De Mini Bernedoodle – Een Reus en Miniatuur Pup gecombineerd!

mini bernedoodle

De mini Bernedoodle is een populaire eerste generatie kruising tussen de supergrote Berner Sennenhond en de slimme, energieke Dwergpoedel. De vriendelijke, weinig verharende miniatuur Bernedoodle weegt meestal minder dan 50 pond en kan een geschikt huisdier zijn voor kleinere huizen, of gezinnen met kinderen, of andere honden.

We kijken naar de temperamentvolle eigenschappen en kenmerken van de krulhaar mini Bernedoodle, en praten over hun geschiktheid voor mensen die voor het eerst eigenaar worden, en mensen met allergieën.

We geven u tips over het vinden van een gezonde puppy of reddingshond, en over de opvoeding en training van uw trouwe metgezel. U leert ook over de verzorgingsbehoeften van uw mini Bernedoodle, waaronder voeding, verzorging en beweging. Er is veel te ontdekken, dus laten we beginnen.

Inhoud

De populariteit van poedelmengsels is de laatste jaren sterk toegenomen. Poedelmengsels zijn erg schattig en de strakke krullen van de Poedel verharen weinig en veroorzaken minder snel allergische reacties bij mensen met een lichte allergie voor hondenschilfers. Poedels zijn er ook in drie maten, wat betekent dat het mogelijk is kleinere rassen te creëren die een aantal van de eigenschappen van hun ouders behouden. En dat is gebeurd met de mini Bernedoodle

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Mini Bernedoodle

De eerste Bernedoodles waren grote honden, een Standaard Poedel (het grootste Poedelras) gekruist met de Berner Sennenhond, een gigantisch ras met een gewicht van 120 pond of meer.

Hoewel ongelukken gebeuren, waren sommige van deze kruisingen doelbewust gericht op de markt voor schattige, pluizige, weinig allergene gezelschapshonden. De term designer honden werd bedacht om deze opzettelijke kruisingen te omarmen en de vraag naar kleinere versies volgde al snel.

De oorsprong van de ouderrassen van de mini Bernedoodle is zeer verschillend. Poedels werden oorspronkelijk gefokt om te werken als waterzoekers, en velen hebben hun atletische bouw en hun liefde voor zwemmen nog steeds. De Poedel, inclusief alle maatvarianten (Toy, Miniatuur en Standaard), was in 2020 het zesde meest populaire hondenras van de AKC.

De voorouders van de Berner Sennenhond waren grote, geharde, algemene boerenhonden uit het koude Zwitserse Alpengebied, waar ze allerlei taken uitvoerden, van het hoeden van vee tot het trekken van karren. Hoewel de Berner Sennenhond achter lijkt te blijven als het 22e meest populaire ras van de AKC in 2020, staat hij binnen de top 15 procent van de 193 erkende rassen van de AKC. En hij wint snel aan populariteit. De Berner Sennenhond steeg van de 32e naar de 22e plaats in slechts vier jaar!

De combinatie van deze twee zeer verschillende hondenrassen resulteert in een breed scala aan puppy-eigenschappen.

Ras in een oogopslag

Populariteit: Rising
Doel: Gezelschapshond
Gewicht: 20-100lbs, de meeste zijn 25-50lbs
Temperament Intelligent, kalm, aanhankelijk

Mini Bernedoodle Uiterlijk

De machtige Berner Sennenhond heeft een kenmerkende, lange, dikke driekleurige vacht. De dichte en krullende vacht van de lenige Poedel komt in een caleidoscoop van kleuren.

Als gevolg daarvan komen Mini Bernedoodle pups in een grote verscheidenheid aan kleurencombinaties en aftekeningen. En geen twee puppies zijn precies hetzelfde.

Hun vachten zijn vaak dik en variëren sterk in mate van krullendheid. Dus in elk nest vind je pups met golvende vacht, of losse krullen, en anderen met strakkere krullen…

Hoe groot worden Mini Bernedoodles?

Dwergpoedels moeten tussen de 10 en 15 centimeter groot worden. Berner Sennenhonden daarentegen zijn veel groter. Reuen zijn tussen de 25 en 28 centimeter lang. Teven meten tussen de 23 en 26 inch.

De meeste mini Bernedoodles vallen dicht bij het midden van dat bereik, rond de 18 tot 22 inch. Enkele uitschieters, kleiner en groter, zijn te verwachten.

Hoeveel wegen Mini Bernedoodles?

Dwergpoedels wegen meestal tussen de 15 en 17 pond. Mannelijke Berner Sennenhonden kunnen tussen 85 en 110 pond wegen, terwijl teven tussen 79 en 110 pond wegen.

