Honden Met Lange Oren – De schattige Floppy Huisdieren Uw Familie Zal Liefhebben

honden met lange oren

Alleen al de aanblik van honden met lange oren is zo vertederend!

De bekendste soorten honden met lange oren zijn natuurlijk jachthonden, maar eigenlijk zijn er veel hondenrassen van alle maten en vormen die lange gevouwen of hangende oren hebben.

Kleine honden met lange oren, middelgrote honden en grote honden hebben speciale gezondheidsbehoeften als het gaat om oorverzorging, oorgezondheid en oorreiniging. Ervaren hondeneigenaren weten bijvoorbeeld dat een wekelijkse oorreiniging net zo belangrijk is als een wekelijkse vachtborsteling of gebitsreiniging!

In dit artikel nemen we enkele van de populairste honden met zeer lange oren onder de loep. Deze schattige honden met flaporen kunnen geweldige huishonden zijn voor de eigenaar die bereid is elke week wat extra tijd te besteden aan de gezondheid en verzorging van de oren!

Honden met lange oren

flaporen. Gevouwen oren. V-vormige oren. Filbert oren. Knoop oren. Rose oren.

Dit zijn slechts enkele van de verschillende namen die gegeven zijn aan honden met echt lange oren. Het blijkt dat er evenveel verschillende soorten honden zijn met lange oren als er soorten zijn met korte oren, puntige oren, hangende oren, rechtopstaande oren, kaarsvlam oren, flaporen of vleermuisoren (ja, “vleermuisoren” bestaan echt).

Maar waarom hebben honden zoveel verschillende soorten oren? Bijvoorbeeld, waarom hebben jachthonden lange oren, terwijl Alaska Malamutes rechtopstaande oren hebben en terriers kaarsvlam oren?

De waarheid is dat wetenschappers het nog niet helemaal zeker weten. Sommige onderzoekers geloven dat een bepaald stel cellen, “neurale lijst cellen” genaamd, geëvolueerd (of geëvolueerd, afhankelijk van welke onderzoeker je het vraagt) is om flaporen te produceren in plaats van rechtopstaande oren.

Andere onderzoekers trekken deze hypothese in twijfel, en menen dat de gestopte ontwikkeling van de gedomesticeerde hond in een meer jeugdige staat (“hond versus wolf”) een nauwkeurigere verklaring zou kunnen zijn.

Nog andere theorieën omvatten rasspecifieke fokstrategieën, die (bijvoorbeeld) ook kortgezichtige of brachycefale rassen zoals bulldogs hebben voortgebracht. Maar deze eigenschappen, zoals lange oren, komen niet bij alle gedomesticeerde hondenrassen voor.

In het kort blijft het zo dat we nog steeds niet precies weten waarom sommige hondenrassen lange hangende oren hebben en andere hondenrassen korte rechtopstaande oren, en dat weer andere rassen oortypes hebben die daar ergens tussenin zitten.

Oorreiniging voor honden met lange oren

De meeste honden houden er niet van dat hun oren worden schoongemaakt. Maar hoewel honden niet in mensenwoorden kunnen spreken, kunnen we uit hun gedrag afleiden dat ze zeker ook niet graag oorontstekingen hebben!

Als uw hond veel over haar oren begint te wrijven, aan haar oren krabt, of jankt en aan haar oren krabt, of als u roodheid, ettervorming, korsten, of een ongewone of stinkende geur bij de oren opmerkt, zijn dit allemaal waarschuwingstekenen dat de oren van uw hond geïnfecteerd kunnen zijn.

De beste manier om uw hond te helpen voorkomen dat hij ooit een oorinfectiebehandeling moet ondergaan, is het regelmatig plannen van oorreinigingen. Voor honden met lange oren kan dit betekenen dat de oren voor “binnen”-honden eens per week worden schoongemaakt en voor “buiten”-honden vaker.

Ongeacht de vorm en grootte van de oren van uw hond, heeft een hondenoor drie basisonderdelen: buiten, midden en binnen.

Het buitenoor, of pinna, is het slappe of parmantige deel. In het middenoor bevinden zich de kleine botjes en de gevoelige gehoorgang. Het buiten- en middenoor worden gescheiden door het fragiele, dunne trommelvlies. Het binnenoor leidt rechtstreeks naar de hersenen van uw hond!

U moet altijd met uw dierenarts overleggen hoe vaak en hoe u de oren van uw hond moet schoonmaken. U moet ook de aanbevelingen van uw dierenarts opvolgen over het soort reinigingsmiddel dat u moet gebruiken.

Honden met lange oren: Basset Hound

De basset hound is een van de beste voorbeelden van een hond met lange oren. De lange, hangende oren van de basset hound zijn een lust voor het oog. Ze worden door de rasstandaard van de American Kennel Club (AKC) beschreven als “extreem lang, laag aangezet” en “fluweelachtig van textuur”. Pure hemel!

honden met lange oren

Samen met de altijd droevige uitdrukking en het rimpelige voorhoofd van de basset hound, is het gemakkelijk om alleen maar “schattigheid” te zien en alles te vergeten over de verbazingwekkende snuiver van deze hond en zijn jacht- en opsporingscapaciteiten.

