Wat betekent het als een hond een andere hond likt?

Als uw hond een andere hond likt, lijkt dat een teken van genegenheid, en hoewel het vaak een teder en liefdevol gebaar is, heeft het ook verschillende andere mogelijke betekenissen en bedoelingen. Het likken van een andere hond kan vaak zelfs een teken van sociale status zijn.

Vriendelijk gedrag en likken aan de lippen

hond likt andere hond
Als u merkt dat uw pooch likken een andere hondje op zijn lippen, dan is hij waarschijnlijk cu proberen om meer te leren over de andere man – op een vriendelijke en joviale manier. Het kan uw huisdier de manier van communiceren iets als, “He, ik zou graag om je beter te leren kennen. Je ziet er geweldig uit.”

Sociale rangschikking

Een hond die likt een andere hond op het gezicht waarschijnlijk niet het gevoel dat hij in de macht positie bij het beslissen wie krijgt eerste dibs op een bepaalde bron (een speeltje, eten, etc) op een gegeven moment. Honden likken vaak de gezichten van andere honden waarvan ze denken dat ze sterker zijn dan zij, maar ook hoger op de totempaal in sociaal opzicht. Door een andere hond te likken, kan uw hond zeggen: “Ik wil niet met je wedijveren. Ik wil gewoon dat er vrede is tussen ons.”

Moederlijke interacties

Als uw hond is een moeder en likt aan de haarballen in haar nest, dan is ze bezig met de klassieke moederlijke handeling van het verzorgen van hen om piepende netheid. Moederhonden likken ook vaak hun jongen als een manier om hun lichaam te laten plassen en ontlasting te laten passeren, aangezien jonge pups nog geen controle hebben over deze processen. Het likken van puppies is ook een teken van zorg en liefde tussen moederhonden en de kleintjes. Als een pup zijn moeder in het gezicht likt, kan dat ook een manier zijn om haar te begroeten en haar aandacht te krijgen — en misschien zelfs om wat eten te vragen.

Sociale verzorging

Als een hond een broertje of zusje likt, is dat vaak met de bedoeling om hem te helpen verzorgen. Echter, het doel van het verzorgen gaat vaak verder dan dat. In interacties tussen nestgenoten is het wederzijds likken ook een manier om een gezellige en betrouwbare emotionele band met elkaar op te bouwen. Het likken tussen broers en zussen is een manier waarop zij nader tot elkaar komen. Dit soort vriendelijk likken is echter geenszins beperkt tot nestgenoten. Als uw hond een goede verstandhouding en vertrouwen heeft met een andere hond in uw huishouden, kunt u ook sociaal verzorgingsgedrag waarnemen — zeker een positief teken voor hun relatie.

Gerelateerd: Wat betekent het als een hond aan je likt