Een mini Bernedoodle kan overal in dat bereik opgroeien. De meeste zullen in het midden eindigen, tussen 25 en 50 pond. Vrouwtjes kunnen kleiner zijn dan mannetjes.

Mini Bernedoodle veelgestelde vragen

Of je nu al een tijdje je zinnen hebt gezet op een mini Bernedoodle, of je bent hier omdat je ze net voor het eerst hebt opgezocht, je hebt vast veel vragen.

We hebben de antwoorden op deze vragen en waardevolle informatie over nog veel meer onderwerpen die eraan komen.

De Mini Bernedoodle - Een Reus en Miniatuur Pup gecombineerd

Verharen Mini Bernedoodles?

Een van de belangrijkste redenen waarom poedelmengsels zo populair zijn, is de vacht van de poedel. De Poedel heeft een dichte, krullende, niet verharende vacht die om de paar weken getrimd moet worden om hem kort te houden of dagelijks geborsteld moet worden om vervilting te voorkomen.

Berner Sennenhonden daarentegen verharen hun golvende dubbele vacht hevig, vooral in de zomer en de herfst.

Dwerg Bernedoodles hebben een vacht die daar ergens tussenin valt, variërend van golvend tot krullend. Alleen de tijd zal leren of uw mini Bernedoodle weinig, veel of helemaal niet verhaart.

Je zult ook moeten wachten om erachter te komen hoe vaak ze als volwassen hond hun vacht moeten laten trimmen. Dit varieert zelfs tussen honden uit hetzelfde nest, dus laat je niet beïnvloeden door de ervaring van een fokker met eerdere nesten.

Zijn Mini Bernedoodles hypoallergeen?

Er is een hardnekkige mythe dat de niet verharende vacht van de poedel hen hypoallergeen maakt.

Helaas zijn het de eiwitten in huidschilfers en speeksel, niet de haren, die allergische reacties veroorzaken, dus geen enkel hondenras is echt hypoallergeen.

Het is echter ook waar dat sommige mensen met allergieën erin slagen hondenvrienden te vinden waarmee ze harmonieus kunnen samenleven. Net als andere Poedelmengsels kan de Berner Sennenhond Poedelmix allergeenarm zijn, maar er zijn geen garanties, en het hangt in zekere mate af van de strakheid van de krul bij de pups.

Het is een bijzondere en onvoorspelbare chemie die immunologen pas beginnen te begrijpen.

Als je allergieën hebt en je wilt weten of een mini Bernedoodle ze triggert, vraag dan om een bezoek aan een fokker en breng wat tijd door met hun honden.

Zijn kruisingshonden goede huisdieren?

Meer en meer hondenbezitters keren zich af van rashonden ten gunste van ontwerpkruisingen of het nederige mormel. Maar maakt het uit welke je kiest?

Fans van rashonden houden van de betrouwbaarheid van rashonden. Als je een raspup kiest, weet je wat je kunt verwachten van hun uiterlijk en hun temperament. Bij een kruising pup kan er wat meer giswerk bij komen kijken. Echter, veel honden van gemengde rassen worden geadopteerd uit asielen, als volwassenen.

Wat te verwachten van kruisingen

Gekruiste honden kunnen eigenschappen erven van hun beide ouders in elke combinatie, ten goede of ten kwade. Een mini Bernedoodle kan een Poedel zijn in het lichaam van een Berner Sennenhond of andersom.

Ze kunnen een mix van gedragskenmerken van beide ouders krijgen. Er kan veel variatie zijn binnen een nest en van nest tot nest door dezelfde ouders. Dit is spannend voor sommigen, maar ongewenst voor anderen.

U kunt hier meer lezen over de keuze tussen raszuivere en gekruiste honden.

Kruisen voor gezondheid

De meeste moderne rashonden zijn ontwikkeld uit slechts enkele honden. Zelfs nu nog betekent het handhaven van een stamboomfoklijn het opzettelijk beperken van de genenpoel van toekomstige generaties.

Dit kan ertoe leiden dat ongewenste genetische eigenschappen, zoals erfelijke ziekten, in grote delen van de populatie worden vastgelegd. Door kruisingen wordt de genetische erfenis van een pup uitgebreid, wat hem gezonder kan maken. Dit fenomeen wordt “hybride kracht” genoemd.

Leuke feiten over de Mini Bernedoodle

Voordat we deze wetenschap toepassen op de mini Bernedoodle, laten we eerst wat leuke feiten over hem bekijken.

