Hoe uw hond te stoppen met plassen in het huis

Wanneer u een hond heeft, weet u dat ongelukjes gebeuren. Het kan echter erg frustrerend zijn als uw volwassen hond voortdurend in huis plast. Ongepast plassen is een probleem dat zo snel mogelijk moet worden aangepakt. De eerste stap is om erachter te komen waarom uw hond in huis plast. Er zijn een paar verschillende redenen waarom honden ongepast plasgedrag vertonen.
volwassen hond plast in huis oorzaken

Waarom plassen honden in huis?

Vaak genoemd “ongepast urineren” door dierenartsen, plassen in huis is een relatief veel voorkomend probleem bij honden, maar het wordt meestal aangepakt tijdens de puppytijd. Als uw hond een puppy is, dan is de zindelijkheids-training misschien nog niet voltooid. Zindelijk worden kan een tijdje duren, en het kan nodig zijn om de stappen gaandeweg te herhalen.

Als uw hond wel zindelijk is en het ongepaste plassen is pas begonnen nadat de zindelijkstraining voltooid was, dan zijn er andere mogelijke redenen voor het gedrag. Het is essentieel om eerst gezondheidsproblemen uit te sluiten voordat u gedragsmatige oorzaken voor het ongepaste plassen gaat onderzoeken.

Als uw zindelijk geworden hond weer in huis begint te plassen, zijn er verschillende mogelijke oorzaken.

Problemen met de urinewegen

Als uw hond plotseling in huis (of op andere onaanvaardbare plaatsen) begint te plassen, kan dit worden veroorzaakt door een urineweginfectie. Dit is een van de meest voorkomende redenen voor ongepast urineren en een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij honden.

Voordat u boos wordt op uw hond, moet u naar uw dierenarts voor een onderzoek en een consult. Uw dierenarts zal waarschijnlijk een urinemonster van uw hond willen hebben om een urineonderzoek en eventueel een urinekweek uit te voeren. Deze test wordt gedaan om te kijken of er bacteri├źn en abnormale cellen in de urine zitten. Als uw dierenarts een urineweginfectie vaststelt, is de volgende stap een antibioticakuur.

Andere mogelijke urinewegproblemen die de dierenarts kan aantreffen zijn blaasontsteking, kristallen in de urine, blaasstenen, structurele afwijkingen en zelfs tumoren. De meeste urinewegproblemen kunnen worden behandeld met medicijnen, supplementen en/of aanpassing van het dieet. In extremere gevallen kan een operatie nodig zijn voor problemen zoals blaasstenen.

Als uw dierenarts geen probleem met de urinewegen vindt, is de volgende stap het zoeken naar andere mogelijke gezondheidsproblemen.

Incontinentie en gezondheidsproblemen

Urine-incontinentie wordt vaak geassocieerd met oudere honden, maar het is ook mogelijk dat een hond al op jonge leeftijd incontinentie ontwikkelt.3 Als uw hond sporadisch urine lekt of druppelt, of tijdens dutjes plassen urine in het bed of op de vloer achterlaat, kan incontinentie de boosdoener zijn. Als uw hond incontinent is, is het belangrijk te weten dat uw hond niet doorheeft dat het gebeurt en er geen controle over heeft. Gelukkig kan incontinentie soms met medicijnen worden behandeld.

Aan de andere kant, als uw hond bewust grote hoeveelheden plast op ongepaste plaatsen, is het waarschijnlijk geen incontinentie. Neem contact op met uw dierenarts voor meer informatie.

Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen leiden tot problemen met de urinewegen, zoals nieraandoeningen, diabetes en de ziekte van Cushing. Afhankelijk van de andere symptomen van uw hond (als die er zijn), kan uw dierenarts extra diagnostisch onderzoek aanbevelen om een of meer ziekten uit te sluiten. De behandeling zal afhangen van de diagnose.

Ouder wordende honden

Puppy’s kunnen nog ongelukjes krijgen wanneer ze zindelijk worden gemaakt, maar ouderdom kan ook andere oorzaken van urine-ongelukjes hebben. Vormen van dementie of seniliteit kunnen optreden bij ouder wordende honden, wat leidt tot zindelijk worden. Deze honden kunnen hun zindelijkheidscursus vergeten of simpelweg vergeten waar ze zijn.

