Honden met rimpels: A Guide To Caring For Wrinkly Dogs

Honden met rimpels - een gids voor de verzorging van gerimpelde hondenWelkom bij onze complete gids voor honden met rimpels. Hulp voor toekomstige eigenaren die overwegen een rimpelig hondenras te kopen. Of degenen die willen weten over de verzorging van een gerimpelde hond.

Gerimpelde honden zijn vaak populair omdat hun rimpels hen verdomd schattig maken.

Bulldogs en Pugs zijn vooral populair vanwege het trouwe temperament van de Bulldogs en hun grappige uitdrukking. En niet te vergeten het belachelijk schattige gezicht van de mopshond.

Als je dit leest ben je misschien geïnteresseerd in het kopen van een rimpelige hond of misschien heb je al een rimpelige hond en ben je op zoek naar tips om ze schoon en gezond te houden.

In deze gids wordt onderzocht waarom honden rimpels hebben, hoe deze rimpels zijn ontstaan, hoe je de rimpels van je hond goed kunt schoonmaken en op welke gezondheidsproblemen je moet letten.

Waarom hebben sommige honden rimpels?

De reden die doorgaans wordt gegeven voor het rimpelige uiterlijk van een bepaald hondenras heeft vaak te maken met vechten.

Bijvoorbeeld, de rimpels van de Shar Pei zouden van pas zijn gekomen bij het vechten. De Shar Pei kon nog steeds uithalen naar hun tegenstander, zelfs als die tegenstander een mondvol van hun rimpelige huid had.

De Engelse Mastiff (een ander rimpelig hondenras) werd oorspronkelijk ook gefokt voor de bloedsport.

De Bloedhond is een ander rimpelig ras en, hoewel ze waarschijnlijk niet specifiek voor de bloedsport werden gefokt. Er wordt beweerd dat hun rimpels nuttig zijn voor het opsporen van de geur van andere dieren en mogelijk ook nuttig waren tijdens jachtexpedities.

Honden met rimpels

Terwijl sommige van deze rassen werden gebruikt voor de bloedsport en dus dienden hun rimpels destijds een duidelijk doel. Het aantal rimpels dat deze rassen tegenwoordig hebben is sterk overdreven door de huidige rasstandaarden.

Sommige hondenrassen met rimpels hebben meer dan waarvoor ze oorspronkelijk gefokt zijn.

Rasstandaarden worden gepubliceerd door de AKC en ze worden gebruikt als leidraad voor welke kenmerken een bepaald ras zou moeten hebben.

Rimpelige hondenrassen hebben meestal rimpels die in hun rasstandaard staan vermeld. In de loop der jaren zijn die rimpels vermeerderd, ook al bestaat het oorspronkelijke doel van die rimpels niet meer.

Er wordt gedacht dat sommige hondenrassen selectief zijn gefokt voor hun schattige rimpelige uiterlijk door hondenfokkers, lang voor de opkomst van hondenshows en de Kennelclubs in het Victoriaanse tijdperk.

De Mopshond is een oud ras dat al bestaat sinds ten minste 400 voor Christus en, hoewel hun uiterlijk in de loop der jaren zeker is veranderd en meer overdreven is geworden, lijken het altijd schoothonden te zijn geweest in plaats van vechthonden.

Rimpels kunnen schattig zijn, maar ze zijn niet altijd natuurlijk.

Men denkt nu dat de rimpelige huid van de Shar Pei het gevolg is van een genmutatie die een huidaandoening veroorzaakt die cutane mucinose wordt genoemd.

Deze huidaandoening kan ook voorkomen bij mensen en, hoewel het zeldzaam is, kan het ertoe leiden dat de mens ernstig gerimpeld raakt.

Rimpelige puppies

Sommige rimpelige hondenrassen zoals de Shar Pei en Bulldogs groeien in feite in hun rimpels als ze ouder worden.

Puppy rimpels zijn schattig, maar kunnen problematisch zijn als ze niet in hun huid groeien.

Rimpelende puppy’s hebben meestal veel overtollige huid, dus het is vrij gebruikelijk dat uw hond minder rimpelig wordt naarmate ze ouder worden.

Deze honden zullen normaal gesproken echter een deel van hun rimpels behouden tot op volwassen leeftijd, vooral rond het gezicht en de hals.

