Honden met puntige oren

honden met puntige oren

Honden met puntige oren behoren tot de gezondste, hardst werkende en intelligentste rassen die er zijn. En ze kunnen ook geweldige huisdieren zijn. Vandaag bekijken we welke honden van nature puntige oren hebben en welke zo zijn gecoupeerd, en helpen we u de perfecte puppy met puntige oren voor uw gezin en levensstijl te vinden.

Honden met puntige oren

We weten allemaal dat honden met puntige oren schattig zijn! Die kenmerkende rechtopstaande houding geeft ze een alerte en intelligente uitstraling. Maar niet alle honden die je ziet met puntige oren zijn ermee geboren. Sommige rassen hebben slappe oren en als pup worden die puntiger naarmate ze groeien. Andere worden onderworpen aan een pijnlijke operatie, om ze het uiterlijk te geven dat hun eigenaars willen.

Veel van de hondenrassen met puntige oren hebben een werkachtergrond. Sledehonden, herdershonden en terriërs vormen de meerderheid. Maar er zijn ook een paar andere types.

Puntige Hondenrassen

Laten we kennismaken met de hondenrassen met puntige oren, en wat meer over hen te weten komen. Hoewel ze veel gemeen hebben, zijn er verschillende maten en persoonlijkheden om uit te kiezen.

Akita

akita's zijn populaire honden met puntige oren

De Akita is een grote hond met een loyale en beschermende persoonlijkheid. Ze hebben een dikke pluizige vacht die hen vroeger warm hield in de bergen van Japan! Een groot ras, ze waren oorspronkelijk jagers op beren, zwijnen en herten.

Alaska Husky

alaskan husky met puntige oren

Alaska Husky’s zijn moedig, fit en snel. Ze zijn gefokt op snelheid en enthousiasme, en zijn geen vreemden voor hard werken. Hoewel niet zo bekend als de Siberische Husky, heeft deze Husky veel toegewijde fans.

De Alaska Klee Kai

een alaskan klee kai puppy met puntige oren

Een Klee Kai lijkt ontzettend veel op een Mini Husky! Het is een relatief modern ras, dat bedoeld was om de prachtige Husky te verkleinen tot een handelbaarder pakket. Het ras staat er echter om bekend dat het wat terughoudender en ongemakkelijker is bij vreemden.

Alaska Malamute

alaska malamute

De Malamute is een grote, dikharige hond die gefokt is om sleeën te trekken. Ze zien er misschien uit als een waakhond, maar dit ras staat bekend als vriendelijk, speels en een zeer liefdevolle metgezel. Hoewel ze veel ruimte innemen en een serieuze vachtverzorging nodig hebben.

Amerikaanse Eskimo Hond

een amerikaanse eskimo hond met een puntig oor

Aanbiddelijke Amerikaanse Eskimo honden zijn liefdevol en aanhankelijk, met een dikke pluizige vacht. Ze variëren in grootte van toy tot standaard, en zijn allemaal slim en altijd onderweg. Ze verharen veel, en hebben veel vachtverzorging nodig om in topconditie te blijven.

Australische Veedrijvershond

blue heeler puppy met één puntig oor

De Australische Veedrijvershond is algemeen bekend als de Blue Heeler, genoemd naar hun opvallende vacht. Hun gevlekte vacht is ongelooflijk onderscheidend, net als hun temperament. Gedreven, slim en geconcentreerd, doet dit ras het het beste in werkhuizen waar ze de hele dag actief menselijk gezelschap hebben.

Basenji

de basenji is een ongewone hond met puntige oren

De Basenji is een zeldzaam ras, maar een werkelijk fascinerende hond. Ze zijn behendig, atletisch en hardwerkend. Ongebruikelijk is dat dit kleine ras nooit blaft als een hond, hoewel ze wel veel andere geluiden maken.

Belgische Mechelaar

honden met puntige oren

Geprezen als hard werkende politiehonden en waakhonden, is de Belgische Mechelaar een prachtige en intelligente hond. Ze zijn beschermend, trouw en zeer sterk verbonden met hun geleider.