Ook andere gezondheidsproblemen, zoals nierfalen, kunnen op oudere leeftijd de kop opsteken. Dit is nog een reden om uw dierenarts er vroeg en vaak bij te betrekken. In sommige gevallen kan dementie enigszins onder controle worden gehouden met medicijnen en supplementen. Veel mensen met oudere honden die problemen hebben met hun urinewegen, kiezen er ook voor om hondenluiers te gebruiken of het hondenbed en andere veel gebruikte plaatsen te bekleden met absorberende onderleggers.

Leer hoe u voor uw senior hond moet zorgen

Gedragsproblemen

Zodra uw dierenarts alle gezondheidsproblemen heeft uitgesloten, is het waarschijnlijk dat u en uw hond worden geconfronteerd met een gedragsprobleem.

Sommige honden, vooral reuen, vertonen markeergedrag. Markeren wordt vaak veroorzaakt door geslachtshormonen, maar het kan een gewoonte worden en zelfs na een ontwenningskuur doorgaan.

Een andere mogelijkheid is dat uw hond onderdanig of opwindend urineergedrag vertoont.3 Dit kan gebeuren als uw hond geïntimideerd is door iemand of iets. Het komt vaak voor dat honden plassen als er iemand over hen heen staat en naar beneden kijkt, vooral als de hond jong of angstig is. Honden kunnen ook ongepast plassen als ze angstig en gestrest zijn.

Onderzoek de situatie in uw huis om te bepalen of iets in de omgeving dit soort gedrag bij uw hond kan uitlokken. Heeft u onlangs een nieuw huisdier in uw huishouden opgenomen? Is er een menselijke toevoeging aan het gezin geweest, zoals een nieuwe baby? Is er onlangs iemand in het gezin vertrokken of overleden? Honden zijn vaak erg gevoelig voor dit soort veranderingen in de omgeving.

Uw hond kan ook angstig zijn voor een situatie buitenshuis die kan leiden tot ongepast urineren. Misschien zag uw hond een andere hond, hoorde een luid bouwproject in de buurt, of zag iets anders is verontrustend.

Hoe uw hond te stoppen met urineren in het huis

Wat je ook doet, geef niet op uw hond of geef uw hond weg. U kunt werken door middel van deze! Natuurlijk, moet u misschien wat extra hulp te krijgen. In de tussentijd, wees geduldig met uw hond metgezel en probeer het nemen van een of meer eenvoudige stappen om de hond te helpen met zijn probleem.

  • Train uw hond opnieuw:3 Omdat uw hond waarschijnlijk ooit zindelijk was, kan het nuttig zijn om de training opnieuw te bekijken en de stappen te herhalen.
  • Vergroot de plaspauzes: Neem uw hond mee naar buiten om te plassen direct na het drinken, eten, en wakker worden uit dutjes. Beloon uw hond voor het buiten plassen op de daarvoor bestemde plaatsen.
  • Identificeer de Trigger: Probeer uit te vinden of er een trigger of stimulus in de omgeving van uw hond die hem aanzet om binnen te plassen. Elimineer de trigger indien mogelijk, leer uw hond ermee te leven, of verander alle elementen die u kunt om de angst van uw hond te kalmeren. Vermijd bijvoorbeeld bronnen van angst tijdens het wandelen, zoals de agressieve hond uit de buurt of het gebied waar drilboren aan de gang is. Speel muziek of gebruik een white noise machine in huis als er buiten harde geluiden zijn.
  • Niet slaan of schreeuwen: Vermijd straffen of schreeuwen tegen je hond voor het plassen in huis. Dit zal waarschijnlijk averechts werken en in plaats van te leren dat plassen in huis het verkeerde gedrag is, kan uw hond leren dat zijn mensen onvoorspelbaar zijn of onveilig om in de buurt te zijn. Door uw hond te straffen kan hij bang worden om in uw bijzijn te plassen (zelfs buiten), wat kan leiden tot meer ongelukjes binnenshuis.
  • Ruim het op de juiste manier op: Ruim elk ongelukje zo snel mogelijk grondig op met een enzymatische reiniger die de geur wegneemt. U wilt niet dat uw hond de urinegeur herkent en denkt dat hij binnenshuis toch wel mag urineren.
  • Zoek professionele hulp: Als je alles hebt geprobeerd en nog steeds geen vooruitgang kunt boeken met het probleem van je hond, overweeg dan om een hondentrainer of gedragstherapeut in te schakelen voor een eenmalig consult of frequente sessies als dat nodig is.