Gerimpelde hondenrassen

Sommige hondenrassen staan bekend om hun rimpels en in veel gevallen worden deze rimpels aangemoedigd (en overdreven) door fokkers.

De meest bekende rimpelige hondenrassen zijn Mopshonden, Bulldogs, Shar-Pei, Pekingees, Napolitaanse Mastiffs, Dogue De Bordeaux, Bullmastiffs, en Bloedhonden.

Sommige rassen hebben alleen rimpelige gezichten, terwijl andere (zoals de Shar-Pei) over de hele breedte gerimpeld zijn.

Honden die niet tot een specifiek gerimpeld ras behoren, kunnen toch rimpelig worden als ze overgewicht hebben.

Huidproblemen bij honden met rimpels

Een rimpelige huid kan schattig zijn, maar rimpelige honden zijn vatbaar voor een reeks huidproblemen als gevolg van wrijving, oververhitting, vuile rimpels en opgesloten vocht.

Zorg voor honden met rimpels is erg belangrijk

De rimpelige huid van honden kan gemakkelijk jeuken en oncomfortabel worden als deze niet goed wordt schoongemaakt en gedroogd.

Dit is op zichzelf al onaangenaam, maar het kan er ook toe leiden dat de rimpelige hond in kwestie zich verwondt door voortdurend in zijn huid te bijten, te krabben en te wrijven.

Zorg ervoor dat als je een rimpelige hond hebt, je hun rimpels goed schoonmaakt.

Rimpelige huidplooien kunnen van alles verbergen!

Stukjes vuil, voedsel, stof, dode huid en ander vuil kunnen zich gemakkelijk vastzetten in de rimpels van uw hond. Deze deeltjes kunnen leiden tot infecties die op hun beurt uitslag en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Als u de rimpels van uw hond niet regelmatig schoonmaakt, kunnen de dingen erg gaan stinken.

Als je merkt dat je hond onaangenaam begint te ruiken, moet je hem meteen een bad geven. En controleer de rimpels op tekenen van infectie.

Hond verliest huid rond ogen

Rimpelende honden hebben meestal losse huid rond het gezicht en dit kan bepaalde oogaandoeningen waarschijnlijker maken.

Honden met rimpels kunnen een aantal vervelende oogproblemen krijgen door hun hangende huid

Entropion is een aandoening die wordt veroorzaakt door overtollige huid rond de ogen van de hond.

Deze aandoening is niet bijzonder gevaarlijk, maar kan irritatie en bindvliesontsteking veroorzaken. De aandoening kan worden verholpen door een relatief eenvoudige chirurgische ingreep.

Ectropion is een andere oogaandoening die wordt veroorzaakt door de losse gezichtshuid. De losse huid kan de hondenogen laten hangen en ze blootstellen aan infecties.

Laten we nu eens kijken naar een bijzonder rimpelig hondenras als voorbeeld. De Bulldog.

Waarom hebben Bulldogs rimpels?

De Bulldog werd oorspronkelijk gebruikt voor bull-baiting. Bij bull-baiting werd de stier vastgebonden aan het midden van een ring, terwijl de Bulldog de stier probeerde vast te pinnen.

De stier probeerde natuurlijk tegelijkertijd de Bulldog aan te vallen, dus al met al was het een behoorlijk gruwelijke activiteit.

Deze verontrustende vertoning van dierenmishandeling was een populair tijdverdrijf in Engeland vanaf de dertiende eeuw tot het midden van de 19e eeuw.

Stierengevechten waren vooral populair omdat men destijds ten onrechte geloofde dat het martelen van de stier het rundvlees malser zou maken en in het algemeen beter zou smaken. Dit was een van de belangrijkste redenen waarom deze “sport” kon blijven bestaan ondanks vroege pogingen om de praktijk te verbieden.

Stierengevechten worden gewoonlijk beschouwd als de reden achter de gezichtsrimpels van de Bulldog, omdat die rimpels het bloed van de stier weg zouden houden van de ogen van de hond.

Hoewel het begin 1800 verboden werd, blijven de rimpels van de Bulldog bestaan.