Biewer Terrier

biewer terrier

Vaak verward met de meer populaire Yorkie, is de Biewer Terrier een vriendelijke kleine hond. Ze jagen graag en maken waarschijnlijk geen vrienden met andere huisdieren, maar evengoed zullen ze uw gasten in een mum van tijd charmeren.

Border Collie

border collies zijn honden met puntige oren, maar als pup liggen ze plat

Een van de populairste herdershonden ter wereld, de ongelooflijk intelligente Border Collie, is een bekende hond met puntige oren. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren, en brengen graag al hun tijd buiten met hen door. Actief, fit en leuk is deze hond ideaal voor dit type huis, maar ongeschikt voor een zittend leven binnenshuis.

Bull Terrier

bull terrier puppies oren worden rechter als ze ouder worden

De Bull Terrier is stoer, zelfverzekerd en charismatisch. Hun ronde hoofd geeft hen een ongewone uitstraling, aangevuld met hun stevige lichaam. Deze trouwe, middelgrote hond heeft veel aantrekkingskracht, maar moet goed gesocialiseerd worden en goed in de gaten worden gehouden in de buurt van andere dieren.

Cairn Terrier

cairn terrier

De Cairn Terrier is een zelfverzekerd, ontspannen maar doelgericht ras. Ze komen uit lange lijnen van jachthonden, en hebben daardoor een dapper en onderzoekend karakter. Wees voorbereid op een grote belangstelling voor het wild, en de neiging om af te dwalen!

Chow Chow

Chow Chow puppies hebben puntige oren, maar ze liggen plat.

Slim, zelfverzekerd en schattig, de Chow Chow heeft een enorme fanbase. Ze zijn groot, krachtig en ook zeer onafhankelijk van aard. Historisch gezien een waakhond en jachtkameraad, is het echt belangrijk dat u uw Chow puppy uit vriendelijke ouders haalt en hem ook goed socialiseert.

Corgi

volwassen corgi's zijn honden met puntige oren

De schattige Corgi wordt misschien soms verward met een schoothondje. Maar deze actieve, intelligente hond heeft eigenlijk een lange geschiedenis als herdershond. Hoewel ze ongemakkelijk kunnen zijn bij vreemden, is dit niet hun grootste nadeel als huisdier. De aandoening waaraan ze hun schattige korte pootjes te danken hebben, is helaas ook gekoppeld aan vervelende rugproblemen.

Hollandse Herder

de nederlandse herder is een van de meest puntige honden

Een ongewoon maar prachtig herdersras, Nederlandse Herders zijn een hond die bezig moet blijven. Ze zijn lief en zachtaardig voor hun gezin, maar hebben veel activiteit en training nodig om gelukkig te blijven. Een echte werkhond, ze worden het best gehouden op ranches of andere drukke buitenomgevingen.

Franse Bulldog

de franse bulldog heeft vleermuisachtige puntige oren

De Franse Bulldog heeft een geweldige persoonlijkheid en ongelooflijke vleermuisachtige puntige oren. Jammer genoeg hebben ze door hun korte snuit veel gezondheidsproblemen.

Duitse Herdershond

duitse herder pups hebben nog geen puntige oren

De oorspronkelijke politie- en militaire hond, je kunt moeilijk een intelligentere en attentere partner vinden dan een Duitse herder. Ze zijn moedig met sterke waakinstincten en een ongelooflijke gehechtheid aan hun baasjes.

Kai Ken

kai ken

Middelgroot maar gefokt om op grote prooien te jagen, is de Kai Ken een Japans ras dat momenteel erg zeldzaam is. Ze zijn atletisch, intelligent maar niet dol op vreemden. En ze worden meestal beschouwd als vrij onafhankelijk en afstandelijk van aard.

Koreaanse Jindo

koreaanse jindo hond met puntige oren

De Koreaanse Jindo, een prachtig hondenras met puntige oren, is een hond die zich hecht aan zijn eigenaar. Ze zijn ongelooflijk gehecht aan hun familie, en zullen hen beschermen met een eenduidig enthousiasme. Als ze je kennen zijn ze zachte, speelse en liefdevolle metgezellen.