  • Honderden jaren voordat ze gingen paren, waren Berner Sennenhonden en Poedels Europese buren.
  • Poedels begonnen hun canine carrière als eendenjagers in het 16e eeuwse Duitsland.
  • Terwijl Berner Sennenhonden werden ontwikkeld als boerderij honden in Zwitserland aan het begin van de 20e eeuw.
  • Vandaag de dag genieten hun hybride nakomelingen de meeste populariteit in de VS en Canada.
  • Vanwege hun verschil in grootte, is de Berner Sennenhond altijd de moeder van een nest mini Bernedoodle pups. Dat komt omdat het gevaarlijk zou zijn voor een teefje Dwergpoedel om zulke grote pups te dragen.
  • Sinds de mini Bernedoodle aan populariteit heeft gewonnen, beginnen we ook een stijging van de populariteit van de micro Bernedoodle te zien.
  • De micro Bernedoodle is meestal een tweede generatie kruising tussen een mini Bernedoodle en een Toy Poedel.

Mini Bernedoodle Temperament

Ondanks hun fysieke verschillen hebben de Berner Sennenhond en de Dwergpoedel een vergelijkbaar temperament, waardoor de persoonlijkheden van mini Bernedoodles redelijk voorspelbaar zijn. Beide honden zijn sterk en slim – een trotse erfenis van hun werkroots. Dwergpoedels zijn atletisch en leren zeer snel. En beide rassen kunnen een beetje verlegen zijn bij vreemden, dus dat betekent dat een zeer grondige socialisatie van vitaal belang is. Dwergpoedels zijn net als hun ouders trouw en intelligent. Ze zijn waarschijnlijk toegewijd en kalm rond hun directe familie.

Vreemdelingenhaat

Verlegen rassen zijn extravert en houden van hun mensen en willen graag behagen. Maar ze zijn ook geneigd om vreemden op een afstandelijke manier te behandelen. Het is niet ongewoon voor mini Bernedoodles om een beetje verlegen te zijn bij het ontmoeten van nieuwe mensen, maar ze zijn zelden agressief.

Training en verzorging van uw mini Bernedoodle

Vroege socialisatie is belangrijk om de zojuist genoemde verlegenheid te voorkomen.

Uw mini Bernedoodle moet zoveel mogelijk positieve ervaringen opdoen met mensen, plaatsen en dingen terwijl ze een puppy zijn. Dit omvat dingen als autoritten en rond de wasmachine zijn terwijl die draait.

Als uw jonge mini Bernedoodle leert dat kalm blijven rond vreemden wordt beloond, zullen ze als volwassene ontspannen en zelfverzekerd blijven.

Trainingsgidsen

Deze trainingsgidsen helpen u om samen op het juiste spoor te komen:

In uw eerste weken samen zult u ook grip willen krijgen op potjestraining en krattraining, als u van plan bent een krat te gebruiken.

Behoefte aan beweging

Als uw hond ouder wordt, zal hij klaar zijn voor meer uitstapjes en avonturen met u.

Uw volwassen mini Bernedoodle zal elke dag minstens een uur beweging nodig hebben.

Aangezien zijn ouders allebei gefokt zijn om nauw samen te werken met mensen, zal uw mini Bernedoodle ook een groter gevoel van welzijn hebben als hij klusjes te doen heeft.

Zoek naar werkhondenklassen en proeven in je omgeving om in deze behoefte te voorzien.

Problemen met oververhitting

Wanneer uw mini Bernedoodle aan het sporten is, bedenk dan dat hun lange dichte vacht ervoor kan zorgen dat ze oververhit raken. Het hield hun voorouders warm in de bergen en in koud water, maar het kan te veel worden op warmere locaties.

Zoek bij warm weer activiteiten om in de schaduw te doen.

Het goede nieuws is, dat als uw mini Bernedoodle eenmaal heeft geoefend en zijn intelligentie heeft laten zien, ze over het algemeen graag thuis ontspannen.

Mini Bernedoodle Gezondheid

Gezonde pups komen van gezonde ouders.

Dus, de zekere manier om een gezonde pup te krijgen is om erop aan te dringen ze te krijgen van een fokker die de gezondheid van hun fokhonden test.

De meeste gezondheidsproblemen bij mini Bernedoodles zijn waarschijnlijk het gezondheidsprobleem van hun ouders.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende kwalen van Berner Sennenhonden en Dwergpoedels.

Heup en Elleboog Dysplasie

Gewrichtsdysplasie is abnormale botontwikkeling van een gewricht. Het kan leiden tot pijnlijke en verlammende artritis.

