Mini Australische Herder – De complete gids voor de miniatuur Aussie

mini australian shepherd

Een mini Australian Shepherd is een kleinere versie van de energierijke Australian Shepherd. Ze worden tot 18 inch groot en wegen tot 40 pond als volwassenen. Mini Australian Shepherd honden zijn intelligent, trouw en zeer actief, net als het standaard herders- en boerenras. Vandaag bekijken we wat de raskenmerken en eigenschappen van de Mini Australian Shepherd betekenen als het gaat om hun gezondheid, verzorging, temperament en eigenschappen. We ontdekken waar je Mini Australian Shepherd puppies kunt adopteren of kopen, en waar je op moet letten als je een kleine versie van een volwaardig hondenras wilt. En hoe ze zich verhouden tot de Miniatuur Amerikaanse Herder.

Mini Australian Shepherds zijn er in verschillende kleuren en patronen, maar ze hebben allemaal een lange vacht die veel verzorging nodig heeft. In de jaren 1960 werden kleine Australian Shepherds gebruikt om het Miniature American Shepherd ras te stichten. Maar veel mensen zijn nog steeds in de war over het verschil tussen een mini Australian Shepherd en een Miniature American Shepherd. Laten we het onderscheid eens nader bekijken.

Wat is een Mini Australische Herder?

Een mini Australian Shepherd kan één van twee dingen zijn. Het zal ofwel:

 • een Miniatuur Amerikaanse Herder, onjuist omschreven
 • een recent geminiaturiseerde versie van een Australische Herder

Recent geminiaturiseerde Australian Shepherds worden op één van drie manieren gemaakt. We zullen hier dadelijk meer over zeggen. Laten we eerst iets leren over de Miniatuur Amerikaanse Herder.

mini australian shepherd

Miniatuur Amerikaanse Herder

Veel mensen houden van de levendige en hardwerkende Australian Shepherd. Maar niet iedereen kan omgaan met de overvloedige energie van deze hond in een lichaam van 40-65 pond.

In de jaren 1960 probeerden fokkers dit te ondervangen door een nieuw ras op te richten uit enkele van de kleinste Aussies. Ze kregen een andere naam om verwarring te voorkomen, en zo ontstond het ras Miniature American Shepherd.

De heel licht afwijkende nieuwe naam was niet genoeg om ieders verwarring af te wenden. Dus, zelfs vandaag de dag verwijzen veel mensen naar Miniature American Shepherds als mini Australian Shepherds.

Sommige fokkers proberen nog steeds nieuwe kleine Aussies te fokken uit volwaardige honden. Deze verkleinde honden zullen niet in aanmerking komen als Miniature American Shepherds, omdat ze nu een stamboom op zich zijn. Maar ze worden waarschijnlijk wel verkocht als mini Australian Shepherds.

De take home message hier is: als je een nestje “mini Australian Shepherd puppies” te koop ziet, vraag dan bij de fokker na wat ze precies bedoelen!

Waar komen Mini Australische Herders vandaan?

Zoals we hebben gezien, werd de Miniatuur Amerikaanse Herder ontwikkeld in de jaren 1960. Amerikaanse ranchers gebruikten het selectief fokken van kleine Australische Herdershonden die aan rodeo’s werkten. Daardoor creëerden ze nog kleinere replica’s van het ras. Gewoonlijk kan miniaturisatie van een hondenras worden bereikt op een van de drie manieren, elk met verschillende voor- en nadelen.

 • Meng het grotere hondenras met een kleiner hondenras
 • Introduceer het dwerggroei gen
 • Herhaaldelijk fokken met de uitlopers van nesten

De Miniatuur Amerikaanse Herder werd ontwikkeld met behulp van de derde optie. Maar moderne mini Australian Shepherds kunnen gemaakt worden met behulp van elk van deze drie opties.

Laten we even kijken naar de voor- en nadelen van elke route.