Papillon

papillon oren zijn geweldig

Mooie vlinderhonden, Papillons hebben verbazingwekkende rechtopstaande puntige oren die hen hun naam hebben gegeven. Dit ras is klein, fit en onderhoudend van karakter.

Farao Hond

Pharaoh Hound honden met puntige oren

De elegante Pharaoh Hound is een ongewoon en kopschuw huisdier. Oorspronkelijk gebruikt in Malta als jachthond op konijnen, hebben ze een hoge prooidrift en een enorme werklust. Deze fitte en gespierde hond is actief en speels.

Pomerans

volwassen pomerans

Kleine Pomeriaan pups kunnen gemakkelijk worden verward met pluizige pluchen. Maar laat je niet misleiden, ze hebben enorme persoonlijkheden. Het zijn temperamentvolle, actieve en koppige hondjes. Het is belangrijk om ze vanaf jonge leeftijd goed te socialiseren met vreemden, en om iedereen die ze ontmoeten eraan te herinneren dat ze niet behandeld moeten worden als het speelgoed waar ze op lijken!

Portugese Podengo

portugese podengo pups

De Portugese Podengo is een hond met veel variatie. Hij komt in drie maten, net als de bekendere poedel. Variërend van klein tot groot. En ze kunnen gladde of ruwharige vachten hebben. Hun jacht op konijnen geeft hen een sterke prooidrift, en ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Samojeed

Honden die op wolven lijken

De enorme, pluizige Samojeed is een sterke, trouwe en liefdevolle hond. Ze hebben een zelfverzekerd karakter, grote afmetingen en een zeer dikke vacht. Hun enorme omvang gaat gepaard met een vriendelijke en vriendelijke aard. Hun belangrijkste nadelen als huisdier zijn een aanzienlijke prooidrift, en een behoefte aan veel interactie.

Shiba Inu

shiba inu

Hoewel zeldzaam in het Westen, heeft de Japanse Shiba Inu fans over de hele wereld. Hun schattige vosachtige gelaatstrekken en gemiddelde grootte maken hen zeer aantrekkelijk. Maar hun persoonlijkheid is niet de beste match voor sommige huizen, met een brutale en altijd waakzame aard.

Siberische Husky

siberische husky moeder en baby

Siberische Husky’s zijn prachtige sledehonden, generaties lang gefokt om te trekken en te rennen. Hoewel ze goed passen in zeer actieve huizen, kunnen ze ook sterke, onafhankelijke persoonlijkheden hebben. Het is belangrijk om een Husky al vroeg te leren komen als ze geroepen worden, en ze te blijven belonen en aan hun training te werken.

Zweedse Vallhund

zweedse vallhund

Deze mooie veedrijvershond heeft een lange geschiedenis als werkveehond. Ze zijn middelgroot, met een grove vacht en een zelfverzekerde persoonlijkheid. Zweedse Vallhunds zijn vaak vriendelijk en gretig om te behagen, als ze maar een beetje luidruchtig zijn!

West Highland Witte Terrier

De Westie - Een gids voor de West Highland White Terrier

Witte Westies zijn zeer populaire kleine honden. Hoewel er nog steeds sterke tekenen zijn van hun hardwerkende roots, passen ze ook in de meeste moderne huizen met een minimum aan poespas.

Yorkshire Terrier

witte yorkie

De schattige Yorkie is een geweldige werkterriër, maar ook een zeer liefdevol klein huisdier. Een leuke en vriendelijke metgezel, Yorkies zijn uitgaand, actief en toch gemakkelijk om mee te leven.

Natuurlijke vs gecoupeerde oren

Er zijn enkele hondenrassen met puntige oren die je misschien hierboven had verwacht, maar niet hebt gezien.

