Oude Golden Retriever – Zorg voor uw hond als ze ouder worden

Oude Golden Retriever

Een oude Golden Retriever leefde enkele decennia terug tot ongeveer 16 of 17 jaar, tegenwoordig is het helaas waarschijnlijker dat u uw hond op 11 of 12 jaar verliest. Golden Retrievers worden daarom vanaf 8 jaar als oud beschouwd. Vandaag delen we de tekenen van veroudering waarop u moet letten, en welke veranderingen u misschien moet doorvoeren om uw hond gelukkig te houden. We praten over voeding, hellingen, bodembedekking en veterinaire controles. En we delen vitale gezondheidsinformatie, van pijnlijke gewrichten tot gezichtsvermogen, gehoor en kankerrisico’s.

Je hond ouder zien worden is moeilijk voor elke eigenaar. Helaas is het een onvermijdelijk deel van het leven. Oudere honden hebben heel andere zorgbehoeften dan jongere honden. Ze worden met veel uitdagingen geconfronteerd. Net als wij krijgen ze minder energie, meer pijnen en pijn, en worden ze kwetsbaarder voor ziekten en infecties. Vandaag kijken we naar het verouderingsproces bij Golden Retrievers en wat u kunt verwachten, met informatie over de verzorging van uw oudere hond.

Inhoud

Heeft u een oude Golden Retriever? Begint uw trouwe metgezel het rustiger aan te doen? Laten we eens verder kijken hoe u de gouden jaren van uw huisdier comfortabeler kunt maken.


Wanneer is een Golden Retriever officieel bejaard?

Grotere honden verouderen sneller dan kleinere honden, dus hebben ze een kortere levensduur. Enkele tientallen jaren geleden werden Golden Retrievers ongeveer 16 tot 17 jaar oud. Tegenwoordig is hun gemiddelde levensduur aanzienlijk verminderd tot tussen de 10 en 12 jaar. Men denkt dat dit komt doordat ze vatbaarder zijn voor kanker dan enig ander ras.

Een Golden Retriever wordt officieel oud geacht als hij ongeveer 8 tot 9 jaar oud is, wat overeenkomt met 61 tot 68 jaar bij de mens.

Tekenen dat uw Golden Retriever oud wordt

Aanwijzingen dat uw hond ouder wordt zijn onder andere:

 • Toegenomen vermoeidheid
 • Moeite zich te verplaatsen
 • Stijve gewrichten en artritis
 • Bewolkte ogen
 • Incontinentie
 • Bultjes of andere huidproblemen
 • Gehoorverlies
 • Vertraging
 • Zichtverlies
 • Gewichtstoename
 • Vacht verliest conditie
 • Slechte adem
 • Kwijlen
 • Vergrijzing rond het gezicht en de snuit
 • Spieratrofie
 • Cognitieve disfunctie

Veel van deze veranderingen zijn normaal bij een ouder wordende hond. Wees echter voorzichtig om ze niet af te schrijven, want sommige kunnen symptomen zijn van een gezondheidstoestand die veterinaire behandeling vereist.

oude Golden Retriever

Zorg voor een oude Golden Retriever

Uw bejaarde Golden Retriever zal bepaalde veranderingen in zijn levensstijl nodig hebben als hij de weg naar de ouderdom volgt. Als een zorgzame ouder is het aan u om het welzijn van uw oudere hond te verbeteren door gespecialiseerde zorg, en zo nodig aanpassingen in uw levensstijl aan te brengen.

Veterinaire zorg

Het is raadzaam om, zodra uw hond een senior wordt, twee keer per jaar de dierenarts te bezoeken voor een check-up. De dierenarts voert een grondig lichamelijk onderzoek van uw Goldie uit dat ook een controle van het gebit omvat en bespreekt eventuele veranderingen die u hebt opgemerkt.