Ongeveer één op de acht Dwergpoedels en Berner Sennenhonden heeft heupdysplasie, en nog eens één op de vijf Berners heeft ook elleboogdysplasie.

Aangezien heup- en elleboogdysplasie erfelijke aandoeningen zijn, moeten beide rassen hun gewrichten door een dierenarts laten beoordelen voordat ze voor de fok worden gebruikt.

Bij Berner Sennenhonden met elleboogdysplasie is de ernst van de aandoening niet gecorreleerd met het risico van doorgeven.

Dus met geen enkele Berner Sennenhond met enige mate van elleboogdysplasie mag ooit gefokt worden.

Patella Luxatie

Luxerende patella’s zijn knieën die uit hun kom schieten.

Ongeveer vier procent van de dwergpoedels en drie procent van de Berners zijn aangetast.

Deze erfelijke aandoening wordt veroorzaakt door verschillende foutieve genen.

Als zowel een dwergpoedel als een Berner Sennenhond luxerende patella’s hebben, is de kans groter dat hun pups de aandoening ook erven.

Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

PRA is een erfelijke degeneratieve oogziekte die uiteindelijk tot blindheid leidt.

Het is relatief ongewoon bij Berner Sennenhonden, maar tussen een kwart en een derde van de Dwergpoedels is drager van de ziekte.

Gelukkig bestaat er een DNA-test om dragers te identificeren, en een goede fokker kan aantonen dat hij geen twee dragers met elkaar heeft gepaard.

Oogaandoeningen

Beide rassen zijn kwetsbaar voor verdere oogziekten, waaronder staar en wimpers die naar binnen draaien (distichiasis).

Verantwoordelijke fokkers laten hun fokhonden controleren door een gespecialiseerde veterinaire oogarts die een certificaat van goede ooggezondheid afgeeft.

Bloat

Berner Sennenhonden en Poedels zijn beide kwetsbaar voor maagdilatatie volvulus, algemeen bekend als bloat.

Wanneer honden een opgeblazen gevoel krijgen, draait hun maag zich terug op zichzelf. Dit is een ernstige en levensbedreigende aandoening die snel verloopt.

De enige manier om hun leven te redden is een onmiddellijke spoedoperatie.

Een opgeblazen gevoel is vaak het gevolg van het te snel naar binnen schrokken van voedsel. Een van de gemakkelijkste manieren om uw dwerg Bernedoodle te beschermen is het gebruik van een langzame voerbak.

Een andere is om twee kleinere maaltijden te geven in plaats van één grote maaltijd per dag.

Hartkwalen

Het Canine Health Information Center, dat het gezond fokken van honden bevordert om genetische ziekten te verminderen, beveelt ook aan dat Berner Sennenhonden worden gescreend op hartaandoeningen voordat ze nakomelingen produceren.

Hoe lang leven Mini Bernedoodles?

Berner Sennenhonden zijn een notoir kortlevend ras. Slechts 85% haalt hun vijfde verjaardag, en slechts 30% haalt de leeftijd van tien jaar.

Hun gemiddelde levensduur is slechts iets meer dan zeven jaar.

Poedels leven langer. Tien jaar is het minimum en sommigen halen de 18 jaar.

De gemiddelde Dwergpoedel leeft 12-15 jaar.

Een mini Bernedoodle leeft waarschijnlijk tussen de 7 en 15 jaar, misschien gemiddeld 10 of 11 jaar.

Of je dit ziet als een verlenging van de levensduur van een Berner Sennenhond of als een aantasting van de levensduur van een Dwergpoedel is een persoonlijke zaak.

Zijn Mini Bernedoodles goede familie huisdieren?

Berner Sennenhonden en Dwergpoedels zijn beide menslievende honden. Ze delen de reputatie dat ze vreedzaam en geduldig zijn met kinderen.

Sommige Dwergpoedels zijn echter minder op hun gemak met de aandacht van kleine handen en ogen.

Als je jonge kinderen hebt, zoek dan naar een nest mini Bernedoodle pups die geboren zijn in een gezinshuis en van jongs af aan ervaring hebben met jonge kinderen.

Probeer vooral zowel hun vader als hun moeder te ontmoeten, en zorg ervoor dat beide ouders rustig en gelukkig met kinderen omgaan.

Net als hun ouders houden mini Bernedoodles er niet van om langere tijd alleen gelaten te worden. Een huishouden waar meestal iemand thuis is gedurende het grootste deel van de dag past het beste bij hen.

Een mini Bernedoodle redden

Een hond adopteren is een geweldige kans om een ongelukkige pup een tweede start in het leven te geven.