Mini Australische Herder Mix

Dit is de gezondste methode om een mini Australian Shepherd te creëren. Het verhoogt de genetische diversiteit, en kan de kans op het erven van ernstige gezondheidsproblemen verminderen.

Het nadeel is echter dat een gekruiste teacup Australian Shepherd alle eigenschappen van de niet-Australische ouder kan erven.

Dus, als je een kleine hond kiest zoals een Chihuahua, of een Yorkie als tweede ouder, is het waarschijnlijk dat de pups kleiner zullen zijn dan een standaard Aussie. Maar, ze kunnen ook meer lijken op een Chihuahua of Yorkie, en een vergelijkbaar temperament hebben als het tweede gebruikte ras.

Dwerg Mini Australische Herdershonden

Soms komt een van de genen die verantwoordelijk zijn voor dwerggroei toevallig voor, maar meestal moet het door kruisingen worden ingebracht. Door op deze manier een mini-ras te creëren wordt de hond kleiner door het inkorten van de poten, maar ze hebben ook vaak te grote hoofden.

Een mini Australian Shepherd met dwerggroei zal er dus in verhouding niet hetzelfde uitzien als het standaardras. Er is ook een risico op pijnlijke spier- en skeletbijwerkingen.

Fokken met Runts

Fokken met runderen introduceert geen nieuwe eigenschappen en fysieke kenmerken zoals kruisingen, maar pups van runderen kunnen ziekelijk zijn, met een zwakker immuunsysteem.

Deze methode zorgt ervoor dat pups het meest lijken op kleinere versies van het standaardras. Maar, het kost vaak generaties van fokken om de grootte te krijgen die mensen willen. Het fokken met runderen kan hen en hun pups ook in gevaar brengen.

Mini Australische Herder Uiterlijk

Het uiterlijk van teacup Australian Shepherd honden zal variëren afhankelijk van de methode die gebruikt is om ze te maken. Puppies die generaties lang uit kleine Australian Shepherds zijn gefokt, hebben de meeste kans om er uit te zien als een gekrompen versie van het standaard ras.

Puppies die gemaakt zijn door dwerggroei in te voeren, hebben meestal zeer korte poten en te grote hoofden. Terwijl kruisingen om kleinere puppies te krijgen resulteren in honden die elk mengsel van eigenschappen van beide ouders kunnen erven.

mini australische herder

Vachttype en Kleuren

Een van de meest in het oog springende en geliefde kenmerken van de Miniature American Shepherd is hun prachtige vacht! Dit is iets wat fokkers hard proberen te repliceren in miniatuur versies van het ras. Het is te zien bij de Miniatuur Amerikaanse Herder.

Teacup Australian Shepherds kunnen zijn:

 • zwart
 • blue merle
 • rood
 • red merle

Bovendien kunnen zij tan en/of witte aftekeningen hebben.

Mini Aussies die geen Miniature American Shepherds zijn, kunnen ook een van deze kenmerkende vachten hebben. Ze kunnen blauwe of bruine ogen hebben, en sommige honden hebben een van beide!

Mini Australian Shepherd verzorging en verharen

Met hun lange en ruige dubbele vacht, is het verharen van de mini Australian Shepherd niet te versmaden. Aussies hebben veel haar.

Tijdens het seizoen waarin ze verharen, moet je een mini Aussie dagelijks borstelen. Wekelijks borstelen buiten het verharingsseizoen voorkomt dat hun vacht gaat klitten of vervilten.

Als voornamelijk werkhonden, hebben ze die weerbestendige vacht nodig om ze comfortabel te houden in allerlei omstandigheden.

Zijn Mini Australische Herders Hypoallergeen?

Een mini Australian Shepherd gecreëerd door kruising met een miniatuur Poedel – ook bekend als een Aussiedoodle – zou minder kunnen verharen, hoewel dat geen garantie is! En het is onwaarschijnlijk dat dit allergievriendelijke honden zijn.

Hoe groot zijn mini-Australische Herders?

We hebben vastgesteld dat de mini Australian Shepherd kleiner is dan een standaard Australian Shepherd. Maar hoe groot wordt een volwassen Australian Shepherd miniatuur?