Omdat de oren van de basset hound zo erg lang en omgevouwen zijn, moeten ze minstens wekelijks worden gecontroleerd en schoongemaakt, en vaker als uw hond buiten actief is. Het eenvoudige gebrek aan luchtcirculatie draagt vaak bij aan oorinfecties, evenals de warme, afgesloten, beschutte ruimte van de gehoorgang.

Basset hound liefhebbers stellen voor om natte doekjes met een zelfgemaakte reiniger van half witte azijn en half water te gebruiken om de oren van uw hond schoon te maken. Traktaties kunnen uw pup helpen om enthousiast aan dit proces deel te nemen!

Honden met lange oren: Beagle

Beagles zijn jachthonden aan de buitenkant en een en al hart aan de binnenkant. Met hun vloeibaar-bruine bedelende ogen en direct vriendschap makende persoonlijkheden, is het moeilijk zich een schattiger pup voor te stellen dan de Beagle.

honden met lange oren

Beagles staan ook vijfde op de lijst van de American Kennel Club van de 192 meest populaire rashondenrassen – geen prestatie die zomaar elke hond kan leveren!

Deze kleine hond met lange oren leeft om bij zijn mensen te zijn, en doet mee aan het plezier waar ook maar plezier te vinden is. Het zijn geweldige familiehonden, die even goed zijn met volwassenen als met kinderen.

Laat een Beagle echter alleen, en u zult snel ontdekken dat deze honden hun eigen feestje kunnen bouwen, door onder hekken in de achtertuin door te tunnelen of luidkeels te huilen terwijl uw buren proberen te slapen (deze schattige video is een perfect voorbeeld van het natuurlijke huiltalent van de Beagle).

De verzorging van een Beagle is over het algemeen gemakkelijk – hun korte vacht hoeft maar om de week of zo geborsteld te worden, en ze hoeven niet vaak in bad, tenzij ze in iets extra stinkends rollen! Maar zoals bij veel hondenrassen met lange oren, moet u goed letten op de gezondheid van de oren van uw Beagle, en minstens wekelijks een controle en reiniging van de oren plannen om oorontsteking te voorkomen.

Honden met lange oren: Teckel

Denk aan de zin “een kleine jachthond met lange oren.” Aan welk hondenras denk je dan meteen? Als u dacht “de teckel!” bent u zeker niet de enige.

Honden met lange oren - De schattige huisdieren met oren waar je familie van zal houden

De teckel is niet alleen het 13e meest populaire ras volgens de AKC, maar het is ook een van de weinige rassen die bijna iedereen op het eerste gezicht kan herkennen en benoemen!

Deze kostbare “worsthonden” met hun korte poten en schattige, lange flaporen zijn verrassend beweeglijk en energiek voor hun ongewone vorm. Deze honden werden geboren en gefokt om op dassen te jagen in hun holen – vandaar de naam “dach-shund” of “dassenhond”.

Het hebben van bedekte ooropeningen komt van pas als je een hond bent die letterlijk graaft en kruipt in een hol in de grond bij het apporteren van je prooi. Maar die lange oren kunnen ook de luchtstroom naar de gehoorgang afsnijden en een warme, vochtige omgeving bieden voor oorontstekingen.

Dit geldt vooral voor de langharige en de ruwharige teckels, omdat beide rassen de neiging hebben meer vacht op en rond hun gehoorgangen te hebben, wat de luchtstroom behoorlijk kan beperken.

Honden met lange oren: Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel ziet er misschien uit als een canine supermodel, met zijn lange zijdeachtige vacht, oren en prachtige pluizige vacht, maar dit hondenras is eigenlijk geboren voor de sport en de jacht!

honden met lange oren

De Cocker is energiek, speels, actief en atletisch. Wat deze hond ook doet, hij doet het met verve, ondanks de onderhoudsintensieve vacht en oren!

Voor de nieuwe Cocker Spaniel eigenaar kan het soms als een schok komen om te beseffen hoeveel borstelen en borstelen deze honden nodig hebben om klit- en matvrij te blijven. Ook een wekelijkse oorcontrole is verplicht om oorontsteking op afstand te houden. Aangezien de vacht van dit hondenras erg lang kan worden, betekent dit dat de luchtcirculatie zelden de kans krijgt om de binnenste gehoorgang te bereiken.

Om deze reden noemen Cocker Spaniel fokkers soms oorontstekingen als het meest voorkomende gezondheidsprobleem waar Cocker Spaniels mee te maken krijgen.

Als uw Cocker oorproblemen ontwikkelt, kunt u dit middel van de fokker nuttig vinden, hoewel het altijd het beste is om eerst met uw dierenarts te praten voor een nauwkeurige diagnose en een aanbevolen behandelplan.

Honden met lange oren: Bloedhond

De bloedhond is zo’n getalenteerde geurhond en spoorzoeker dat de meeste rechtszalen de resultaten van het speuren met bloedhonden toestaan als officiële getuigenis tijdens een rechtszitting!

honden met lange oren

Deze honden worden ook beschouwd als mogelijk het oudste ras van geurhonden op de planeet. Hoewel hun neus onmiskenbaar hun beroemdste eigenschap is, maken hun verbazingwekkend lange oren zeker ook hun eigen unieke statement!

