Honden met groene ogen

honden met groene ogen

Honden met groene ogen zijn zeldzaam, maar ze bestaan wel! Heb je ooit honden met groene ogen gezien? Nou, als je dat hebt, moet je jezelf gelukkig prijzen, want het zijn vrij ongewone wezens! Pitbulls, Pomskies en Weimaraners zouden af en toe honden met groene ogen hebben voortgebracht. De meeste honden hebben bruine ogen, hoewel er een paar rassen zijn waar ook blauwe of amberkleurige ogen voorkomen. Pups met blauwe ogen zijn bijvoorbeeld Siberische Husky’s en Border Collies. Sommige honden hebben zelfs één blauw oog en één bruin oog! Maar honden met groene ogen – echt waar? Vandaag kijken we naar de hondenrassen die vaak wel groene ogen hebben en hoe dat komt.

Inhoud


Hondenoogkleur – het ligt allemaal aan de genetica!

Dus, wat bepaalt de kleur van de ogen van een hond binnen verschillende rassen? De kleur van de ogen van een hond wordt bepaald door zijn genen. In het algemeen zijn de ogen van de meeste honden verschillende tinten bruin, ongeacht de vachtkleur van het dier. Dat komt omdat ze allemaal een gen dragen dat een bruin pigment genaamd eumelanine produceert in de iris.

Er zijn echter een aantal verschillende genetische factoren die bij bepaalde rassen blauwe, amberkleurige of groene ogen kunnen veroorzaken. Eén zo’n factor is het Merle-gen, en het wordt gevonden op het canine chromosoom 10 (CFA 10).

Het Merle-gen verandert de kleur van vacht en ogen door het creëren van vlekken met verminderde eumelanine. Honden met het Merle-gen hebben meestal onregelmatige beige of grijze vlekken in de basiskleur van hun vacht, waardoor een gestroomd of vlekkerig effect over het hele lichaam ontstaat. Dit kleurverschijnsel komt voor bij veel rassen, waaronder:

  • Border Collies
  • Australische Herdershonden
  • Teckels
  • Duitse Doggen
  • Welsh Corgis
  • Chihuahuas
  • Cocker Spaniels
  • Pomerans

De meeste honden die drager zijn van het Merle-gen hebben ook blauwe of amberkleurige ogen. Heel (zoals, heel erg) af en toe kunnen deze honden groene ogen krijgen. Bij twee soorten honden komen lichtgroene of blauw/groene ogen echter iets vaker voor. Dat zijn American Pit Bull Terriers en Pomeranian Huskies (Pomskies).

(Huskies hebben overigens geen blauwe ogen omdat ze het Merle-gen dragen, maar omdat ze een ander gen dragen dat blauwe ogen veroorzaakt, onafhankelijk van de vachtkleur).

Hoe komen honden met groene ogen voor?

Meer wetenschap! We weten dus dat honden met bruine ogen bruin pigment in hun ogen hebben. Maar honden met blauwe of groene ogen hebben geen blauw of groen pigment!

In feite hebben ze geen of heel weinig pigment. Ze lijken blauw of groen door de manier waarop licht wordt gebroken (gebogen) wanneer het door de lens van het oog gaat (die helder is). In dat opzicht lijken ze blauw om dezelfde reden als de lucht en de zee!

Welke honden hebben groene ogen?

Oogkleur heeft dus alles te maken met de dichtheid van eumelanine pigment in de iris. Honden met bruine ogen hebben veel eumelanine pigment, wat wij zien als bruin. Honden met amberkleurige ogen hebben wel eumelaninepigment in hun ogen, maar niet zoveel – waarschijnlijk vanwege andere genen die moduleren hoeveel er wordt aangemaakt.

Honden met groene ogen hebben een zeer kleine hoeveelheid eumelanine – we zien vooral licht dat wordt gebroken, maar ook een kleine hoeveelheid pigment. En honden met blauwe ogen hebben helemaal geen pigment in hun iris.

Overerving van groene hondenogen

De vererving van oogkleur bij honden wordt beïnvloed door veel genen. Daarom zien we bij onze honden zoveel verschillende kleuren ogen en niet slechts één kleur bruin en één kleur blauw. Maar we weten dat het Merle-gen de meest voorkomende is die honden blauwe of groene ogen geeft. Dus laten we daar nu meer over te weten komen.

