Oormijt bij honden – Oorzaken, symptomen en behandeling

oor mijten bij honden

Oormijt bij honden is een veel voorkomend probleem. Ontdek de symptomen en behandelingsmogelijkheden, inclusief of huismiddeltjes van hondenoormijt af kunnen komen.

We leggen uit wat oormijt is en beantwoorden je vraag “Hoe krijgen honden oormijt?”.

We helpen je de tekenen te herkennen dat je hond oormijt kan hebben en bespreken wanneer je naar je dierenarts moet voor hulp.

De behandeling van oormijt bij honden wordt uitgelegd. We bekijken de verschillende opties en ook hoe je definitief van oormijt bij honden afkomt.

Laten we dus eerst uitzoeken wat die vervelende mijten precies zijn.

Wat zijn oormijten bij honden

Oormijten zijn kleine spinachtige parasieten die graag in de gehoorgang van de hond leven. In medische termen staat de aandoening bekend als otodectische schurft.

Tot de helft van de oorontstekingen bij honden wordt veroorzaakt door oormijten. Het is echter belangrijk te beseffen dat alle symptomen van oorontsteking erg op elkaar lijken.

De soort mijt die het meest voorkomt bij honden heet Otodectes Cynotis. Deze parasieten leven het liefst in een donkere, vochtige en warme omgeving. Dit maakt de oren van uw pup een perfecte plaats voor hen om zich te vestigen.

Oormijten graven zich niet onder de huid, maar leven van de dode huidcellen en het oorsmeer dat zich in de oren van uw hond verzamelt. Ze kunnen wel in de huid prikken en krabben, wat irritatie en ontstekingen veroorzaakt.

Oormijten bij honden

De levenscyclus van de oormijt

De volwassen mijt legt haar eitjes in de gehoorgang van uw hond en na een paar dagen komt uit elk eitje een larve. Deze larven doorlopen vervolgens twee nimfenstadia, die elk maar een paar dagen duren, voordat ze volwassen worden en klaar zijn om zich voort te planten.

De hele cyclus duurt minder dan een maand. In korte tijd kan zich een aanzienlijke kolonie mijten ontwikkelen – die zich allemaal voortplanten en meer eitjes leggen in de oren van uw hond.

In ernstige gevallen kan de kolonie zelfs uitlopen en zich verspreiden over het hoofd en het gezicht van uw hond.

Oormijten kruipen wel rond en worden dus soms ook op andere delen van het lichaam van een hond aangetroffen. Na het hoofd komt de bovenkant van de staart het meest voor, omdat veel honden daar gekruld slapen.
hondenoormijtOormijt. Door Joel Mills – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, Wikimedia commons

Hoe komen honden aan oormijt?

Oormijten zijn zeer besmettelijk en verspreiden zich gemakkelijk naar andere huisdieren – vooral als ze samen spelen en slapen. De mijten kruipen rond in de vacht van uw hond, en ze klimmen van het ene dier naar het andere.

Dus elke hond die fysiek contact heeft met een ander huisdier dat oormijt heeft, kan het risico lopen om een oormijtprobleem te ontwikkelen. Oormijten kunnen ook weken tot maanden overleven zonder gastdier.

Hoe oormijt bij honden te herkennen

Omdat ze zo klein zijn, zijn oormijten bij honden vrij moeilijk te zien met het blote oog. Je kunt ze zien als kleine witte puntjes als je wat rommel uit het oor van je pup verwijdert.

Je dierenarts kan de mijten meestal ontdekken als hij in de oren van je hond kijkt met een otoscoop – een instrument dat zowel de binnenkant van het oor verlicht als vergroot.

De aanwezigheid van oormijten kan ook worden bevestigd door een monster oorsmeer uit het oor van de hond te nemen en dat onder een microscoop te bekijken.

Oormijten geven ons meestal aanwijzingen voor hun aanwezigheid door de manier waarop ze uw hond aantasten en symptomen en gedragsveranderingen veroorzaken.
Hoe de symptomen van hondenoormijt te herkennen

Symptomen van oormijt bij honden

Niet alle honden met oormijt zullen symptomen vertonen – vooral niet in het begin. Veel eigenaren ontdekken pas dat hun hond oormijt heeft als ze met hen naar de dierenarts gaan om uit te zoeken waarom ze in hun oren wrijven.

Uw hond kan aan zijn oren krabben of wrijven, of de zijkanten van zijn gezicht langs de grond wrijven. Hoofdschudden zodat hun oren klapperen is een ander teken van oormijt bij honden.

