Merle Dog Information Center – De schoonheid en de gevaren

merle hond

Merle hondenvachten hebben onregelmatige vlekken van blauw of rood haar, die gelegd zijn over een lichtere, of verdunde, tint van hetzelfde pigment. Het merle gen kan de vachtkleur, de huidskleur en zelfs de oogkleur bij honden veranderen. Bij twee merle genen of een dubbele merle kan het ook dove, blinde of zelfs dodelijke gezondheidsproblemen opleveren. Mogelijke merle hondenrassen zijn onder meer de Australian Shepherd, Border Collie, Teckel, Sheltie, Corgi, Catahoula Leopard Dog, Duitse Dog en Collie, maar er zijn er nog veel meer. Vandaag bekijken we welke hondenrassen het potentieel hebben voor merle vachten, hoe het hun kleuren en patronen verandert, en wat het betekent voor hun kenmerken, temperament, gezondheid en de levensduur van hun pups.

Het merle genetische patroon komt al vele jaren voor bij honden, maar werd pas begin jaren 2000 merle genoemd. Het is ook bekend als dapple in sommige rassen. Honden hebben één merle gen nodig om dit vachtpatroon te krijgen. Honden met twee merle genen zijn vatbaarder voor de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met merle kleuring. Laten we eens nader bekijken hoe merle honden hun vacht krijgen en welke gevolgen dat heeft voor de gezondheid.


Merle hondenrassen

Er is een verrassend lange lijst van honden die dit interessante vachtpatroon kunnen vertonen. Enkele van deze merle rassen zijn Australian Shepherds, Collies, Teckels, Cardigan Welsh Corgis, Duitse Doggen en Shetland Sheepdogs.

Dit kunnen blue merle hondenrassen of red merle hondenrassen zijn. Maar we zullen later veel meer kijken naar deze verschillende kleuren. Andere rassen die deze kleur vacht kunnen vertonen zijn:

 • Border Collies
 • Pyreneese Herders
 • Catahoula Luipaardhonden
 • Bergamasco Herdershonden
 • Chihuahuas
 • American Staffordshire Terriers (pitbulls)
 • Old English Sheepdogs
 • Amerikaanse Cocker Spaniels
 • Beaucerons
 • Pomerans
merle honden

Is dit patroon altijd wenselijk?

Bij sommige rassen, zoals de Australische Herder, is de kleur een onderscheidend kenmerk. Maar bij andere rassen, zoals de Teckel, wordt de merle kleur niet wenselijk geacht vanwege de daarmee gepaard gaande genetische zwakte.

Merle kleur hond uiterlijk

De willekeurige vlekken van kleur bovenop de lichtere kleur in dit patroon is ongebruikelijk en onderscheidend. Bij blue merle honden is de kleur zwart gevlekt bovenop zwart-wit verdund haar. Bij red merles is de kleur gevlekt bruin bovenop lichter bruin haar.

Je ziet nog steeds vlekken van onverdund pigment over het lichaam van de hond. Het merle-gen lijkt vooral het zwarte pigment aan te tasten. Bij een ‘Mm’ hond is een bruine kleur niet noodzakelijk verdund. Een blue merle hond kan dus nog steeds tan points hebben.

‘MM’ honden zullen meestal wit zijn, met vlekken van kleur. Double merle honden worden niet geaccepteerd op hondenshows.

Merle Honden Kleuren

Merles worden over het algemeen opgesplitst in de blue merle hond en de red merle hond op basis van het type melanine dat wordt geproduceerd. Sommige rassen vertonen ook:

 • crème
 • geel
 • sable
 • black-and-tan
 • fawn, en
 • chocolate merle patronen.

Dus, hoewel het patroon erg op elkaar blijft lijken, kunnen de kleuren drastisch veranderen.

Genetica van de Merle vacht

Het gen dat merle bij honden veroorzaakt heet PMEL17 of SILV. Dit kleurpatroon is wat wetenschappers “onvolledig dominant” noemen. Het verschijnt wanneer een hond slechts een enkele kopie van het merle allel krijgt. Het veroorzaakt in feite een verdunning van de kleur.

Onderzoekers hebben drie verschillende allelen, of varianten, voor merle geïsoleerd. Dit zijn het merle allel (M), het cryptische merle (Mc), en non-merle (m). Merle honden hebben één allel voor merle en één voor non-merle, wat wordt uitgedrukt als Mm.

