worden als senior beschouwd vanaf ongeveer 10 jaar oud. Helaas verminderen de platte gezichten van Mopshonden hun levensduur met ongeveer 3 jaar in vergelijking met andere honden van vergelijkbare grootte. Dit betekent dat veel Mopshonden niet oud worden. Voor degenen die dat wel doen, zijn er veel manieren waarop u de laatste hoofdstukken van hun leven net zo comfortabel en plezierig kunt maken als de jaren ervoor.

Referenties

Adams et al. Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK. Journal of Small Animal Practice. 2010.

American Veterinary Medical Association

Fick et al. Telomeerlengte correleert met levensduur van hondenrassen. Cell Reports. 2012.

Lui et al. Conformational risk factors of brachycephalic obstructive airway syndrome (BOAS) in pugs, French bulldogs, and bulldogs. PLOS One. 2017.

Packer et al. Come for the looks, stay for the personality? Een mixed methods onderzoek naar heraankoop en aanbeveling door de eigenaar van Bulldogs, Franse Bulldogs en Mopshonden. PLOS One. 2020.

Urfer et al. Lifespan of companion dogs seen in three independent primary care veterinary clinics in the United States. Canine Medicine & Genetics. 2020.