Wanneer een hond oormijt heeft, wordt het oorsmeer meestal donker en groezelig – beschreven als lijkend op koffiedik. Het oorsmeer kan overvloediger zijn dan normaal en ook vies ruiken.

U kunt ook merken dat de oren van uw hond rood en ontstoken zijn. Op de huid rond de oren kunnen uitslag of andere huidaandoeningen ontstaan. Dit gebeurt vooral bij honden die overgevoelig reageren op oormijt.

U moet zich echter realiseren dat de tekenen die honden met oormijt vertonen ook symptomen van andere aandoeningen kunnen zijn. Dierenartsen melden vaak honden te zien met bacteriële of schimmel oorontstekingen van wie de eigenaren ze thuis weken of maanden lang hebben behandeld tegen oormijt.

Neem dus niet zomaar aan dat het de oormijt is die het probleem veroorzaakt – laat een goede diagnose stellen door uw dierenarts.

Je hebt misschien gehoord dat alleen sommige hondenrassen oormijt krijgen.

Oormijt – Honden die er het meest vatbaar voor zijn

Omdat oormijten bij honden goed gedijen in warmte en duisternis, hebben sommige honden er eerder last van dan andere.

Rechtopstaande oren kunnen bescherming bieden tegen oormijt bij honden

Een hond met opstaande oren, zoals bijvoorbeeld een Duitse herder, heeft een koelere, drogere gehoorgang dan een hond met flaporen.

Oorkleppen houden warme vochtige lucht vast in de gehoorgang. Dus honden zoals Labradors en Cocker Spaniels, met oorkleppen die hun gehoorgang bedekken, zijn vatbaarder voor oormijtproblemen.

Nu vraag je je misschien af of andere huisdieren ook last krijgen van oormijt.

Kunnen honden oormijt geven aan katten?

Ja, uw hond kan oormijt doorgeven aan andere huisdieren. Inclusief uw kat.

In feite komt oormijt vaker voor bij katten dan bij honden, dus er is een goede kans dat uw kat ze heeft doorgegeven aan uw hond.

Konijnen, fretten en andere kleine dieren kunnen ook besmet worden.

Kunnen honden oormijt geven aan mensen

In theorie kunnen hondenoormijten overleven in een menselijk oor – en er is een voorbeeld van een dierenarts die zichzelf opzettelijk besmette met oormijten voor onderzoeksdoeleinden.

In de praktijk is het vrijwel ongehoord dat iemand oormijt oploopt van zijn huisdier.

Verstandige voorzorgsmaatregelen, zoals het wassen van je handen na het behandelen van de oren van je hond, zouden voldoende moeten zijn om je te beschermen.

Waarom hondenoormijt behandeld moet worden

Oormijtbehandeling voor honden, en het genezen van het probleem, is zeer noodzakelijk.

Niet alleen zijn oormijten schrijnend jeukend en pijnlijk voor uw huisdier, maar ze onbehandeld laten kan ernstige problemen veroorzaken.

Het constante krabben kan leiden tot open wonden in en rond de oren van uw hond die dan geïnfecteerd kunnen raken met bacteriën of schimmels. De irritatie en ontsteking kunnen ook verdikking van de huid veroorzaken en hun oren permanent beschadigen.

De oren van uw hond kunnen verstopt raken, ze kunnen hun evenwicht verliezen en, indien onbehandeld, kan de aandoening uiteindelijk doofheid veroorzaken.

Een ander ernstig gevolg kan een auditief hematoom zijn. Het klappen met het oor, het schudden van het hoofd kan leiden tot een gebarsten bloedvat met een grote bloedbel die zich in de oorflap zelf vormt. Dit kan openbreken, met dramatische gevolgen, en kan zeer lastig te genezen zijn.

Uw eerste oproep als uw hond tekenen vertoont van een oorprobleem is om uw hond naar de dierenarts te brengen.

Diagnose van oormijt bij honden

Uw dierenarts zal eerst de oren van uw hond onderzoeken door er met een otoscoop in te kijken.

Als de oren van uw hond al erg pijnlijk zijn, of de binnenkant van de oren erg opgezwollen, kan verdoving nodig zijn voor een goed onderzoek.

Uw dierenarts zal waarschijnlijk ook een microscopisch onderzoek doen – zelfs als ze de mijten in de oren van uw hond daadwerkelijk kunnen spotten. Een deel van het oorsmeer en puin wordt verzameld en onder een microscoop bekeken.

Zo kan uw dierenarts ontdekken hoeveel mijten er zijn – met andere woorden hoe ernstig de besmetting is. Hij kan ook zien of er andere bacteriële of schimmelinfecties aanwezig zijn.

