Merle Corgi Kleuren en Verzorging

merle corgi

De merle Corgi heeft een onregelmatig patroon veroorzaakt door een verdunning van bepaalde pigmenten. Hun vacht is gevlekt in verschillende kleuren waaronder blauw, sable, wit, gestroomd en rood. Ze hebben vaak witte of bruine vlekken op hun gezicht of borst. Alleen raszuivere Cardigan Welsh Corgi’s kunnen merle vacht hebben, dit patroon komt niet voor bij Pembroke Welsh Corgi honden. Vandaag bekijken we hoe je een merle Corgi kunt vinden, opvoeden en verzorgen. We kijken naar de genetica achter de koele kleuren, en hoe we de gezondheidsproblemen van gezichts- en gehoorverlies kunnen vermijden die verband houden met merle vachten bij honden.

Inhoud

Merle is een van de vele beschikbare kleuren bij een Cardigan Welsh Corgi. Merle Corgi’s zijn populair, omdat hun vachten uniek en opvallend zijn. Corgi’s die twee kopieën van het merle-gen krijgen, kunnen echter vatbaar zijn voor een aantal ernstige gezondheidsproblemen.


Wat is een Merle Corgi?

Er zijn twee raszuivere, door de AKC geaccepteerde Corgi rassen. Dit zijn de Pembroke Welsh Corgi en de Cardigan Welsh Corgi. Beiden komen, zoals hun naam al aangeeft, uit Wales. Hoewel de twee in hun vroege geschiedenis vrijelijk met elkaar werden gekruist, werden ze tegen het einde van de 19e eeuw afzonderlijke, aparte rassen.

Merle is een vachtpatroon dat voorkomt bij verschillende hondenrassen. Maar het is alleen geaccepteerd bij één van de twee Corgi rassen – de Cardigan Welsh Corgi.

Hoe zien Merle Corgi’s eruit?

De Cardigan Welsh Corgi is een kort, maar vrij zwaargebouwd ras. Als volwassen dieren staan ze tussen 10,5 en 12,5 centimeter, maar ze kunnen tussen de 25 en 38 pond wegen. Ze hebben een middellange, dubbele vacht. Met driehoekige oren, een spitse snuit en een lange, borstelige staart zien deze Corgi’s er nogal vosachtig uit.

Merle kleuring kan in verschillende tinten voorkomen. De officieel aanvaarde merle variëteiten voor dit Corgi ras zijn: blue merle, sable merle, white merle, brindle merle, en red merle. Merle vachten hebben onregelmatige vlekken van kleur op een lichtere achtergrond. Veel merle Corgis hebben ook een witte of bruine vacht, of een mix van beide tinten, vooral rond hun gezicht en borst. Vaak hebben merle honden ten minste één blauw oog, maar bij sommige zijn beide ogen blauw.

Wat veroorzaakt Merle kleuring?

Alle hondenvachtkleuren komen voort uit twee basispigmenten – eumelanine (zwart) en pheomelanine (rood). Merle kleuring wordt veroorzaakt door een vorm van onvolledige verdunning op hun eumelanine pigment. Dit gebeurt over een normaal gekleurde achtergrond. De hoeveelheid verdund pigment varieert van hond tot hond. Sommige hebben normale pigmentvlekken tussen de verdunde kleuren. Elke hond is uniek.

De genetica die deze kleuring bepaalt wordt gevonden op de Merle locus (voorgesteld door de letter M). Hier vertegenwoordigt het dominante gen (M) de merle kleur, en het recessieve gen (m) de normale pigmentatie. Als een hond één Merle gen heeft (Mm), zal hij een verdunde merle kleuring vertonen, met willekeurige vlekken van verdund pigment.

Honden met twee merle genen staan ook bekend als homozygote merles, of double merle. Ze zijn meestal bijna geheel wit, maar kunnen een paar regelmatige merle vlekken hebben. Ze hebben meestal ook bleke ogen en een roze neus. Double merles zijn echter niet gewenst, omdat ze meer kans hebben op een aantal ernstige gezondheidsproblemen.

Merle Corgi gezondheidsproblemen

Studies hebben een aantal gezondheidsafwijkingen gekoppeld aan de merle en double merle genen, met name problemen met betrekking tot het gezichtsvermogen en het gehoor. Doofheid en gehoorproblemen zijn een belangrijk probleem bij merle en double merle honden.

Er zijn een aantal oculaire problemen die merle en double merle honden kunnen treffen, waaronder microftalmie, irisveranderingen, netvliesdysplasie, enzovoort. Sommige van deze problemen kunnen na verloop van tijd blindheid veroorzaken, en sommige veroorzaken blindheid vanaf de geboorte.

merle corgi

Naast de oog- en oorgerelateerde problemen kunnen merle en double merle honden ook gevoeliger zijn voor zonnebrand dan andere honden. Zonnebrand komt het meest voor op de roze delen van hun huid, inclusief hun neus. U moet dus extra voorzichtig zijn met een merle of double merle Corgi bij warm weer en in de zomermaanden.

Zijn Merle Corgi’s raszuiver?

Merle kleuring is officieel geaccepteerd voor Cardigan Welsh Corgis. Het is dus mogelijk om een raszuivere merle Corgi te vinden. Het is echter ook nog steeds mogelijk dat je merle Corgi gemengde rassen tegenkomt. Als een fokker u een merle Pembroke Welsh Corgi probeert te verkopen, is dit hoogstwaarschijnlijk een mix, in plaats van een raszuivere hond.

Zijn Merle Corgi’s Zeldzaam?

