Giardia bij Honden: Symptomen, Diagnose en Behandeling

Giardia is een veelvoorkomende maag-darmparasiet bij honden die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het is van cruciaal belang om de symptomen te herkennen en snel te handelen om de gezondheid van uw hond te beschermen. In deze gids zullen we dieper ingaan op wat Giardia is, hoe u het kunt herkennen en wat u kunt doen om uw hond te helpen.
Giardia bij Honden

Wat is Giardia?

Giardia is een eencellige maag-darmparasiet die diarree en soms braken kan veroorzaken. Het is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, met een prevalentie van 10-20% bij honden met diarree. Giardia is echter niet alleen beperkt tot honden, maar komt ook voor bij andere dieren zoals katten, konijnen en cavia’s. Het is ook een zoönose, wat betekent dat de ziekte van dieren op mensen kan worden overgedragen.

Is Giardia Gevaarlijk voor Honden?

Giardia kan potentieel gevaarlijk zijn voor honden. De parasieten hechten zich aan de darmwand, wat schade kan veroorzaken die zichtbaar kan worden door de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. In de darm vermenigvuldigen de Giardia zich snel, waardoor ze zich snel kunnen verspreiden. De parasieten kapselen zich in aan het einde van de darm en verlaten het lichaam via de ontlasting. Deze cysten kunnen tot een week in de ontlasting van een geïnfecteerd dier overleven en tot enkele weken in de bodem of koud water.

Symptomen van Giardia bij Honden
De symptomen van een Giardia-infectie kunnen variëren, maar het meest voorkomende symptoom is hevige, terugkerende diarree die soms bloed- en/of slijmsporen kan bevatten. Dit wordt veroorzaakt door schade aan de darmwand. Hoewel gezonde, volwassen honden geïnfecteerd kunnen zijn, vertonen ze niet altijd duidelijke symptomen.

Giardia bij Puppy’s

Puppy’s zijn bijzonder vatbaar voor Giardia-infecties vanwege hun nog niet volledig ontwikkelde maag-darmkanaal en microbioom. Daarom is het belangrijk om snel met de juiste behandeling en ondersteuning te beginnen.

Hoe Weet Ik of Mijn Hond Giardia Heeft?

Als uw hond langdurig last heeft van maag-darmklachten zoals braken en diarree, is het altijd raadzaam om contact op te nemen met uw dierenarts. De dierenarts zal uw dier eerst algemeenonderzoeken, gevolgd door aanvullende onderzoeken zoals ontlastingsonderzoek. Er zijn verschillende tests beschikbaar om te bepalen of er sprake is van een Giardia-infectie.

Giardia Sneltest

Naast een test bij de dierenarts, zijn er ook sneltests voor Giardia die u thuis kunt uitvoeren. De CVET Sneltest Giardia kan helpen bij het bepalen of uw hond besmet is met de Giardia parasiet. Deze test is echter geen vervanging voor het advies van een dierenarts. Als uw hond last heeft van dunne ontlasting, is het altijd verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts.

Behandeling van Giardia bij Honden

De behandeling van Giardia kan complex zijn, aangezien het een hardnekkige infectie kan zijn. Als er sprake is van een Giardia-infectie, zal de dierenarts de hond behandelen met een wormenmiddel op basis van Fenbendazol, zoals Panacur of No Worm Diacur, of met Metronidazol.

WPanacur bij Giardia

Fenbendazol, ook bekend als Panacur, is het eerste keuze middel in de behandeling tegen Giardia. De dosering is 50 mg/kg gedurende 3-10 dagen. Omdat er een grote kans is op herbesmetting, is het ook het advies om de behandeling na 2 weken te herhalen.

Supplementen bij Giardia

U kunt uw hond ook aanvullend ondersteunen met supplementen. Dit helpt uw hond om zelf meer weerstand op te bouwen tegen de parasiet. Het is vaak belangrijk om de darmweerstand te verhogen met bijvoorbeeld een probioticum als Dr. Ann’s Probiotic. Daarnaast kunt u de darmen minder aantrekkelijk maken voor ongewenste micro-organismen met een product als Puur Parasitus.

Voeradvies bij Giardia

Naast de behandeling met medicatie, adviseren parasitologen ook om de voeding aan te passen. Een vezelarm en goed verteerbaar voer kan hierbij ondersteunen. Het voer moet laag in koolhydraten en hoog in eiwit zijn, om de snelle groei van Giardia te voorkomen. Een geschikt voer is dan bijvoorbeeld Vetality Gastrointestinal Hondenvoer.

Hygiënische Maatregelen bij Giardia

Naast het behandelen van alle dieren binnen een huishouden, is het belangrijk om bepaalde hygiënische maatregelen te nemen op het moment dat een Giardia besmetting is vastgesteld. Het is belangrijk om tijdens en na de behandelingsperiode de uitwerpselen van uw hond direct op te ruimen, zodat uw dier (en andere dieren) er niet meer mee in contact kunnen komen. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving van het dier goed te reinigen.

Desinfecteren van de Omgeving

Gladde oppervlakken kunt u reinigen met quaternaire ammoniumzouten of chloor. Tapijt en stoffen meubels, maar ook de manden, kleedjes en speeltjes kunnen ook gereinigd worden met stoom of gewassen worden op hoge temperatuur (minimaal 60 graden Celsius). Vergeet de eet- en drinkbakken niet en ook de auto!

Wassen van uw Hond

Het is ook belangrijk om uw hond te wassen met shampoo, het liefst op de laatste dag van de behandeling. Gebruik hiervoor het liefst een shampoo met chloorhexidine, zoals Douxo S3 Pyo Shampoo. In de vacht van het dier kunnen zich namelijk nog cystes van Giardia bevinden die, door bijvoorbeeld oplikken, een herbesmetting kunnen veroorzaken. Met name bij langharige honden kan het helpen om de haren rond de anus kort te knippen, zodat dit gebied gemakkelijker kan worden schoongehouden.

Persoonlijke Hygiëne

Giardia is besmettelijk voor mensen, dus is goede persoonlijke hygiëne erg belangrijk. Was uw handen grondig wanneer u uw hond heeft geaaid of vastgehouden. Daarnaast moeten alle dieren in een huishouden gelijktijdig worden behandeld wanneer er sprake is van een Giardia-infectie, ook wanneer er bij de andere dieren geen symptomen worden waargenomen.

Conclusie

Giardia is een veelvoorkomende parasiet die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij honden. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel te handelen om de gezondheid van uw hond te beschermen. Met de juiste behandeling en zorg kan uw hond volledig herstellen van een Giardia-infectie. Als u nog vragen heeft over Giardia of het ontwormen van uw hond in het algemeen, neem dan contact op met uw dierenarts.