Voordat een behandeling kan worden gestart, moeten de oren van uw hond worden schoongemaakt. De opgehoopte was en ander vuil verhinderen dat de medicijnen het gebied bereiken waar ze moeten werken.

Uw dierenarts zal waarschijnlijk de eerste reiniging doen. Hij gebruikt misschien eerst een formule die de waslaag verzacht, voordat hij de oren uitspoelt. Ze kunnen u ook een oplossing en instructies geven om de oren van uw hond thuis schoon te houden.

Zodra de diagnose is gesteld, en de oren van uw hond schoon zijn, zal uw dierenarts beslissen over de behandeling.

Oormijt behandeling voor honden

Oormijten kunnen worden gedood met een aantal verschillende geneesmiddelen. Uw dierenarts zal u een of meer daarvan voorschrijven, afhankelijk van hoe ernstig de aantasting is.

Sommige van de nieuwere medicijnen tegen parasieten, zoals Frontline Spot-on, worden tegenwoordig het meest gebruikt. Ze gaan lang mee en u hoeft uw pup niet zoals vroeger wekenlang elke dag medicijnen in de oren te stoppen.

Dierenartsen schrijven meestal ook een behandeling van het hele lichaam voor met een van de langdurige medicijnen tegen parasieten om alle mijten te doden die zich op het lichaam hebben verplaatst.

Door deze behandelingen maandelijks bij te houden, of zoals aanbevolen, kunt u alle toekomstige oormijtplagen voorkomen – evenals teken, vlooien en andere parasieten.

Uw dierenarts kan ook medicijnen voorschrijven om de vervelende jeuk, huidirritatie en pijn van uw pup te verlichten totdat de aandoening onder controle is. Uw hond kan ook antibiotica nodig hebben, meestal oordruppels, als hij ook een bacteriële of schimmelinfectie heeft.

Omdat oormijten worden doorgegeven tussen huisdieren zal uw dierenarts u waarschijnlijk aanraden om ze allemaal te behandelen, zelfs degenen die geen symptomen hebben.

Home remedies voor oormijt bij honden

Omdat oormijt bij honden zo’n veel voorkomend probleem is, zijn er in de loop der jaren veel huismiddeltjes gebruikt en doorgegeven. Er zijn over-the-counter oormijtbehandelingen voor honden of misschien geef je de voorkeur aan natuurlijke behandelingen in plaats van medicijnen.

Sommige van deze behandelingen werken wel, maar er zijn een paar zeer belangrijke punten die je in gedachten moet houden:

 • U moet er heel zeker van zijn dat mijten de oorzaak zijn van het oorprobleem van uw hond – u moet een definitieve diagnose krijgen van uw dierenarts. Verspil uw tijd en geld niet met een verkeerde behandeling terwijl de toestand van uw huisdier alleen maar erger wordt.
 • Huismiddeltjes mogen nooit gebruikt worden als uw hond al zweren in zijn oren of een gebarsten trommelvlies heeft. Nog een reden om eerst uw dierenarts te raadplegen.
 • Zowel de vrij verkrijgbare als de huismiddeltjes doden alleen de volwassen mijten. Ze moeten dagelijks worden toegepast, of zoals voorgeschreven, gedurende minstens een maand – denk eraan dat de cyclus van ei tot volwassene ongeveer drie weken duurt. Stop nooit met de aanbevolen behandeling omdat de oren van uw hond beter lijken.
 • Voordat u met een behandeling begint, moet u de opgebouwde was en het vuil uit de oren van uw hond verwijderen.

Oormijt bij honden

De oren van uw hond schoonmaken

Deze link geeft richtlijnen voor het schoonmaken van de oren van uw puppy.

Probeer nooit diep in de gehoorgang van uw hond schoon te maken met een oordopje. Dit kan erg pijnlijk zijn als de oren van uw pup al ontstoken zijn en u loopt ook het risico zijn trommelvlies te perforeren.

Vermijd ook om applicators of spuiten rechtstreeks in de gehoorgang te richten. Als uw hond plotseling beweegt, kan dit ook een geperforeerd trommelvlies veroorzaken.

Azijn, appelciderazijn en waterstofperoxide worden vaak aanbevolen als oormijtbehandeling voor honden. Deze oplossingen doden echter geen oormijt. Ze zijn alleen nuttig voor het schoonmaken van de oren van uw hond en mogelijk het verlichten van een deel van de jeuk.