  • Pitbull
  • Doberman
  • Boxer
  • Duitse Dog
  • Brusselse Griffon
  • Beauceron

We hebben deze honden niet opgenomen omdat ze technisch gezien geen puntige oren hebben. Hoewel het er vaak op lijkt dat ze die hebben, door een nogal schokkende chirurgische ingreep.

Oorknippen

Hoewel het couperen van oren op veel plaatsen verboden is en op veel andere plaatsen wordt afgekeurd, is het nog steeds een schokkend veel voorkomende praktijk over de hele wereld. De eigenaar brengt een puppy van drie of vier maanden oud, van een ras dat van nature flaporen heeft, naar de dierenarts.

Deze arts verdooft zijn huisdier en verwijdert en hecht een deel van de oren van de hond. Ze plaatsen een paaltje in hun oor om ze in de gewenste positie te houden. Dit wordt zo gedaan dat wanneer het genezen is, over enkele weken, de oren rechtop en puntig staan.

Maar waarom?

Deze operatie wordt gerechtvaardigd door te zeggen dat het de oren schoner, veiliger of minder snel beschadigd houdt. Maar er is geen bewijs dat deze beweringen ondersteunt. De trieste werkelijkheid is dat de hond er niets aan heeft, en dat het meestal wordt gedaan om de hond er agressiever uit te laten zien. Of om in een showstandaard te passen, waarvoor eigenaren soms zelfs een tweede operatie op een later tijdstip aanvragen.

Persoonlijk vinden wij dat cosmetische chirurgie bij honden nooit de ethische optie is. Het maakt hen niet uit hoe ze eruit zien, en dat zouden wij ook niet moeten doen. En ze zouden zeker niet moeten lijden onder operaties en hersteltijd voor onze ideeën over hun uiterlijk.

Hondenoor gezondheid

Honden met puntige oren hebben een heel natuurlijke oorstand. Een die hun meer wolfachtige voorouders zouden hebben gehad. En zoals met veel andere structurele hondenkwesties, is dit betwistbaar een gezonder lichaamstype. Een van de pluspunten van een hond met van nature puntige oren, is dat je iets minder vatbaar bent voor bepaalde ooraandoeningen.

De rechtopstaande kanteling van het oor geeft een open, helder kanaal dat minder snel de lekkere warme, vochtige omgeving creëert waarin bacteriën gedijen. Ze zijn ook lekker makkelijk schoon te maken.

Het kiezen van een hond met spitse oren

Honden met puntige oren zijn vaak afkomstig van trouwe en intelligente werkrassen. Ze zullen een sterk verlangen hebben om tijd door te brengen met hun baasjes, en profiteren van veel training en interactie.

Bij de shortlist van uw gewenste hondenras is het belangrijk om te kijken naar gezondheid en temperament als uw belangrijkste keuzes. U wilt een hond kiezen die afkomstig is van een ras zonder structurele gezondheidsproblemen.

Vermijd dus platte gezichten, extra lange ruggen, of iets anders dat een grote afwijking is van die standaard hondenvorm. Kies dan een pup van ouders die getest zijn op genetische ziekten die bij het ras voorkomen. En zorg ervoor dat u het gebruikelijke temperament van dat ras leert kennen, en of het goed bij uw gezin past.

Beste honden met puntige oren

Wat de beste honden met puntige oren zijn, hangt echt af van wat je zoekt.
Er is niet één ras dat perfect is voor elk huis! Als u op zoek bent naar een gezinsdier voor een actief huis, dan zijn dit enkele van onze top kanshebbers:

Als u op zoek bent naar een hard werkende of concurrerende metgezel zijn onze favorieten:

  • Border Collie
  • Australische Veedrijvershond
  • Belgische Mechelaar

Maar het belangrijkste is dat je het ras waarin je geïnteresseerd bent echt leert kennen voordat je ze mee naar huis neemt. En als u dat doet, besteed dan veel tijd aan socialisatie en positieve versterkingstraining. Dit geeft u de beste kans op een gelukkige, goed aangepaste hond om uw huis mee te delen.

Lees meer over hondenrassen met spitse oren

Referenties