Oorproblemen bij Honden: Preventie en Behandeling

Het welzijn van onze honden is onze topprioriteit. Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die onze trouwe viervoeters kunnen treffen, zijn oorproblemen. Deze gids biedt uitgebreide informatie over de preventie en behandeling van veelvoorkomende oorproblemen bij honden.
oorproblemen bij honden

De Belangrijkheid van Oorverzorging bij Honden

Het is essentieel om aandacht te besteden aan de oren van uw hond. Een hond met gezonde oren zal minder snel oorproblemen ontwikkelen. U kunt de oren van uw hond zelf schoonmaken met een oorreinigingsmiddel voor de gehoorgang en speciaal ontworpen doekjes voor de oorschelp. Deze producten zijn aangepast aan de pH-waarde (zuurgraad) van hondenoren. Het is ook belangrijk om losse haren uit de gehoorgang te plukken. Vraag uw dierenarts of hondentrimmer hoe u dit het beste kunt doen. Probeer nooit met een wattenstaafje de gehoorgang te reinigen; de anatomie van het gehoor van een hond is anders dan die van een mens, en het gebruik van een wattenstaafje kan een probleem verergeren.

Veelvoorkomende Oorproblemen bij Honden

De meest voorkomende oorproblemen bij honden zijn oorontsteking en oormijt. Deze kunnen ook tegelijkertijd voorkomen. Hieronder worden deze aandoeningen uitgebreid toegelicht.

Oorontsteking

Een infectie van de gehoorgang met bacteri├źn, schimmels of gisten kan verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken zijn rasgebonden of aangeboren, zoals een afwijkende huidstructuur, allergie of overgevoeligheid. Ook kunnen een afwijkende vorm en plaats van de gehoorgang, of dichte beharing van de gehoorgang problemen veroorzaken. Gedrag waarbij vuil, water of misschien een grasaar in het oor kunnen komen, speelt ook een rol.

Oormijt

Oormijt is een kleine parasiet die zich voedt met dode huidcellen in het oor van uw hond. Een oormijt veroorzaakt veel jeuk. Mijten bevinden zich in de gehoorgang en zijn met het blote oog niet te zien.

Aandachtspunten

Er zijnverschillende signalen die kunnen wijzen op een oorprobleem bij uw hond:

  • Stinkende oren: Wanneer de oren van uw hond gaan stinken, kan dit wijzen op een ontsteking.
  • Huid: De huid in het oor van de hond dient roze te zijn. Wanneer de huid rood en warm aanvoelt, kan het zijn dat de oren van uw hond ontstoken zijn of dat uw hond oormijt heeft. Soms is de huid verdikt, en er kan ook een zwart/grijze aanslag in de oorschelp zichtbaar zijn.
  • Gedrag: Wanneer uw hond veel krabt aan zijn oren, met zijn hoofd schudt of langs een meubelstuk schuurt met zijn oren, heeft hij waarschijnlijk last van een oorprobleem. Ook kunnen een scheve kophouding, slecht horen en algemene verschijnselen van ziekte of pijn duiden op een oorontsteking.

Bekende complicaties van een probleem in de gehoorgang zijn huidinfecties buiten het oor, krabwonden en een bloedoor (door klapperen met de oren). Bij een bloedoor is de oorschelp verdikt door een bloeding. Dit gaat niet vanzelf over en vereist bezoek aan de dierenarts binnen enkele dagen. Bij langer onbehandeld laten van een oorinfectie kan chronische ontsteking of permanente schade aan het oor ontstaan.

Naar de Dierenarts

Herken je de bovenstaande punten of twijfel je? Raadpleeg dan je dierenarts. Het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry. Onthoud dat vroege detectie en behandeling van oorproblemen bij honden de sleutel zijn tot het voorkomen van ernstigere gezondheidsproblemen.

Conclusie

Oorproblemen bij honden zijn een veelvoorkomend probleem, maar met de juiste kennis en zorg kunnen ze worden voorkomen en behandeld. Door aandacht te besteden aan de oren van uw hond en te weten waar u op moet letten, kunt u uw hond helpen een gelukkig en gezond leven te leiden.