Gerimpelde Bulldogs Vandaag

Tegenwoordig zijn de rimpels van de Bulldogs een ingewikkeld onderdeel van de ‘rasstandaard’ van de Bulldogs, zoals vastgelegd door de American Kennel Club. De AKC stelt dat een Bulldog zwaar gerimpeld moet zijn over hun hele gezicht en hoofd. En ze moeten twee losse huidplooien hebben die een keelhuid vormen van de kaak naar de borst.

De rasstandaard zegt ook dat de huid van de Bulldog zacht en los moet zijn, vooral rond de schouders, de nek en het hoofd van de hond.

Dit is de standaard die de AKC hun fokkers aanmoedigt na te streven, en dit is een groot deel van de reden waarom Bulldogs tegenwoordig zo rimpelig zijn.

Het ras is bijna onherkenbaar veranderd sinds hun bull-baiting dagen in de 19e eeuw. De rimpels van de Bulldog zijn extremer, hun huid is losser, de hond is korter en, verre van de atletische dieren die ze vroeger waren. Hij maakt nu deel uit van de “niet-sportieve groep” van de AKC, omdat ze als brachycefaal hondenras niet in staat zijn om langdurig te sporten.

De Bulldog is momenteel het 4e meest populaire AKC ras.

Bulldog rimpelinfectie

Bulldogs zijn gevoelig voor huidplooidermatitis die kan leiden tot een vervelend geval van pyodermie (bacteriële huidinfectie).

Goede Bulldog rimpelverzorging is van vitaal belang

U moet uw Bulldogs rimpels regelmatig schoonmaken (bij voorkeur elke dag) en letten op geurtjes. Evenals huidontsteking en tekenen dat uw hond zich ongemakkelijk voelt (bijv. veelvuldig krabben).

Bulldogs kunnen last hebben van acne omdat hun rimpels een gemakkelijke plaats vormen voor bacteriën om te gedijen. De meeste acne-uitbraken kunnen worden behandeld met regelmatige reiniging en antibiotische crème, maar als het probleem aanhoudt zult u contact willen opnemen met uw dierenarts.

Als uw hond een huidinfectie, irritatie of geur heeft, onderneem dan meteen actie door uw hond een bad te geven. Breng ook een geschikte zalf of gel aan op de aangetaste gebieden (zie hieronder voor meer details).

Raadpleeg bij aanhoudende problemen liever vroeg dan laat uw dierenarts, zodat deze u kan adviseren over hoe verder te handelen.

Bulldog rimpels verzorgen

U moet ernaar streven uw Bulldogs rimpels elke dag schoon te maken met een droge doek of handdoek, zodat u alle voedsel, bacteriën of ander vuil dat tot irritatie kan leiden, kunt verwijderen.

Gebruik je duim en wijsvinger om elke individuele rimpel te scheiden (je moet elke laatste rimpel schoonmaken!) en zorg ervoor dat je al het voedsel, vuil en algemene smurrie eruit haalt voordat je naar de volgende rimpel gaat.

Maak de huid grondig schoon, maar zorg ervoor dat je voorzichtig bent zodat je de huid van de hond niet irriteert.

Als we zeggen elke rimpel dan bedoelen we ook echt elke rimpel.

Dit omvat gezichtsplooien, lichaamsplooien, oorflappen, staartplooien en overal waar uw hond rimpels heeft.

Een grondige reiniging is essentieel om de huid van uw Bulldog gezond te houden.

U kunt een droge doek of handdoek gebruiken voor een snelle schoonmaakbeurt, maar u zult uw Bulldogs rimpels ook regelmatig met water moeten schoonmaken.

Als het gaat om schoonmaakgereedschap heb je nogal wat keuze.

U kunt elke rimpel schoonmaken met babydoekjes (die zijn een goede keuze voor honden omdat ze zacht zijn voor de huid) of speciaal gemaakte hondendoekjes.

Honden met rimpels moeten worden schoongemaakt met huisdierendoekjes

Of je kunt ook een washandje gebruiken (vergeet niet het schoon te houden!) of watten (maar vergeet niet de overgebleven pluisjes te verwijderen).

Je kunt misschien een heel klein beetje hondenshampoo gebruiken (gemengd met veel water), maar pas op dat je de huid van je Bulldog niet irriteert.