Een Miniatuur Amerikaanse Herder kan 13 tot 18 centimeter lang worden bij de schouder. Ze wegen ergens tussen de 20 en 40 pond. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes. Dit ras is dus niet super klein, ongeveer 20-35 pond kleiner dan een gewone Australische Herder.

De grootte van modernere mini Australian Shepherds is zeer variabel, afhankelijk van hoe ze zijn ontstaan.

Mini Australische Herder Temperament

Net als hun grote tegenhangers wordt het temperament van de mini Australian Shepherd waarschijnlijk bepaald door een sterke werkethiek en een liefde voor het hoeden van vee. Dit zal meer betrouwbaar zijn bij Miniatuur Amerikaanse Herders.

Bij mini Aussies die meer recent door kruising zijn ontstaan, kunnen karaktertrekken van het “andere” ras nog duidelijk zichtbaar zijn. In het algemeen is de mini Australian Shepherd waarschijnlijk gemakkelijk te trainen, trouw aan zijn eigenaars, en gericht op behagen. Maar, een verveelde en eenzame Aussie van elk formaat kan behoorlijk destructief zijn in huis!

Socialisatie en natuurlijke instincten

Elke Australische herder kan op zijn hoede zijn voor vreemden. U moet een mini socialiseren om ervoor te zorgen dat hij niet agressief of vinnig wordt tegen niet-familieleden.

Hoewel ze kleiner zijn dan het standaard ras, kan een teacup Australian Shepherd iemand verwonden als ze agressief zijn. Socialisatie zal dit risico verminderen.

Daarenboven is het ras zeer actief en doet het het niet goed als hij zijn energie niet buiten mag verbranden. Het herdersinstinct van de Australische miniatuurherder kan zich manifesteren als enkelbijten als hij niet voor het werk wordt gebruikt.

De aantrekkingskracht van de Mini Australische Herder

Mini Aussies zijn aantrekkelijk voor mensen die van de grote Australian Shepherd houden, maar thuis minder ruimte hebben voor een hond. Kleinere honden kosten ook minder eten, en appelleren aan ons instinct om op kleine en schattige dingen te letten.

Ze hebben meestal minder beweging nodig dan de full sized versie van het ras. Een standaard Australian Shepherd is een zeer actieve hond. De kleinere versie heeft ook veel beweging nodig, maar niet zoveel als het standaardras.

Over het algemeen hebben miniatuurhonden dus een goedkopere algemene verzorging en een lagere behoefte aan ruimte en beweging. Er zijn echter enkele nadelen.

Nadelen van Miniaturisatie

Een nadeel van miniaturisatie van een ras is dat het de kans op een aantal andere gezondheidsproblemen vergroot. Net als bij mensen kan dwerggroei bij honden leiden tot een aantal skeletproblemen.

Voorbeelden zijn:

 • Basset Hound’s soms gedraaide poten
 • Dachshund’s neiging tot rugklachten veroorzaakt door zijn verlengde ruggengraat en korte poten.

Verhoogde gezondheidsproblemen betekenen dat deze honden meer kosten in dierenartsrekeningen gedurende hun hele leven. In extreme gevallen leidt dit ertoe dat meer honden worden opgegeven voor adoptie en hun thuis verliezen als gezinnen ze niet meer kunnen betalen.

De gezondheid van kleine hondjes is een grote zorg. Laten we dat eens nader bekijken.

mini australian shepherd

Mini Australische Herder Gezondheid

Miniatuur Amerikaanse Herders en andere mini Aussies zijn niet alleen vatbaar voor veel voorkomende gezondheidsproblemen bij honden. Ze zijn ook vatbaar voor erfelijke gezondheidsproblemen die specifiek zijn voor het Australische Herder ras als geheel.

