Hoe je een hond die je niet kent veilig kunt begroeten

Je zou op een feestje niet snel naar een vreemde toe lopen en door zijn haar woelen, dus waarom zou je wel naar een vreemde hond toe lopen en hem op zijn kop tikken? Net zoals wij sociale etiquette hebben om nieuwe mensen te ontmoeten, hebben honden ook regels voor begroetingen. Helaas kennen of respecteren de meeste mensen die regels niet en dat kan tot problemen leiden. Een bedreigde of angstige hond kan reageren met ineenkrimpen, grommen, of zelfs bijten. Leer hoe u vreemde honden veilig en beleefd kunt begroeten, zodat u gemakkelijker nieuwe hondenvrienden kunt maken.
Zo begroet je een hond op de juiste manier

Vraag altijd toestemming

In tegenstelling tot mensen, kunnen honden je niet vertellen of ze liever hebben dat je ze met rust laat. Ze vertrouwen op hun eigenaar als woordvoerder en beschermer om hen te beschermen tegen ongewenste aandacht. Daarom moet je altijd toestemming vragen aan de eigenaar van een hond voordat je hun hond begroet. Iets simpels als, “Mag ik hallo tegen uw hond zeggen?” is voldoende. Als het antwoord nee is, respecteer dat dan en laat de hond met rust.

Maar al te vaak, goedbedoelende mensen gaan door na een nee. Ze haasten zich naar de hond en zeggen, “Het is in orde, ik hou van honden.” Dat is gewoon niet veilig. Ten eerste, de eigenaar was bezorgd om zijn hond, niet om jou. Ten tweede, alleen maar omdat je van honden houdt betekent niet dat die hond van jou zal houden. Een bange of reactieve hond zal niet plotseling zijn emotionele toestand veranderen alleen maar omdat jij zo vriendelijk bent. Je zou gebeten kunnen worden door een hond die zich bedreigd voelt door jouw onwelkome indringing. Vertrouw op het oordeel van de eigenaar en blijf uit de buurt.

Maar wat als de hond er vriendelijk uitziet en om uw aandacht lijkt te vragen? Het is nog steeds belangrijk om het de eigenaar te vragen. Het is niet genoeg om de lichaamstaal van de hond te lezen, er kunnen vele redenen zijn waarom de eigenaar liever heeft dat u wegblijft. Misschien werken ze aan de slechte gewoonte van hun hond om op mensen te springen en willen ze niet dat u zich met hun training bemoeit. Misschien heeft hun hond een zere plek en willen ze niet dat u per ongeluk op die plek gaat staan. Of hun hond kan agressief worden als vreemden te dicht bij hun geliefde baasje komen.

Laat de hond op je afkomen

Als je eenmaal de toestemming van de eigenaar hebt gevraagd, is het tijd om die van de hond te vragen. In plaats van je hand in het gezicht van de hond te steken of uit te reiken naar huisdieren, wacht je tot de hond naar je toekomt. Als de hond naar je toe komt, zeggen ze dat ze je willen ontmoeten. Als ze terug te hangen, respecteren ze gewoon niet in de stemming, ondanks wat hun eigenaar zei. Niet alle baasjes kunnen de emotionele toestand van hun hond goed lezen en sommigen denken ten onrechte dat hun angstige hond wel over zijn angst heen zal komen als maar genoeg mensen hallo zeggen. Laat de hond het laatste woord hebben.

Om zo vriendelijk mogelijk over te komen, draai je je lichaam iets opzij en kijk je de hond aan met je perifere zicht. In hondentaal zijn benaderingen van voren en direct oogcontact bedreigend, dus vermijd ze indien mogelijk. U kunt ook knielen tot op het niveau van de hond, zodat u niet opdoemt boven uw hoofd. Echter, als u op enigerlei wijze onzeker bent over de hond, blijf dan staan. Door te knielen komt uw gezicht immers op bijthoogte.

Honden schudden geen handen zoals mensen doen, ze gebruiken hun neus om hallo te zeggen. Dus, houd uw hand in een vuist zodat ze kunnen naderen en snuffelen als ze dat willen. Duw je hand niet naar de hond. Ze kunnen je van een afstand prima ruiken, en de plotselinge beweging zou ze kunnen laten schrikken.

Begroet met hond-passende acties

Zodra de hond nadert, is het eindelijk tijd om ze te begroeten. Maar zorg ervoor dat u dit doet op een manier die bij de hond past. Beperk uw klopjes tot de zij, nek, rug, of borst van de hond. Nog beter, vraag de eigenaar of zijn hond een favoriete plek heeft om geaaid te worden. Probeer niet over het hoofd van de hond te reiken, want dat is beangstigend. En omhels de hond niet en houd hem niet in bedwang. De meeste honden hebben een hekel aan aaien op het hoofd en knuffels. Van hun familieleden kunnen ze dat nog wel verdragen, maar van vreemden is het een ander verhaal.

Ga in het begin langzaam te werk en houd uw bewegingen kalm en rustig. Deze hond leert u tenslotte net kennen. U wilt hem niet laten schrikken. Lees hun lichaamstaal om te zien of ze er na een paar momenten genoeg van hebben of dat ze geïnteresseerd zijn in verdere interactie. Hopelijk is het duidelijk dat je een nieuwe vriend hebt gemaakt.

Wees voorzichtig met loslopende honden

Honden zijn schattig, of ze nu worden uitgelaten door hun baasje of alleen loslopen. Het kan zelfs zo zijn dat je je nog meer geroepen voelt om een loslopende hond te begroeten, omdat je hem wilt herenigen met zijn baasje. Toch moet je voorzichtig zijn als je voor het eerst een loslopende hond tegenkomt. Laat ze naar je toe komen en houd je lichaamstaal rustig en niet bedreigend. Dit is vooral belangrijk voor kinderen.

Alle kinderen moeten de Be a Tree techniek kennen voor als ze een loslopende hond tegenkomen. Be a Tree verwijst naar stilstaan met je armen in je zij en je handen voor je gevouwen terwijl je naar beneden kijkt. Dit is de veiligste houding voor kinderen in de buurt van een loslopende hond, omdat ze niets doen om de hond te bedreigen of bang te maken, zoals oogcontact maken of de achtervolgingsreactie van de hond triggeren met beweging. Oefen deze houding met een vriendelijke hond tot het voor uw kind natuurlijk wordt. Zodra u en uw kind Be a Tree en alle regels voor het begroeten van honden aan de lijn kennen, kunt u elke nieuwe hond die u tegenkomt vol vertrouwen en veilig begroeten.

Gerelateerd artikel: Waarom gromt mijn puppy naar vreemden?