Mini Aussiedoodle – De Miniatuur Poedel Australische Herder Mix

Mini Aussiedoodle

De Mini Aussiedoodle is het resultaat van een kruising van twee populaire rassen, de Miniatuur Australische Herder en de Poedel.

Het gebruik van een Miniatuur of Toy Poedel maakt het een Mini Aussiedoodle in plaats van gewoon een Aussiedoodle!

Mini Aussiedoodle Oorsprong

Hoewel het de nationale hond van Frankrijk is, komen Poedels oorspronkelijk uit Duitsland, waar ze voornamelijk werden gebruikt als jachthonden.

Na verloop van tijd werd een miniatuur versie gefokt van de standaard grootte. De nog kleinere Toy Poodle verscheen aan het begin van de 20e eeuw.

De Miniatuur Australische Herder ontstond in de jaren 1960 in het Amerikaanse rodeocircuit, een resultaat van hetzelfde selectieve fokproces dat gebruikt werd om de Miniatuur Poedel te produceren.

De Mini Aussiedoodle combineert de fysieke kenmerken van beide ouderrassen en wordt tussen de 12 en 18 inch groot en weegt tussen de 10 en 35 pond.

Vachtkenmerken van een Mini Aussiedoodle

Gebaseerd op zijn ouders, kan uw Mini Aussiedoodle de dikke dubbele vacht van de Australian Shepherd of de krullende vacht van de Poedel erven. Deze komen in verschillende kleuren voor, waaronder de blue of red merle van de Australian Shepherd.

Beide vachten vereisen veel onderhoud om vervilting te voorkomen, en sommige eigenaren geven er de voorkeur aan de vacht van hun pup in topconditie te houden.

Mini Aussidoodle Gezondheidsomstandigheden

Miniatuur Australian Shepherds en Miniatuur Poedels lopen het risico om bepaalde gezondheidsaandoeningen te ontwikkelen die ze kunnen doorgeven aan hun nakomelingen.

Deze aandoeningen omvatten heupdysplasie bij de hond (komt bij beide rassen voor) en oogaandoeningen zoals progressieve rod-cone degeneratie (PRCD), die uiteindelijk blindheid veroorzaakt en veel voorkomt bij de Poedel.

Bovendien kan het fokken voor miniaturisatie extra gezondheidsproblemen veroorzaken bovenop de rasspecifieke aandoeningen.

Bijvoorbeeld, miniatuur- en speelgoedpoedels zijn vatbaar voor de ziekte van Legg-Calves-Perthes, die kan leiden tot heupverzakking en pijnlijke artritis. Bovendien kunnen ze patella luxatie (knieschijfontwrichting) krijgen.

Dwergrassen kunnen ook lijden aan luchtpijpverzakking, intervertebrale schijfziekte (IVDD) en pancreatitis, die allemaal zeer ernstig kunnen zijn.

Het kruisen van twee miniatuurrassen is daarom niet zonder risico. Er is een grote kans dat deze honden gezondheidsproblemen vertonen die verband houden met de conformiteitsfokkerij.

De aantrekkingskracht van de Mini Aussiedoodle

Mini Aussiedoodle

Gezien de mogelijke gezondheidsproblemen van miniatuur rassen, wat maakt ze zo populair?

Het lijdt geen twijfel dat miniatuur pups schattig zijn, maar voor veel eigenaren gaat hun aantrekkingskracht verder dan het uiterlijk.

Miniatuur honden hebben minder ruimte nodig, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor mensen met beperkte ruimte. Ook zijn korte wandelingen meestal voldoende, waardoor ze goed passen bij eigenaren met beperkte mobiliteit.

Miniatuurrassen eten ook minder dan hun grotere soortgenoten, wat betekent dat de voedselkosten lager zullen zijn.

Bovendien geven veel gezinnen met jonge kinderen de voorkeur aan miniaturen, omdat hun kleine formaat en gewicht hen handelbaarder maakt voor kinderen om voor te zorgen en met hen om te gaan.

Waar komen Mini Aussiedoodles vandaan?

Miniatuurversies van grotere rassen worden op drie manieren geproduceerd.

Ten eerste kan een groter ras worden gekruist met een kleiner ras om de grootte te verminderen. Als alternatief kan het dwerggroei gen worden ingebracht.

Fokkers kunnen ook de runderen van het nest selecteren en ze samen fokken om kleinere honden te produceren. Laten we elk van deze methoden eens nader bekijken.

Mengen met een kleiner ras

Kruisen is de laatste jaren steeds populairder geworden.

In wezen creëert kruisingen een “designerhond” met de gewenste eigenschappen van beide ouderrassen.

In het geval van miniatuurrassen is het de bedoeling nakomelingen van kleinere omvang en gestalte te produceren door een ouder van een kleiner ras te selecteren, of, zoals in het geval van de Mini Aussiedoodle, door twee miniatuurversies van grotere rassen te fokken.

Een nadeel van kruisingen is dat het onmogelijk is om de fysieke kenmerken en het uiterlijk nauwkeurig te voorspellen. Experts beweren dat rashonden in dit opzicht voorspelbaarder zijn.

Er zijn echter aanwijzingen dat rashonden nog steeds een groter risico lopen op erfelijke gezondheidsproblemen dan kruisingen, vanwege de beperkte genenpool en inteelt die leidt tot een prevalentie van homozygoot (gelijksoortig) genetisch materiaal.

Dit gezegd zijnde, is het belangrijk te onthouden dat het kruisen van twee rassen het potentieel voor erfelijke gezondheidsaandoeningen niet wegneemt.

Bovendien heeft de groeiende trend naar geminiaturiseerde honden helaas geleid tot onverantwoorde fokpraktijken.

Het fokken van twee kleinere of miniatuurouders, met als doel kleinere, langere of ‘lagere’ dieren te produceren, kan ertoe leiden dat pups onaangename gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Dergelijke gezondheidsproblemen kunnen pijn, lijden en zelfs vroegtijdige dood veroorzaken.

Inderdaad, zogenaamde ’teacup puppies’ zijn alom veroordeeld. Meer informatie over de problemen van extreme miniaturisatie vindt u hier.

Hoewel een mix van het formaat van de Mini Aussiedoodle misschien niet aan dit extreme eind van deze miniatuurtrend zit, is het belangrijk om de risico’s voor gezondheidsproblemen te overwegen.

Je hebt misschien het gevoel dat het kopen van een miniatuurkruising bijdraagt aan de vraag, die onverantwoord fokken kan aanmoedigen. Denk er in dat geval aan dat er veel honden van kleine en miniatuurrassen op redding wachten.

Populaire Miniatuur Mixen

Er zijn enkele andere geweldige miniatuur Poedel mix rassen die ook erg populair zijn, zoals de Cavapoo en de Cockapoo. Of je kunt voor iets ongebruikelijkers gaan!

De Mini Labradoodle

De Mini Labradoodle is een kruising tussen de altijd populaire Labrador Retriever en een Dwerg- of Toy Poedel.

Zachtaardig, intelligent en speels, Mini Labradoodles hebben het potentieel om geweldige familie huisdieren te zijn, mits ze voldoende training, socialisatie en interactie hebben.

Beide ouderrassen lopen echter het risico op heup- en/of elleboogdysplasie. Bovendien kunnen Poedels progressieve staafbeendegradatie ontwikkelen, een aandoening die leidt tot blindheid.

Mini Labradoodles kunnen deze aandoeningen ook ontwikkelen.

Ook zouden Mini Labradoodles wel eens niet zo ‘mini’ kunnen worden! Hun grootte kan variëren. Bijgevolg kan uw Mini Labradoodle uiteindelijk even groot worden als zijn Labrador ouder. Dit is belangrijk om te overwegen als de ruimte beperkt is.

Lees hier meer over de Mini Labradoodle.

De Mauzer

De Mauzer is een mix tussen een Maltezer en een Dwergschnauzer, wat resulteert in een pup die ongeveer 8 tot 14 centimeter groot is en tussen de 10-15 pond weegt.

Mauzers zijn vriendelijk, speels en aanhankelijk, en hechten zich nauw aan hun baasjes. Ze hebben niet veel ruimte nodig en kunnen dus een goede keuze zijn voor bewoners van een appartement.

Ze hebben echter ook de neiging om te bijten als ze geïrriteerd of overprikkeld zijn, en zijn dus geen goede keuze voor gezinnen met jonge kinderen. In plaats daarvan zijn ze goede metgezellen voor oudere
en/of gepensioneerde eigenaren.

Bovendien hebben Mauzers de neiging om vaak te blaffen, wat problematisch kan zijn voor eigenaren met naaste buren!

Hoewel over het algemeen gezond, kunnen Mauzers bepaalde aandoeningen erven.

Gezondheidsproblemen waar men op moet letten zijn oogaandoeningen, waaronder staar; de bloedingsstoornis Von Willebrand; hart- en leverproblemen, en nierstenen. Speelgoedrassen kunnen ook gebitsproblemen krijgen, en daarom moeten Mauzers regelmatig worden gecontroleerd.

Als u meer poedelmengsels wilt bekijken, bekijk dan zeker dit artikel.

Introductie van het Dwerggroei Gen

Osteochondrodysplasie (OCD) is een ontwikkelingsstoornis veroorzaakt door een genetische mutatie. Het resulteert in botmisvormingen en/of abnormale botgroei.

Achondrodysplasie is een vorm die resulteert in korte ledematen, en wordt daarom ook wel dwerggroei genoemd.

Andere kenmerken van de aandoening zijn een vergroot hoofd, gebogen benen, afwijkingen aan de wervelkolom en vergrote gewrichten.

Selectief fokken in de loop der tijd betekent dat achondrodysplasie nu rastypisch is bij bepaalde honden, zoals de Corgi en de Teckel.

Meer recent hebben gewetenloze fokkers opzettelijk gefokt op dwerggroei om te profiteren van de trend naar miniatuurpups.

Honden met de aandoening hebben een verhoogd risico op Intervertebrate Disc Disease (IVDD), wat kan leiden tot artritis, verlamming en de dood.

Daarnaast is er een verhoogde kans op het ontwikkelen van heupdysplasie of elleboogdysplasie bij honden, die beide kreupelheid kunnen veroorzaken.

Fokken met loopvogels

Runts zijn pups die aanzienlijk kleiner en zwakker worden geboren dan de anderen in een nest. Ze kunnen uitgroeien tot gezonde honden van normale grootte.

Echter, na de geboorte, kunnen runts zich met moeite een weg banen door grotere nestgenoten om toegang te krijgen tot de melk van hun moeder.

Het missen van vitale antilichamen in deze melk belemmert de ontwikkeling van het immuunsysteem en kan blijvende medische problemen veroorzaken.

Fokkers kunnen proberen miniatuurhonden te produceren door twee runderen te fokken om de grootte te beperken.

Dit kan problematisch zijn vanwege de kans op gezondheidsproblemen bij runts. Wanneer twee runts samen worden gefokt, bestaat het risico dat eventuele problemen door hun nakomelingen worden geërfd.

Is een Mini Aussiedoodle geschikt voor mij?

Mini Aussiedoodles zullen waarschijnlijk de intelligentie en het aanhankelijke karakter van hun ouderrassen vertonen, en kunnen dus goede familie huisdieren zijn.

Hun kleinere formaat betekent dat ze potentieel kunnen gedijen bij eigenaren die in kleinere ruimtes wonen. Ze hebben echter wel mogelijkheden nodig voor beweging en interactie, want Mini Aussiedoodles kunnen energiek zijn en zich gemakkelijk vervelen.

Uiteindelijk is het belangrijk om rekening te houden met de gezondheidsproblemen die voorkomen bij miniatuurkruisingen zoals de Mini Aussiedoodle.

Levenslange en mogelijk ernstige medische aandoeningen zijn pijnlijk voor zowel pup als eigenaar en kunnen leiden tot hoge dierenartsrekeningen.

Het vinden van een Mini Aussiedoodle

Gezien de gezondheidsproblemen waarmee miniatuurkruisingen te maken hebben, kun je overwegen om een Mini Aussiedoodle of vergelijkbaar ras te redden in plaats van bij een fokker te kopen.

Er zijn veel fantastische kleine en miniatuur ras honden die op redding wachten in asielen. De volgende links zijn een goede plek om je zoektocht te beginnen:

Bent u de trotse eigenaar van een Mini Aussiedoodle? Neem deel aan het gesprek door hieronder te reageren!

Misschien wil je meer weten over andere mini rassen, zoals de mini Labradoodle!

Referenties en bronnen

Beuchat, C. ‘Gezondheid van rashonden versus honden van gemengde rassen: de actuele gegevens’, Instituut voor Kynologie, 2015.

Beuchat, C. ‘De mythe van hybride kracht bij honden…is een mythe’, Instituut voor Kynologie, 2014.

Brown, E. et. al. ‘FGF4 retrogen op CFA12 is verantwoordelijk voor chondrodystrofie en tussenwervelschijfziekte bij de hond’, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 2017.

Everts, R.E. et. al. ‘Botaandoeningen bij de hond: A review of modern genetic strategies to find the underlying causes’, Veterinary Quarterly, 2000.

LaFond, E. et. al., “Breed Susceptibility for Developmental Orthopedic Diseases in Dogs”, Journal of the American Animal Hospital Association, 2002.

Martinez, S. , ‘Congenital Conditions that Lead to Osteoarthritis in the Dog’, Veterinary Clinics: Small Animal Practice, 1997

O’ Neil, D., ‘Report on a Discussion about “Animal Health and Welfare: Breeding for Extreme Conformations in Dogs and Cats” at the European Parliament in Brussels, 2018.

Parvizi, J. et. al. , ‘Osteochondrodysplasia/Dwarfing Conditions’, High Yield Orthopedics, 2010.