Maar omdat mini-Bernedoodles momenteel zeer gewild zijn en indrukwekkende prijzen vragen, is het ongebruikelijk dat ze dan in reddingscentra terechtkomen.

Dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Vanwege de mythe dat miniatuur Bernedoodles hypoallergeen zijn, worden ze soms afgestaan of in de steek gelaten wanneer hun eigenaar een allergische reactie heeft.

Praat met uw plaatselijke asiel of redding over het soort hond dat u hoopt te vinden en waarom.

Wees geduldig en bereid om snel te handelen als de juiste hond zich aandient.

Initiatieven zoals het Shelter Pet Project onderschreven door de Humane Society kunnen je helpen mini Bernedoodles te vinden die op zoek zijn naar forever homes bij jou in de buurt.

Het vinden van een Mini Bernedoodle Puppy

Het alternatief voor het redden van een mini Bernedoodle is de aanschaf van een puppy.

Onze Puppy Zoekgids zal je bij elke stap helpen.

Er zijn mini Bernedoodle fokkers in het hele land. Velen hebben verfijnde en informatieve websites.

Dit zijn moderne honden die op een uiterst moderne manier gefokt en verkocht worden!

Het kiezen van een Mini Bernedoodle fokker

Mini Bernedoodle pups zijn erg gewild en worden vaak voor hoge prijzen verkocht. Helaas betekent dat ook dat gewetenloze mensen met weinig belangstelling voor dierenwelzijn proberen te profiteren van hun populariteit.

Deze mensen runnen puppyfabrieken, die vrouwelijke honden behandelen als fokmachines en die ziekelijke pups afleveren. Ons artikel over hoe een puppymolen te vermijden zal je helpen ze te herkennen en te vermijden.

Het vinden van een verantwoordelijke fokker is een belangrijke eerste stap in het vinden van je mini Bernedoodle pup.

Hoe vind ik verantwoordelijke fokkers

Verantwoordelijke fokkers zullen al uw vragen eerlijk beantwoorden, ook die over zwakke punten of gezondheidsproblemen die in de kruising zijn aangetroffen. Ze zullen ook graag bespreken wat ze hebben gedaan om te voorkomen dat die problemen worden doorgegeven aan de volgende generatie.

Als je een fokker ontmoet, vraag dan welke gezondheidscontroles zijn uitgevoerd op de ouders voordat ze gingen paren. Een goede fokker heeft documenten die de resultaten van elke gezondheidscontrole bevestigen.

U zult ook willen zien waar de pup en zijn ouders wonen en hen ontmoeten. Observeer hoe ze met de fokker omgaan. Ze moeten zich op hun gemak en gelukkig voelen.

De fokker zal waarschijnlijk ook vragen voor u hebben. Verantwoordelijke fokkers willen weten of hun pups naar goede huizen gaan.

Dit artikel zal u helpen een gezonde pup te vinden.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Mini Bernedoodle

Nog niet besloten over een mini Bernedoodle?

Om je te helpen beslissen, is hier een samenvatting van wat we tot nu toe hebben behandeld.

Nadelen: Deze hond leeft misschien niet lang.

De Berner Sennenhond, hoewel makkelijk om van te houden, is niet gezegend met een grote gezondheid of een lange levensverwachting.

Als uw mini-Bernedoodle op hun Berner ouder lijkt, kunt u minder dan tien jaar samen hebben. En die tijd kan flinke dierenartsrekeningen met zich meebrengen.

Dit is nog hartverscheurender als je verlegen mini Bernedoodle er lang over doet om haar zelfvertrouwen te vinden. Na een lange periode van socialisatie en geduldige training heeft uw hond minder tijd over om te genieten.

Als u aan deze hond denkt omdat iemand in uw huishouden allergieën heeft, hebben we ook besproken dat Poedel-mixen toch niet hypoallergeen zijn.

Voordelen: Ze zijn slim, liefdevol en gezinsgericht.

Deze hybride pup heeft zijn wortels in twee eervolle werkrassen.

Hij zal genieten van zijn rol in uw gezin en zich wijden aan het u gezelschap houden.

Als je eerder een Berner Sennenhond of een ander reuzenras hebt overwogen, dan zal de keuze voor een kruising je waarschijnlijk meer jaren samen geven.

Welke andere rassen zou je ook kunnen overwegen?

Vergelijkbare rassen

Als een miniatuur Bernedoodle op uw canine shortlist staat, dan zouden enkele van deze andere rassen dat misschien ook moeten zijn.

Heb je een ander alternatief gevonden waarvan je denkt dat het op onze lijst zou moeten staan? Vertel het ons in het commentaarveld!