Gezondheidsproblemen geassocieerd met het Merle gen

Honden met groene ogen die drager zijn van het Merle-gen kunnen lijden aan een aantal gezondheidsproblemen, vooral die van hun ogen en oren. Milde tot ernstige doofheid kan voorkomen bij dragers van het Merle-gen.

De gehoorproblemen van Merle honden worden veroorzaakt doordat het soort cellen dat eumelanine maakt (melanocyten genoemd) ook een belangrijke rol speelt in de structuur van ons binnenoor.

We weten nog niet precies waarom, maar zonder die cellen stimuleren geluidsgolven het midden- en binnenoor van honden niet goed, met volledige of gedeeltelijke doofheid als gevolg.

Honden met groene ogen en het Merle-gen hebben ook minder pigmentatie in de iris van het oog, wat hun gezichtsvermogen kan aantasten. Dit betekent dat honden met groene ogen soms kunnen lijden aan een verhoogde intraoculaire druk (glaucoom), en een slecht refractievermogen in het oog, en colobomen.

Zijn honden met groene ogen zeldzaam?

Het antwoord op deze vraag is: zeer zeldzaam! Buiten de Amerikaanse Pit Bull Terrier zijn de meeste hondenrassen met groene ogen kruisingen.

Voor de meeste rassen is de vererving van de oogkleur zo ingewikkeld, dat het onmogelijk is om een hond te fokken met precies de juiste hoeveelheid iris pigment om groene ogen te krijgen. Als het gebeurt, is het puur toeval, zoals de prachtige Weimaraner op onze hoofdfoto.

honden met groene ogen
De groene ogen van deze puppy zullen waarschijnlijk amberkleurig zijn tegen de tijd dat hij volwassen is.

In sommige gevallen veranderen groene ogen bij de geboorte in een amberkleur als de pup volwassen wordt en er meer pigment wordt aangemaakt.

Nachtzicht en honden met groene ogen!

Een moment waarop bijna elke hond groene ogen heeft is ’s nachts. De ogen van honden gloeien spookachtig groen op als je er in het donker met een lamp op schijnt! Maar waarom geven hondenogen een groene reflectie af?

In tegenstelling tot mensen hebben honden en andere nachtdieren een lichtweerkaatsend oppervlak aan de achterkant van hun ogen, het tapetum lucidum.

Het tapetum lucidum werkt als een spiegel, die licht van buiten het oog weerkaatst naar de oogcellen die het interpreteren in beelden.

Dit maximaliseert het gebruik van al het beschikbare licht, en verbetert het zicht van dieren die ’s nachts of bij dageraad actief zijn.

Sommige prooidieren zoals herten, paarden en runderen hebben ook deze visuele aanpassing, zodat zij roofdieren kunnen zien naderen onder dekking van de duisternis.

De specifieke kleur van de ooggloed wordt beïnvloed door de hoeveelheid zink en riboflavine in het tapetum lucidum. De vacht van een hond, de kleur van de ogen en de leeftijd kunnen ook de kleur van zijn ooggloed beïnvloeden.

Oudere dieren hebben dichtere optische lenzen, waardoor de hoeveelheid licht die van het oog wordt teruggekaatst afneemt. De ogen van mijn oudere Duitse Herder werden troebel naarmate ze ouder werd, totdat haar ogen ’s nachts nauwelijks meer oplichtten.

Waarom gloeien hondenogen groen?

De waarheid is dat ze dat niet allemaal doen! De meeste honden worden geboren met een paars tapetum lucidum. Maar tegen de tijd dat de hond 16 weken oud is, is het tapetum veranderd in een geelgroene kleur, die tot uiting komt in hun nachtelijke gloed.

Honden met een witte vacht en blauwe ogen produceren vaak een rode gloed in het donker. Deze rode kleur wordt veroorzaakt door bloedvaten in de ogen die reflecteren wanneer ze worden blootgesteld aan een lichtbron.

Wij zien de bloedvaten omdat deze honden helemaal geen pigment produceren in het tapetum lucidum.

