Mini Berner Sennenhond Raseigenschappen en Verzorging

mini berner Sennenhond

De mini Berner Sennenhond is een kleinere versie van het krachtige, trouwe reuzenras Berner Sennenhond. Gefokt door het mengen van de Berner met een kleiner ras, het introduceren van het dwerggen of het gebruik van kleine raszuivere Berner Sennenhonden ouders zijn deze honden minder dan 25 centimeter lang en minder dan 80 pond als volwassenen. Ze zijn bedoeld om het vriendelijke, aanhankelijke, trouwe karakter te verpakken in een meer handelbaar lichaam. Vandaag gaan we kijken of het mogelijk is om een echte micro Berner Sennenhond pup te maken. Om van een actief, intelligent, reusachtig hondenras het perfecte schoothondje of appartementshuisdier te maken. En we delen tips om u te helpen beslissen welk type mini-Berner Sennenhond het beste bij uw levensstijl, gezin en huis past.

Inhoud

De full size Berner Sennenhond staat bekend om zijn aanhankelijke karakter en zijn zijdeachtige, driekleurige vacht. Een factor die sommigen ervan kan weerhouden een van deze trouwe metgezellen in huis te nemen, is echter hun grootte. Met ongeveer 26 inch aan de schouder zijn dit zeer grote honden. Als gevolg daarvan hebben we een piek gezien in de belangstelling voor de mini Berner Sennenhond. Er zijn factoren die moeten worden afgewogen voordat u beslist of een mini-Berner Sennenhond de juiste keuze voor u is.


Standaard Berner Sennenhonden

Berner Sennenhonden zijn enorm groot. Het is dus begrijpelijk dat sommige eigenaren een beetje geïntimideerd zijn door zijn grootte, zo niet door zijn lieve persoonlijkheid. De Berner Sennenhond vindt zijn oorsprong in de Zwitserse Alpen, waar hij werd gebruikt als werkhond op de boerderijen in de omgeving. Hij werd niet alleen gewaardeerd om zijn werklust, maar ook om zijn verbazingwekkende kracht.

Deze honden zijn in staat om vele malen hun gewicht te trekken, dankzij hun sterke achterhand. Ondanks zijn grote kracht, als huisdier, zijn deze honden gelukkig om binnen te leven, zolang ze tenminste elke dag een goed half uur beweging krijgen.

De standaard reusachtige Berner Sennenhond kan 27,5 cm lang worden en tot 115 pond wegen, wat veel is om te hanteren, zelfs met hun heerlijke temperament.

Berner Sennenhonden Temperamenten

Omdat ze aanhankelijk en trouw zijn, is het heel belangrijk dat ze de kans krijgen om veel tijd met hun gezin door te brengen. Vaak zijn gedragsproblemen bij Berner Sennenhonden het gevolg van een hond die lange tijd alleen wordt gelaten.

Deze honden zijn meestal gemakkelijk te trainen dankzij hun gretigheid om hun menselijke metgezellen te behagen.

Ondanks hun grootte staan ze bekend als zachtaardig met kinderen. En als je de juiste uitrusting hebt, kunnen ze er zelfs mee instemmen om de kinderen een minikarretje te laten rijden in de achtertuin!

Berner Sennenhonden hebben een prachtige dikke driekleurige dubbele vacht, maar zulke weelderige lokken vereisen onderhoud. Deze zal dagelijks geborsteld moeten worden als de honden verharen en zal op andere momenten wekelijks geborsteld moeten worden.

Het fokken van een Mini Berner Sennenhond

Zoals we kunnen zien, is de full size Berner Sennenhond een zachtaardige en aanhankelijke toevoeging aan het gezin. Ze hebben ook een mooie, kenmerkende vacht en een knap gezicht. Om die reden zijn ze steeds populairder geworden.

Hun grootte kan echter een nadeel zijn voor degenen die niet de ruimte of het budget hebben om ze te huisvesten. En een hond te voeren die gemiddeld 26 of 27 inch op de schouder is.

mini bernese berghond

Drie manieren om een Mini Berner Sennenhond te maken.

Er zijn over het algemeen drie manieren waarop miniaturisatie wordt bereikt in de hondenfokwereld. Kruisingen, dwerggroei en het fokken van runderen.

Mini Berner Sennenhonden Mixen

In het geval van de Berner Sennenhond wordt miniaturisatie meestal bereikt door kruising met een kleinere hond die er op lijkt.

Hoewel er veel rassen zijn die gekruist kunnen worden om een kleinere hond te produceren die op een Berner lijkt, zijn twee rassen die vaak gekruist worden met de Berner Sennenhond de Cavalier King Charles en de miniatuur- of speelgoedpoedel.

Cavalier King Charles kan een zeer vergelijkbare kleur hebben als de Berner Sennenhond. Dus, het resulterende kruisingsras lijkt erg op de full-size hond, alleen kleiner.

Bernedoodle Honden

f1b bernedoodle

Wanneer de Berner Sennenhond wordt gekruist met een dwergpoedel, is het resultaat een Bernedoodle. Dit is een vrij populaire kruising geworden.

Omdat de Berner Sennenhond en de Poedel veel persoonlijkheidskenmerken gemeen hebben, is het temperament van deze honden redelijk voorspelbaar. En veel lijkt op dat van de Berner Sennenhond zoals we hierboven besproken hebben.

Dwerg Mini Berner Sennenhond Rassen

Verkleining van honden kan ook een gevolg zijn van dwerggroei, wetenschappelijk bekend als chondrodysplasie. Dwerggroei is in feite een genetische aandoening die niet alleen leidt tot verkorte ledematen, maar ook tot andere gezondheidsproblemen.