Tests omvatten een bloedbeeld, urineonderzoek, flotatie van de ontlasting en chemische screening voor de nieren en de lever, waarbij eventuele gezondheidsproblemen worden opgespoord en behandeld. Veel ziekten worden vaak alleen gezien bij oudere honden. Deze omvatten:

 • kanker
 • diabetes
 • artritis
 • hart-, lever- en nierziekten

Blijf tussen uw halfjaarlijkse controles alert op veranderingen bij uw Goldie, zoals gewichtsverlies of -toename, verlies van eetlust, toegenomen dorst of moeite met bewegen.

Hoe uw oude Golden Retriever gezond te houden

Er zijn veel manieren om uw ouder wordende Golden Retriever gezond te houden.

Verzorging van een oude Golden Retriever

Oudere honden vinden het moeilijk om zichzelf te verzorgen als hun mobiliteit afneemt. Het borstelen van uw geriatrische Goldie bevordert een gezonde vacht en huid en werkt tevens als een massage, die de druk verlicht. Zo kunt u ook eventuele ongewone knobbels of bulten in de gaten houden. Zorg ervoor dat u voorzichtig borstelt, want de huid van een oudere hond is gevoeliger.

Het baden van uw Golden Retriever houdt hem schoon en gezond. Echter, als ze mobiliteitsproblemen hebben, neem uw huisdier mee naar een trimsalon waar ze niet te maken krijgen met een badkuip. Trim de nagels één of twee keer per maand om mogelijke verwondingen te voorkomen.

Controleer de teenkussentjes op overtollig bont, want dit kan ervoor zorgen dat uw Goldie uitglijdt. Als u gladde vloeren hebt, plaats dan rubberen matten of gebruik antislip hondenlaarzen of -sokken als uw hond die wil dragen!

Oude Golden Retriever Tandverzorging

Het beoefenen van een goede gebitshygiëne is van vitaal belang, vooral bij een oudere Golden Retriever. Poets de tanden van uw hond regelmatig, controleer op slechte geur, bloedend tandvlees of een gebroken kunstgebit. Geef hem veilig speelgoed om op te kauwen. Uw dierenarts zal het gebit controleren als onderdeel van de regelmatige controle van uw Goldie.

Oefening

Honden van alle leeftijden moeten bewegen. Oudere Golden Retrievers zijn gevoelig voor overgewicht, wat kan leiden tot ernstigere medische aandoeningen. Terwijl een jongere hond gemakkelijk 30 tot 40 minuten in één keer kan wandelen, kunt u overwegen de wandelingen van uw Goldie op te splitsen in twee periodes van 15 tot 20 minuten beweging per dag.

Let op eventuele veranderingen bij uw hond, zoals vaker moe worden, moeite hebben met ademhalen of hoesten. Zwemmen is een uitstekende oefening voor oudere Golden Retrievers, vooral die met gewrichtsaandoeningen of artritis. Bespreek het trainingsprogramma van uw hond met uw dierenarts. Zij kan pijnstillers of hydrotherapie aanbevelen als wandelen pijnlijk is.

Oude Golden Retrievers hebben verschillende temperatuurvereisten

Oudere honden voelen de kou scherper aan. Geef uw oude Golden Retriever in de winter een jas als u gaat wandelen om hem warm te houden. Let er in de zomer op dat uw ouder wordende huisdier niet oververhit raakt. Oefen tijdens de koelste uren van de dag.

Spelen met een oude hond

Voedselpuzzelspeeltjes zijn uitstekend om uw oude Golden Retriever te helpen bewegen en hem te laten werken voor zijn eten, en om hem mentaal gestimuleerd te houden. Pas de spelletjes die u met uw hond speelt, zoals apporteren of touwtrekken, aan zodat hij niet overbelast raakt en toch plezier heeft.

Worden oude Golden Retrievers doof?

Verlies van gehoor komt vaak voor bij oudere honden, maar velen passen zich daar succesvol aan door te vertrouwen op hun reuk- en tastzin. Als uw ouder wordende Golden Retriever goed reageert op stemcommando’s, kan hij met de juiste training ook handsignalen leren, hoewel het een uitdaging is en veel geduld vereist.