Een opmerkelijke uitzondering op de regel van de groene gloed is de Schnauzer, wiens ogen een prachtig turquoise blauw oplichten onder fakkellicht! Laten we nu de specifieke hondenrassen met groene ogen eens nader bekijken!

De Amerikaanse Pitbull Terrier

pitbull rassen kunnen groene ogen hebben

Men denkt dat de Pitbulls zijn ontstaan in Engeland, waar vechthonden werden gefokt uit mastiffs.

Al in de jaren 1200 werden deze honden gebruikt in de gruwelijke sport van beren- en stierengevechten, totdat dit tijdverdrijf in Engeland in 1835 werd verboden.

Hierna werd de Pit Bull gekruist en opnieuw gekruist om een kleinere, meer beweeglijke hond te creëren die geschikt zou zijn voor hondengevechten, die de plaats innam van het stierengevechten toen het verboden werd.

Helaas werd het Pit Bull ras later synoniem met moderne hondengevechten, en was het ook de favoriete aanvalshond voor criminelen.

Dus, de arme Pit Bull komt met een nogal bezoedelde reputatie!

Pitbulls als huisdieren

Liefhebbers van de Pit Bull beweren dat het ras net zo vriendelijk, trouw en gezinsgericht is als een Labrador of Teckel!

Toch is het essentieel dat Pit Bull puppies vanaf het begin goed gesocialiseerd worden.

Pit Bulls hebben grenzeloze energie en hebben veel beweging nodig.

Kies bij het kiezen van geschikt speelgoed voor Pit Bulls iets waar de hond aan kan hangen en aan kan trekken!

Hoewel de Pit Bull beroemd is om zijn legendarische kaakkracht, is het niet de werkelijke kracht van hun greep, maar eerder hun neiging om vast te houden en niet los te laten, die hen speciaal maakt!

Amerikaanse Pit Bulls kunnen 19 inch hoog worden en wegen meestal tot 35 pond.

Als u een Pit Bull als huisdier neemt, kunt u verwachten dat hij ongeveer 12 jaar oud wordt.

Pitbull gezondheidsproblemen

Over het algemeen zijn Pitbulls een robuust en gezond ras.

Ze kunnen echter vatbaar zijn voor een paar veel voorkomende gezondheidsproblemen.

Naast de gehoor- en zichtproblemen die met alle honden met groene ogen worden geassocieerd, kan de Pit Bull lijden aan gewrichtsaandoeningen zoals heup- en elleboogdysplasie.

Sommige gekruiste Pit Bull types worden geboren met gedraaide “Charlie Chaplin” voeten, wat leidt tot polsverstuikingen en problemen met traplopen.

Opmerking over het bezitten van Pitbulls

In het Verenigd Koninkrijk is het bezit van Pit Bulls en Pit Bull kruisingen momenteel verboden onder de Dangerous Dogs Act 2014.

Het ras is ook verboden in Duitsland, Frankrijk en Australië.

In sommige staten en steden in de VS kun je echter wel een Pit Bull bezitten, hoewel het bezit ervan onder strikte Breed Specific Legislation valt.

Onder BSL is een verzekering vereist voor Pit Bulls, die soms onbetaalbaar kan zijn.

De Pomsky

pomsky puppies kunnen honden zijn met groene ogen

De Pomsky is een kruising tussen twee zuivere rassen – de Pomeriaan en de Siberische Husky.

Pomskies kunnen tot 15 centimeter hoog worden en tussen de 15 en 30 pond wegen.

Als u een Pomsky als huisdier neemt, kunt u verwachten tot 15 jaar aan zijn verzorging te besteden!

Pomsky ras geschiedenis

De Siberische husky-kant van dit designerras werd oorspronkelijk gefokt om zware sleeën over ijs en sneeuw te trekken.

Deze honden zijn taai en winterhard, leven vaak buiten in de meest barre weersomstandigheden, en worden gevoed met bevroren, rauw vlees.

Husky’s zijn middelgroot en krachtig met een onafhankelijke inslag, maar een vriendelijke, trouwe aard.

De Pomeriaan daarentegen is een klein speelgoedras.

Ook zij heeft een verre sledehonden oorsprong, maar is nu een verwend huisdier!