We behandelen deze in meer detail in ons hoofdartikel over Australische Herders. Maar in een notendop zijn mini Aussies vatbaar voor:

 • zwaarlijvigheid
 • heup- of elleboogdysplasie
 • gezichtsproblemen
 • bloedstollingsstoornissen
 • hypothyreoïdie
 • epilepsie
 • kanker
 • MDR1 drug gevoeligheid

Gezondheidstests

Alle ouders van mini Australian Shepherd nestjes moeten de volgende testen ondergaan:

 • heup
 • oogarts
 • PRA optigen (om progressieve retinale atrofie uit te sluiten)
 • MDR1 DNA genetische test

Mini Australische Herder Gezondheidsproblemen

Bij mini Australian Shepherds kunnen de volgende aandoeningen worden waargenomen als gevolg van miniaturisatie of dwerggroei:

Schijfziekte

Sommige verkleinde of dwergachtige hondenrassen zijn vatbaar voor vroege degeneratie van de tussenwervelschijven die de wervelkolom vormen en schokken absorberen.

Als de hond ouder wordt, beginnen de schijven te falen. Als gevolg daarvan kunnen hun nek en wervelkolom de schokken van de dagelijkse activiteit minder goed absorberen.

Dit kan het pijnlijk maken voor de hond om zijn nek of lichaam te bewegen.

Het kan in de ergste gevallen zelfs leiden tot verlamming van de achterpoten.

Patellaire Luxatie

Dit is de ontwrichting van de knieschijf, die kreupelheid veroorzaakt aan het aangedane been of de aangedane benen.

Veel kleine hondenrassen zijn vatbaar voor patellaire luxatie, en het komt vooral voor bij honden die zijn ingeteeld.

Inteelt is in sommige gebieden nog steeds een gangbare praktijk om miniatuur exemplaren van een groter ras te verkrijgen.

Breekbare botten

Miniatuurversies van rassen hebben kleinere, breekbaardere lichamen dan standaardrassen.

Dit betekent dat eigenaren extra voorzichtig moeten zijn als ze met hen omgaan, en ervoor moeten zorgen dat ze niet onder de voet gelopen worden.

Het betekent ook dat miniatuurrassen niet altijd geschikt zijn voor huizen met kleine kinderen. Iedereen in huis moet precies weten hoe ze voor de hond moeten zorgen.

Hoewel ze er misschien schattig en teddybeerachtig uitzien, zijn het zeer tere diertjes.

Mini Australische Herder Puppies

De gezondste mini Australian Shepherd pups zijn:

 • zorgvuldig gefokte en op gezondheid geteste Miniatuur Amerikaanse Herder pups, of
 • zorgvuldig gefokte en op gezondheid geteste Aussie-kruisingspups met kleinere rassen.

Populaire kruisingen om honden te krijgen die lijken op maar kleiner zijn dan Australian Shepherds zijn:

 • de Aussiedoodle
 • een Australian Shepherd Yorkshire Terrier mix
 • een Australische Herder Beagle mix

Kleinere Aussies met dwerggroei worden vaak gecreëerd door een Aussie Corgi mix, maar deze kruising erft waarschijnlijk ook enkele gezondheidsproblemen van de Corgi.

Mini Australische Herder Puppy Prijs

Dus wat kunt u verwachten te betalen voor mini Australian Shepherd pups? Over het algemeen zult u voor een mini Amerikaanse Herder $600 tot $900 moeten uitgeven voor puppy’s van huisdierkwaliteit, of $1.200 tot $2.000 voor puppy’s van showkwaliteit.

De prijs van een mini Aussie puppy kan afhangen van de:

 • aantal beschikbare pups in uw omgeving
 • zorg die de beschikbare hebben ontvangen (zoals ontworming, vaccinaties, microchippen, sterilisatie/neutratie, registratie, enz.)
 • waarde die aan hun ouders wordt gehecht

Een goede fokker vinden

Als u een mini Aussie pup gaat kopen bij een fokker, zorg er dan voor dat hun pups voldoen aan de richtlijnen voor registratie. Kijk bovendien alleen naar pups die in een schone omgeving zijn gehuisvest. Zorg ervoor dat ze niet ziek zijn en goed verzorgd worden.