Als hij buiten is, zorg er dan voor dat u hem aangelijnd en dicht bij u houdt.

Dikke Golden Retriever

Gezichtsverlies bij oudere honden

Als uw geriatrische Goldie zijn zicht verliest of heeft verloren, houd dan uw meubels, zijn voer- en drinkbakken en zijn bed op dezelfde vertrouwde plaatsen, zodat hij niet gedesoriënteerd raakt. Een fonteinachtige hondenbak is een goed idee, want die maakt geluid, zodat uw hond hem kan vinden.

Zoek rondom uw huis naar alles wat gevaarlijk is en waar uw oudere huisdier zich aan zou kunnen stoten. Bedek scherpe hoeken en andere plekken die mogelijk letsel kunnen veroorzaken.

Maak een pad met behulp van vloermatten en tapijten van verschillende texturen om hem te helpen zijn weg te vinden. Voor blinde honden zijn nu ronde halo’s verkrijgbaar, die aan een harnas of vest worden gedragen. De halo biedt bescherming en geeft vertrouwen aan een huisdier bij het bewegen in huis.

Incontinentie

Uw Golden Retriever kan incontinent worden naarmate hij ouder wordt. Dit is iets waar hij niets aan kan doen. Om een puinhoop in huis te voorkomen, kunt u luiers gebruiken die speciaal voor honden zijn gemaakt of wegwerppads. Trim het haar op de plekken die waarschijnlijk vuil worden en raadpleeg uw dierenarts over behandelingsmogelijkheden.

Golden Retriever Hellingen

Naarmate hij ouder wordt, kan uw hond het moeilijk vinden om treden en trappen op te klimmen of in de auto te stappen. Golden Retrievers zijn grote, zware honden, dus het is moeilijk om ze op te tillen. Investeer in enkele oprijplaten voor thuis en in de auto om het leven voor uw huisdier gemakkelijker te maken.

Bed

Golden Retrievers zijn gevoelig voor heup- en gewrichtsproblemen en artritis. Het is essentieel dat u zorgt voor een bed van goede kwaliteit om hem comfortabel te houden in zijn nadagen. Een orthopedisch bed met traagschuim is een ideale keuze voor uw ouder wordende huisdier.

Verhoogde voerbakken

Oudere honden, vooral die met stijve gewrichten of artritis, kunnen pijn voelen bij het eten of drinken uit een gewone voerbak, omdat ze naar voren en naar beneden moeten leunen.

Gebruik verhoogde kommen voor voedsel en water om uw ouder wordende Golden Retriever een meer comfortabele eethouding te geven. Dit vermindert de stress op zijn rug en voorpoten en moedigt hem aan om te eten en te drinken als dat nodig is.

Oud Golden Retriever Dieet

Naarmate uw Golden Retriever langzamer wordt, veranderen hun voedingsbehoeften. Uw oudere Golden Retriever heeft een uitgebalanceerd dieet nodig dat laag is in calorieën vanwege hun afnemende stofwisseling en lagere bewegingsbehoefte, maar met een voldoende hoeveelheid eiwitten en vet, en dat rijk is aan vezels.

U kunt hun gewone voer in kleinere hoeveelheden blijven geven, of een speciaal samengesteld senior hondenvoer kiezen. Veel goede commerciële merken bevatten weinig calorieën en zorgen voor een zorgvuldig evenwicht in de voedingsbehoeften van uw oude vriend.

De toevoeging van glucosamine en chondroïtinesulfaat is goed voor de gewrichten. Wanneer u overschakelt op een ander voer, introduceer het dan geleidelijk door het over een periode van zeven tot tien dagen toe te voegen om te voorkomen dat uw Goldie last krijgt van zijn maag. Volg altijd de voedingsrichtlijnen.

Veel honden krijgen twee maaltijden per dag, maar het is een goed idee om uw hond vaker kleinere hoeveelheden te voeren. Praat met uw dierenarts over het juiste dieet voor uw Golden Retriever, vooral als hij andere aandoeningen heeft, zoals obesitas of gewrichtsproblemen.