Een Bulldog in bad doen

Het kan erg moeilijk zijn om een Bulldog, die niet schoongemaakt wil worden, nauwgezet schoon te maken! Probeer zo mogelijk een schoonmaakroutine aan te houden, zodat uw hond eraan gewend raakt en weet dat hij het kan verwachten.

Vergeet niet om uw hond veel lof te geven en een traktatie aan het eind, zodat hij/zij een positieve associatie ontwikkelt met het schoongemaakt worden.

Naast het schoonmaken van uw hond met doekjes, washandjes en/of watten moet u hem ook een bad geven.

Dit moet ook vrij regelmatig gebeuren, bij voorkeur elke week of twee weken, en ook hier is het een goed idee om uw Bulldog zo vroeg mogelijk te laten wennen aan het in bad gaan om uw leven gemakkelijker te maken.

Probeer badtijd zo leuk mogelijk te maken, zodat uw hond leert het te associëren met positieve ervaringen. Geef uw hond veel lof, probeer badtijd indien mogelijk tot een spel te maken en geef uw rimpelige metgezel een traktatie of twee aan het eind.

Het drogen van uw Bulldogs kreukels is net zo belangrijk als het schoonmaken ervan. U moet elke afzonderlijke rimpel zorgvuldig drogen om ervoor te zorgen dat er geen vocht achterblijft, omdat dit bacteriën kan helpen groeien.

Als uw hond aanhoudende huidproblemen ervaart die niet verbeteren na een paar dagen dan moet u uw dierenarts raadplegen. Die kan de juiste zalf of crème voorschrijven en nagaan of er een onderliggende aandoening is die moet worden aangepakt.

Bulldog rimpel crème

Als uw Bulldogs rimpels geïnfecteerd raken, kan het nodig zijn een antibiotische crème of gel te gebruiken, die volgens de bijgeleverde instructies moet worden aangebracht.

Voor dagelijks gebruik zult u een standaard Bulldog rimpelcrème willen gebruiken om de kans te verkleinen dat u dit van uw dierenarts nodig heeft.

Bulldog rimpel crème voor honden met rimpels

Wanneer de huid van uw Bulldog geïrriteerd raakt, kunt u een luieruitslagcrème (die gemakkelijker is voor de huid van uw harige vriend) of een antiseptische zalf gebruiken om de ontstoken plek te behandelen.

Als u rimpelcrème op uw Bulldog moet gebruiken, zorg er dan voor dat u het er niet af laat wrijven.

De crème zou ervoor moeten zorgen dat hun huid beter aanvoelt, maar sommige honden houden niet van het gevoel iets op hun huid te hebben, dus hou ze in de gaten. De crème kan alleen werken als het op de huid van de hond blijft zitten!

Bulldog kreukeldoekjes

Er zijn specifieke hondendoekjes verkrijgbaar die u kunt gebruiken op uw Bulldogs rimpels. Deze doekjes zijn speciaal gemaakt voor honden, zodat u weet dat ze geschikt zijn voor de huid van uw bulldog.

U kunt ook babydoekjes gebruiken op uw Bulldogs rimpels. Babydoekjes hebben de neiging vriendelijk te zijn voor de huid, waardoor ze een goede keuze zijn voor zowel harige als echte baby’s.

Als u een nat doekje gebruikt op de huid van uw hond, moet u nog steeds elke individuele rimpel drogen na het schoonmaken om infectie te voorkomen.

Wanneer uw bulldog een gevoelige huid heeft, kunt u overwegen om in plaats daarvan een acne doekje op hen te gebruiken. Acne doekjes kunnen eigenlijk heel gunstig zijn omdat de inhoud van het kompres de groei van bacteriën tegenhoudt, zodat je de rimpels daarna niet hoeft te drogen.

Dit is een grotere tijdsbesparing dan het misschien klinkt als je bedenkt hoeveel rimpels je Bulldog eigenlijk heeft.

Zoals altijd mag u niet vergeten de ingrediënten te controleren en uw dierenarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat de pads geschikt zijn voor de huid van uw hond.

Moet ik een hond met rimpels kopen?

Het verzorgen van een rimpelige hond is een grote verplichting en het kan behoorlijk tijdrovend zijn.