Cryptic Merle Hondengenetica

Cryptic merle verwijst naar een patroon dat phantom of ghost merle wordt genoemd. Vaak hebben deze honden het M genotype, maar brengen het niet tot uiting. Cryptic merles zijn meestal ofwel lever of zwart, met enkele kleine gebieden van merle.

In feite lijken sommige helemaal niet op merles. De vererving van M en Mc is onstabiel. Soms kan M Mc voortbrengen, en omgekeerd.

Dit maakt merle vererving complex. Het kan ook leiden tot mogelijke gezondheidsproblemen.

Dubbele Merle Hond

Honden met twee kopieën van het M allel, genaamd double merle (MM), zijn meestal wit met gekleurde vlekken. Als je de term “dodelijk wit” hebt gehoord, verwijst dat (enigszins misleidend) naar het MM-genotype.

Helaas hebben double merle honden meer kans op enkele ernstige gezondheidsproblemen, waaronder doofheid en blindheid. We zullen dit zo meteen nader bekijken.

Merle Hond

Het wijzigen van genen

Wat de merle kleur nog ingewikkelder maakt is dat er modificerende genen zijn die samenwerken met het merle gen om verschillende fenotypes te creëren (het uiterlijk van de hond op basis van zijn genen). Deze omvatten de harlekijn merle, waarbij het “blauw” wordt vervangen door wit om een witte hond met zwarte vlekken te creëren.

Het omvat ook patchwork of tweed merle, waarbij het “blauw” of “rood” grijs, tan en bruin wordt. Patches in tweeds kunnen groter zijn in grootte, bereik, en verdunningsintensiteit.

Merle werkt ook in op het oogpigment in de iris, zodat een merle hond met blauwe ogen of merle honden met gedeeltelijk blauwe ogen veel voorkomen.

Merle Hond Gezondheid

Het merle-gen is helaas gekoppeld aan een verminderde functie van het gehoor, de oogheelkunde en het immuunsysteem van honden. Dat komt omdat kleur en kleurpatroon bij honden samenhangen met de ontwikkeling van het zenuwstelsel in het hondenembryo. Ze komen allemaal uit dezelfde cellen.

De problemen worden deels veroorzaakt door de onderdrukking van pigmentcellen in het binnenoor en de iris van het oog. Van Merle honden is bekend dat ze kwetsbaar zijn voor een breed scala aan afwijkingen aan de ogen en oren. De blauwe ogen maken het soms ook moeilijker om oogproblemen vast te stellen.

Dubbele Merle Hond Gezondheid

Eén studie vond dat doofheid 9,2 procent van de honden met het merle allel trof, met 3,5 procent bij single merles en 25 procent bij de double merle hond. Andere studies hebben soortgelijke resultaten gevonden, waaruit ook blijkt dat double merle (MM) honden in een veel hoger percentage oor- en oogaandoeningen hebben dan single merle honden.

Sommige double merle honden worden geboren zonder ogen. Er kunnen ook verschillen zijn op basis van ras. Collie-type rassen lijken meer last te hebben van doofheid dan andere.

Specifieke Merle Hond Aandoeningen

Een van de aandoeningen waaraan deze honden kunnen lijden is microftalmie met coloboma. Dit is een recessieve eigenschap die kan voorkomen bij merles met een overwegend witte beharing (zoals bij MM’s), waarbij de ogen abnormaal klein zijn en anatomische misvormingen kunnen vertonen in de lens, iris of retina.

Andere aandoeningen zijn:

 • vervorming van het uiterlijk van het oog
 • nachtblindheid
 • een spleet in de iris, en
 • derde oogleden.

Dus hoe moeten we de risico’s van de merle kleur minimaliseren?

Vermindering van gezondheidsrisico’s bij een Merle hond

Dierenartsen raden genetische tests aan voor merle honden, omdat de genetica van de merle kleuring ingewikkeld kan zijn. De variaties van de merle kleuring kunnen resulteren in een verscheidenheid van verschijningen, dus testen kunnen de enige manier zijn om de werkelijke genetische make-up van de merle hond te begrijpen.

Fok ook niet met uw merles, vooral niet met andere merles. Bepaalde honden die er niet uitzien als merles kunnen nog steeds het M gen dragen. Bijvoorbeeld, cryptische merles of sable-kleurige honden kunnen niet te onderscheiden zijn van niet-merle honden.

En, indien niet geïdentificeerd door middel van genetische tests, kan iemand die zich niet bewust is van de genetische achtergrond van zijn honden per ongeluk twee merles met elkaar laten paren, wat resulteert in een nest met dubbele merle honden. De genetica kan ingewikkeld zijn, en fokken met merles is alleen voor experts! Zelfs ervaren fokkers kunnen tegenslagen en liefdesverdriet ervaren.