Pomskies zijn ontstaan door het kruisen van een Pomeriaan reu met een Siberische husky teef.

Om praktische redenen, vanwege het verschil in grootte tussen de twee rassen, gebeurt dit gewoonlijk via kunstmatige inseminatie.

Pomskies als huisdieren

Pomskies variëren enorm in uiterlijk en tot op zekere hoogte ook in persoonlijkheid.

Uw schattige, pluizige Pomsky pup kan uitgroeien tot een middelgrote hond met het beste van beide temperamentsaspecten van zijn ouders.

U kunt echter ook eindigen met een grotere hond die onafhankelijker is en meer de Husky-kant van zijn fok overneemt. Het is echt een loterij!

U zult elke week enkele uren moeten besteden aan de verzorging van uw Pomsky. Beide rassen waaruit uw pup is ontstaan hebben een dubbele vacht met zacht, pluizig onderhaar.

Uw Pomsky pup zal twee keer per jaar flink verharen, meestal in de herfst en de lente, wanneer u met uw slickerborstel aan de slag moet om alle losse haren kwijt te raken!

Pomskies hebben vrij veel beweging nodig, maar ook dit hangt af van het individu.

Honden die meer van de Siberische husky karaktereigenschappen hebben meegekregen zullen meer energie kunnen verbruiken dan honden die meer Pomerans van aard zijn.

Pomsky gezondheidsproblemen

Beide rassen waaruit de Pomsky is ontstaan, zijn doorgaans gezond en sterk.

Er zijn echter een paar gezondheidsproblemen die kunnen opduiken bij dit ras.

Gedilateerde cardiomyopathie kan Pomskies treffen als ze ouder worden.

Deze vorm van hartziekte blijft vaak onopgemerkt tot het vrij ver gevorderd is.

Let op ademhalingsproblemen, hoesten en verlies van eetlust, die allemaal op deze aandoening kunnen wijzen.

Patellaire luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf van de hond van zijn plaats glijdt.

Hoewel deze aandoening vaak pijnloos is, kan ze op latere leeftijd leiden tot gewrichtsproblemen en ontstekingen als ze onbehandeld blijft.

Ingestorte luchtpijp is een aandoening die kleine honden zoals Pomeranians treft, en soms kunnen Pomskies het ook hebben.

De aandoening wordt gekenmerkt door moeizame ademhaling, hoesten, en inspanningsintolerantie.

Een behandeling met medicijnen wordt meestal gebruikt om dit probleem te beheersen, maar kan levensbedreigend zijn.

Legg-Calve-Perthes ziekte is een aandoening van het bewegingsapparaat.

Bij honden die hieraan lijden, begint het heupgewricht uiteen te vallen en raken het gewricht en het bot ontstoken.

De aandoening komt veel voor bij speelgoedrassen en veroorzaakt kreupelheid, pijn en spieratrofie.

Pomeranians zijn gevoelig voor haaruitvaldie het hele lichaam aantast.

Door het erfgoed van de Pomsky kan het ras aan deze aandoening lijden.

Zoals bij vele kleine rassen, is de Pomsky’s tanden kunnen druk worden.

Dit kan leiden tot ophopingen van tandplak tussen de tanden, wat uiteindelijk gingivitis en tandvleesontsteking bij de hoektanden kan veroorzaken.

U kunt tandproblemen bij uw Pomsky helpen voorkomen door zijn gebit dagelijks te reinigen met een huisdierentandenborstel en goede huisdierentandpasta.

Hondenrassen met groene ogen

Honden met groene ogen zijn dus behoorlijk zeldzaam!

American Pit Bulls, Pomskies en honden die het Merle-gen dragen worden het vaakst gezien met groene ogen, dankzij de magische hoeveelheid pigment die ze in hun irissen aanmaken.

Veel meer honden van alle oogkleuren lijken ’s nachts spookachtig groene ogen te hebben, wat te danken is aan hun speciale nachtzicht en de reflecterende kwaliteiten van hun ogen.

Heeft u een hond met groene ogen?

Zo ja, deel dan het verhaal van je pup met ons in het commentaarveld hieronder.

We horen graag over hem of haar!

Referenties