Fokkers die hun voorraad in slechte omstandigheden huisvesten moeten vermeden worden. Wees op uw hoede voor fokkers die weigeren u al hun dieren te laten zien. Ze kunnen iets verbergen.

Bedenk dat minihonden van alle soorten momenteel erg populair zijn, en deze trend wordt uitgebuit door fokkers en puppyfabrieken van slechte kwaliteit.

Mini Australische Herder Redding

Het redden van een teacup Australian Shepherd kan een geweldige optie zijn. Vooral omdat veel van deze kleine hondjes worden afgestaan als hun gezondheidsbehoeften te duur worden.

Reddingshonden hebben misschien geen gezondheidstests. Maar als ze dat wel hebben, kijk er dan zeker naar.

Je zult misschien moeite hebben om een reddingscentrum te vinden dat zich specifiek richt op de miniatuur Australian Shepherd.

Kijk echter eens naar degenen die de standaard Australian Shepherd herplaatsen. Zij kunnen ook mini versies van het ras accepteren.

Zijn Mini Australian Shepherds Goede Gezinsdieren?

Een mini Australian Shepherd kan een geweldig huisdier zijn voor het juiste gezin. Zoals we gezien hebben, zijn er veel soorten mini Aussies, wat betekent dat er veel mogelijkheden zijn om er een te vinden die bij u past.

Het kleinere formaat van de mini Australian Shepherd maakt hem misschien wat handelbaarder dan een full-sized Aussie. Maar laat je niet misleiden door de gedachte dat hij gelukkig zal zijn als huishond.

Mini Aussies zullen het gelukkigst leven op een boerderij of op een anderszins groter stuk terrein. Ze houden van veel open ruimte om in te rennen.

Vergeet alleen niet om ze een terugkom-keu te leren. Ze kunnen er ook niet goed tegen om alleen gelaten of opgesloten te worden. Als je niet veel land of een baan hebt voor een mini Aussie, dan is dit ras misschien niets voor jou.

Mini Australische Herder Voor- en nadelen

Hun loyale en liefdevolle aard maakt ze uitstekende familie huisdieren. Maar zonder de juiste socialisatie, kan het er heftig aan toe gaan als ze vreemden met ontblote tanden begroeten.

Er is ook het mogelijke probleem dat dit miniatuur, hardwerkende ras gezondheidsproblemen ontwikkelt als gevolg van hun fokken.

Kortom, neem alleen een mini Aussie als je er de tijd en de ruimte voor hebt. Je moet weten dat er risico’s aan verbonden kunnen zijn.

Vergelijkbare rassen

Als u niet zeker weet of de mini Australian Shepherd goed bij uw gezin past, zijn er nog enkele andere rassen die u kunt overwegen.

Uw Mini Australische Herder

De naam mini Australian Shepherd wordt soms gebruikt om te verwijzen naar een raszuivere Miniatuur Amerikaanse Herder. Maar het kan ook een Aussie-kruising of raszuivere Aussie betekenen die selectief is gefokt om kleiner te zijn dan de standaardmaat.

Er is veel variatie tussen alle honden die het label mini Australian Shepherd kunnen dragen, dus een ontmoeting met je puppy en hun ouders is een essentieel onderdeel van de garantie dat je de juiste hond voor jou mee naar huis neemt.

Heeft u een Miniatuur Amerikaanse Herder of een mini Australische Herder? Deel je gedachten in het commentaarveld hieronder!

Meer over Australische Herdershonden

Referenties

 • O’Neill, (et al), ‘The Epidemiology of Patellar Luxation in Dogs Attending Primary-Care Veterinary Practices in England’, Canine Genetics and Epidemiology, (2016).
 • Sharp, N. ‘Disc Disease’ Canada West Veterinary Specialists (2011)
 • Beuchat, C. ‘The Myth of Hybrid Vigor in Dogs…is a Myth’, The Institute of Canine Biology (2014)
 • Amerikaanse Kennel Club