Je moet elke dag regelmatig en methodisch hun rimpels schoonmaken, ze moeten regelmatig in bad en je moet altijd uitkijken voor infecties.

Als je je zinnen hebt gezet op een rimpelige hond, zorg er dan voor dat je de afstamming van de hond kent, zodat je zeker weet dat er niet ongeschikt mee gefokt is (bijv. inteelt) en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele genetische gezondheidsproblemen waarmee de hond te maken kan krijgen.

Wanneer u overweegt een rimpelig hondenras te kopen, moet u zich bewust zijn van de andere gezondheidsproblemen die met dat ras gepaard kunnen gaan, zodat u zich volledig bewust bent van de verantwoordelijkheid die u op zich neemt.

Vergeet niet dat gezondheidsproblemen zich snel kunnen vertalen in hoge dierenartsrekeningen. Als je ook de initiële kosten van een rashond in aanmerking neemt, kan het vrij snel duur worden. Je moet ervoor zorgen dat je het je echt kunt veroorloven om een rimpelloze hond zijn of haar hele leven lang te verzorgen.

Het komt erop neer dat sommige van de hondenrassen die het meest bekend zijn om hun rimpels, (d.w.z. Mopshonden, Bulldogs en Shar-Pei enz.) ook vatbaar zijn voor een grote verscheidenheid aan gezondheidsaandoeningen.

Bulldogs bijvoorbeeld, leven gemiddeld slechts acht jaar, ongeveer 85% van de bulldogs kan niet op natuurlijke wijze bevallen, en ze zijn een brachycefaal ras waardoor ze moeilijker kunnen ademen.

Shar Pei honden kunnen zo overdreven rimpelig zijn dat ze eigenlijk een facelift nodig hebben om goed te kunnen zien.

Moeten we het fokken van honden met rimpels aanmoedigen?

Door een hond met rimpels te kopen, moedig je het fokken van gerimpelde honden aan.

Rimpels kunnen de gezondheidsproblemen van een hond vergroten, maar zelfs als je ze zo schoon houdt als menselijkerwijs mogelijk is, kun je nog steeds niet garanderen dat de hond een gezond leven zal leiden.

Rimpelige rassen zijn zo rimpelig omdat ze gefokt zijn om aan een bepaalde standaard te voldoen, en die standaard geeft vaak voorrang aan uiterlijk boven gezondheid.

Hoewel rimpelige honden tot de populairste rassen in Amerika behoren, zijn ze ook zeer onderhoudsgevoelig. Helaas betekent dit dat veel van deze honden in de steek worden gelaten door eigenaren die zich niet konden inzetten om voor ze te zorgen.

Als u een rimpelige hond in uw huishouden wilt, waarom overweegt u dan geen adoptie in plaats van een puppy te kopen?

Er zijn veel rimpelige honden die een nieuw thuis nodig hebben en, als je bedenkt hoe duur sommige van deze hondenrassen kunnen zijn, is adoptie misschien wel een meer economische en ethische keuze.

Verder lezen

 • Amerikaanse Kennel Club, “Officiële standaard van de Bulldog”.
 • Akey, J. M. 2009. Tracking footprints of artificial selection in the dog genome. PNAS.
 • Engelse Bulldog Gezondheidsproblemen
 • De bekende voordelen van “hybride fokken” (en waarom het illegaal is om met je zus te trouwen … zelfs als ze heel mooi is)
 • Ethical Vet, ‘But He’s Like My Baby…’, Ethicalvet.org, 2016.
 • Ewing, S, 2006 ‘Bulldogs For Dummies’.
 • Wrinkly Dog Care Tips, ASPCA
 • Pedersen, N. C. 2016. Een genetische beoordeling van de Engelse Bulldog. Canine Genetics and Epidemiology. BioMed Central.
 • Huidplooi-dermatitis bij Buldoggen en Franse Buldoggen
 • Maggitti, P, 2009 “Barron’s Dog Bibles: Bulldogs’, Barron’s Educational Series, Inc.
 • Rice, D. 1999 ‘The Dog Handbook’, Barron’s Educational Series, Inc.
 • Universitat Autonoma de Barcelona. 2008. Waarom Shar Pei honden zoveel rimpels hebben’, Science Daily.