Ze moeten altijd worden verdund en alleen worden gebruikt op een wattenstaafje om voorzichtig de binnenkant van de oren van uw hond uit te vegen. Het spoelen van de oren van uw hond met deze agressieve chemicaliën kan de gevoelige huid in het oor beschadigen en infecties veroorzaken.

Een aftreksel van groene thee of toverhazelaar zijn alternatieve en zachtere oplossingen om de oren van uw hond schoon te maken.

Oliebehandelingen voor oormijt bij honden

De huismiddeltjes die oormijten bij honden wel doden zijn die waarbij je met een druppelaar olie in de oren van je pup brengt. U kunt aanbevelingen vinden voor een aantal verschillende oliën – olijfolie, babyolie, minerale olie, oregon druivenolie.

Ze werken allemaal op dezelfde manier – ze verstikken de volwassen mijten. Je moet minstens een maand lang doorgaan met dagelijkse behandelingen.

Je kunt ook suggesties tegenkomen voor verschillende kruiden die aan de olie kunnen worden toegevoegd. Sommige hebben verzachtende eigenschappen om de jeuk te helpen verlichten. Andere zoals knoflook en honing hebben milde antibiotische eigenschappen.

Als u toch besluit tot een thuisbehandeling, ga dan met uw pup naar de dierenarts als u binnen een paar dagen geen verbetering ziet. Ook als er bloedingen zijn. Er kan een ander probleem zijn dan oormijt en u wilt geen risico nemen met de toekomstige gezondheid van uw huisdier.

Je volgende vraag is waarschijnlijk hoe je permanent van oormijt bij honden afkomt.

Voorkomen van oormijt bij honden

Wanneer uw hond oormijt heeft opgepikt is de eerste stap die u moet nemen het behandelen van al uw andere huisdieren, of ze nu symptomen hebben of niet.

De volgende stap is om de omgeving te ontdoen van alle oormijten en hun eitjes. Was het beddengoed van je huisdieren, en andere voorwerpen zoals speelgoed, in heet water. Laat ze goed drogen in de zon of in een hete droger. Stofzuig de plekken waar je huisdieren de meeste tijd doorbrengen.

Zorg er verder voor dat u de oren van uw hond schoon houdt en controleer ze regelmatig op tekenen van een nieuwe infectie.

U kunt ook het haar aan de binnenkant van de oorklep van uw hond en rond de opening naar hun gehoorgang knippen. Dit helpt om het oor geventileerd en droog te houden.

De beste manier om je huisdieren permanent vrij te houden van oormijt is door een regelmatige behandeling tegen parasieten, die je bij je dierenarts kunt krijgen.

Oormijt bij honden – een samenvatting

Oormijten zijn vervelende parasieten die als ze onbehandeld blijven pijn, leed en uiteindelijk gehoorverlies kunnen veroorzaken.

Typische symptomen zijn

 • Krabben aan de oren
 • Oren krabben
 • flaporen
 • Hoofd schudden
 • Bruin, sponsachtig oorsmeer in de gehoorgang

Oormijt is meestal geen spoedgeval, maar zodra het kantoor van de dierenarts open gaat, laat uw hond daarheen gaan en laat ze een kijkje nemen.

Wacht niet tot uw hond zo pijnlijk is dat hij verdoofd moet worden om zijn oren te laten onderzoeken.

Een veterinaire behandeling kan kostbaar zijn. De behandeling van een geïnfecteerde wond of oorflap haematoom, zal u echter meer kosten dan de behandeling van de oorspronkelijke infectie in een vroeg stadium.

Uw hond vrijhouden van oormijt voorkomt verwondingen, beschermt zijn gehoor en bespaart hem het leed en de pijn veroorzaakt door deze lastige parasieten.

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.

Referenties

 • CAPC. Huisdieren en parasieten – oormijten. Companion Animal Parasite Council.
 • Combarros, D. 2019. Vergelijking van drie methoden voor de diagnose van otoacariasis door Otodectes cynotis bij honden en katten. Veterinaire Dermatologie.
 • Curtis C F. 2004 Current trends in the treatment of Sarcoptes, Cheyletiella and Otodectes mite infestations in dogs and cats. Veterinaire Dermatologie.
 • Moriello, K.A. Overzicht van otitis externa. MSD Veterinary Manual.
 • Norulhuda W. 2017 Een onderzoek naar oormijten (Otodectes cynotis) bij zwerfkatten in Kota Bharu, Kelantan, West-Maleisië. Malaysian Journal of Veterinary Research.
 • Richards, M. Oormijt bij honden. Vetinfo.
 • Vetinfo. Home remedies voor oormijt bij honden. Vetinfo