Uw ouder wordende Golden Retriever

Net als mensen verouderen sommige Golden Retrievers sneller dan anderen. Laten we eens kijken hoe het verouderingsproces bij Golden Retrievers verloopt en wat u kunt verwachten.

10 jaar oude Golden Retriever

 • De leeftijd die overeenkomt met die van een 75-jarige mens, een 10-jarige Goldie zal grijzend zijn rond het gezicht en de snuit, en de vacht zal lichter of donkerder zijn, afhankelijk van zijn kleur.
 • Hoewel hij nog steeds kan genieten van lange wandelingen, is hij niet meer zo energiek als hij ooit was en kan hij meer gaan slapen.

11 jaar oude Golden Retriever

 • Een 11-jarige Goldie is vergelijkbaar met een 82-jarige mens en vertoont tekenen van vertraging.
 • Hij zal niet meer rondspringen, en trappen worden een uitdaging door stijfheid in de gewrichten.
 • Vermindering van lichaamsbeweging is nu noodzakelijk.

12 jaar oude Golden Retriever

 • Een 12-jarige Goldie is het equivalent van een 89-jarige mens.
 • Eens een zachtaardige hond, kan hij minder tolerant worden in de buurt van kinderen en angstig als hij alleen gelaten wordt of harde geluiden hoort. Het kan ook zijn dat hij niet meer reageert door gezichts- of gehoorverlies of het begin van dementie.
 • De dierenarts zal tijdens gezondheidscontroles een volledige reeks tests uitvoeren, onder meer voor de ziekte van Cushing en hypothyreoïdie.

13 jaar oude Golden Retriever

 • Een 13-jarige Goldie staat gelijk aan een 96-jarige en zal zich nu pijnlijk en moeilijk kunnen bewegen.
 • Hij kan medicijnen nodig hebben om hem te helpen mobiel en comfortabel te blijven.
 • Hij zal meer slapen en er langer over doen om wakker te worden.
 • Gedragsveranderingen zijn waarschijnlijk, zoals blaffen of grommen zonder duidelijke reden, wat te wijten kan zijn aan angst of Cognitive Dysfunction Syndrome, dat lijkt op de ziekte van Alzheimer bij de mens.

14 jaar oude Golden Retriever

 • Nu het equivalent van een 103-jarige, zal een 14-jarige Goldie het grootste deel van de tijd slapen en kan incontinent worden en minder geïnteresseerd in voedsel.
 • Let op tekenen van overmatig hijgen en teruggetrokken of agressief gedrag die duiden op pijn.
 • Hij kan spijsverteringsproblemen of nierproblemen hebben die een dieetverandering vereisen, zoals geadviseerd door de dierenarts. Tijdens gezondheidscontroles voert de dierenarts andere tests uit, waarbij de organen en het hart worden geëvalueerd.

15 + Golden Retriever

 • Een 15-jarige Golden Retriever is nu het equivalent van een 110-jarige en bereikt het einde van zijn leven.
 • Tekenen dat uw hond stervende is, zijn onder meer extreme vermoeidheid, verlies van eetlust, incontinentie, braken, stuiptrekkingen en verlies van interesse in zijn omgeving.

Uw oude Golden Retriever

Golden Retrievers zijn liefdevolle huisdieren die een prachtige aanvulling zijn op elk gezin en die veel geluk, gezelschap en vreugde brengen.

Echter, deze prachtige honden zijn vatbaar voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen als ze ouder worden, die hun kwaliteit van leven beïnvloeden.

Als zorgzame ouder is het van vitaal belang om alles te doen wat u kunt om de laatste jaren van uw ouder wordende Goldie zo comfortabel mogelijk te maken door regelmatige dierenartscontroles en het aanpassen van zijn leefomstandigheden om de best mogelijke zorg te bieden.

Maak zijn laatste dagen zo gelukkig als je kunt en geef hem veel liefde.

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen