Miniatuur Sheltie – Uw Gids voor de Mini Shetland Sheepdog

miniatuur sheltie

Een miniatuur Sheltie is een Shetland Sheepdog, of Shetland Sheepdog kruising, die gefokt is om veel kleiner te zijn dan gemiddeld.

Net als hun grotere neven zijn miniatuur Shelties waarschijnlijk slim en energiek, met een aangeboren herdersinstinct.

Maar niet alle miniatuur Shelties zijn gelijk geschapen.

De Sheltie

Shelties, ook bekend als Shetland Sheepdogs, zijn werkhonden die gebruikt worden om schapen, kippen en paarden te hoeden. Ze komen oorspronkelijk van de Shetland eilanden in Schotland, UK.

Volgens een studie uit 2015 zijn Shelties, van alle werkrassen, 10% meer trainbaar in vergelijking met niet-werkende rassen. Dit maakt ze een uitstekende keuze als werkhond of actief gezinshuisdier.

De full-sized Shetland Sheepdog staat tussen de 13-16 inch hoog. Gemiddeld wegen ze 22 pond. Hun lichaam is lang voor hun lengte. Ze zijn echter wendbaar en lichtvoetig. Shelties hebben een lange, ruwe, pluizige dubbele vacht die veel verzorging vereist.

Shelties, hoewel over het algemeen gezond, zijn gevoelig voor bepaalde ziekten:

Ze zijn intelligent en trainbaar, en dus de perfecte herdershond. Deze studie uit 2006 benadrukt dat hun herdersinstinct aangeboren is. Hierdoor zullen Shelties proberen andere huisdieren en kleine kinderen te hoeden. Het is belangrijk om uw Sheltie al vroeg te socialiseren met verschillende situaties.

Miniatuur Shelties zijn de laatste tijd populair geworden. Lees hieronder verder om uit te vinden waarom.

miniatuur sheltie

De aantrekkingskracht van de Miniatuur Sheltie

Alles onder de 13 inch bij de schouder wordt door de Toy Sheltie Club of America beschouwd als een miniatuur Sheltie.

Door hun kleine gestalte zijn miniatuurhonden gemakkelijk te beheren. Ze hebben minder calorieën nodig, dus zijn ze goedkoper te voeren. Miniatuurhonden zijn ook gemakkelijker te vervoeren en te hanteren.

Miniatuurhonden, ongeacht het ras, zijn schattig. Ze blijven voor altijd op bijna puppyformaat. De schattigheidsfactor is een grote reden waarom veel mensen investeren in miniatuurversies van hun favoriete rassen.

Maar wat maakt de miniatuur Sheltie aantrekkelijk?

Een kleinere herdershond is beter geschikt voor klein vee. Een pluimveehouder kan baat hebben bij het bezit en de training van een miniatuur Sheltie in plaats van een volwaardige Shetland Sheepdog. Ze hebben een kleinere bek en zullen op grondniveau zijn met kippen en ander klein vee.

Verder kan een kleinere hond in en door kleine ruimtes lopen om verdwaald vee te volgen. Gezien de dikke, lange en pluizige dubbele vacht van de Sheltie zal het bezit van een miniatuurversie van dit ras u veel tijd besparen bij de verzorging.

Maar er zijn nog andere factoren die je moet overwegen voordat je beslist over een mini Sheltie.

Waar komen Miniatuur Shelties vandaan?

Een miniatuur Sheltie is geen apart ras.

Er zijn drie methoden om een miniatuurversie van een ras te creëren. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Eén methode is het mengen met een kleiner ras, wat kan resulteren in kleinere, gekruiste nakomelingen.

Een andere methode is het introduceren van het dwerggen in het fokprogramma om, naast andere kenmerken, korte poten te verkrijgen.

De laatste methode is om voortdurend te fokken met de runts van elk nest, die kleiner van formaat zijn en dus hun grootte doorgeven aan hun nakomelingen.

Laten we eerst eens kijken naar het mengen van een Sheltie met kleinere rassen.

Mengen met een kleiner ras

Als u een miniatuurversie van een willekeurige hond wilt creëren, dan is de veiligste manier om dat te doen door te fokken met een kleiner ras.

Volgens deze studie uit 2016 beperkt kruisingen mogelijke rasspecifieke genetische problemen die kunnen worden doorgegeven als ze met een andere Sheltie worden gefokt.

Veel kleine rassen komen echter met hun eigen lijst van rasspecifieke gezondheidsproblemen en kruisingen moeten vooraf grondig worden onderzocht.

Shetland Herdershond en Poedel

Deze kruising staat bekend als de Sheltidoodle. Veel rassen kruisen met Poedels om hun voordelen in de bloedlijn te brengen. De veelzijdigheid van een kruising met een Poedel betekent dat je aan alle maten tegemoet kunt komen.

Poedels zijn er in standaard, miniatuur en speelgoed maten, waardoor ze de perfecte keuze zijn om een ander ras te miniaturiseren. Poedels laten niet zoveel vacht vallen, zodat je nakomelingen kunt krijgen die veel minder verharen dan een raszuivere Sheltie.

Toy Poedels worden als zodanig geclassificeerd als ze minder dan 10 centimeter lang zijn en slechts 4-6 pond wegen. Alle Poedels staan bekend om hun behendigheid, trainbaarheid, energie en intelligentie. Door een Sheltie te mengen met een Toy Poodle krijg je een slimme, kleine werkhond.

Er zijn een paar nadelen te overwegen bij het fokken van een Sheltidoodle.

 • Ten eerste, zorg ervoor dat je rekening houdt met de vacht van het nageslacht. Poedels en Shelties hebben allebei een vacht die veel onderhoud vergt om ze in goede conditie te houden. Het mengen van de twee kan resulteren in een weerbarstige, dikke, krullende vacht.
 • Ten tweede, een ziekte die beide rassen treft heet de ziekte van von Willebrand (vWD). Het is een bloedziekte die leidt tot neusbloedingen, bloedend tandvlees en overmatig bloeden bij snijwonden of wonden. Een eenvoudige bloedtest zal het gen aantonen dat codeert voor de factor van vWD.
 • Ten derde worden zowel de Sheltie als de Toy Poodle aangetast door luxerende patella. Om kreupele nakomelingen te voorkomen moet de gezondheid van beide ouders worden overwogen voordat met een Sheltidoodle wordt gefokt.

Dit onderzoek uit 2019 belicht de frequentie en verspreiding van vele ziekten bij raszuivere en gemengde honden.

Andere mengsels van kleine rassen

Er zijn nog een paar andere populaire kruisingen van de Sheltie:

 • Teckel en Shetland Sheepdog, of Shethund
 • Cavalier King Charles Spaniel en Shetland Sheepdog, of de Cava-Shell
 • West Highland White Terrier en Shetland Sheepdog, de Shelestie
 • Miniatuur Australische Herder en Shetland Sheepdog, de Shel-Aussie
 • Dwergpinscher en Shetland Sheepdog, de Sheltie Pin
 • Pembroke Welsh Corgi en Shetland Sheepdog, de Pembroke Sheltie
 • Papillon en Shetland Sheepdog, of de Shelillon

De introductie van het dwerggroei gen

Dwerggroei, of achondroplasie, is een ontwikkelingsafwijking van het bot en het kraakbeen. Het veroorzaakt de duidelijke korte ledematen van dwerghonden.

Niet alle rassen dragen het gen, maar Shelties kunnen het dwerggroei gen dragen volgens deze 2011 gids van de Veterinary Medical Association.

Een andere manier om een dwerggroei gen te introduceren is om de Sheltie te kruisen met een ras dat het gen in al zijn honden draagt, zoals de Teckel of Basset Hound. Beide rassen zijn lang in de rug, kort in de poten, en groot in het hoofd.

Honden met dwerggroei lijden vaak aan pijnlijke skeletaandoeningen. Een studie uit 2015 legt uit dat hun wervels (ruggengraatbeenderen) gevoelig zijn voor ziekte en hernia’s die hen kunnen verlammen als ze ernstig zijn.

Het introduceren van dwerggroei in elke genenpoel zal waarschijnlijk resulteren in een aantal nakomelingen met skeletafwijkingen en problemen met de wervelkolom. De operaties om zulke aandoeningen te corrigeren zijn extreem duur.

Fokken met loopvogels

Het idee achter het fokken met runts is dat ze hun kleine formaat doorgeven aan hun nakomelingen, maar zonder de kwaliteiten van een ander hondenras te introduceren. Runts zijn echter ook de zwakste van het nest en kunnen slecht ontwikkeld zijn.

Hun kleine formaat kan te wijten zijn aan aangeboren gezondheidsgebreken, en ze hebben meer kans op een onderontwikkeld immuunsysteem.

Voortdurend fokken met dwerg na dwerg zal resulteren in kleine, maar zeer zwakke en zieke honden.

Is een Dwerg Sheltie geschikt voor mij?

Is uw hond afkomstig van een gerenommeerde fokker die gezonde fokmethoden gebruikt? Dan heeft uw miniatuur Sheltie een goede kans om gelukkig en gezond te zijn.

Het beste is om met je nieuwe pup (of hond) naar de dierenarts te gaan voor een volledige check-up.

Miniatuur Shelties mogen dan klein zijn, ze hebben nog steeds veel beweging nodig, net als hun full-sized tegenhangers. Een actief leven op een boerderij of een actief stadsgezin past perfect bij een miniatuur Sheltie.

Als uw miniatuur Sheltie binnenshuis destructief begint te worden, train ze dan meer. Een goed getrainde Sheltie zal te moe zijn om op uw meubels te kauwen!

Een miniatuur sheltie vinden

Er zijn genoeg gerenommeerde fokkers die screenen op gezondheidsaandoeningen en de gezondheid van de moeder, vader en alle pups waarborgen totdat ze onder uw hoede komen.

De aankoop van een miniatuur Sheltie van een verantwoordelijke fokker zal u gemoedsrust geven.

Zoals bij alle hondenfokkers loopt u het risico om puppyfokkerijen tegen te komen. Wanneer u een puppy koopt van een fokker zijn er een paar dingen waar u op moet letten:

 • Fokkers moeten een vergunning hebben en verzekerd zijn
 • Bezoek het huis van de pup
 • Vraag om de moeder te zien, en indien mogelijk, ook de vader.
 • Vraag naar de gegevens van de dierenarts die ze gebruiken en neem contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt.
 • Zorg ervoor dat de pup wordt geleverd met een door een dierenartsenpraktijk afgestempeld vaccinatiebewijs.
 • Vraag hoeveel pups ze elk jaar produceren en hoeveel nestjes de moeder al heeft gehad.
 • Vraag wat ze doen om de gezondheid en het welzijn van alle honden te garanderen.
 • Elke gerenommeerde fokker zal graag al uw vragen of zorgen beantwoorden. Waarschijnlijk zal een gerenommeerde fokker u verschillende vragen stellen om na te gaan in welke omstandigheden hun puppy zal leven.

Een Dwerg Sheltie adopteren

Als u een hond wilt adopteren, kijk dan eens bij uw plaatselijke asielen. Veel asielen zijn open voor het publiek en zij zullen u graag informatie geven over honden die klaar zijn voor herplaatsing.

Er zijn een paar specifieke Shetland Sheepdog rescues:

In de VS en Canada:

In het Verenigd Koninkrijk:

In Australië:

Als je andere geweldige Sheltie reddingen kent, laat het ons weten in de commentaren!

En als je het leuk vond om over de mini Sheltie te leren, wil je misschien ook wel een kijkje nemen bij de Miniatuur Husky!

Referenties en bronnen

 • Asp H.E. et al, Breed Differences in Everyday Behavior of Dogs, Applied Animal Behavior Science, 2015.
 • Donner J. et al, Frequency and Distribution of 152 Genetic Disease Variations in Over 100,000 Mixed Breed and Purebred Dogs, PLoS Genetics, 2018.
 • Jolly R.D. et al, Animal Medical Genetics: A Perspective on the Epidemiology and Control of Inherited Disorders, New Zealand Veterinary Journal, 2016.
 • Kutsunai M. et al, The Association Between Gall Bladder Mucoceles and Hyperlipidaemia in Dogs: A Retrospective Case Control Study, The Veterinary Journal, 2014.
 • Palanova A., Collie Eye Anomaly: A Review, Veterinarni Medicina, 2015.
 • Pathak E., Type 3 von Willebrand’s Disease in a Shetland Sheepdog, The Canadian Veterinary Journal, 2004.
 • Professor Noel Fitzpatrick bij Fitzpatrick Referrals, Patellar Luxation.
 • College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences at Texas A&M University, Intervertebral Disc Disease in Dogs.
 • Crook A. et al, Dermatomyositis and Ulcerative Dermatosis, Canine Inherited Disorders Database, 2011.
 • Helton W. Expertise in getrainde honden, Michigan Technological University, 2006.
 • Professor Noel Fitzpatrick bij Fitzpatrick Referrals, Heupdysplasie.
 • American Shetland Sheepdog Association.
 • De Toy Sheltie Club van Amerika.