Waarom likt mijn hond ineens veel? Analyse van mogelijke oorzaken

Honden zijn fantastische metgezellen, maar soms kunnen ze gedrag vertonen dat ons zorgen baart. Een van die gedragingen is overmatig likken. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken van dit gedrag in detail onderzoeken.
Waarom likt mijn hond ineens veel

Pijn: Een stille schreeuw

Honden kunnen niet praten, maar hun gedrag kan veel onthullen over hun gezondheid. Overmatig likken kan een teken zijn van pijn. Artritis, een pijnlijke ontsteking van de gewrichten, kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn. Honden met artritis proberen vaak de pijn te verlichten door de getroffen gebieden te likken.

Het is belangrijk om te weten dat artritis bij honden niet te genezen is, maar de symptomen kunnen worden verlicht met pijnstillers. Een evenwichtige voeding kan ook helpen om de druk op de pijnlijke gewrichten te verminderen door het vetweefsel te verminderen.

Stress of angst: Een verborgen vijand

Stress of angst kan ook leiden tot overmatig likken bij honden. Harde geluiden, verhuizingen of verlatingsangst kunnen allemaal stress veroorzaken bij een hond. Het likken helpt de hond om endorfine vrij te maken, een hormoon dat helpt om te kalmeren in stressvolle situaties.

Misselijkheid: Een ongemakkelijk gevoel

Overmatig likken kan ook een teken zijn van misselijkheid. Als een hond op ongewone plaatsen likt, zoals de vloer of de muren, kan dit wijzen op maag- en darmklachten. Honden die zich misselijk voelen, kunnen ook hun lippen smakken of overmatig kwijlen.

Als deze symptomen langer dan 24 uur aanhouden en gepaard gaan met braken, diarree of een gebrek aan eetlust, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Een betere voeding kan ook helpen om maag- en darmklachten te verminderen.

Milieuallergieën: Een onzichtbare bedreiging

Milieuallergieën zijn een van de belangrijkste oorzaken van overmatig likken bij honden. Deze allergieën worden veroorzaakt door stof, huidschilfers, pollen en andere deeltjes in de lucht die jeuk veroorzaken.

Het schoonmaken van de poten van uw hond na een wandeling kan helpen om de hoeveelheid allergenen te verminderen. Een gezonde huid is de eerste barrière tegen allergenen, dus het is belangrijk om de huid van uw hond gezond te houden. Hondenvoer dat Omega-3 uit visolie en specifieke vitamines en mineralen bevat, kan helpen om de huid van uw hond gezond te houden.