Waarom hebben honden een natte neus

Hondeneigenaren zijn het er over het algemeen over eens dat een koele, vochtige neus van een hond een teken van goede gezondheid is, maar waarom is die hondenneus eigenlijk nat?

Natte neuzen werken beter

De reukzin is belangrijk voor een hond, dus neuzen staan in hoog aanzien in de hondengemeenschap. In tegenstelling tot de mens, die hoofdzakelijk afhankelijk is van het gezichtsvermogen om in de wereld te overleven, gebruiken honden zowel het gezichtsvermogen als de reukzin om hun omgeving in te schatten en te communiceren. Bij de mens is het gezichtsvermogen van het grootste belang, zodat de hersenen van de mens meer tijd besteden aan het interpreteren van visuele gegevens dan aan olfactorische informatie. Hondenhersenen zijn precies het tegenovergestelde, ze concentreren zich meer op wat de hond ruikt dan op wat hij ziet. Het komt erop neer dat een goed werkende neus essentieel is voor de overleving van honden – en natte neuzen werken beter dan droge neuzen.

Honden hebben meer dan 100 miljoen sensorische receptorplaatsen in de neusholte, vergeleken met 6 miljoen bij mensen. Bovendien is het deel van de hersenen van de hond dat zich bezighoudt met het analyseren van geuren ongeveer 40 keer groter dan het vergelijkbare deel van de menselijke hersenen. Er wordt zelfs geschat dat honden 1.000 tot 10.000 keer beter kunnen ruiken dan mensen, deels door de aanwezigheid van een extra reukorgaan, het Jacobsen-orgaan, dat hun reukvermogen vergroot. Jacobsen’s orgaan bevindt zich in de neusholte en komt uit in het dak van de bek achter de bovenste snijtanden. Dit verbazingwekkende orgaan dient als een secundair olfactorisch systeem dat speciaal is ontworpen voor chemische communicatie.

Hondenneuzen werken het best als ze vochtig zijn, omdat geurdeeltjes beter blijven kleven aan vochtige oppervlakken.

Natte neuzen zijn koeler

Natte neuzen hebben nog een voordeel. Ze helpen een hond koel te blijven. Honden voeren hun warmte af via hun voetkussentjes en door te hijgen, maar ze gebruiken ook hun neusgaten als koelingsmechanisme.

Hoe worden neuzen nat?

Natte neuzen helpen honden dus om te ruiken en de wereld beter te zien. Maar hoe worden neuzen nat?

  1. Neuzen scheiden slijm af. De binnenkant van de neus van de hond bevat speciale klieren die slijm produceren om de neuskanalen vochtig te houden. Een dun laagje slijm kleeft aan de neusgaten, waardoor de geurstoffen beter worden geabsorbeerd en de hond beter kan ruiken. De speciale slijmklieren in de neusgaten produceren ook heldere, waterige vloeistof die helpt bij het afkoelingsproces door verdamping.
  2. Honden likken hun neus. Het lijkt wel of sommige honden voortdurend aan hun neus likken en ze zijn er heel goed in om hun neus onder het speeksel te houden. Honden hebben lange tongen die gemakkelijk het puntje van de neus kunnen bereiken, zelfs bij rassen zoals Collies die echt lange neuzen hebben. Waarom likken ze hun neus? Honden likken hun neus om hem schoon te houden, want hondenneuzen worden vaak vies omdat ze aan alles ruiken. Of het nu gaat om eten uit de etensbak, stuifmeel van een bloem of stof onder de bank, hondenneuzen blijven vies en moeten veel worden gelikt om weer schoon te worden. Honden likken ook hun neus af om een deel van de geurdeeltjes in de bek te verzamelen. Het slijm uit de neus, beladen met geurdeeltjes, wordt naar het dak van de bek gebracht waar het orgaan van Jacobsen zich bevindt. Het likken van de neus bevordert de reukzin door de werking van het orgaan van Jacobsen te vergemakkelijken. Vocht is zo belangrijk voor de reukzin van honden dat honden leren hun neus vochtig te houden en automatisch hun neus zullen likken wanneer deze droog wordt. Slimme honden willen geen belangrijke informatie missen door een droge neus!
  3. Neuzen worden nat tijdens het werk. De hondenneus werkt hard. Honden gebruiken hun reukzin, samen met hun zicht, om door de wereld te navigeren – dus snuffelen ze aan veel dingen. Honden tasten met hun neus af wanneer ze iets nieuws onderzoeken, ze steken hun neus in vochtig gras, bladeren, planten, plassen, enz., en ze komen er met natte neuzen weer uit als ze vocht uit de omgeving hebben opgepikt.

Wat betekent een droge neus?

Een natte neus is normaal, maar een droge neus is niet noodzakelijk abnormaal. Veel mensen denken dat een gezonde hond een koele, natte neus heeft en een zieke pup een warme, droge. Dat is niet altijd waar. De feitelijke temperatuur en vochtigheid van een neus is geen goede indicator van de algemene gezondheidstoestand. Sommige gezonde honden hebben van nature drogere neuzen dan andere. Evenzo kunnen zieke honden koele, natte neuzen hebben.

“Een natte neus is normaal, maar een droge neus is niet noodzakelijk abnormaal.”

Een gezonde hond kan een warme, droge neus hebben na een dutje, of na extreme fysieke inspanning die gepaard gaat met uitdroging. Sommige honden krijgen een schrale, droge neus als ze ouder worden of na blootstelling aan de elementen (extreme wind of zon). Een droge neus is dus niet altijd een teken van problemen.

De temperatuur van de neus van een hond is geen nauwkeurige meting van de algehele lichaamstemperatuur, dus als de neus van uw hond warm en droog is maar hij zich normaal gedraagt, is er geen reden tot paniek. Als een droge neus gepaard gaat met andere tekenen van ziekte, zoals lusteloosheid of gebrek aan eetlust, moet u de dokter van uw hond raadplegen. Ook als de huid rond de neus rood wordt of als de neus gaat barsten of zweertjes krijgt, moet u de dierenarts raadplegen.

Wat betekent een te natte neus?

Een droge neus kan op problemen wijzen, maar een te natte neus ook. Heldere neusuitvloeiing is normaal, maar als u een overvloed aan slijm opmerkt of als het slijm dik of verkleurd wordt, bel dan uw dierenarts. Neusuitvloeiing kan wijzen op infecties van de luchtwegen of zelfs op vreemde voorwerpen in de neusholte.

Neuzen variƫren in grootte en vorm bij honden, maar hoe ze er ook uitzien, ze zijn belangrijk om te overleven. Besteed dus aandacht aan de neus van uw hond om hem te helpen gezond te blijven. En geniet van de warme, vochtige knuffels die de neus van uw hond u biedt.