Is een koelmat voor je hond gevaarlijk?

Wanneer het warmer wordt, dan is dat natuurlijk een reden om extra goed voor je hond te zorgen. Bijvoorbeeld door een koelmat te kopen en deze te gebruiken om de hond koel te houden. De vraag is alleen wel of deze mat, gevuld met chemische gel, wel zo veilig is voor je hond is, of is het gevaarlijk ? Het is logisch dat je hier de nodige vragen over hebt. Daarom kijken we in dit artikel ook naar de koelmatten en de gel die daarin te vinden is. Is deze onschadelijk voor je hond? Een wat kan je doen om toch veilig met de mat te kunnen werken?
koelmat hond gevaarlijk

De werking van een koelmat

Een hondenkoelmat is gemakkelijk te krijgen bij de bekende winkels en webshops. Het is dan wel eerst fijn om te weten hoe dit dan precies werkt. Wat maakt de matten zo geschikt om je hond te koelen? De matten zijn vrijwel allemaal voorzien van een bijzondere gel. Daarmee is te zorgen voor een lagere temperatuur dan de omgevingstemperatuur. De matten zijn meestal ergens tussen 5 en 10 graden koeler. Door de gel te gebruiken is het niet nodig om gekoeld water in de mat te gieten. Ook hoeft de mat niet in de vriezer te worden gekoeld. Het is eigenlijk zo dat de mat altijd direct bruikbaar is. De hond gaat liggen en wordt direct gekoeld door het gebruik van de gel.

De mat is vooral een handig middel om te gebruiken. De vraag die je misschien alleen nog hebt is hoe het dan kan dat die gel koelt. Wat is dit voor middel? Dit kan per merk wel enigszins verschillen. Dit komt door de verschillende methoden van werken. Je kunt bijvoorbeeld de matten van Green Pet Shop als voorbeeld nemen. Dit Amerikaanse bedrijf gebruikt als ingrediënten het volgende: 30% Carboxymethylcellulose, 20% water, 35% Polyacrylamide en 15% Alginezuur.

Het kan klinken als een gevaarlijke cocktail van middelen omdat je hiervan natuurlijk alleen water maar herkent. In werkelijkheid valt dit echter wel mee. Zo wordt Carboxymethylcellulose gebruikt om bijvoorbeeld tandpasta en dieetpillen mee te verdikken. Polyacrylamide wordt gebruikt om gel zacht te maken. Het zit bijvoorbeeld ook in de zachte contactlenzen die sommige mensen gebruiken. Ook Alginezuur ken je misschien wel. Dit is een stof die uit zeewier wordt gewonnen. Tandartsen gebruiken het als middel om afdrukken van gebitten mee te maken.

Wanneer je al deze stoffen samen neemt, dan kan je daar dus een verkoelende gel van maken. Dat is dan het product wat in de koelmat voor honden wordt gestopt. De stoffen zijn stuk voor stuk dus niet giftig. Daarom is het dus ook niet gek dat de fabrikanten adverteren met het feit dat de matten niet giftig zijn. Daarom is het wel belangrijk om daar zelf een nuance in aan te brengen. Niet giftig is immers niet hetzelfde als een volledig veilige gel voor je hond.
hond op koelmat

Is het gebruik van een koelmat gevaarlijk voor je hond?

Dit hangt af van de manier waarop je het bekijkt. Het is daarom goed om alle kanten ervan nog even extra te belichten. Het is enerzijds is de koelmat voor je hond gewoon veilig. Het model is zo ontworpen dat je hond de gel niet kan binnen krijgen. En de mat zelf kan geen gevaren opleveren. De hond kan er dus juist veel plezier van hebben. Dit is natuurlijk ook een belangrijke reden om de mat te kopen. Dit geeft je veel meer zekerheid hierin. De hond moet het ook lekker koel kunnen hebben natuurlijk.

Aan de ander kant is het natuurlijk geen goed idee om je hond in een situatie te brengen waar het mogelijk wordt om chemische gel te eten. De gel is dik van vorm. De ingrediënten zijn weliswaar niet giftig, maar nog is het geen goed idee wanneer je hond er een stevige hap van neemt. Dat gaat zeker tot problemen leiden die je beter kan voorkomen. Er zijn verhalen bekend van honden die een vergelijkbare soort gel hadden gegeten. Dit kan de hond soms wat maagpijn opleveren, maar het kan ook erger omdat de gel natuurlijk kan verschillen. Het is dus beter om dit soort materiaal te vergelijken. Zo weet je wat je mag verwachten.

Gerelateerd: Beste koelvest voor een hond kopen, review en aanbiedingen 2021

Zo kan je veilig met de hondenkoelmat omgaan

Het is gemakkelijk mogelijk om een veilige hondenmat voor je hond te kopen. In de eerste plaats moet je niet perse kijken naar de hoogste prijs. Beter kan je kijken naar de gebruikservaringen van anderen. Zo kan je ontdekken wat de stevigste matten op de markt zijn. Door goed te kijken naar wat gebruikers vertellen, kan je ontdekken dat sommige modellen beter zijn gesteld en andere het juist veel slechter doen dan wat de fabrikant je probeerde te vertellen. Sommige matten zijn al binnen enkele uren kapot. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Daarom is het zaak om hier goed vooronderzoek naar te doen. Ook in de koelmatkeuzegids vind je veel van deze goede matten op een rij. Dat maakt het kiezen net wat simpeler.
koelmat veilig

Leer een hond met de mat omgaan

Het is ook belangrijk om de hond goed om te laten gaan met de mat. Het fijne aan honden is dat je dit natuurlijk kan leren. Enerzijds mag de mat natuurlijk niet zomaar kapot gaan als je hem voor je hond gebruikt. Aan de andere kant moet je er wel ook zeker van zijn dat je hond niet probeert de mat te slopen. Leer de hond dus bijten, krabben en andere gedragingen af. Hier kan immers geen enkele koelmat goed tegen. Leer jouw hond daarom aan dat de mat vooral een plek moet zijn om lekker rustig te gaan liggen. Daarom is het bijvoorbeeld niet goed om de hond er te leggen als deze net even druk is. Corrigeer je hond ook bij beschadigend gedrag. Zo kan er ook niet veel mis gaan.

De mat alleen gebruiken in jouw bijzijn

Een andere manier om de hond goed te leren omgaan met de mat, is door alleen gebruik ervan te maken in jouw bijzijn. Zorg dat je in de buurt bent als de hond op de mat mag. Het is bijvoorbeeld ook geen goed idee om de hond erop te laten slapen in de nachtelijke uren. Je kunt er dan zelf geen oog op houden. Gebruik de mat dus vooral op specifieke momenten. Denk aan de warmste dagen van het jaar op het heetste moment. Je kunt er dan zelf goed bi blijven om je oog erop te houden. Wanneer je het op deze manier aanpakt, kan er eigenlijk niet veel mis gaan. Het is dus altijd goed om je aan deze tips te houden.