De oren van de bloedhond zijn extreem lang en zeer flaporen, die in plooien tot op de schouders vallen. De huid van de oren is eigenlijk heel dun en kwetsbaar en zit erg los – ze moeten beslist met zorg worden behandeld.

Fokkers raden aan de oren van de bloedhond niet slechts wekelijks, maar dagelijks te controleren, omdat zowel de grootte en de lengte van de oren, als de manier waarop ze gevouwen zijn, dit ras bijzonder vatbaar maken voor oorinfecties en vooral voor infecties die ontstaan door overgroei van gist.

Honden met lange oren: Poedel

De Poedel is echt een ras dat zich onderscheidt, met zijn bijna hypoallergene krullende vacht en zijn enorme diversiteit in maten: toy, standaard, en elke maat daartussen! Hoewel deze honden vaak verwende schootliggers lijken, is de Poedel niet alleen een van de slimste van alle hondenrassen, maar ook een natuurlijke atleet!

honden met lange oren

Eén ding hebben alle poedels gemeen: hun lange pluizige oren. Het haar is zo pluizig bij veel traditionele poedels dat het zelfs moeilijk is om oren te zien onder al dat bont, maar ze zijn er zeker, en ze zijn lang, breed, en erg slap als ze dicht tegen het hoofd hangen.

De hoeveelheid haar, de grootte en vorm van de oren, en de vorm van de gehoorgang kunnen bij poedels ontstekingen en infecties tot een chronische aandoening maken. En hier geldt: hoe kleiner de poedel, hoe groter de kans op een ernstig probleem. De ernstigste problemen kunnen leiden tot een operatie.

Oorsmeer is een andere potentieel chronische aandoening die ernstig kan worden als er niets aan gedaan wordt. De vorm van de gehoorgangen van dit ras maakt het bijna onmogelijk voor het oor om opgebouwd oorsmeer op natuurlijke wijze af te voeren, dus u zult het handmatig moeten schoonmaken.

Het kan nodig zijn om wat haar uit het binnenoor te plukken voor een betere luchtcirculatie en een beter zicht tijdens het schoonmaken van de oren van uw poedel.

Honden met lange oren: Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een echt oud hondenras, bekend als bewaker van boeddhistische tempels en paleizen.

De naam betekent losjes “bebaarde leeuwenhond”. Letterlijk betekent de naam “Lhasa” de heiligste stad in Tibet, en “Apso” betekent “langharige hond”.

honden met lange oren

De naam kan ook treffend vertaald worden met “hond met lange oren”, wat dit hondenras zeker is!

Als je voor het eerst naar een Lhasa Apso hond kijkt, kun je moeite hebben om uit te vinden waar de oren precies zitten, omdat deze hond zoveel haar heeft over het hele gezicht en hoofd!

In feite is er bijna net zoveel haar in de oren van de Lhasa Apso als aan de buitenkant, waardoor het een echte uitdaging is om de oren van dit hondenras schoon te houden.

En het haar reikt vaak helemaal tot in de gehoorgang, waardoor luchtcirculatie in het oor zelf bijna onmogelijk is.

Fokkers raden aan wat van het binnenste oorhaar weg te plukken, wat gemakkelijker kan met behulp van wat oorpoeder.

U kunt ook uw dierenarts of trimsalon vragen dit voor u te doen als u aarzelt om het zelf te doen.

Het spreekt vanzelf dat zeer regelmatige oorcontroles en schoonmaakbeurten gewoon een must zijn bij de Lhasa Apso.

Honden met lange oren

We hopen dat je het leuk vond om meer te leren over deze prachtige honden met lange oren!

Een van de mooiste dingen van de beste vriend van de mens, Canis lupus familiaris, is dat honden zoveel variatie vertonen in zowel uiterlijk als eigenschappen – net als wij!

Heeft u een favoriet onder de vele prachtige hondenrassen met lange oren? Laat het ons weten in een reactie!

Referenties en verder lezen

  • Sanches-Villagra, M., et al 2016 The taming of the neural crest: a developmental perspective on the origins of morphological covariation in domesticated mammals,” Royal Society Open Science.
  • Dockrill, P. 2018 “Here’s the simple science of why some dogs have floppy ears,” Science Alert.
  • Coren, S., PhD, DSc, FRSC, 2012 “What Shape Is Your Dog’s Ear?”. Psychology Today.
  • Denzer, B. 2018 “Beyond Hearing: Unique Properties of Dog Ears” Animal Behavior College.
  • King, S., DVM, 2018 “Waarom hebben honden flaporen?”. Town n Country Animal Hospital.
  • Newman, D., “Oren schoonmaken” Bassets R Us Hound Club, 2016.
  • Fox, L., MS, PhD, et al, “Examining and Medicating the Ears of Your Dog” College of Veterinary Medicine at Washington State University, 2018.
  • Leshkivich, K., DVM, 2018 “Those Wonderful Bloodhound Ears” The American Bloodhound Club.