Er zijn verschillende syndromen geassocieerd met dwerggroei. De mate waarin de botten zijn aangetast kan variëren, evenals de andere gezondheidsproblemen die met dwerggroei gepaard gaan.

Enkele van deze andere gezondheidsproblemen zijn gezichtsproblemen, gewrichtsproblemen en mobiliteitsproblemen. Dwerggroei kan ook het gevolg zijn van een tumor of andere problemen met de hypofyse. In deze gevallen van dwerggroei kan de groei achterblijven terwijl de hond in verhouding blijft. Sommige rassen, zoals de Duitse herder, hebben hier meer last van dan andere.

Dwerg Berner Sennenhond Gezondheidsproblemen

Honden die geboren zijn met dwerggroei verdienen nog steeds een vol en verrijkend leven. Ze kunnen dat doen met de juiste zorg. Maar de ethiek van het opzettelijk fokken van honden met deze aandoening is ernstig in twijfel te trekken. Vooral als de hond eronder lijdt.

Een verantwoordelijke eigenaar van een hond met een dergelijke aandoening neemt ook eventuele extra kosten op zich. De eigenaar moet wellicht zijn leefomgeving aanpassen om een hond met speciale zorgbehoeften op te vangen.

Gelukkig staat de Berner Sennenhond niet bekend als vatbaar voor dwerggroei. Het komt zelden voor dat honden met dwerggroei worden verkocht als micro of speelgoed Berner.

Een Mini Berner Sennenhond van Kleinere Puppies

Net als wij zijn honden er in alle soorten en maten, zelfs binnen hun rassoorten. Daarom, ook al zijn Berner Sennenhonden grote honden, zullen sommige gewoon kleiner zijn.

Een kleinere moeder en vader kunnen gefokt worden om kleinere nakomelingen te produceren. Een verantwoordelijke fokker zou er zorgvuldig op toezien dat de kleinere gestalte van de ouders niet het gevolg is van een genetische aandoening of ondervoeding.

Natuurlijk kleine honden zullen niet lijden aan dezelfde gezondheidsproblemen als honden met dwerggroei. Maar ze zullen ook niet enorm in grootte verschillen van een gemiddelde hond van dat ras. Het is niet te verwachten dat deze honden bijvoorbeeld speelgoedgroot zullen zijn.

Het fokken van mini Berner Sennenhonden uit Lopers

Het grootste verschil ontstaat bij het fokken met kleinere honden die in feite runts van het nest waren. Deze veel kleinere dan gemiddelde pups zullen vaak uitgroeien tot kleinere volwassen honden, maar komen met tal van gezondheidsproblemen als gevolg van hun achterblijvende groei.

Deze honden worden vaak teacup Berner Sennenhonden genoemd. Maar ze zijn nog steeds niet eens in de buurt van teacup formaat als volwassenen, en hebben ook een volle lading gezondheidsproblemen!

Mini Berner Sennenhonden als huisdier

Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat honden die als zodanig worden aangeprezen geen honden zijn die lijden. Hetzij met een gezondheidstoestand of ondervoeding.

In de meeste gevallen, als je een mini Berner Sennenhond te koop hebt gevonden, is het waarschijnlijk een kruising. We hebben de meest voorkomende rassen aangestipt die worden gekruist om mini Berner Sennenhonden te produceren.

Maar vergeet niet dat dit in werkelijkheid geen miniatuur Berner Sennenhondenras is. Zo’n ras bestaat niet. Dit zijn gekruiste honden.

Mini Berner Sennenhond Puppies

De meeste mini Berner Sennenhond pups zijn eigenlijk een Berner Sennenhond mix. Als zodanig zal er een zekere mate van onvoorspelbaarheid zijn in het resultaat van een dergelijke combinatie. Dit geldt vooral voor kruisingen van de eerste generatie. Zorg ervoor dat u weet waar de Berner Sennenhond mee gekruist is, en doe wat onderzoek naar de twee oorspronkelijke rassen. Dit zal u enig inzicht geven in wat u kunt verwachten qua grootte, persoonlijkheid en mogelijke gezondheidsproblemen.

Dwerg Sennenhonden

Gezien de aantrekkelijke persoonlijkheid (en het goede uiterlijk) van de Berner Sennenhond, was het onvermijdelijk dat er vraag zou zijn naar een miniatuur Berner.

De manier waarop deze honden gefokt worden om ze kleiner te maken, gaat over het algemeen niet gepaard met dubieuze foktechnieken. Het gaat echter wel om kruisingen, zodat u geen raszuivere hond krijgt.

Als u besluit dat u een mini Berner Sennenhond pup wilt, is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat de fokker van wie u uw pup koopt goed voor zijn honden zorgt.

Ze zouden je op zijn minst graag de moederhond laten ontmoeten. En je zou mogen zien waar de pups worden gehuisvest.

Deel uw gedachten!

Heb je ooit een mini Berner Sennenhond ontmoet? Of heb je er een in huis genomen? Laat ons uw gedachten en inzichten over deze hondse metgezellen weten in het commentaarveld hieronder.

Lezers hielden ook van

Referenties

  • Verheijen, J., Bouw, J. “Canine intervertebral disc disease: A review of etiologic and predisposing factors” The Veterinary Quarterly, 1982.
  • Everts, R.E., Hazewinkel, H.A.W., Rothuizen, J., van Oost, B.A “Botaandoeningen bij de hond: A review of modern genetic strategies to find the underlying causes” The Veterinary Quarterly, 2000
  • Kooistraa, H.S., Voorhoutb, G., Mola, J.A., Rijnberka, A. “Combined pituitary hormone deficiency in German shepherd dogs with dwarfism” Domestic Animal Endocrinology, 2000.
  • Amerikaanse Kennel Club