Cardigan Welsh Corgis kunnen in verschillende tinten merle voorkomen. En omdat deze kleuring wordt veroorzaakt door een dominant gen, zijn voor het fokken van merle pups geen twee merle ouders nodig. In feite kan het samen fokken van twee merle ouders leiden tot double merle pups, die meer kans hebben op gezondheidsproblemen.

Dit is de belangrijkste reden waarom merle Corgi’s ongewoon kunnen zijn. Gerenommeerde fokkers zullen er alles aan doen om te voorkomen dat ze double merle pups krijgen. Ook al betekent dit dat ze minder merle pups in hun nesten krijgen. Bovendien is de merle kleuring erg populair, dus merle pups worden meestal snel verkocht. Dit kan bijdragen aan de zeldzaamheid van merle pups die te koop zijn!

Kunnen Pembroke Corgis Merle zijn?

Merle is geen officiële kleur voor de Pembroke Welsh Corgi. Het wordt alleen geaccepteerd bij Cardigan Welsh Corgis. Dus, als een fokker merle Pembroke Corgi’s verkoopt, is het waarschijnlijk dat ze een mix zijn. Dit is misschien geen probleem voor jou! Maar zorg ervoor dat je precies weet wat voor soort mix je koopt, want het uiterlijk, de gezondheid en het temperament van gemengde rassen kunnen onvoorspelbaar zijn. Een nadere beschouwing van de ouders is de beste manier om te weten te komen hoe uw pup zou kunnen worden.

Hoeveel kost een Merle Corgi?

Merle is een zeer populaire kleur voor Cardigan Corgi’s. De prijs van een puppy hangt af van een groot aantal factoren, waaronder de kwaliteit van de ouderhonden, de vraag naar het ras, enzovoort. Merle puppy prijs kan ook variëren afhankelijk van de hoeveelheid verdunning in hun vacht.

Als algemene regel zullen merle Corgi pups ergens tussen $1500 en $3000 kosten, maar sommige kunnen wel $5000 kosten. Aangezien merle pups ook vatbaar kunnen zijn voor gezondheidsproblemen, moet u rekening houden met de mogelijke kosten voor zorg op latere leeftijd, bijvoorbeeld als uw hond gehoorproblemen begint te krijgen.

Een Merle Corgi fokker vinden

Bij het zoeken naar een merle Corgi fokker zul je willen zoeken naar Cardigan Welsh Corgis. Het is echter belangrijk om een fokker te kiezen die gezondheid boven alles stelt. Dit houdt in dat je geen dubbele merles fokt. Het samen fokken van twee merle Corgi’s kan leiden tot double merle pups, die een veel hoger risico lopen op ernstige, levensveranderende gezondheidsproblemen.

De enige manier om double merle te voorkomen is om een merle hond te fokken met een non-merle hond. De genen voor non-merle kleuring zijn recessief, dus non-merles zullen het Merle gen niet hebben. Puppies kunnen merle zijn, maar zullen niet dubbel merle zijn. Dit zal niet noodzakelijk leiden tot nesten vol merle Corgi’s, dus deze fokkers kunnen lange wachtlijsten hebben voor merle pups op basis van hun populariteit.

Er komt nog veel meer kijken bij het vinden van een goede fokker. Gerenommeerde fokkers zullen graag uw vragen beantwoorden, zullen u veel terugvragen, zullen u laten zien waar hun honden worden gehouden, zullen hun honden en pups het best mogelijke leven geven, en zullen bereid zijn pups terug te nemen als onvoorziene omstandigheden dat nodig maken. Het is veel werk om een goede fokker te vinden, maar op de lange termijn is het de moeite waard!

Alternatieven voor fokkers

Gerenommeerde fokkers zullen meestal lange wachtlijsten hebben voor merle pups, omdat het zo’n populaire kleur is. Dit kan ook betekenen dat merle pups veel meer kosten. Een alternatief voor het kopen van een pup bij een fokker is het controleren van uw plaatselijke opvangcentra.

Honden uit reddingscentra zijn vaak goedkoper dan pups van fokkers. Maar, ze kunnen ook iets ouder zijn, en kunnen zijn afgestaan om gedrags- of gezondheidsredenen. Het is dus belangrijk om nauw samen te werken met het personeel van reddingscentra om er zeker van te zijn dat u de juiste Corgi voor u uitkiest, en dat u in staat bent om hem de zorg te geven die hij nodig heeft!

Is een Merle Corgi een goed huisdier?

Merle Corgi’s hebben een unieke en populaire vachtkleur. Maar deze kleur kan een prijs hebben, meestal een verhoogd risico op gehoor- en oogafwijkingen. Desondanks blijven merle Corgi’s populair, en dit kan betekenen dat ze moeilijk te vinden zijn. Veel fokkers hebben wachtlijsten voor deze kleur, maar u kunt het geluk hebben er een te vinden in een opvangcentrum.

Heb jij een merle Corgi? Wat is je favoriete eigenschap van deze kleur? We horen graag jouw ervaringen met deze unieke hond in de comments!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

  • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
  • Schmutz, S. & Berryere, T. ‘Genen die van invloed zijn op vachtkleur en -patroon bij huishonden: een overzicht’, Animal Genetics (2007).
  • “Merle M-serie”, Hondengenetica
  • Strain, G. (et al), ‘Prevalence of Deafness in Dogs Heterozygous or Homozygous for the Merle Allele’, Journal of Veterinary Internal Medicine (2009).
  • Strain, G. ‘The Genetics of Deafness in Domestic Animals’, Frontiers in Veterinary Science (2015)
  • Odea, C. ‘The Prevalence of Ocular and Auditory Abnormalities in Merle Dogs: Review of Literature’, Hongaars Veterinair Archief (2014)
  • The Merle Gene and Multiple Ocular Abnormalities’, Eye Care for Animals