Merle Hond Temperament

Het merle kleurgen heeft geen effect op het temperament, voor zover onderzoekers weten. Als u op zoek bent naar een hond met dit type kleuring, raden wij u aan u te verdiepen in het temperament van het ras in kwestie, in plaats van in het kleurpatroon.

We kunnen in dit opzicht niet generaliseren, omdat de rassen die merle kleuring vertonen allemaal zo verschillend zijn!

Merle Hond

Merle Dog Intelligentie

Sommige van de rassen die merle kleuren als een van hun onderscheidende kenmerken hebben, staan bekend als behoorlijk intelligent!

Er lijkt echter geen verband te bestaan tussen intelligentie en merle kleuring. Als u op zoek bent naar een slim hondenras, zal de kleuring niet noodzakelijk een factor zijn.

Merle Coat Hond Training en Oefening

Welke hond u uiteindelijk ook krijgt, training zal belangrijk zijn voor de algehele socialisatie en het geluk van uw pup. Wij raden basis gehoorzaamheid en behendigheidstraining aan voor grotere, actieve merle honden, waarvan er veel zijn gefokt voor het hoeden van andere dieren.

Voor kleinere honden zoals chihuahuas is training nog steeds belangrijk om nerveus en destructief gedrag tot een minimum te beperken. Nogmaals, hoe energiek uw hond zal zijn hangt waarschijnlijk meer af van het ras dan van de kleur.

Merle honden verzorgen

Nogmaals, dit is iets dat afhangt van het ras. Veel merle hondenrassen hebben lang haar dat redelijk wat onderhoud vereist. Australian Shepherds, bijvoorbeeld, hebben een waterdichte, dubbel gelaagde vacht die per seizoen verhaart. Het vereist wekelijks een grondige borstelbeurt.

Pitbulls daarentegen hebben een korte, stugge vacht die niet veel verzorging nodig heeft, en slechts af en toe verhaart. Als u dit patroon bij een hond zoekt, kijk dan bij de rasinformatie voor de verzorgingseisen.

Merle Hond Puppies

Merle kleuren kunnen donkerder worden met de jaren. Wees er dus van bewust dat die witte gebieden op uw merle pup er grijzer uit kunnen gaan zien naarmate uw hond ouder wordt. Maar verder heeft een merle puppy alle kenmerken van een volwassen hond van het ras.

De kleur is niet noodzakelijk bepalend voor de levensduur van uw hond, zijn temperament of het plezier dat u beleeft aan zijn gezelschap. Het merle gen zelf heeft echter wel gezondheidsproblemen.

Als u een puppy met deze kleur wilt, doe dan uw huiswerk. Haal uw pup bij een ervaren fokker, en ken zijn genetica.

Hoe je voor je nieuwe merle pup zorgt zal zeker invloed hebben op zijn levenskwaliteit, dus zorg dat je er klaar voor bent!

Uw Merle Hond

Als u een merle hond heeft, horen we graag uw ervaringen in de comments!

Hoe is de persoonlijkheid en de vacht van jouw pup? En heb je ooit te maken gehad met een van de gezondheidsproblemen die we hebben genoemd?

Verwante artikelen

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

 • ‘Gezondheid en het Merle Patroon’, American Dog Breeders Association (2016)
 • Amerikaanse Kennel Club
 • Chappell, J. “Merle (M-serie)”, Dog Coat Color Genetics
 • Davis, U.C. “Merle”, Veterinaire Genetica Veterinair Laboratorium
 • ‘Cryptic Merles’, Australian Shepherd Health & Genetics Institute (2017)
 • Bowling, S. A. ‘Elementary Merle Genetics for Newcomers’, Sheltie Bloodlines, (2010)
 • Clark, L. A. (et al), “Retrotransposon Insertion in SILV is Responsible for Merle Patterning of the Domestic Dog, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (2006).
 • Gelatt, K. N. (et al), ‘Inheritance of Microphthalmia with Coloboma in the Australian Shepherd Dog’, American Journal of Veterinary Research (1981).
 • Sponeneberg, P. & Lamoreux, M. L. ‘Inheritance of Tweed, a Modification of Merle, in Australian Shepherd Dogs’, Journal of Heredity.
 • Strain, G. M. (et al), ‘Prevalence of Deafness in Dogs Heterozygous or Homozygous for the Merle Allele’, Journal of Veterinary Internal Medicine (2009).